tarta warzywna - 1742 przepisów (strona:7/117)

Tarta z porem i boczkiem 134

Uwielbiam tarty ze słodkim nadzieniem i warzywnym, przeważnie robię na kruchym spodzie tym razem zrobiłam na francuskim. Tarta z porem i boczkiem - 1 op. ciasta francuskiego - 2 pory - 150 g wędzonego boczku - 2 jajka - 3 łyżki śmietany 18% - tymianek - sól - pieprz - oliwa - masło Przygotowanie: Boczek kroimy w małe plasterki i smażymy na oliwie. Por myjemy, kroimy

Kulinarne życie
Kotlety jajeczne z boczkiem i sosem chrzanowym 82

obtoczenia 4 łyżki posiekanego szczypiorku 1 jajko sól, pieprz olej roślinny do smażenia   Sos:   2 łyżki masła 1 łyżka mąki pszennej 300 ml bulionu mięsnego lub warzywnego 2-3 łyżki tartego chrzanu (w zależności od ostrości) 100 ml śmietanki 18% UHT sól, pieprz   Przygotowanie:   Przygotowanie dania zaczynam od sosu. W rondelku rozpuść(...)mąkę pszenną. Za pomocą rózgi połącz masło z mąką. Wolnym strumieniem wlewaj wywar i energicznie mieszaj, aż do połączenia składników. Kiedy baza sosu zgęstnieje, dodaj tarty chrzan. Chwilę pogotować na małej mocy palnika. Następnie wlej śmietanę, wymieszaj energicznie, dopraw solą i pieprzem. Gotuj jeszcze 5 minut na minimalnym ogniu. Odstaw

kuron.com.pl
Kotlety z bobu 152

Zapraszam na smaczne, warzywne kotlety. Pyszne są jako obiad z ziemniakami i surówką albo na kanapce. Kotlety z bobu są proste do wykonania i tanie. Polecam Składnik: 1/2 kg bobu 1 jajko 1/2 łyżeczki soli i pieprzu 2-3 łyżki bułki tartej olej do smażenia Przygotowanie: Bób gotujemy(...)miękkości w wodzie. Po ugotowaniu przelewamy zimną wodą. Jeszcze ciepły bób obieramy z łusek i przekładamy do miski i blendujemy. Następnie dodajemy jajko, przyprawy i bułkę tartą. Wyrabiamy razem masę warzywną i formujemy 4 spore kotlety. Rozgrzewamy patelnię z olejem i smażymy na niej kotlety z bobu na złoto. Smacznego

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Kotlety z selera 173

NONE X-NONE Nie podaję ilości ponieważ każdy dostosuje ją odpowiednio do swoich potrzeb Składniki: Duży, kształtny seler Przyprawy sól, pieprz czarny, odrobina czosnku granulowanego Kostka warzywna jeśli używamy Mąka Bułka tarta Olej do smażenia Przygotowanie: Seler dokładnie obrać pokroić w niezbyt grube plastry. W garnku zagotować około litra wody dodać kostkę warzywną lub doprawić przyprawami do smaku

W garach u Gosi
Kotlety z selera 493

NONE X-NONE Nie podaję ilości ponieważ każdy dostosuje ją odpowiednio do swoich potrzeb Składniki: Duży, kształtny seler Przyprawy sól, pieprz czarny, odrobina czosnku granulowanego Kostka warzywna jeśli używamy Mąka Bułka tarta Olej do smażenia Przygotowanie: Seler dokładnie obrać pokroić w niezbyt grube plastry. W garnku zagotować około litra wody dodać kostkę warzywną lub doprawić przyprawami do smaku

W garach u Gosi
Marchewkowo-orzechowe zrazy z tłuczonymi ziemniaczkami 108

taka będzie zdecydowanie najlepszej jakości, poza tym masz pewność, że używasz pieczywa dobrej jakości – możesz na przykład zmielić tylko pełnoziarniste. I jeszcze jedna ważna rzecz – kiedy łączysz warzywne składniki z bułką tartą, musisz poświęcić trochę czasu na mieszanie – nie chodzi tylko o to, aby składniki połączyć, ale całość porządnie zagniatać przez dwie trzy minuty – wówczas będziesz mieć pewność

