Brzoskwinie są teraz bardzo tanie, dlatego warto zrobić własny dżemik. Robi się go błyskawicznie. Owoce umyć, wyjąć pestki i pokroić drobniej. Do garnka wrzucić owoce i gotować, aż owoce się rozgotują. Dodać cukier i gotować aż nadmiar płynu wyparuje. Cały czas mieszać. Do gotującego się dżemu wsypać proszek żelfix . Dokładnie wymieszać i gotować mieszając 3 minuty. Wlać dżem do wyparzonych słoiczków. Zakręcić i przykryć grubym ręcznikiem. Zostawić aż słoiczki całkowicie ostygną. Pyszny smacznego. ... czytaj dalej...
Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.
Czytaj dalej...Uwielbiam fotografowanie, gotować i piec a teraz jeszcze troszeczkę biegać 😉 Mam bloga kulinarnego na którego serdecznie zapraszam www.kuchniapokolen.pl