tarta warzywna - 1742 przepisów (strona:16/117)

Kolorowa mięsna rolada 141

czosnku 1 jajko 1 łyżki bułki tartej 2 łyżeczki lubczyku 3 łyżeczki kolendry w ziarnach 5cm imbiru sól pieprz masło do wysmarowania formy 1 słoik mieszanki warzywnej (kukurydza, groszek, marchewka) Wykonanie: 1.  Masa mięsna: Filet z kurczaka, boczek, mięso gulaszowe, cebulę i czosnek zmielić maszynką do mielenia. Dodać jajko, lubczyk, bułkę tartą, kolendrę utartą w moździerzu(...)starty imbir, całość dokładnie wyrobić na jednolitą masę mięsną. Doprawić do smaku solą i pieprzem. 2.  Mieszankę warzywną odsączyć z zalewy. 3.  Masę mięsną przełożyć na pergamin, rozwałkować na kształt prostokąta  o wymiarach 35 cm x 30 cm. Rozłożyć mieszankę warzywną na całej powierzchni prostokąta i zwinąć za pomocą pergaminu w roladę. 4.  Roladę ułożyć

Szalona Kuchnia Eweliny
Kotlety warzywne 192

powiedział, że jarzyny są nudne? Dzisiaj mam dla Was przepis na przepyszne kotlety warzywne. Są proste do przygotowania, bardzo smaczne i syte. Placuszki po raz pierwszy przygotowałam na początku swojej "kulinarnej kariery" zapisałam w przepiśniku i tak oto po nich głos zaginął. Wpadłam na nie ostatnio przeglądając swoje kulinarne zbiory. Ponieważ za pierwszym razem bardzo nam smakowały długo nie zastanawiałam(...)marchewek 2 cebule 6 ząbków czosnku 2 cukinie 2 jajka 3 papryki (zielona, żółtka, czerwona) sól do smaku  pieprz do smaku  5-6 łyżek bułki tarta mąka olej kokosowy do smażenia Wykonanie: Marchew, cebulę, czosnek i cukinie obrać i wymyć. Z papryki wydrążyć gniazda nasienne, wymyć i pokroić w cienką kostkę. Resztę jarzyn zetrzeć na tarce

Krakowskie smaki Ani
Pasztet z grzybami 118

szklanki gotowanych pokrojonych grzybów - podgrzybki, 1/4 suchej ciecierzycy, 2 małe marchewki, mała cebula, pietruszka, łyżka posiekanego koperku, łyżka masła, jajko, 4 łyżki bułki tartej sól i pieprz do smaku, 3/4 szklanki bulionu warzywnego Przygotowanie: Ciecierzycę moczymy (najlepiej całą noc). Gotujemy w osolonej wodzie ok 30 minut. Kaszę gotujemy o 5 minut dłużej niż jest to opisane na opakowaniu. Marchew

Lena Gotuje
Gołąbki z botwiny 97

liści botwiny 25 dkg ryżu do risotto (arborio) 2 średniej wielkości marchewki 2 średniej wielkości pietruszki 1/2 selera korzeniowego 600 ml wywaru warzywnego 1 łyżka oliwy z oliwek 1/2 łyżeczka soli pieprz do smaku 5 łyżek tartego sera Gouda Jak przygotować gołąbki z risotto . Liście botwiny włożyć do miski, zalać wrzątkiem i parzyć przez minutę. Po minucie odlać wodę(...)smaku. Gotowe risotto wystudzić. Kiedy risotto jest już zimne dodać 4 łyżki tartego sera Gouda. Wymieszać. Każdego liścia botwiny rozłożyć, na środek nałożyć porcję risotto, założyć delikatnie boki tak aby można było zwinąć całość na kształt gołąbków. Gołąbki ułożyć w naczyniu żaroodpornym, podlać 100 ml bulionu warzywnego i posypać 1 łyżką sera. Przykryć wierzch naczynia folią aluminiową lub pokrywką

mecooks
ZIELONA TARTA Z ŁOSOSIEM I SZPARAGAMI 112

Sezon na szparagi trwa bardzo krótko, dlatego też zawsze staram się w pełni z niego korzystać przemycając szparagi do swoich posiłków. Szparagi mają liczne właściwości i

Ostra na Słodko
Risotto z dynią i z parmezanem 99

skórka z cytryny. szklanka ryżu arborio czosnek 1 ząbek cebula biała skórka z cytryny oliwa z oliwek 100 ml białego wina 600 ml bulionu warzywnego dynia Hokkaido 1/4 szt. kilka nitek szafranu (opcjonalnie) parmezan tarty natka pietruszki Dynię obrać i pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy dodać dynię i podsmażyć, dodać

AZgotuj!
Tarta ziemniaczana 154

się jako uzupełnienie warzywnej zupy, ale równie dobrze może być dodatkiem do mięsnego sosu czy gulaszu. Składniki: ciasto na tartę wytrawną (przepis w linku) ( 200g mąki , 100g masła, 1 jajko, 1 łyżka wody, szczypta soli) 5 średnich ziemniaków 100ml mleka 100g mascarpone  1 łyżeczka masła sól, pieprz papryka słodka 3 łyżeczki orzeszków piniowych (opcjonalnie)  Tartę przygotowujemy zgodnie(...)wkładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy pół łyżeczki soli i gotujemy, aż ziemniaki zmiękną, ale zachowają swój kształt - powinny być al dente. Odcedzamy. Podgotowane ziemniaki układamy na ostudzonym spodzie tarty. Mleko zagotowujemy, dodajemy mascarpone, łyżeczkę masła i mieszamy do uzyskania gładkiego sosu. Doprawiamy do smaku - ja dodałam tylko odrobinę pieprzu. Sos wlewamy na ziemniaki. Opcjonalnie dodajemy orzeszki piniowe