Roślinna - blog wegański
Bakłażany faszerowane kurczakiem i pieczarkami 159

parmezanu lub żółtego tartego sera) Przygotowanie: 1. Bakłażany przekrój wzdłuż i wydrąż z nich środek łyżką, by powstały łódeczki, w którym zmieści się mięsno – warzywny farsz. Posyp je w środku tartym serem (niedużo na dnie), zapiecz przez 15-20 minut w temp. 190C na środkowej półce piekarnika bez termoobiegu. Chodzi o to, by lekko zmiękły(...)kostkę mięso, przypraw. Gdy mięso będzie gotowe dodaj pomidory, serek i ze 2-3 łyżki tartego sera, wymieszaj. W razie czego dopraw do smaku. Chwilę jeszcze podsmaż, by składniki i smaki się połączyły ze sobą. 3. Bakłażany faszeruj nadzieniem mięsno – warzywnym. Możesz tak jak ja jeszcze przyozdobić je żółtym serem. 4. Zapiekaj około 30-35 minut w temp

Zasmakuj Kuchni
Pasztet pieczony z mięsa z rosołu-pychotka! 251

inne zioła) 4 łyżki bułki tartej sól pieprz łyżka masła Przygotowanie: Mięso z rosołu(bez kości i chrząstek )razem z warzywami z rosołu,dodajemy czosnek i  rozdrabniamy w blenderze . Wątróbkę kroimy w kawałki i smażymy z cebulką na maśle,studzimy i rozdrabniamy blenderem dodajemy do masy mięsno-warzywnej,dodajemy również bułkę tartą i jajka,zioła

Swojskie jedzonko
Pulpety z indyka w sosie pomidorowym 159

jajka 6 łyżek bułki tartej 500 ml bulionu warzywnego 500 ml przecieru pomidorowego 1 mały koncentrat pomidorowy olej do smażenia cebuli 1/2 łyżeczki cukru sól Sposób wykonania: Cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy na oleju. Pod koniec smażenia dodajemy zmiażdżony czosnek. Mięso mielimy a następnie dodajemy do niego przesmażoną cebulę, jajka, bułkę tartą, sos sojowy, oregano

Qchnia po prostu
Tofu jako al'a ryba p grecku 160

przecieru pomidorowego 400 g tofu 3 łyżki sosu sojowego 3 łyżki oliwy z oliwek sok z połówki cytryny przyprawa do ryb, sól, pieprz,  bułka tarta olej do smażenia 250 ml bulionu warzywnego żółty ser wegański w wersji dla wegetarian dodatkowo: żółty ser Wykonanie: 1. Danie zaczynamy od zamarynowania tofu, najlepiej zamarynowane tofu zostawić na całą(...)ręka nie boli od tarcia ręcznego :) 3. Warzywa wykładamy na patelnie dodajemy odrobinę oleju, ziela angielskie, listki laurowe i 2 łyżeczki soli.  4. Kiedy warzywa zmniejszą swoją objętość dodajemy przecier pomidorowy. Całość mieszamy i podlewamy szklanką bulionu warzywnego.  5. Dusimy warzywa aż zmiękną.  6. Zamarynowane tofu obtaczamy w bułce tartej. Jest mokre i wilgotne dlatego

