tarta warzywna - 1742 przepisów (strona:9/117)

Zapiekanka z ziemniaków i jarmużu 185

Jarmuż to zdrowe, choć może niezbyt znane i popularne u nas warzywo. Jest bardzo uniwersalny w zastosowaniu, a w smaku podobny do kapusty, której jest odmianą

Kulinarna Pokusa
Pulpety z papryką na parze i sos chrzanowy 188

ząbki czosnku 1 jajko suszony majeranek zioła prowansalskie sól, pieprz, ostra i słodka mielona papryka Sos chrzanowy: 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 1 szklanka bulionu warzywnego 3-4 łyżki tartego chrzanu (świeży lub ze słoiczka) cukier, sól, pieprz 4 łyżki śmietany 18% Dodatkowo: brokuł marchewka ziemniaki   Warzywa: marchewkę i ziemniaki obrać, umyć i pokroić w dużą kostkę

Simply Food
Kasza pęczak a'la risotto 85

Składniki: szklanka kaszy pęczak 1 cebula 1/2 szklanki białego wina 1 litr bulionu warzywnego pieprz kilka pieczarek    tarte  pecorino ( 2 łyżki stołowe) świeże listki majeranku Kasza pęczak po polsku Przygotowanie: 1. Cebulę pokrój w kostkę, pieczarki w plasterki. 2. Zeszklij cebulę na łyżce masła, dodaj opłukany pęczak, i wino. 3. Wymieszaj i za kilka chwil dolej

AZgotuj!
Tarta z cieciorki ze szpinakiem i cukninią 161

Oryginalne wykorzystanie cieciorki, aby obiad był jeszcze zdrowszy :) Czytaj więcej »

Pasja tworzenia
Najlepsze przepisy na kurki 145

arborio 1/2 szklanki białego wina 1 duża lub średnia cebula 2 ząbki czosnku 3 łyżki listków świeżego tymianki około 600 ml bulionu warzywnego 1 oliwa oliwy z oliwek + 3 łyżki masła 2 łyżki zimnego masła 3 łyżki tartego parmezanu + odrobina do posypania dania Wykonanie: Kurki oczyść, następnie je osusz. Odstaw. Większe grzyby – pokrój na mniejsze kawałki. Ps. Błyskawiczna metoda(...)pomidor polny 1 – 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 – 2 łyżki świeżych listków tymianku około 600 ml bulionu warzywnego 1 – 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny 1 oliwa oliwy z oliwek + 2 łyżki masła 2 łyżki zimnego masła 3 łyżki tartego parmezanu + odrobina do posypania dania Wykonanie: Pomidora sparz, obierz ze skórki. Pozbądź się pestek i soku, miąższ

Moja pasja smaku
Pulpety w sosie koperkowym 167

mięsa mielonego (ja użyłam wieprzowo-wołowego, ale można również drobiowego); - jajko; - 3 łyżki bułki tartej; - sól, pieprz, gałka muszkatołowa; - 3 szklanki bulionu warzywnego; - pęczek koperku; - 100 ml śmietany 18%; - 2 łyżki mąki; Wykonanie: W dużej misce wyrobić na jednolitą masę mięso, bułkę tartą, jajko i przyprawy. Z masy formować małe klopsiki. W dużym rondlu zagotować bulion warzywny

dom-agi.pl
Tarta z warzywami 128

już została przygotowana przeze mnie wcześniej i wszystko jeszcze raz mieszam i delikatnie podduszam; - naczynie na tartę wyścielam dwoma, cienkimi arkuszami ciasta tak, aby pozostała część arkuszy wystawała za naczynie - do środka nakładam cały farsz czyli nasze nadzienie warzywne; - wystającymi arkuszami zakrywam kawałek tarty a pozostały 1 arkusz ciasta układam na wierzch; - na koniec posypuje wszystko serem mozzarella

MintTaste
Pasztet z soczewicy 114

cebulę i marchew przez ok. 10 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz curry. Odsączoną soczewicę dodać do warzyw, wbić jajka i wymieszać. Masę warzywną przełożyć do formy wysypanej bułką tartą. Piec w piekarniku przez 45 min. w temperaturze 190 st.C. Rada: Masę warzywną można także przepuścić przez maszynkę i dopiero wtedy dodać jajka. Chociaż

