tarta warzywna - 1742 przepisów (strona:15/117)

Penne z białą kiełbasą w sosie chrzanowym 117

szybkiego i smacznego. Składniki 250 g makaronu penne 3 białe kiełbasy 2 łyżki chrzanu cebula łyżka smalcu łyżeczka majeranku łyżeczka suszonego oregano 500 ml bulionu warzywnego 150 ml śmietany 18% sól ,pieprz tarty ser żółty świeże oregano Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Cebulę obieramy ,kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanym smalcu. Kiełbasy obieramy

R'n'G Kitchen
Krokiety z kaszą jaglaną 99

Mąka – 1 szklanka* Mleko – 250 ml* Jajko – 1 szt* Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka* Sól – 1 szczypta* Olej – 50 mlFARSZ:* Kasza jaglana – 2 szklanki* Bulion warzywny – 400 ml* Pieprz – do smakuDODATKOWO :* Bułka tarta do panierowania* Jajko – 1 szt* Olej do smażenia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :Składniki na naleśniki dokładnie ze sobą mieszamy.Smażymy duże naleśniki , odkładamy w cieple miejsce

Ostra na Słodko
Niebanalne mielone vol. 4 + prosty sos cebulowy 165

mój najnowszy sposób na mielone... Klops mięsno-warzywny z makaronem i sosem cebulowym Na klops będziemy potrzebować: 500 g mielonego mięsa wieprzowego (ja użyłam mięsa z szynki) 2 marchewki 1 pora  1/2 puszki kukurydzy 100 g łuskanego słonecznika 2 jajka 1 małą bułkę (kajzerkę) ok. 3 łyżek bułki tartej 200 g koncentratu pomidorowego przyprawy: sól, świeżo mielony, kolorowy(...)posypać bułką tartą. Ja część piekłam w formie silikonowej i w takim wypadku nie trzeba tego robić. Masę mięsno-warzywną przekładamy do przygotowanej formy, lekko dociskając i wyrównując powierzchnię. Z wierzchu można posypać go bułką tartą. Moja forma jest dość krótka, więc musiałam użyć dwóch. Dlatego jeden zrobiłam z bułką tartą, a drugi

Ratunku obiad
Fasolka i kalafior 93

tego bułka tarta podsmażana na maśle i czosnek :P Yum! Yum! Składniki: 400 g żółtej fasolki szparagowej 1/2 kalafiora 100 g masła 4 ząbki czosnku 6 łyżek bułki tartej sól, pieprz Przygotowanie: Fasolkę oczyszczamy, obgotowujemy w bulionie warzywnym (wrzącym) przez 10 min. Wyławiamy, osączamy. Kalafior dzielimy na różyczki obgotowujemy w bulionie, również 10 min. Odcedzamy, mieszamy

R'n'G Kitchen
Pulpety wołowe w sosie pomidorowym 133

sztuk pulpetów wielkości dużego orzecha włoskiego Co potrzeba: 500 g mięsa mielonego wołowego, 1 duża cebula, 1 jajko, 1 l bulionu lub wywaru mięsno-warzywnego , 4 pełne łyżeczki przecieru pomidorowego, 2 czubate łyżki bułki tartej + do obtaczania pulpetów, 1 nie czubata łyżeczka soli ½ płaskiej łyżeczki papryki ostrej, 1 pełna łyżka posiekanej natki selera, Pieprz, Olej rzepakowy Wykonanie: Cebulę kroimy(...)płaskiej łyżeczki pieprzu, wyrabiamy mięso do połączenia składników. Formujemy kulki wielkości dużego orzecha włoskiego, obtaczamy w bułce tartej, smażymy na oleju na rumiano. Oleju na patelni powinno być 1,5 – 2,0 cm. W garnku zagotowujemy bulion lub wywar mięsno-warzywny , dodajemy przecier pomidorowy, wkładamy usmażone pulpety, gotujemy na małym płomieniu 30 minut. Na koniec dodajemy ½ płaskiej łyżeczki pieprzu

Bułka z Chlebem
KROKIETY Z GOTOWANEJ RYBY 250

mięso z karpia, ale tutaj dobrze sprawdza się każda inna gotowana ryba) 1 jajko sól pieprz cytrynowy majeranek szczypta słodkiej papryki 1 cebula bułka tarta olej do smażenia Wykonanie: Ugotowaną wcześniej w bulionie warzywnym rybę obieramy z ew. ości, mielimy lub blendujemy. Cebulę drobno kroimy podsmażamy na maśle na złoty kolor, studzimy i przekładamy do ryby. Dodajemy jajko

Walijskie Pichcenie
Domowa bułka tarta z ziołami 102

tymiankiem i rozmarynem, a powstanie idealna panierka do kotletów mięsnych i warzywnych. Mieszanki z pewnością przydadzą się podczas gotowania, dlatego lepiej zrobić kilka różnych. Takie smakowe bułki tarte można przygotować nie tylko przy pomocy blendera, ale i moździerza. Zachęcam, bo warto, zapach jest wspaniały! Domowa bułka tarta z ziołami Składniki: 1/2 szklanki bułki tartej, przygotowanej

