Nie będzie porządnego wstępu, bo najnormalniej w świecie mam lenia. Długie weekendy są fajne, ale rozleniwiają jak nie wiem co. Parę dni temu, zrobiłam trochę przypadkiem, ogórki w zalewie musztardowej. Nie spodziewałam się po nich wiele, ale 5 dni po ich zrobieniu, z ciekawości otworzyłam najmniejszy słoik. Szok. Naprawdę. Takie niespodzianki to ja lubię. Za parę dni zrobię kolejną porcję. Z tej ilości składników wyszło mi 6 słoików po 650 ml. Składniki: 1,5 kg ogórków gruntowych 1 l wody 200 g musz... czytaj dalej...
Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.
Czytaj dalej...Większość ludzi ślepo wierzy w mity gdzieś tam zasłyszane, a nie skupia się nad ich sensem. Postaramy się odpowiedzieć jak to jest z ogórkiem i pomidorem, łączyć czy nie?
Czytaj dalej...