Pasja Smaku
Kotlety z jajek 177

twardo     1 jajko surowe     1 pęczek natki pietruszki     bułka tarta     pieprz     sól     olej do smażenia     sałatka warzywna zamkowa ORZECH Sposób przygotowania: Ugotowane jajka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać 1 jajko, 3 łyżki bułki tartej

Cukiernia Pychotki
Pełnoziarnista tarta z cukinią, groszkiem i serem pleśniowym 107

z jabłkami  wyszła tak dobra, że postanowiłam tym razem spróbować z wytrawną. I to był strzał w dziesiątkę. Ciasto lekko zmodyfikowałam, żeby smak pasował do warzywnego wypełnienia. Taki sposób wykonania tarty jest świetny, ponieważ nie ma potrzeby wyklejania formy, podpiekania spodu. Wystarczy rozwałkować ciasto, położyć farsz i zawinąć boki. Nic prostszego :) Ciasto, na którym upiekłam tartę

HealthyCreations
Koktajl z rukoli i kiełków 120

Uwielbiam kefir solo, ale najczęściej przygotowuję na jego bazie koktajle owocowe i warzywne. Bardzo często dodaję do warzywnych koktajli siekaną natkę pietruszki lub koperek, oraz tartą rzodkiewkę- przepis . Również ogórek jest doskonałym składnikiem koktajli warzywnych. Bardzo lubię też szpinak w koktajlach . Tym razem kupiłam całą paczkę rukoli, która była już umyta i przebrana, oraz różne kiełki. Z tych

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Koktajl z rukoli i kiełków 142

Uwielbiam kefir solo, ale najczęściej przygotowuję na jego bazie koktajle owocowe i warzywne. Bardzo często dodaję do warzywnych koktajli siekaną natkę pietruszki lub koperek, oraz tartą rzodkiewkę- przepis . Również ogórek jest doskonałym składnikiem koktajli warzywnych. Bardzo lubię też szpinak w koktajlach . Tym razem kupiłam całą paczkę rukoli, która była już umyta i przebrana, oraz różne kiełki. Z tych

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kotlety mielone w sosie musztardowym 162

sosie musztardowym, postanowiłam spróbować jak smakują. Składniki: 500 g mięsa mielonego ( ja użyłam z indyka) 1 cebula otręby ( dla osób nie na diecie – bułka tarta) 1 jajo 0,5 litra bulionu warzywnego 3 łyżki śmietany 12% do zup 3 łyżki musztardy olej do smażenia sól, pieprz 2 ząbki czosnku 1 łyżka mąki orkiszowej ( możesz użyć pszennej) Przygotowanie(...)niej cebulę z czosnkiem, dodaj ją do mięsa i dokładnie wymieszaj formuj dłońmi kotlety, obtocz je w otrębach ( bułka tartej) i smaż na rumiano z obu stron usmażone kotlety przełóż na drugą czystą patelnię w garnku podgrzej wywar warzywny, w osobnej misce wymieszaj śmietanę z musztardą i łyżką mąki, następnie zahartuj tak powstały sos w misce gorącym wywarem

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Tartaletki ze szpinakiem i suszonymi pomidorami 145

Ta roślina warzywna  została przywieziona do Europy w czasach średniowiecza, prawdopodobnie z Azji. Od tego czasu zarówno pod względem smaku, jak i zawartości żelaza nie

Kolizje Smaków
Tarta na cieście orkiszowym z warzywami i serem gorgonzola 121

Tarta dla osób, które uwielbiają warzywne i zapiekane dania - nadziana brokułem, kalafiorem i pomidorkami koktajlowymi. Całość posypana żółtym serem i pokrojoną gorgonzolą.  Spód na mące orkiszowej jest miękki, a zarazem lekko chrupiący.   Dodatkowo, aby zapiekanka miała nieco inny smak dodałam do niej wędzony boczek. Poniższe danie najlepiej smakuje podane na ciepło.  Składniki(...)lodówki. Po upływie czasu ciasto rozwałkować na omączonym blacie i przełożyć do formy na tartę. Ponownie wstawić do lodówki na około 1 godzinę. Piekarnik rozgrzać do 195 ° C  i spód piec około 15-20 minut, aż do zarumienienia. W międzyczasie przygotować składniki do nadziana tarty. Brokuły i kalafiora podzielić na mniejsze różyczki, usuwając głąba. Na samym początku

Ugotować