Co to jest guma ksantanowa? Guma ksantanowa to popularny dodatek do żywności, który jest powszechnie stosowany jako zagęstnik lub stabilizator. Guma ksantanowa powstaje podczas fermentacji cukru przez rodzaj bakterii o nazwie Xanthomonas campestris. Podczas fermentacji cukru powstaje substancja przypominająca bulion lub papkę, którą zestala się poprzez dodanie alkoholu. Następnie jest ona suszona i zamieniana w proszek. Brzmi to dość niezrozumiale i można powiedzieć, że wręcz zniechęcająco. Jednak guma ksant... czytaj dalej...
Niskokaloryczna dieta hiszpańska nie jest dla osób o słabej woli, lecz zawarte są w niej wszystkie smaki.
Czytaj dalej...W przypadku gdy masz grupę krwi 0, doskonale trawisz mięso i ryby. Produkty z którymi masz problem to z pewnością wszelkie zboża, gdyż zakłócają Twoją przemianę materii.
Czytaj dalej...Osoby z grupą krwi B z pewnością nie wysiedzą w jednym miejscu i śmiało można je nazwać „obieżyświatem”. Lubią podróżować, a w szczególności nowe wyzwania.
Czytaj dalej...Spożywanie produktów, które są szczególne istotne dla danej grupy krwi pomaga oczyszczać organizm z toksyn, które mogą być gromadzone w tkance tłuszczowej.
Czytaj dalej...Molekularny biolog z wykształcenia, kulinarna blogerka z zamiłowania