To już chyba końcówka sezonu ogórkowego. Spiżarnia niby pełna, ale postanowiłam zrobić jeszcze jedną wersję ogórków – w occie. Tym razem skorzystałam z przepisu Hanny Szymanderskiej z książki „Potrawy regionalne”. Nie mam pojęcia jaki będzie efekt końcowy, na pewno za jakiś czas coś tutaj dopiszę. Z tej ilości składników wyszło mi 10 słoików po 250 ml. Może komuś z Was wyjdzie nieco inna ilość, jedynie uczulam. Ps. Ogórki wyszły suuuper. Składniki: 3 kg ogórków gruntowych 1 szklanka octu 10% 1 sz... czytaj dalej...
Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.
Czytaj dalej...Większość ludzi ślepo wierzy w mity gdzieś tam zasłyszane, a nie skupia się nad ich sensem. Postaramy się odpowiedzieć jak to jest z ogórkiem i pomidorem, łączyć czy nie?
Czytaj dalej...