Z dżemami robiłam już dużo eksperymentów i nie zawsze były udane, bo smak produktu końcowego mi nie odpowiadał. Ale mam kilka bardziej udanych przepisów, które będę na pewno jeszcze powtarzać. Okazuje się, że duży wpływ na konsystencję ma pektyna. Rok temu kupiłam inną niż zwykle i bardzo się zawiodłam, bo nie wpływała w ogóle na konsystencję dżemu (nie spełniła swojego zadania, bo zamiast porządnie żelować, wychodził mi jedynie gęsty kompot). Na to trzeba uważać, jeśli chcemy wykorzystać czystą pektynę (a ... czytaj dalej...
Niskokaloryczna dieta hiszpańska nie jest dla osób o słabej woli, lecz zawarte są w niej wszystkie smaki.
Czytaj dalej...To, że zdrowa dieta powinna być bogata w duże ilości warzyw i owoców każdy z nas wie, lecz gdy nie jesteśmy specjalistami od zdrowia często nie mamy pojęcia, których produktów nie powinno się ze sobą łączyć.
Czytaj dalej...Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.
Czytaj dalej...Nastała już jesień, więc nasz organizm musi walczyć z bakteriami i wirusami wywołującymi przeziębienia lub grypę.
Czytaj dalej...