ciasto na pierogi - przepisów 3461

  1. Pierogi z twarogiem, ricottą i rodzynkami z musem malinowym
    Pierogi z twarogiem, ricottą i rodzynkami z musem malinowym

    bardzo tradycyjne danie Wigilijne! Trochę na podobiznę oryginalnego przepisu powstał ten, moim zdaniem bardzo smaczny, z dodatkiem ricotty i wielu przepysznych dodatków! Składniki (na 30-40 pierogów): ciasto należy przygotować z tego  przepisu 200 gram twarogu chudego 200 gram ricotty 100 gram rodzynek, namoczonych przez noc w gorącej wodzie (lub whisky, rumie albo Amaretto jeśli pierogów(...)wody na mus malinowy jogurt naturalny do podania Z podanego przepisu należy przygotować ciasto. Twaróg przepuszczam przez praskę dwukrotnie, mieszam z ricottą, jajkiem, drobno posiekanymi (i odcedzonymi z płynu) rodzynkami, skórką pomarańczy, Amaretto, jajkiem, cukrem pudrem i ziarenkami wanilii. Ciasto na pierogi wałkuję cienko, wykrawam kółka i na każde nakładam po łyżeczce farszu. Następnie sklejam pierogi i przekładam

    Przepis pochodzi z bloga Mango Papaja, prowadzonego przez mangopapaja.

  2. Ciasto na pierogi ( bez jajka)
    Ciasto na pierogi ( bez jajka)

    Pierogi to moje ulubione danie. W moim domu muszą pojawiać się co tydzień. Ciast na pierogi jest wiele. Nieraz zastanawiałam się, jaka jest różnica między tymi z jajkiem, a bez niego. Mi smakują obydwa i robię je na zmianę. Przedstawię Wam najlepszy przepis na ciasto bez jajka. Pierogi wychodzą pyszne, delikatne i same się wślizgują ;) Życzę smacznego(...)mąką. !Uwaga, aby się nie poparzyć podczas zagniatania ciasta! Ja na początku pomagam sobie łyżką drewnianą, gdy ciasto troszeczkę ostygnie, czyli gdy aż tak nie będzie parzyć, zagniatam go, aby było miękkie, elastyczne i nie kleiło się do rąk (zajmuje to około 5 minut). Stół podsypujemy mąką, rozwałkowujemy ciasto, wykrawamy krążki jakiej chcemy wielkości i nakładamy wybrane nadzienie. Do garnka

    Przepis pochodzi z bloga Wołowina od rekina, prowadzonego przez patrycjuszka :).

  3. Pierogi z truskawkami – przepis z bajką.
    Pierogi z truskawkami – przepis z bajką.

    każdej mamy równocześnie czas klejenia pierogów 😉 Ja wykorzystuję dobrą passę pierogową, która obecnie trwa u moich dzieci, na przemycanie dodatkowych wartościowych składników. Robię to przez wzbogacanie ciasta na pierogi.     Najprostsze ciasto na pierogi składa się... Artykuł Pierogi z truskawkami – przepis z bajką. pochodzi z serwisu Wiszniówka

    Przepis pochodzi z bloga Wiszniówka, prowadzonego przez wiszniowka.

  4. Muszelki karnawałowe
    Muszelki karnawałowe

    znalazłam w książce "Ciasta domowe". Musiałam jednak zwiększyć ilość mąki prawie o połowę gdyż ciasto było bardzo luźne i nie dało się z niego formować muszelek. Ciasto ma przypominać to na pierogi. Poniżej podaję przepis już zmieniony przeze mnie. Muszelki przypominają w smaku tradycyjne faworki. Myślę, że warto je wypróbować. Najlepszym dowodem jest to, że tak szybko znikały(...)smażenia cukier puder do posypania Jajka utrzeć z cukrem. Cały czas miksując dodawać masło, śmietankę i sól. Mąkę dodawać stopniowo, mieszać a następnie zagnieść ciasto jak na pierogi. Ciasto cieniutko rozwałkować i szklanką wykrawać kółka. Olej rozgrzać, smażyć muszelki na złoty kolor z obu stron. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Muszelki oprószyć cukrem pudrem

    Przepis pochodzi z bloga Smakołyki Asi, prowadzonego przez joanna30.

