Kompot z wiśni bez pestek (na zimę)

Kompot z wiśni bez pestek (na zimę)

Kompot z wiśni bez pestek (na zimę)

 Zazwyczaj robię kompot z całych wiśni, ale w tym roku owoce są tak ładne i dorodne, że postanowiłam wykorzystać je w nieco inny sposób. Pasteryzowane są w syropie cukrowym, a same owoce można wykorzystać do ciast czy deserów.  Składniki: 2 kg wiśni 1 litr wody 400-500 g cukru Sposób przygotowania: 1. Wiśnie umyć, wydrylować. Używam do tego drylownicy. Ułożyć je w czystych słoikach na wysokość 3/4.  2. W garnku umieścić cukier i wodę, zagotować aż cukier całkowicie się rozpuści. Syropem zalać sło... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Kuchnia domowa Ani

Warto przeczytać

Wszystko o przetworach – czyli jak pasteryzować słoiki a potem je przechowywa

Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.