ciasto na pierogi - przepisów 3461

  1. Ciasto pierogowe (100 pierogów)
    Ciasto pierogowe (100 pierogów)

    Delikatne, elastyczne ciasto na pierogi Za pewne wiele osób, szuka idealnego przepisu na ciasto pierogowe. Jeśli lubicie takie delikatne, rozpływające się w ustach pierogi , ten przepis na pewno przypadnie Wam do gustu.   Z tego ciasta na prawdę wychodzą pyszne pierogi.  Przepis: Składniki: na 100 pierogów 900 g mąki pszennej 190 g masła(...)rondelku, dolewamy mleka i całość zagotowujemy.  2. Mąkę przesiewamy, dodajemy soli i lekko ostudzonego masła z mlekiem ( ale wciąż ciepłego) 3. Całość dokładnie ze sobą mieszamy i wyrabiamy ciasto.  4. Odstawiamy na 20 minut, aby ciasto odpoczęło. 5. Dzielimy ciasto na mniejsze kawałki i każdy rozwałkowujemy na około 3 mm i zaczynamy robić nasze pierożki z ulubionym farszem

    Przepis pochodzi z bloga Mój pomysł na, prowadzonego przez Margaret.

  2. Pierogi z truskawkami z sosem.
    Pierogi z truskawkami z sosem.

    siostrą siedziałyśmy w pokoju odpoczywając po ciężkim dniu i co chwila krzycząc: No kiedy te pierogi będą gotowe? Składniki: (z tej ilości wyjdzie ok.25 pierogów) Ciasto: 420g mąki pszennej ( najlepiej tortowej), plus troszkę do podsypania. jajko, szczypta soli, ok. 230ml gorącej wody. Ponadto: 500g truskawek do pierogów, 235 g truskawek na sos, 2 łyżki cukru (choć(...)wszystko od tego jak słodkie są owoce), 60ml mleka. Przygotowanie: Przygotować ciasto: do mąki dodać szczyptę soli, jajko oraz powoli dodawać wodę. Zagnieść ciasto. Gdyby się za mocno kleiło dodać troszkę mąki. Ciasto rozwałkować na niezbyt cienki jak również niezbyt gruby placek. Podsypywać od spodu mąką by ciasto nie przykleiło się do stolnicy. Szklanką powycinać kółka. Truskawki pokroić na kawałki

    Przepis pochodzi z bloga W kuchni u Moniki, prowadzonego przez weronikka1.

  3. Pierogi z mięsem
    Pierogi z mięsem

    wolicie grubsze ciasto, 500 g mięsa powinno wystarczyć. Składniki: Ciasto 3 szklanki mąki poznańskiej 1 szklanka wrzącej wody 1 łyżka klarowanego masła szczypta soli Mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą. Masło rozpuścić we wrzątku. Wlewać cienką strużką do mąki, mieszając widelcem lub na niskich obrotach miksera. Następnie przełożyć na stolnicę i zagnieść jednolite i elastyczne ciasto (ok. 5 minut(...)folii lub przykryte talerzykiem. Porcje ciasta rozwałkowywać na cieniutkie placki (1-1,5 mm). Ciasto nie wymaga podsypywania mąką. Ewentualnie można posmarować blat lub stolnicę odrobiną oleju. Szklanką wycinać koła. Kółka odwracać lekko rozciągnąć i nakładać farsz (bardzo czubatą łyżeczkę) na stronę, która była przy blacie. Brzegi naciągnąć mocno skleić. Zlepione pierogi odkładać pod zwilżoną ściereczkę. W dużym garnku

    Przepis pochodzi z bloga Pełny talerz, prowadzonego przez Kasia | Pełny talerz.

  4. Pierogi ruskie
    Pierogi ruskie

    sprawia mi największą przyjemność. Wczoraj spędziłam prawie pół dnia na lepieniu pierogów - ruskich i z makiem. Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na bardzo dobre ciasto do pierogów oraz na farsz do ruskich, które uwielbiam! PIEROGI RUSKIE Składniki: Ciasto do pierogów: - 500 gram mąki pszennej (typ 650, lub 450) - około szklanki gorącej wody - 1 średnie jajko(...)pierożki bardzo ładnie wyglądają. Na wykrojone kółeczka nałożyć sporą ilość farszu i zakleić. Czynność powtarzać do zużycia całego ciasta. Od czasu do czasu posypujcie blat mąką, żeby ciasto nie przyklejało się. Zagotować wodę w dużym garnku, posolić. Wrzucać po kilka pierogów na raz, max 8, inaczej będą się zlepiać. Gotować aż wypłyną na wierzch, około 3 minut. Pamiętajcie

    Przepis pochodzi z bloga Zgrabne Gotowanie, prowadzonego przez zgrabnegotowanie.

