ciasto na pierogi - przepisów 3571

  1. Pierogi z perliczki
    Pierogi z perliczki

    mięso z perliczki gotowanej , Ciasto na pierogi z żółtkami: 300 g mąki pszennej „00”, 5 żółtek, 20 ml oleju, 1 łyżeczka od kawy soli, ciepła woda – około 70 ml, Mięso z perliczki obrać z kości, posiekać lub zemleć. Jeżeli gotowaliśmy mięso razem z grzybami, dodać również(...)grzyby. Proponuję pierogi w cieście z żółtkami, ale oczywiście można je zrobić ze zwykłego ciasta . Mąkę wsypać do miski, dodać sól, żółtka, olej, dokładnie wymieszać. Następnie stopniowo dodawać ciepłą wodę i zagniatać ciasto. Ciasto nie powinno być twarde. Przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut aby odpoczęło. Gdy ciasto „odpocznie” można lepić pierogi. Każdy lepi pierogi

    Przepis pochodzi z bloga królestwo garów, prowadzonego przez królestwogarów.

  2. Pierogi z twarogiem, ziemniakami i tymiankiem (pierogi a'la ruskie) i przepyszny kompot z suszu
    Pierogi z twarogiem, ziemniakami i tymiankiem (pierogi a'la ruskie) i przepyszny kompot z suszu

    przepisu na najlepsze ciasto 250 gram ziemniaków, ugotowanych w mundurkach i obranych 250 gram chudego twarogu 1 duża cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki masła 1/2 pęczka świeżego tymianku szczypta soli, pieprzu 1 jajko opcjonalnie do podania: podsmażona na maśle posiekana cebulka z czosnkiem i szynką parmeńską (3-4 plastry) Zacznijmy od przygotowania ciasta na pierogi. Ugotowane i obrane(...)dokładnie mieszamy. Dodajemy jajko, posiekany drobno tymianek, sól i pieprz. Całość ponownie mieszamy. Z ciasta wykrawamy kółka i na każde nakładamy łyżeczkę farszu. Następnie ciasto zlepiamy i odkładamy na deskę. W dużym garnku gotujemy wodę z dodatkiem soli i kiedy zacznie wrzeć wrzucamy kolejno pierogi (nie więcej niż 10-15 w jednym garnku, w zależności od jego wielkości). Pierogi

    Przepis pochodzi z bloga Mango Papaja, prowadzonego przez mangopapaja.

  3. Pierogi z jagodami jak u babci!
    Pierogi z jagodami jak u babci!

    ewentualnie oleju rzepakowego. Tyle, cała filozofia robienia pierogów polega tylko i wyłącznie na tym aby ciasto nie było za twarde- czyli tępe ciężko Ci się zagniata, albo za miękkie- czyli za lepkie, łatwo się poddaje i ugniata. Do ciasta na pierogi zawsze dobrze jest dodać troszkę oleju rzepakowego, ona nada odpowiedniej elastyczności ciastu, będzie się ono łatwiej(...)się nam zagniotło ciasto) - 1,5 łyżki oleju rzepakowego Na blacie lub stolnicy wysyp mąkę. Zrób kopczyk, a w nim dziurkę. Wbij żółtka, dodaj olej i zacznij nożem lub widelcem zabierać mąkę z kopczyka i zagniatać ciasto. Dodawaj letnią (nie gorącą!) wodę i dalej zagniataj nożem, tak aby "zabrać" całą mąkę. Następnie zacznij zagnaitać ciasto dłońmi, ciasto musi mieć jednolitą

    Przepis pochodzi z bloga SMYKWKUCHNI, prowadzonego przez SMYKWKUCHNI.

  4. Najlepsze pierogi z kurkami
    Najlepsze pierogi z kurkami

    dzieciństwa. Nasz tata pierogi z różnymi farszami przygotowywał bardzo często, kilka razy w sezonie letnim robił pierogi z jagodami i pierogi z kurkami, własnoręcznie zagniatał ciasto na pierogi, na dużo pierogów, przynajmniej 100 sztuk i nadziewał ciasto własnoręcznie zebranymi w lesie kurkami, czasami innymi grzybami np. opieńkami. Pierogi z kurkami to proste ciasto, proste(...)trochę bułki tartej. Ciasto: Do miski wsypujemy 2 szklanki mąki, dodajemy sól i wlewamy pół szklanki wrzącej wody, mieszamy energicznie najlepiej łyżką, a następnie wyrabiamy ciasto ręką aż powstanie elastyczne ciasto. Formujemy kulę i przykrywamy je (najlepiej miską) na ok. 30 minut, aby ciasto „odpoczęło”. Po tym czasie ciasto pierogowe ponownie wyrabiamy i wałkujemy na stolnicy, ciasto jest bardzo sprężyste

    Przepis pochodzi z bloga Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię , prowadzonego przez JStraga.