Gotowanie i blogowanie
Mielone z kalafiorem i kapustą pekińską 158

dodać do niego namoczoną i następnie odciśniętą bułkę i wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Dodać kalafior i kapustę, wymieszać i doprawić do smaku. Z mięsno-warzywnej masy formować kotlety i obtaczać je w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor

Pasja Smaku
Kotlety z selera w panierce z pestek z dynii 132

Kotlety z selera jak wszystkie warzywne kotleciki są nie tylko bardzo zdrowe, ale naprawdę smaczne. Pestki dyni nie tylko wzbogacają je smakowo, ale są dodatkowym atutem zdrowotnym. Świetny dodatek obiadowy, nie tylko dla wegeterian. Bardzo łatwe do przygotowania. Polecam! Składniki: 1/2 selera 4 łyżki pestek z dynii 4 łyżki bułki tartej 1 jajko 2 łyżki mleka 3 łyżki mąki(...)ghee Wykonanie: seler obrać, pokroić w 1-cm plastry. Obgotować w osolonej wodzie 6 minut. Odcedzić i osuszyć na papierowym ręczniku pestki dynii drobno posiekać i wymieszać z bułką tartą. W drugiej miseczce wymieszać jajko z mlekiem. Posolić i popieprzyć. Do trzeciej miseczki wsypać mąkę kolejne kawałki selera obtaczać w mące, nadmiar strzepnąć. Następnie w rozmąconym jajku

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Surówka z białej rzodkwi z selerem 180

pora. Na grubych oczkach tarki ścieramy w następującej kolejności: rzodkiew selera jabłko marchew Pora kroimy na drobno i dodajemy do tartych warzyw. Według upodobań smakowych dodajemy majonez i przyprawę warzywną, mieszamy i gotowe. Smacznego

Maminek kulinarny
Klopsiki w sosie pomidorowym z Pliska Honey 80

Składniki 400 g mielonego mięsa jajko 2 łyżki bułki tartej cebula ok 10 suszonych pomidorów 3 ząbki czosnku sól, pieprz, lubczyk, wędzona papryka puszka pomidorów łyżka śmietany 50 ml Pliska Honey 500 ml bulionu warzywnego Przygotowanie Mięso wymieszać z jajkiem, podsmażoną cebulą, suszonymi pomidorami, bułką tartą, solą, pieprzem, czosnkiem, lubczykiem i uformować klopsiki.  Gotować

Gaździnka warzy
Wegetariański pasztet z cukinii 162

spokojnie możecie zjeść go także w takiej formie, będzie równie smaczny. Pasztet przygotowałam na wspólnych warsztatach z Michelem Moran, gdzie poznałam przepis na jego pyszną tartę z łososiem . Zobacz też: Chipsy z cukinii Zielona, warzywna zapiekanka z mięsem mielonym Makaron z cukinii z boczkiem i kaparami Wegetariański pasztet z cukinii Drukuj przepis Porcji: 10 Czas gotowania: 1,5 godziny Składniki(...)odsączamy, wyciskamy cały sok. 2 Cebulę i czosnek siekamy w drobną kostkę, ser ścieramy na tarce, a orzechy siekamy drobno. Składniki dodajemy do cukinii, po czym dodajemy kolejno: bułkę tartą, kaszę mannę, jajka, olej. Dokładnie mieszamy i przyprawiamy oregano, pieprzem ziołowym i według uznania solą oraz czarnym pieprzem. 3 Powstała masa powinna być dość zwarta, ale także wilgotna

Kuchnia Bazylii
GOŁĄBKI BEZ ZAWIJANIA Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ 696

główka ryż ugotowany 3 woreczki  cebula 1 sztuka sól 1 płaska łyżka przyprawa uniwersalna 1 płaska łyżka pieprz mielony 1 łyżeczka bułka tarta do obtoczenia olej do smażenia bulion drobiowy lub warzywny ok. 1.5 litra  przecier pomidorowy 1 słoiczek ~~METODA~~ Mięso mielone ze sobą wymieszać. Dodać sól, pieprz i przyprawę uniwersalną. Dokładnie wyrobić mięso. Najlepiej odstawić

Kuchnia Paulettes
Pieczarki faszerowane kuskusem i fetą 170

wielkości kapelusza - moje były powiedzmy średnie) 120 g kuskusu 1 średnia cebula 100g  sera feta pęczek natki pietruszki sól, pieprz 150 g tartego sera żółtego około 300 ml bulionu drobiowego lub warzywnego masło i olej do smażenia Wykonanie: Grzyby oczyścić, wycierając kapelusze ręcznikiem papierowym. Wyciąć nóżki i pokroić je w drobną kostkę, kapelusze odłożyć. Cebulę obrać, pokroić(...)rozdrobnionym serem feta. Dodać podsmażone, przestygnięte pieczarki i natkę pietruszki - wymieszać. Doprawić do smaku pieprzem i ewentualnie dosolić. Farszem wypełniać kapelusze pieczarek i układać na blasze. posypać po wierzchu tartym żółtym serem. Na blachę, między pieczarki, wylać bulion. Pieczarki zapiekać w 170 C przez 30-40 minut. Smacznego

kolorowotorcikowo
TYMIANKOWE TARTALETKI Z KARMELIZOWANĄ PAPRYCZKĄ CHILI, CZOSNKIEM I KOZIM SEREM 151

Jak pierwszy raz spróbowałam karmelizowanego czosnku totalnie się z nim zakochałam! Teraz przygotowuję go zarówno jako dodatek do tart , jak i zapiekanek czy tez grzanek. Smakuje

Ostra na Słodko