  5. Uszka
    Uszka

    Składniki: ciasto na pierogi suszone borowiki (20 g) pieczarki (5 szt.) cebula (2 małe) czosnek (1 ząbek) sól pieprz woda olej Czas przygotowania: to zależy od kiedy liczymy:) ale trzeba zarezerwować godzinę Liczba uszek: 50 Przygotowanie: Ja wykorzystałam borowiki, które zostały mi po wczorajszej zupie. Ale jeśli ktoś zaczyna przygotowanie uszek od zera, to najpierw należy opłukać suszone borowiki(...)razem przez chwilę. Dodajemy wyciśnięty czosnek. Wszystko zamieniamy przy pomocy blendera w jednolitą masę. Jeżeli trzeba przyprawiamy. W czasie smażenia cebuli i pieczarek przygotowujemy ciasto takie jak na pierogi. Następnie ciasto wałkujemy i przy pomocy kieliszka na wódkę wyciskamy kółka. Do każdego z kółek dodajemy odrobinę farszu i lepimy jak pierogi. Na koniec sklejamy ze sobą rogi, żeby

    Przepis pochodzi z bloga Weganka gotuje, prowadzonego przez Weganka Gotuje.

  6. Pierogi ruskie.
    Pierogi ruskie.

    majerankiem). CIASTO: 500 g mąki pszennej  350 mililitrów dość ciepłego mleka, ale nie gorącego płaska łyżeczka soli      Przygotowujemy ciasto. Na stolnicę wysypujemy mąkę i sól formując stożek, robimy w nim wgłębienie i wlewamy trochę mleka. Delikatnie mieszamy za pomocą noża i znów dolewamy trochę ciepłego mleka, mieszamy i wlewamy resztę mleka, mieszamy i wyrabiamy ciasto nożem(...)rzadkie podsypujemy mąką, gdy za twarde dolewamy troszeczkę mleka. Gdy ciasto jest już zwarte wyrabiamy chwilkę rękoma, aż będzie gładkie.       Teraz zabieramy się za lepienie pierożków. Można rozwałkować porcję ciasta i szklanką wyciąć równe krążki, ja natomiast postępuję zgodnie ze sposobem babci, czyli odkrawam część ciasta, roluję w wałeczek, kroję na równe cząstki, które rozwałkowuję tworząc

    Przepis pochodzi z bloga Rozpustne gotowanie, prowadzonego przez Agnieszka Gąsior.

  7. PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI (kapusta kiszona & pieczarki) - wersja zwykła i bezglutenowa
    PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI (kapusta kiszona & pieczarki) - wersja zwykła i bezglutenowa

    farsz w lodówce. SKŁADNIKI NA CIASTO BEZGLUTENOWE: - pół kg mąki (przede wszystkim mąki chlebowej, my używamy Schar mix b), - mleko - szklanka, - woda - szklanka, - sól, - olej, SKŁADNIKI NA CIASTO ZWYKŁE: - dokładnie to samo co w przypadku ciasta b/glutenowego, z tym, że używamy mąki pszennej tortowej (najlepsza z Lubelli) WYKONANIE CIASTA BEZGLUTENOWEGO: Zabierając się za ciasto bezglutenowe, mieszamy wodę z mlekiem - pół(...)olej (łyżka, dwie) i rozrabiamy ciasto. Przy rozrabianiu bezglutenowego bardzo ważne jest aby płyn był bardzo gorący. W mące robimy dołek nożem. Wlewamy płyny, energicznie kręcąc kółeczka i obserwujemy ile wody nam trzeba. Robimy na wyczucie! :) Składniki dokładnie mieszamy i zaczynamy rozrabiać ciasto. - Wszystkie wskazówki dotyczące ciasta bezglutenowego i zwykłego: TUTAJ (w przepisie na pierogi ruskie) Nie ładnie jest

    Przepis pochodzi z bloga Wypisz Wymaluj, prowadzonego przez Anna i Elżbieta Krzyczkowskie.