  5. Pierogi z jagodami
    Pierogi z jagodami

    ciasto jest naprawdę rewelacyjny! Podczas gotowania jeden z pierożków pękł i zabarwił pozostałe na fioletowy kolor. Przepis dodaje do akcji Słodkie jagodowe lat o. Składniki: 3 szklanki mąki pszennej pół łyżeczki soli 1 szklanka gorącej wody (najlepiej wrzącą wodę odstawić na 5 minut) jagody cukier do smaku jogurt naturalny lub śmietana wg uznania Najpierw przygotować ciasto na pierogi(...)sól. Wymieszać i zalać gorącą wodą. Całość wymieszać i przełożyć na blat, wyrobić ciasto (musi być gładkie). Przygotowane ciasto podzielić na 4 części i 3 z nich włożyć pojedynczo do woreczka (aby nie wyschło). Blat delikatnie oprószyć mąką i rozwałkować ciasto na pierogi. Ciasto nie może być za grube (jeśli będzie grube to po ugotowaniu może

    Przepis pochodzi z bloga Ugotować, prowadzonego przez Mariola Moskal.

  6. Pieczone ruskie pierogi. Przepis na idealne pierogi z piekarnika
    Pieczone ruskie pierogi. Przepis na idealne pierogi z piekarnika

    takiej precyzji i uwagi przy lepieniu jak te tradycyjne. Na pewno pokochają je wszyscy, którzy nie znoszą lepienia zwykłych pierogów.  Praca z ciastem drożdżowym idzie sprawniej, bo ciasto jest grubsze, a i pierogi większe. Aby tak sie stało, podstawą jest dobre ciasto drozdżowe. Musi być elastyczne i łatwe do formowania. Nie powinno lepić się do palców(...)SMACZNEGO ! Uwagi: ciasto świetnie znosi leżakowanie w lodówce. Można przygotować je wieczorem i zostawić na noc do wyrastania w lodówce lub połowę wyrośniętego zostawić w lodówce do wykorzystania na następny dzień. W resztki ciasta po wykrojeniu pierogów owinęłam wędzone śliwki.. Najszybsze pierożki i jakie pyszne! Również polecam

    Przepis pochodzi z bloga Gotuj zdrowo!Guten Appetit!, prowadzonego przez Weronika Swientek.

  7. Pierogi z gęsią, fasolą i śliwką wędzoną
    Pierogi z gęsią, fasolą i śliwką wędzoną

    Pierogi z gęsią, fasolą i śliwką wędzoną. Idealne do barszczu czerwonego. Z tej porcji otrzymamy około 40 pierogów. Ciasto na pierogi: 450 ml mąki, 250 ml ciepłej wody, szczypta soli farsz: 200 g ugotowanego mięsa z gęsi, 90 g ugotowanej fasoli (jaś), 80 g śliwek wędzonych (suska sechlońska), 80 - 100 ml bulionu, sól, pieprz, 4-5 łyżek(...)Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, wymieszać i wlać około 250 ml ciepłej wody. Zagnieść. Ciasto nie powinno być twarde. Przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut aby odpoczęło. Ciasto rozwałkować, wycinać koła. Na środek każdego nałożyć trochę farszu. Zlepiać pierogi. Wrzucać na wrzącą, lekko osoloną, z dodatkiem oleju wodę. Przykryć pokrywką, gdy się zagotują, odkryć, zamieszać

    Przepis pochodzi z bloga królestwo garów, prowadzonego przez królestwogarów.

  8. Świąteczne pierogi z kapustą i grzybami.
    Świąteczne pierogi z kapustą i grzybami.

