Najczęściej robię prażone jabłka do słoików. Koleżanka poleciła mi przygotowanie jabłek z dodatkiem żelfixu lub pektyny. Wyszło naprawdę pysznie. Dżem będzie idealny do placuszków i naleśników czy do świeżej chałki z masłem. Składniki: 1 kg jabłek - już po obraniu 1 opakowanie żelfixu cukier do smaku 1/2 szklanki wody Sposób przygotowania: 1. Jabłka obrać, pokroić w kosteczkę. Umieścić w garnku, dodać wodę i gotować około 7-10 mniut, nie pozwolić, by kosteczka się zaczęła całkowicie rozpadać. Czas goto... czytaj dalej...
Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.
Czytaj dalej...Niezdrowe jedzenie pozostawia w naszym organizmie szkodliwe substancje. Wtedy warto sięgnąć po jabłka!
Czytaj dalej...