  8. Chlebki z patelni
    Chlebki z patelni

    robiąca pierogi...dzieciaki co chwila zaglądające i czekające czy mamie ciasta zostanie... czasami prosiły...mamo, zostaw trochę ciasta albo...dorób ciasta...cienko wałkowane...rzucone na rozgrzaną kuchnię...pałaszowane jeszcze ciepłe...takie chlebki z pieca. Ci, którzy wiedzą o czym piszę...co wspominam...pamiętają smak ciasta po pierogach pieczonego na kuchni węglowej wiedzą...,że temu z patelni daleko smakiem(...)pozostałe po pierogach ale równie dobrze jak macie smaka zróbcie sobie po prostu ciasto pierogowe i smażcie chlebki. Chlebki z tego ciasta, które ja robiłam były jadalne tylko 1 dzień. Drugiego dnia zbyt czerstwe i już nie ten smak. Składniki : ciasto pozostałe po pierogach. U mnie to z ostatniego przepisu Anny Olson . Ciasto wałkujemy dość cienko. Układamy

    Przepis pochodzi z bloga Kuchenne fascynacje, prowadzonego przez Kuchenne Fascynacje.

  9. Pierogi z mięsem i kapustą kiszoną
    Pierogi z mięsem i kapustą kiszoną

    pieprzem. Ciasto Na stolnicę przesiać mąkę. W środku kopczyka zrobić dołek. Do mąki stopniowo wlewać gorącą wodę, wymieszać i chwilę odczekać, aby mąka nieco przestygła. Następnie dodać jajko, olej i szczyptę soli. Wyrobić elastyczne i gładkie ciasto. Jeśli mamy mikser z odpowiednią końcówką do wyrabiania ciast typu drożdżowego (hak), możemy ciasto wyrobić przy pomocy miksera. Pierogi Połowę ciasta włożyć(...)grubości około 1,5-2 mm, podsypując w razie potrzeby stolnicę mąką. Szklanką bądź okrągła foremką wykrawać krążki. Na środek każdego nakładać łyżeczkę farszu, po czym skleić brzegi pieroga. Jeśli ciasto słabo się klei, można posmarować brzegi wodą. Pierogi gotować we wrzącej, osolonej wodzie, przez około 3 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Podawać okraszone podsmażoną posiekaną cebulką

    Przepis pochodzi z bloga Ivka w kuchni, prowadzonego przez Ivka.

  10. Kołduny w rosole (kuchnia kresowa)
    Kołduny w rosole (kuchnia kresowa)

    Farsz: Mięso z cebulą przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa, doprawić solą i pieprzem i dobrze wmieszać. Ciasto na kołduny robi się identycznie jak na ciasto do pierogów. Ciasto: Wysypać mąkę na stolnicę, wbić jajko, dodając wodę, olej i sól. Wszystko wymieszać i zagnieść na elastyczne ciasto. Ciasto partiami rozwałkować, na cienką warstwę, wykrawać krążki np. szklanką, na każde

    Przepis pochodzi z bloga Bon Appetit Małgorzaty, prowadzonego przez Małgorzata Kwiatkowska.

