Pietruszka, nazwa ta pochodzi z łaciny od słowa petra, czyli skała. Wieki temu rosła w stanie dzikim na wapiennych skałach. Obecnie można ją znaleźć dziko rosnącą w rejonie śródziemnomorskim. Nie będziemy tak daleko jechać, bo mamy ją na co dzień o każdej porze roku. Pietruszka jest stosowana nie tylko w kuchni, ale i medycynie. Oprócz składników mineralnych, ma bardzo dużo witaminy C. „Tężyzna i długowieczność”, tak powiedział wybitny znawca ziół Ojciec Klimuszko na temat pietruszki. Ale ja nie tyle o wła... czytaj dalej...
Jest bardzo wiele rodzajów mięsa, począwszy od najbardziej popularnej w Polsce wieprzowiny czy drobiu, kończąc na mniej popularnej wołowinie, jagnięcinie lub cielęcinie.
Czytaj dalej...Cebula ze względu na bogatą zawartość składników odżywczych pomaga prawie z każdym schorzeniem i wspomaga pracę naszego organizmu.
Czytaj dalej...Dieta Pegan inaczej Paleo-Vegan powstała z połączenia wegańskich zwyczajów i diety paleo, która opiera się na jedzeniu mięsa i ryb. Na czym to polega?
Czytaj dalej...Średnia wieku mieszkańców Grecji, Włoch lub Hiszpanii jest wyższa, dlatego gdyż ich dieta opiera się w szczególności na rybach, warzywach i owocach morza.
Czytaj dalej...