138. Słońce w słoiku czyli dżem z moreli

138. Słońce w słoiku czyli dżem z moreli

138. Słońce w słoiku czyli dżem z moreli

Przepis na : deser

Dobrodziejstwa domowych przetworów doceniamy w jesienne i zimowe dni. Słoik domowego dżemu zawsze wygra z tym ze sklepowej półki. Po pierwsze wiemy co jemy, a po drugie mamy pewność, że nie jemy chemii. I choć  przygotowanie domowych przetworów przeraża wiele osób, to tak naprawdę nic trudnego i pracochłonnego. Wystarczy umyć i wypestkować owoce dodać cukier (ilość zależy od naszych indywidualnych upodobań) i bardzo powoli na małym ogniu gotować do osiągnięcia pożądane konsystencji. Potem już ty... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Jadło i czytadło

Warto przeczytać

Wszystko o przetworach – czyli jak pasteryzować słoiki a potem je przechowywa

Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.