Mój pomysł na
Świąteczna zupa chrzanowa 143

liczne grono zwolenników, ale ja w tym roku stawiam na lekką zupę chrzanową. Składniki (na cztery porcje) 1 cebula 3 ząbki czosnku 6 ziemniaków 750 ml bulionu warzywnego 2 – 3 łyżki tartego chrzanu 1 jogurt naturalny 1 łyżka oliwy z oliwek 1 ½ łyżeczki majeranku sól świeżo mielony pieprz 1 jajko Jajko gotujemy na pół twardo (8 minut). Cebulę kroimy(...)piórka. Czosnek ścieramy na tarce lub siekamy. W dużym garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek i wrzucamy cebulę i czosnek. Smażymy aż cebula zmięknie. Zalewamy bulionem warzywnym i doprowadzamy do wrzenia. Ziemniaki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy je do bulionu warzywnego i gotujemy do miękkości. Następnie dolewamy jogurt naturalny, chrzan i mieszamy. Przyprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Podajemy

My Chcemy Jeść
Bakłażany faszerowane kurczakiem i pieczarkami 144

użyć parmezanu lub żółtego tartego sera) Przygotowanie: 1. Bakłażany przekrój wzdłuż i wydrąż z nich środek łyżką, by powstały łódeczki, w którym zmieści się mięsno - warzywny farsz. Posyp je w środku tartym serem (niedużo na dnie), zapiecz przez 15-20 minut w temp. 190C na środkowej półce piekarnika bez termoobiegu. Chodzi o to, by lekko zmiękły(...)kostkę mięso, przypraw. Gdy mięso będzie gotowe dodaj pomidory, serek i ze 2-3 łyżki tartego sera, wymieszaj. W razie czego dopraw do smaku. Chwilę jeszcze podsmaż, by składniki i smaki się połączyły ze sobą. 3. Bakłażany faszeruj nadzieniem mięsno - warzywnym. Możesz tak jak ja jeszcze przyozdobić je żółtym serem. 4. Zapiekaj około 30-35 minut w temp. 190C

Zasmakuj Kuchni
Pulpeciki w sosie koperkowym 102

pyszne pulpeciki w sosie koperkowym. (Ostatnio ulubione danie mojego Męża:)). Zapraszam! Składniki: 500 g mięsa mielonego 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 jajko bułka tarta 2 szkl wywaru warzywnego 200 ml śmietanki 12% (tej rzadkiej) mąka tortowa pęczek koperku sól pieprz szczypta majeranku  Dodatkowo: ugotowane i poduszone z masłem ziemniaczki  :) Wykonanie: Cebulę posiekać i podsmażyć(...)koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Mięso mielone wrzucić do miski, dodać podsmażoną cebulę i czosnek, jajko, majeranek, sól i pieprz. Wlać 3 łyżki wywaru i garść bułki tartej. Wymieszać porządnie, jeśli jest potrzeba dodać więcej bułki lub wywaru. Kiedy mięso jest gotowe, uformować małe kulki mielone i każdą obtoczyć w mące. W garnku zagotować wywar i włożyć delikatnie

Trufelkowo
KOTLETY MIELONE Z PIECZARKAMI 63

indyka 5 pieczarek startych na tarce o dużych oczkach 1 cebula drobno posiekana 2 jajka 3 łyżki bułki tartej 2 ząbki czosnku drobno posiekane 1/3 szklanki bulionu lub wody gazowanej, u mnie bulion warzywny olej do smażenia + bułka tarta do obtoczenia kotletów sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: W misce mieszam mięso, jajka, 3 łyżki bułki tartej, wlewam bulion

Zasmakuj Kuchni
Przekąska z cukinii 362

wziąć do ręki i zjeść na jeden/dwa kęsy. 2 cukinie 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 2 pomidory 1 cebula 1-2 ząbki czosnku lub czosnek granulowany około 100g tartej mozzarelli sól, pieprz Cukinię kroimy na grubsze (około 1,5 cm) plasterki. Pozbawione gniazd nasiennych papryki kroimy w drobną kostkę. Pozbawione gniazd nasiennych oraz skóry pomidory kroimy w kostkę(...)pokrojone warzywa, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy solą oraz pieprzem. Plastry cukinii rozkładamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce z wyposażenia piekarnika. Na wierzchu rozkładamy farsz warzywny. Skrapiamy olejem. Posypujemy tartą mozzarellą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 10-15 minut

Smaki Na Talerzu