Moja smaczna kuchnia
Klopsiki duszone w młodej kapuście 610

łyżki bułki tartej – ok. 20 g 1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich sól i pieprz do smaku 3 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego do smażenia Składniki na duszoną młodą kapustę: 1 średnia główka młodej kapusty – ok. 900 g (po poszatkowaniu ok. 600 g liści, bez twardych części) 1,5 szklanki bulionu warzywnego lub rosołu(...)mniejsze kawałki, zalać ciepłym mlekiem i wymieszać, by bułka się nasączyła i zmiękła. Do średniej miski wrzucić mięso mielone, wbić całe jajko, dodać posiekaną cebulkę, namoczoną bułkę oraz bułkę tartą. Doprawić ziołami prowansalskimi oraz solą i pieprzem. Przez kilka minut wyrabiać mięso na jednolitą, plastyczną masę. Odstawić na 15 minut, a następnie z masy mięsnej formować średniej wielkości

Kulinarne Przeboje
Zupa ogórkowa z soczewicą 153

wersję, a po oryginalny przepis zapraszam do autorki :) link powyżej. Polecam bloga Martyny do przejrzenia - jest tam wiele świetnych przepisów, w tym jej autorskich pomysłów :) Składniki: 2 l. bulionu warzywnego 1 szkl. soku z ogórków kiszonych 5 dużych ogórków kiszonych 300g. mini marchewek mrożonych 2 marchewki 1 pietruszka 1/2 bulwy selera 4 duże ziemniaki 200g. czerwonej soczewicy 200 ml. śmietany(...)małą kostkę. Marchew, pietruszkę, selera i ogórki ścieramy na grubych oczkach tarki (jeśli chodzi o ogórki to ja poszłam na łatwiznę i użyłam kiszonych tartych;) wraz z sokiem). Do garnka z bulionem warzywnym wrzucamy warzywa i gotujemy na pół-miękko. Dodajemy mrożone mini marchewki, a po chwili soczewicę. Czerwona soczewica potrzebuje około 15 minut gotowania, potem zacznie się rozpadać

Kolorowy Przepisownik
ZAPIEKANKA WARZYWNA 676

brukselka według uznania – pomidorki koktajlowe (ok. 10 sztuk) – 2 jajka – 100ml mleka – 1 mały jogurt naturalny – 1/2 szklanki tartego parmezanu – 1 łyżeczka soli – Czytaj więcej → Artykuł ZAPIEKANKA WARZYWNA pochodzi z serwisu green goodies

greengoodies
Mielone z czerwoną cebulką w musztardowym sosie 99

mielonej łopatki 1 duża czerwona cebula 2-3 ząbki czosnku sól, pieprz szczypta lubczyku i bazylii kilka kropel ciemnego sosu sojowego jajko bułka tarta 2 białe cebule olej kokosowy ok 1 l bulionu warzywnego 1-2 łyżeczki musztardy 25 ml wódki 1/4 łyżeczki mąki ziemniaczanej Przygotowanie Mięso połączyć z jajkiem, podsmażoną czerwoną cebulą (drobno posiekaną), przeciśniętym przez praskę

Gaździnka warzy
Jaskółcze gniazda w sosie chrzanowym 473

mleka przyprawy: sól, pieprz, majeranek 2 łyżki posiekanej natki pietruszki Dodatkowo: 6 jaj ugotowanych na twadro Na sos chrzanowy: pół cebuli, drobno posiekanej szklanka bulionu warzywnego 200 ml śmietanki kremówki 30% 2 łyżeczki tartego chrzanu przyprawy: sól, pieprz łyżeczka mąki do zagęszczenia (opcjonalnie) Wykonanie: Cebulę kroimy w piórka, podsmażamy na łyżce tłuszczu. Bułkę odciskamy z mleka. Mięso przepuszczamy przez(...)spożywczej wykładać porcję mięsa, rozpłaszczyć ręką na grubość około 1cm, za pomocą folii "owijać" jajko mięsem). Gotowe gniazda obtaczamy w mące. W dużym, szerokim garnku gotujemy 2 litry bulionu warzywnego. Na wrzący bulion wkładamy gniazda i gotujemy 10-15 minut. W tym czasie przygotowujemy sos. Na szerokiej patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu, podsmażamy drobno pokrojoną cebulę. Wlewamy bulion i chwilę gotujemy

Smak mojej kuchni
Tarta z jagodami 134

serii zdrowych, niskokalorycznych i warzywnych przepisów na sałatki przyszła pora na coś bardziej grzesznego :-). Oto doskonała tarta z jagodami z dodatkiem mielonych migdałów. Doskonałym zamiennikiem dla jagód będą też dojrzałe borówki amerykańskie. Inspiracja Pora coś zjeść. Jeśli przygotujesz ten sos, zrób zdjęcie, zamieść je pod tym przepisem przy pomocy żółtego przycisku Cook'd i weź udział

Kulinarne przygody Gatity
SPAGHETTI Z KLOPSIKAMI 152

mięsa mielonego  z łopatki pęczek natki pietruszki 1 jajko 3 łyżki bułki tartej sól,pieprz 3 łyżki Przyprawy Gajowego Bella Bis 4 szklanki bulionu warzywnego szklanka pomidorów w puszce bez skóry porcja makaronu spaghetti  razowy Makarony Polskie Wykonanie: Do mięsa dodajemy jajko, bułkę tartą, posiekana natkę, sól i pieprz do smaku.Z mięsa formujemy małe pulpeciki

Z Majeczką w kuchni
Kotlety jajeczne 310

surowe jajka 3 łyżki startego żółtego sera 3 łyżki bułki tartej 1 cebula sól pieprz mąka kukurydziana do panierowania tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na łyżce oleju. Ugotowane ostudzone jajka ścieramy na tarce warzywnej. Dodajemy surowe jajka, starty żółty ser, ostudzoną cebulę, bułkę tartą, doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy.  Formujemy

na moim stole...