  5. Pierogi z mięsem, kapustą i grzybami.
    Pierogi z mięsem, kapustą i grzybami.

    doprawiony, bo ciasto "zabierze" nieco smaku. Tak przygotowany farsz umieszczamy w lodówce i zabieramy się za przygotowanie ciasta.      Przygotowujemy ciasto. Na stolnicę wysypujemy mąkę formując stożek, robimy w nim wgłębienie i wlewamy trochę mleka. Delikatnie mieszamy za pomocą noża i znów dolewamy trochę ciepłego mleka, mieszamy i wlewamy resztę mleka, mieszamy i wyrabiamy ciasto nożem (ma być(...)ciasto jest już zwarte wyrabiamy chwilkę rękoma, aż będzie gładkie. Teraz zabieramy się za lepienie pierożków. Można rozwałkować porcję ciasta i szklanką wyciąć równe krążki, ja natomiast postępuję zgodnie ze sposobem babci, czyli odkrawam część ciasta, roluję w wałeczek, kroję na równe cząstki, które rozwałkowuję tworząc podobnej wielkości okrągłe placuszki. Na powstałe krążki nakładamy łyżką farsz i zlepiamy, formując pierogi

    Przepis pochodzi z bloga Rozpustne gotowanie, prowadzonego przez Agnieszka Gąsior.

  6. Zielone pierogi z botwinką
    Zielone pierogi z botwinką

    Wiosennie i zielono! Zielone pierogi z botwinką skutecznie poprawiają humor, nie tylko smakiem, ale i wyglądem. Dzięki szpinakowi możemy zabarwić ciasto i sprawić, że nasze pierogi będą inne niż zwykle. Dzięki farszowi z ricotty są bardzo delikatne i lekkie. Super danie na wiosenne i letnie dni. Fajnie wykorzystać botwinkę inaczej niż do zupy. Zielone pierogi z botwinką(...)ricotty (3 opakowania) 75 g tartego parmezanu 1 pęczek botwinki (wraz z malutkimi buraczkami) 1 żółtko 1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej sól morska, świeżo mielony pieprz'; document.write(" "); Zielone ciasto na pierogi: Szpinak rozmrażamy w garnuszku. Wraz z wodą, która się wytopiła, mocno podgrzewamy go (jeśli nie chcemy, aby pierogi miały „ciapki” i były jednolito zielone możemy

    Przepis pochodzi z bloga Poezja smaku, prowadzonego przez PoezjaSmaku.

  7. Pierogi zielone i białe z kaszy gryczanej i mięsa
    Pierogi zielone i białe z kaszy gryczanej i mięsa

    Pierogi z mięsem i kaszą gryczaną wiele razy już robiłam, ale tym razem ciasto na połowę podzieliłam i jedną część z miksowaną rukolą wyrobiłam, a drugą bez dodatków pozostawiłam. Do farszu z kaszy, mięsa, świeże oregano dodałam, w ciasto białe i zielone farsz schowałam, pierogi ugotowałam i w tych zielonych się rozsmakowałam. Składniki: ciasto: 300 g mąki pszennej(...)łączymy ze sobą i wyrabiamy na jednolite gładkie ciasto. Połowę ciasta zagniatamy z zmiksowaną rukolą, tak długo, aż uzyskamy zielony kolor. Dodajemy jeszcze mąki, ponieważ rukola sprawi, że ciasto będzie wilgotniejsze. Ciasto białe i zielone w formie kul przekładamy do miski, przykrywamy ciepłym talerzem i pozostaw na ok. 30 min. Ciasto zrobi się elastyczne, będzie się dobrze wałkować i sklejać

    Przepis pochodzi z bloga Moniki Smakołyki, prowadzonego przez Monika L.

  8. Pierogi z jagodami
    Pierogi z jagodami

    właśnie kojarzy mi się lato, z pysznymi pierogami wypełnionymi ciemno fioletowymi aromatycznymi jagodami. Przepis prosty, może i bardziej czasochłonny i pracochłonny ale smak wszystko wynagradza. Ciasto na pierogi robię z tego(...)przepisu lub po prostu "na oko" łącząc mąkę, gorącą wodę i olej. Rozwałkowujemy ciasto i mnie najłatwiej robi się pierogi z jagodami robiąc z ciasta "kieszonki" ciasto kroimy w kwadraty lub prostokąty, naciągamy ciasto prostokąta składamy na pół sklejamy boki z jednej i z drugiej strony, od góry wsypujemy jagodowe wypełnienie. Każdy pewnie ma przetestowane swoje sposoby, więc wszystkie

    Przepis pochodzi z bloga Smak Chwili, prowadzonego przez SmakChwili.

