tkemali - sos z mirabelek do mięsa

tkemali - sos z mirabelek do mięsa

tkemali - sos z mirabelek do mięsa

Gdy przeczytałam na Obliczach Gruzji o tym sosie, wiedziałam, że muszę go przygotować! Szczęśliwie dzięki lenistwu nie wrobiłam się w robienie go z 10 kg śliwek, bobym się chyba przeklęła. Z 5 kg wyszło mi 28 słoiczków 120 ml. Poniższy przepis dopasowałam do swego smaku i nie silę się na określanie go mianem oryginalnej receptury. tkemali - sos z mirabelek - składniki: na 28 słoików 120 ml 5 kg mirabelek, 5 główek czosnku, 1 pęczek kolendry, 1 solidny pęczek koperku, 3 baldachy kopru z nasionami, 3 łyżki a... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Eksperyment sobotni

Warto przeczytać

Wszystko o przetworach – czyli jak pasteryzować słoiki a potem je przechowywa

Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.