Powidła czyli rodzaj dżemu z dojrzałych śliwek, najlepiej węgierek, węgierek korzennych. Na powidła śliwki powinny być bardzo dojrzałe, lekko pomarszczone. Przed przystąpieniem do gotowania wyjmujemy pestki, jeżeli wyjęcie ich sprawie wiele kłopotu (pestka nie chce dobrze odchodzić od miąższu) można gotować śliwki razem z pestkami, a po rozgotowaniu ich przetrzeć przez sito. Najlepsze powidła są wówczas, gdy nie dodamy do nich cukru. Powidła najlepiej gotować w szerokim garnku o grubym dnie i podczas gotowania ... czytaj dalej...
Niskokaloryczna dieta hiszpańska nie jest dla osób o słabej woli, lecz zawarte są w niej wszystkie smaki.
Czytaj dalej...To, że zdrowa dieta powinna być bogata w duże ilości warzyw i owoców każdy z nas wie, lecz gdy nie jesteśmy specjalistami od zdrowia często nie mamy pojęcia, których produktów nie powinno się ze sobą łączyć.
Czytaj dalej...Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.
Czytaj dalej...Jest to dieta warzywno-owocowa. Według dr Dąbrowskie głodówka organizmu pomaga w leczeniu różnych schorzeń.
Czytaj dalej...