Cytryna - właściwości i zastosowanie

Cytryna - właściwości i zastosowanie

Cytryna - właściwości i zastosowanie

Cytryna to owoc tropikalny rosnący na drzewie w krajach basenu Morza Śródziemnomorskiego. Jest znakomitym źródłem witaminy C, B1 i bioflawonoidów, zawiera także wapń, fosfor, potas oraz beta - karoten.  Zastosowanie : - ma działanie zasadotwórcze, tzn. pomaga neutralizować kwaśne produkty przemiany materii, a tym samym utrzymać równowagę kwasowo - zasadową w organiźmie, - wspomaga usuwanie z organizmu zanieczyszczeń, - obniża ciśnienie krwi, - wykazuje działanie bakteriobójcze, kwas askorbinowy zawarty w ... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Kuchenne innowacje

Warto przeczytać

Rewelacyjne zastosowania cytryny w kuchni

Mało osób zdaje sobie sprawę, że w wielu problemach kuchennych skuteczna może się okazać cytryna.

Czytaj dalej...

Jak przygotowywać potrawy, by nie tracić cennej witaminy C?

Nastała już jesień, więc nasz organizm musi walczyć z bakteriami i wirusami wywołującymi przeziębienia lub grypę.

Czytaj dalej...

Dieta oczyszczająca warzywno-owocowa dr Dąbrowskiej

Jest to dieta warzywno-owocowa. Według dr Dąbrowskie głodówka organizmu pomaga w leczeniu różnych schorzeń.

Czytaj dalej...

Woda z cytryną o poranku zdziała cuda

Zacznij dzień od szklanki wody z cytryną! Niby nic, a może zmienić tak wiele :-) Warto sprawić, by picie wody z cytryną weszło nam w nawyk, ponieważ nie ma nic lepszego jak zdrowo rozpocząć dzień.

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.