Pisząc post o jajkach w majonezie, wpadłam na pomysł, żeby właśnie podzielić się z Wami trickami apropos gotowania jajek i przygotowywania ich. Kilka rzeczy, które zdecydowanie mogą ułatwić życie :) Po pierwsze: Jajka dajemy do zimnej wody i dopiero odpalamy gaz. Nigdy nie wrzucamy jajek do gorącej wody ! Czas gotowania: Na miękko - około 4-5minut (zależy czy chcemy takie bardzo lejące czy pół na pół) Na twardo - około 7-8 minut, a do jajek np. w majonezie ( klik ) nawet 10 minut, po dłuższej obróbce te...
Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Gotowanie jajek nie jest wcale łatwe. Mając ochotę płynne żółtko, często się zdarza, że musimy się zadowolić jajkiem ugotowanym na twardo lub na odwrót.
Czytaj dalej...Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.
Czytaj dalej...Jajka są dosyć bardzo popularnym składnikiem wielu potraw. Wykorzystuje się je przy pieczeniu ciasta, robieniu sosów, placków ziemniaczanych, majonezu, jajecznicy itd
Czytaj dalej...Hej !
Tu Justyna :)
Postanowiłam spełnić swoje małe marzenie i w końcu po wielu przemyśleniach założyłam bloga. Mam nadzieję, że zainteresują Cię moje przepisy oraz zainspirują do tworzenia Twoich własnych dań. Czasem wystarczy zmienić jeden składnik, by potrawa nabrała całkiem innego nowego charakteru.
Swoją wiedzę staram się ciągle pogłębiać, czytając rożne książki, publikacje, a także ucząc się od innych blogerów.
Trzymam, że moje przepisy będą dla Ciebie pyszną wycieczką po krainie smaków.
Pozdrawiam :)