  11. Pierogi z mięsem z rosołu
    Pierogi z mięsem z rosołu

    jeszcze inaczej – w rosole. Do rosołu robimy oczywiście mniejsze pierożki, pozostałe – większe. Z powyższych proporcji zrobiłam ok. 180 pierogów – różnych wielkością i kształtem. Kilka słów o cieście na pierogi, bo naprawdę warte jest wspomnienia. Z tego przepisu robię już nie po raz pierwszy. Poprzednie na blogu były z truskawkami . Ciasto wychodzi bardzo elastyczne, nie wymaga podsypywania mąką(...)rozklejją podczas gotowania, a już ugotowane, nawet zimne, są mięciutkie. Kolejny atut – nie sklejają się po ugotowaniu (mimo, że do wody nie dodaję oleju). To przepis na ciasto, który mogę polecić każdemu. Pierogi z mięsem z rosołu to bardzo dobry sposób na wykorzystanie mięsa nie tylko z rosołu i nie tylko drobiowego. Gorąco polecam. Smacznego. Wydrukuj przepis The post

    Przepis pochodzi z bloga mojewypiekiinietylko, prowadzonego przez mojewypiekiinietylko.

  12. Pierogi z mięsem
    Pierogi z mięsem

    różnym farszem , czy ruskie , czy z kapustą i grzybami , ale dziś zapraszam na bardzo smaczne pierogi z mięskiem , mam nadzieje że znajdzie swoich zwolenników . Składniki  na ciasto na pierogi  0,5 mąki ( typ 405 ) 1 szklanka ciepłej wody  szczypta soli  4 łyżki oleju  1 jajko oraz mąka do podsypania Składniki na farsz mięsny(...)gotowe . Jak nasze mięso jest gotowe , blenderem bardzo dokładnie mielimy,aż uzyskamy gładką masę , po uzyskaniu gładkiej masy , farsz mamy gotowy do pierogów .  Składniki  na ciasto na pierogi  0,5 mąki ( typ 405 ) 1 szklanka ciepłej wody  szczypta soli  4 łyżki oleju  1 jajko  Wykonanie  Do  miski wsypuję mąkę

    Przepis pochodzi z bloga Mój Smak, prowadzonego przez Edytagotuje.

  13. Faworki albo chrust
    Faworki albo chrust

    octu sól do smaku olej do głębokiego smażenia cukier puder do posypywania Mąkę mieszamy z żółtkami, śmietaną, wlewamy ocet lub spirytus. Zagniatamy ciasto - powinno mieć konsystencję ciasta na pierogi Ciasto wałkujemy i wycinamy z niego paski o wymiarach 2x7 cm Środek każdego paska nacinamy w środku Jeden z boków wkładamy do środka i przewijamy Smażymy z obu stron

    Przepis pochodzi z bloga Szczęśliwa kuchnia, prowadzonego przez Katarzyna Leśniak.

  14. Dwa rodzaje konsumentów
    Dwa rodzaje konsumentów

    Druga sprawa: Trend slow food  się rozwija, ale rozwija się również druga gałąź - gotowe jedzenie. Czasami aż oczy przecieram jakie rzeczy widuję w sklepowych zamrażarkach: ciasto na pierogi, ciasto na piernik, gotowe spody do pizzy, desery, ciasta gotowe do zapieczenia i tak dalej i tak dalej. Kiedyś z gotowców w mojej pamięci utkwiło ciasto francuskie, jakieś amerykańskie zupy

    Przepis pochodzi z bloga Blondynka Gotuje, prowadzonego przez BlondynkaGotuje.

  15. Faworki albo chrust
    Faworki albo chrust

    octu sól do smaku olej do głębokiego smażenia cukier puder do posypywania Mąkę mieszamy z żółtkami, śmietaną, wlewamy ocet lub spirytus. Zagniatamy ciasto - powinno mieć konsystencję ciasta na pierogi Ciasto wałkujemy i wycinamy z niego paski o wymiarach 2x7 cm Środek każdego paska nacinamy w środku Jeden z boków wkładamy do środka i przewijamy Smażymy z obu stron

    Przepis pochodzi z bloga www.szczesliwakuchnia.blogspot.com, prowadzonego przez Szczęśliwa Kuchnia.

Wybierz stronę :