Mam w swojej kuchennej biblioteczce trochę starych książek kucharskich i lubię do niuch czasem zaglądać. Tak trafiłem na omlet po serbsku, a że akurat miałem ugotowane ziemniaki, które zostały z obiadu, od razu wziąłem się za gotowanie. Poszperałem też po internecie i rzeczywiście, w kuchni serbskiej jest przepis na taki jajeczny placek z ziemniakami i serem. Pysznie wyszło! Przepis na omlet po serbsku Składniki: Około pół kilograma ugotowanych ziemniaków , 2 jajka, 100 gramów startego żółtego sera, olej, sól... czytaj dalej...
Przepisów jest bardzo wiele, w każdym domu króluje inne ciasto. Chciałabym przedstawić wam przepis na ciasto, które bardzo często nazywa się Trzy szklanki. Ciasto jest bardzo proste i pyszne, a przepis prosty, nawet amator cukierniczy sobie z nim poradzi.
Czytaj dalej...Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Jest bardzo wiele rodzajów mięsa, począwszy od najbardziej popularnej w Polsce wieprzowiny czy drobiu, kończąc na mniej popularnej wołowinie, jagnięcinie lub cielęcinie.
Czytaj dalej...Co zrobić gdy jednak wsypie nam się za dużo soli? Jak odwrócić ten efekt i poprawić smak naszego dania?
Czytaj dalej...