  9. Pierogi razowe
    Pierogi razowe

    Pierogi w ciekawym wydaniu. Ciasto z mąki razowej a w środku farsz z ziemniaków i kaszy gryczanej.     Składniki na ciasto: -ok. 2,5 szklanki mąki razowej -ok. szklanka letniej wody -szczypta soli -łyżka oleju -1/2 dkg drożdży     Składniki na farsz: -25 dkg ugotowanych ziemniaków -5 dkg ugotowanej na sypko prażonej kaszy gryczanej -cebula -olej(...)pieprzem i czosnkiem niedźwiedzim i dokładnie mieszamy. W wodzie rozpuszczamy drożdże, dodajemy szczyptę soli, olej, dosypujemy mąkę i zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy i wycinamy krążki. Nakładamy farsz i zlepiamy pierogi. Ciasta i farszu powinno starczyć na ok. 20 szt. pierogów. Pierogi wrzucamy do wrzącej, osolonej wody z dodatkiem oleju. Gotujemy 2-3 minuty od momentu wypłynięcia, na bardzo

    Przepis pochodzi z bloga Maminek kulinarny, prowadzonego przez Maminek.

  10. Pierogi z soczewicą i "Biuro Przesyłek Niedoręczonych"
    Pierogi z soczewicą i "Biuro Przesyłek Niedoręczonych"

    soczewica się nie zeschła. Mąkę wymieszać z solą. Wyrabiać ciasto, stopniowo dolewając gorącą wodę. Uważać, by się nie poparzyć! Ciasto po wyrobieniu powinno być gładkie i elastyczne. Ciasto podzielić na 4 części. Każdą rozwałkować na cienki (2 mm) placek na blacie oprószonym mąką. Nie należy sypać zbyt dużo mąki, bo pierogi nie będą chciały się lepić . Lepiej podsypywać mąkę(...)jeden na drugim na kilku stertach, by nie obsychały . Ścinki ciasta połączyć i wyrobić na gładkie ciasto, by je ponownie rozwałkować i wykroić placki. Przygotować miseczkę z przegotowaną wodą i pędzelkiem. Na środku każdego placka kłaść łyżką farsz, posmarować wodą brzegi placka, składać ciasto i zaklejać brzegi dowolną techniką. Pierogi gotować partiami w osolonym wrzątku. Od momentu wypłynięcia

    Przepis pochodzi z bloga Weekendy w domu i ogrodzie, prowadzonego przez Badylarka.

  11. Pierogi ruskie. Na orkiszowym cieście. Najlepsze, najdelikatniejsze, najsmaczniejsze. Niezawodne.
    Pierogi ruskie. Na orkiszowym cieście. Najlepsze, najdelikatniejsze, najsmaczniejsze. Niezawodne.

    minut dłużej niż świeże. PIEROGI RUSKIE Składniki na doskonałe ciasto orkiszowe: 600 g mąki orkiszowej typ 620 (o właściwościach orkiszu pisałam tutaj ) 270 ml wrzącej wody 2 łyżki stopionego masła Przygotowanie: Wszystkie składniki dokładnie zagnieść (ja zagniatałam mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego) na gładkie i elastyczne ciasto. W razie potrzeby podsypać trochę mąki. Odstawić do odpoczęcia przykryte folią(...)pierogów: Ciasto podzielić na kilka części i kolejno rozwałkowywać na cienki placek, w razie konieczności można podsypać mąką. Szklanką wycinać kółka. Na każde kółko nałożyć po łyżeczce farszu i dokładnie sklejać, uważając, aby farsz nie dostał się w miejsce sklejenia. Jeśli zdarzy się, iż ciasto troszkę wyschło wystarczy brzegi kółka delikatnie posmarować odrobiną wody. Gotowe pierogi układamy

    Przepis pochodzi z bloga Naturalna Kuchnia, prowadzonego przez Aga P..

