Pyszne pikantne ogóreczki, które nadają się i do obiadu i na przystawkę. Składniki: 2,5 kg małych ogórków 3 łyżki soli 1 łyżeczka chili 1 łyżeczka pieprzu 1 główka czosnku 1.5 szklanki octu 8 łyżek oleju 3 szklanki cukru 1. Ogórki myjemy. 2. Ogórki kroimy wzdłuż na 2 lub 4 części. 3. Zasypujemy solą, mieszamy i pozostawiamy na 6 godzin. 4. Wodę która powstanie wylewamy. Dodajemy chili, pieprz i czosnek wyduszony przez praskę, wszystko razem mieszamy. 5. Z octu, oleju i cukru robimy zalewę ,gorącą zalewamy ogór... czytaj dalej...
Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.
Czytaj dalej...