Dżem z brzoskwiń i śliwek

Dżem z brzoskwiń i śliwek

Dżem z brzoskwiń i śliwek

Brzoskwinie są teraz bardzo tanie, dlatego warto zrobić własny dżemik. Robi się go błyskawicznie. Owoce umyć, wyjąć pestki i pokroić drobniej. Do garnka wrzucić owoce i gotować, aż owoce się rozgotują. Dodać cukier i gotować aż nadmiar płynu wyparuje. Cały czas mieszać. Do gotującego się dżemu wsypać proszek żelfix . Dokładnie wymieszać i gotować mieszając 3 minuty. Wlać dżem do wyparzonych słoiczków. Zakręcić i przykryć grubym ręcznikiem. Zostawić aż słoiczki całkowicie ostygną. Pyszny smacznego. ... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Kuchnia Pokoleń

Warto przeczytać

Wszystko o przetworach – czyli jak pasteryzować słoiki a potem je przechowywa

Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.