Jajka marynowane (Ajitsuke Tamago) Jajka wyjąć wcześnie z lodówki, aby nabrały temperatury pokojowej. W garnku zagotować wodę (jajka po włożeniu powinny swobodnie móc leżeć na dnie garnka), wsypać 1 czubatą łyżeczkę soli, rozpuścić, zmniejszyć ogień włożyć jajka zwiększyć ogień aby woda zaczęła się gotować, a następnie przykręcić, aby jajka nie podskakiwały i nie popękały, gotować 7 i 1/2 min. Po tym czasie jajka przełożyć do miski z lodowatą wodą, odczekać chwilkę, a następnie obrać jajka ze skorupek, często ... czytaj dalej...
Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Gotowanie jajek nie jest wcale łatwe. Mając ochotę płynne żółtko, często się zdarza, że musimy się zadowolić jajkiem ugotowanym na twardo lub na odwrót.
Czytaj dalej...Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.
Czytaj dalej...Jajka są dosyć bardzo popularnym składnikiem wielu potraw. Wykorzystuje się je przy pieczeniu ciasta, robieniu sosów, placków ziemniaczanych, majonezu, jajecznicy itd
Czytaj dalej...