    Świąteczne pieczone pierogi. Ciasto: 500 g mąki 50 g drożdży świeżych 250 ml śmietany 18% 250g margaryny 1/4  łyżeczki soli Farsz: 300 g kapusty kiszonej 300 g ugotowanych borowików 2 cebule 1 jabłko sól. pieprz(...)masło 2 liście laurowe 5 ziele angielskie 1 szklanka bulionu olej do smażenia białko do smarowania pierogów Ciasto : Mąkę przesiać i posiekać z margaryną. Drożdże rozetrzeć w śmietanie. Posolić i zagnieść ciasto. Odstawić na 30min do lodówki. Farsz do pierogów. Cebulę i jabłko pokroić w kostkę, przesmażyć na maśle z dodatkiem oleju. Dodać kapustę, liść laurowy, ziele angielskie

    Przepis pochodzi z bloga Kulinarny karnet Christophera, prowadzonego przez Christopher.

  9. Pierogi z mięsem – świąteczne resztki
    Pierogi z mięsem – świąteczne resztki

    moim domu. Robię je często w dużych porcjach i mrożę. Najsmaczniejsze pierożki to te odgrzane na patelni i polane masłem. Pierogi z mięsem Składniki: na około 60 pierogów Ciasto na pierogi , tutaj przepis Farsz z mięsa ½ kg ugotowanego lub smażonego mięsa 1 cebula 4 liście jarmużu sól i pieprz do smaku Przepuść mięso przez maszynkę do mięsa(...)Pokrój cebulę drobno i zeszklij na oleju. Oderwij miękkie liście jarmużu, poszatkuj i dodaj do cebuli. Smaż przez 5 minut. Przygotuj ciasto na pierogi i rozwałkuj cienko. Za pomocą metalowej obręczy wytnij kółka z ciasta. Na każde nałóż po łyżce farszu, posmaruj brzegi wodą i złóż na pół. Dociśnij brzegi palcami lub widelcem. Ułóż pierogi na stolnicy oprószonej

    Przepis pochodzi z bloga codojedzenia, prowadzonego przez codojedzenia.

  10. Testowanie stolnicy silikonowej oraz silikonowego wałka
    Testowanie stolnicy silikonowej oraz silikonowego wałka

    szafki. Stolnica jest wykonana z mocnego silikonu, jednak zaleca się używanie przy niej plastikowego noża. Z czystym sumieniem polecam stolnicę silikonową, którą można używać do robienia pizzy, ciasteczek, ciast, pierogów i wiele innych smakołyków. Mam nadzieję że w mojej kuchni, będzie służyć mi jak najdłużej. Taką stolnicę  możecie już dziś zakupić na stronie sklepu   przyjemnegotowanie.pl(...)Silikonowy wałek do ciasta zielony  Mój drewniany wałek do ciasta, zastąpiłam silikonowym lekkim i o ładnym kolorze,  nowym gadżetem kuchennym, który otrzymałam ze sklepu  przyjemnegotowanie.pl . Praca w kuchni z takim wałkiem, stanie się lekka i przyjemna i pozwoli na szybkie przygotowanie ciasta. Polecam nowy wałek silikonowy,  który sprawia, że ciasto się nie klei i łatwo się

    Przepis pochodzi z bloga Kuchnia Danusi, prowadzonego przez danusia19671.

  11. Klasyczne pierogi ruskie na najlepszym cieście
    Klasyczne pierogi ruskie na najlepszym cieście

    składniki na ciasto  1 kg mąki 1 jajko 3/4 szklanki przegotowanej ciepłej wody 1 łyżeczka soli 1/3 kostki margaryny  składniki na farsz 1 kg ziemniaków 1 kostka białego sera 1 cebula sól i pieprz do smaku olej do smażenia 30 dkg słoniny lub 1 cebula (  do pomaszczenia )  Ja zrobić ciasto na pierogi ruskie Wyciągamy(...)stolnice , wysypujemy mąkę i mieszamy z solą. Robimy dołeczek i dodajemy jajko oraz margarynę. Siekamy ciasto nożem. Stopniowo dolewamy wodę i ugniatamy. Jeżeli ciasto jest zbyt rzadkie dodajemy trochę mąki i ugniatamy. Zawijamy ciasto w folię spożywczą aby nie wyschło. Jak zrobić farsz na pierogi ruskie Gotujemy ziemniaki i studzimy. Kroimy cebulkę w drobną kostkę i smażymy na złoty

    Przepis pochodzi z bloga Ekspansja smaku, prowadzonego przez ekspansja-smaku.

