Przepis na : podwieczorek
Tradycyjny, turecki sposób parzenia kawy. Tradycyjnie przygotowywana jest w tygielku, jednak stary dobry rondelek też się sprawdzi. Składniki (na około 2 filiżanki): 4 łyżeczki kawy 3 łyżeczki cukru 2 szklanki wody (lub szklanka wody i szklanka mleka, jeśli wolimy białą kawę) 2 nasionka kardamonu (opcjonalnie) Przygotowanie: Na dno tygielka lub rondla wsypujemy cukier. Podgrzewamy go mieszając, aż się skarmelizuje. Dolewamy gorącą wodę (lub wodę z mlekiem) i podgrzewamy do granicy wrzenia, ale nie gotujemy. Do... czytaj dalej...
Czy zastanawiałeś się kiedyś jakie tradycyjne potrawy są przygotowane w Singapurze?
Czytaj dalej...Spożycie kawy stało się powszechne głównie dzięki jej smaku i aromatu oraz właściwości pobudzających.
Czytaj dalej...