  12. pierogi z truskawkami
    pierogi z truskawkami

    średniej wielkości świeżych truskawek cukier różany lub zwykły śmietana wykonanie: Z podanych składników wyrabiamy gładkie ciasto, cienko rozwałkowujemy i wykrawamy szklanką krążki. Na środku każdego krążka kładziemy truskawkę, zlepiamy brzegi, wrzucamy na gotującą się osoloną wodę. Gotujemy ok. 2- 3 min. od wypłynięcia pierogów na powierzchnię. Podajemy okraszone domowym masłem klarowanym lub śmietaną i posypujemy np. cukrem różanym Zapisz

    Przepis pochodzi z bloga Domowy Smak Jedzenia, prowadzonego przez DomowySmakJedzenia.

  13. Pierogi ze słodką kapustą i suszonymi  grzybami
    Pierogi ze słodką kapustą i suszonymi grzybami

    obiecałam moim dzieciom, że będę częściej robić pierogi, ale dla… wnucząt, kiedy oczywiście ładnie mnie poproszą. Składniki na ok. 60 pierogów Ciasto • 1/2 szklanki gorącej wody • 1/2 szklanki ciepłego mleka • 2 łyżki oleju • 1 jajko • mąka pszenna – ok. 2,5 szklanki • szczypta soli Farsz • 2 garści suszonych grzybów • 1 mała kapusta biała(...)doprawić solą i pieprzem. Ciasto • Na stolnicę wsypać przesianą mąkę w kształcie wzgórka. Zrobić wgłębienie, dodać sól oraz olej, roztrzepane jajko i wlewać wodę z mlekiem, drugą ręką mieszając składniki.   • Zagnieść ciasto łącząc składniki w całość. Ma być miękkie i elastyczne. Jeśli ciasto okaże się za rzadkie, należy dodać mąkę

    Przepis pochodzi z bloga To co kocham, prowadzonego przez Goszka.

  14. Pierogi z ciasta pizzowego z wytrawnym farszem. Nowy pomysł na podanie przekąski podczas spotkań ze znajomymi. Wyglądają i smaku
    Pierogi z ciasta pizzowego z wytrawnym farszem. Nowy pomysł na podanie przekąski podczas spotkań ze znajomymi. Wyglądają i smaku

    Wytrawne pieczone pierogi Składniki: ( Na ok.20 sztuk średniej wielkości pierogów) Ciasto: 300g. mąki pszennej 5 łyżek oleju 1 łyżeczka soli i pieprzu 1 łyżka suszonej bazylii Zaczyn: 1/2 szklanki ciepłego mleka 10g.świeżych drożdży 1 łyżka maki pszennej 1 łyżeczka cukru Nadzienie: 300g. szynki wiejskiej 300g. sera żółtego 200g. kukurydzy( jedna puszka) 2 cebule 2 łyżki musztardy chrzanowej(...)wyrośnięcia. Ciasto: Mąkę przesypać do miski , dodać przyprawy oraz olej. Wlać wyrośnięte drożdże , wyrobić gładkie , elastyczne ciasto. Odstawić je w ciepłe miejsce na 1h. do podwojenia objętości. Nadzienie: W między czasie szynkę , ser i cebulę pokroić w małą kostkę , dodać odsączoną z zalewy kukurydzę , musztardę oraz przyprawy. Wymieszać wszystkie składniki razem. Stolnicę oprószyć mąką. Z gotowego ciasta odrywać po kawałku

    Przepis pochodzi z bloga Szczyptachili, prowadzonego przez Martyna.

  15. Pierogi z mięsem po rosołowym są znane w wielu domach jednak dodanie do nich ostrej papryki jalapeno i podsmażeniu składników na
    Pierogi z mięsem po rosołowym są znane w wielu domach jednak dodanie do nich ostrej papryki jalapeno i podsmażeniu składników na

    Ciasto: 300g. mąki pszennej 1 szklanka wrzątku 1 jajko szczypta soli Farsz: 2 udka kurczaka ugotowane w rosole 2 skrzydełka kurczaka ugotowane w rosole 1 skrzydło indyka ugotowane w rosole 2 białe cebule 1/2 łyżeczki suszonej papryki jalapeno sól , pieprz smalec do smażeniapodsmażona cebula do okraszenia Przygotowanie: Ciasto: Na stolnicę wysypujemy mąkę z solą , wlewamy wrzątek. Nożem zagniatamy ciasto krojąc(...)brzegach falbanki. Gotujemy w osolonym wrzątku 1 min. po wypłynięciu na wierzch. Przekładamy pierogi do zimnej wody lub nią polewamy unikniemy w ten sposób sklejeniu się ciasta nawet gdy pierogi już poleżą. Podajemy okraszone smażoną cebulą lub odsmażone na tłuszczu. Smacznego

    Przepis pochodzi z bloga Szczyptachili, prowadzonego przez Martyna.