  12. Pierogi z kiszoną kapustą i pieczarkami
    Pierogi z kiszoną kapustą i pieczarkami

    Pierogi z kiszoną kapustą i pieczarkami... Miękkie, delikatne ciasto i lekko kwaśny farsz. Wyczuwalny smak masła, kiszonej kapusty i podsmażonych pieczarek. Okraszone podsmażoną cebulą. Pycha!   Składniki: Ciasto na pierogi: 3 szklanki mąki pszennej; 2 surowe żółtka jaj; 125 ml kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; 125 ml gorącej wody; Szczypta soli. Nadzienie: 500 g kiszonej kapusty(...)gorącą wodę i sól i wyrobić ciasto. Ja robię tak, że do znajdujących się w misce od robota żółtek ze śmietaną dodaję mąkę, gorącą wodę i sól i wyrabiam ciasto robotem kuchennym przy użyciu haka do ciasta drożdżowego. Ciasto rozwałkować na stolnicy oprószonej mąką, wycinać małą szklanką koła, nakładać farsz, formułować palacami pierogi, a następnie zlepiać ich brzegi

    Przepis pochodzi z bloga Gospodyni Miejska, prowadzonego przez Gospodyni Miejska.

  13. Miękkie i elastyczne ciasto na pierogi
    Miękkie i elastyczne ciasto na pierogi

    miksera i wyrabiam hakiem do ciasta drożdżowego). Wyrobione ciasto cienko rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy i wycinać szklanką/okrągłą formeką koła. Na każde koło ciasta położyć farsz i formować palcami pierogi. Pierogi gotować partiami w osolonej, wrzącej wodzie. Po wypłynięciu pierogów na powierzchnię wody gotować je jeszcze przez około 2 - 3 minuty. Wyjmować łyżką cedzakową. SMACZNEGO(...)Uwagi do przepisu: Śmietanę w cieście można zastąpić jogurtem greckim lub gęstym jogurtem naturalnym. Pierogi wrzucać na wrzącą, osolną wodę i przemieszać zaraz po wrzuceniu. Źródło przepisu:   Wielkie Żarcie

    Przepis pochodzi z bloga Gospodyni Miejska, prowadzonego przez Gospodyni Miejska.

  14. Pierogi z mięsem, kapustą i grzybami
    Pierogi z mięsem, kapustą i grzybami

    droga przez mękę… Jedyne zastrzeżenie, że ciasto jest bardzo delikatne i na początku jakoś mi nie pasowało, bo wolę jak ciasto jest twardsze. Jednak mogło to wynikać z różnic w mące i może następnym razem trochę więcej jej podsypię do wyrabiania. Przepis jest zdecydowanie wart powtórzenia… Zapraszam więc na pyszne pierogi z mięsem, kapustą i grzybami(...)gładkie ciasto. Jeśli jest zbyt rzadkie można podsypać mąką. Przełożyć do miseczki, przykryć wilgotną ściereczką i zostawić na 30 minut. Następnie wyjąć ponownie na blat i wyrobić ciasto jeszcze 1-2 minuty. Podzielić na mniejsze kawałki, które po kolei rozwałkowywać – podsypując mąką- i wycinać kółka (używając odpowiedniej wielkości foremek czy szklanki) Na środek każdego kółka z ciasta nakładać farsz

    Przepis pochodzi z bloga UgotujmyTo.pl, prowadzonego przez ugotujmyto.

  15. Dobre rady
    Dobre rady

    świeżość ciasta drożdżowego? Ciasto drożdżowe dłużej zachowa swoją świeżość i wilgotność, gdy dodamy do niego 2-3 łyżki.  twarogu. Można wtedy zmniejszyć ilość tłuszczu. Dobre ciasto na pierogi: Ciasto na pierogi powinno być elastyczne. Należy przygotować je z ciepłej wody,  m ąki i jajek. Bardzo dobrze jest zaparzyć ciasto szklanką gorą cego  mleka. Dodatkowo dodajemy

    Przepis pochodzi z bloga W kuchennym oknie Ewy, prowadzonego przez pozytywna45.

Wybierz stronę :