ciasto na pierogi - przepisów 3378

  1. Zielone pierogi z botwinką
    Zielone pierogi z botwinką

    Wiosennie i zielono! Zielone pierogi z botwinką skutecznie poprawiają humor, nie tylko smakiem, ale i wyglądem. Dzięki szpinakowi możemy zabarwić ciasto i sprawić, że nasze pierogi będą inne niż zwykle. Dzięki farszowi z ricotty są bardzo delikatne i lekkie. Super danie na wiosenne i letnie dni. Fajnie wykorzystać botwinkę inaczej niż do zupy. Zielone pierogi z botwinką(...)ricotty (3 opakowania) 75 g tartego parmezanu 1 pęczek botwinki (wraz z malutkimi buraczkami) 1 żółtko 1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej sól morska, świeżo mielony pieprz'; document.write(" "); Zielone ciasto na pierogi: Szpinak rozmrażamy w garnuszku. Wraz z wodą, która się wytopiła, mocno podgrzewamy go (jeśli nie chcemy, aby pierogi miały „ciapki” i były jednolito zielone możemy

    Przepis pochodzi z bloga Poezja smaku, prowadzonego przez PoezjaSmaku.

  2. Pierogi zielone i białe z kaszy gryczanej i mięsa
    Pierogi zielone i białe z kaszy gryczanej i mięsa

    Pierogi z mięsem i kaszą gryczaną wiele razy już robiłam, ale tym razem ciasto na połowę podzieliłam i jedną część z miksowaną rukolą wyrobiłam, a drugą bez dodatków pozostawiłam. Do farszu z kaszy, mięsa, świeże oregano dodałam, w ciasto białe i zielone farsz schowałam, pierogi ugotowałam i w tych zielonych się rozsmakowałam. Składniki: ciasto: 300 g mąki pszennej(...)łączymy ze sobą i wyrabiamy na jednolite gładkie ciasto. Połowę ciasta zagniatamy z zmiksowaną rukolą, tak długo, aż uzyskamy zielony kolor. Dodajemy jeszcze mąki, ponieważ rukola sprawi, że ciasto będzie wilgotniejsze. Ciasto białe i zielone w formie kul przekładamy do miski, przykrywamy ciepłym talerzem i pozostaw na ok. 30 min. Ciasto zrobi się elastyczne, będzie się dobrze wałkować i sklejać

    Przepis pochodzi z bloga Moniki Smakołyki, prowadzonego przez Monika L.

  3. Pierogi z jagodami
    Pierogi z jagodami

    właśnie kojarzy mi się lato, z pysznymi pierogami wypełnionymi ciemno fioletowymi aromatycznymi jagodami. Przepis prosty, może i bardziej czasochłonny i pracochłonny ale smak wszystko wynagradza. Ciasto na pierogi robię z tego(...)przepisu lub po prostu "na oko" łącząc mąkę, gorącą wodę i olej. Rozwałkowujemy ciasto i mnie najłatwiej robi się pierogi z jagodami robiąc z ciasta "kieszonki" ciasto kroimy w kwadraty lub prostokąty, naciągamy ciasto prostokąta składamy na pół sklejamy boki z jednej i z drugiej strony, od góry wsypujemy jagodowe wypełnienie. Każdy pewnie ma przetestowane swoje sposoby, więc wszystkie

    Przepis pochodzi z bloga Smak Chwili, prowadzonego przez SmakChwili.

  4. Pierogi razowe
    Pierogi razowe

    Pierogi w ciekawym wydaniu. Ciasto z mąki razowej a w środku farsz z ziemniaków i kaszy gryczanej.     Składniki na ciasto: -ok. 2,5 szklanki mąki razowej -ok. szklanka letniej wody -szczypta soli -łyżka oleju -1/2 dkg drożdży     Składniki na farsz: -25 dkg ugotowanych ziemniaków -5 dkg ugotowanej na sypko prażonej kaszy gryczanej -cebula -olej(...)pieprzem i czosnkiem niedźwiedzim i dokładnie mieszamy. W wodzie rozpuszczamy drożdże, dodajemy szczyptę soli, olej, dosypujemy mąkę i zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy i wycinamy krążki. Nakładamy farsz i zlepiamy pierogi. Ciasta i farszu powinno starczyć na ok. 20 szt. pierogów. Pierogi wrzucamy do wrzącej, osolonej wody z dodatkiem oleju. Gotujemy 2-3 minuty od momentu wypłynięcia, na bardzo

    Przepis pochodzi z bloga Maminek kulinarny, prowadzonego przez Maminek.

  5. Pierogi z soczewicą i "Biuro Przesyłek Niedoręczonych"
    Pierogi z soczewicą i "Biuro Przesyłek Niedoręczonych"

    soczewica się nie zeschła. Mąkę wymieszać z solą. Wyrabiać ciasto, stopniowo dolewając gorącą wodę. Uważać, by się nie poparzyć! Ciasto po wyrobieniu powinno być gładkie i elastyczne. Ciasto podzielić na 4 części. Każdą rozwałkować na cienki (2 mm) placek na blacie oprószonym mąką. Nie należy sypać zbyt dużo mąki, bo pierogi nie będą chciały się lepić . Lepiej podsypywać mąkę(...)jeden na drugim na kilku stertach, by nie obsychały . Ścinki ciasta połączyć i wyrobić na gładkie ciasto, by je ponownie rozwałkować i wykroić placki. Przygotować miseczkę z przegotowaną wodą i pędzelkiem. Na środku każdego placka kłaść łyżką farsz, posmarować wodą brzegi placka, składać ciasto i zaklejać brzegi dowolną techniką. Pierogi gotować partiami w osolonym wrzątku. Od momentu wypłynięcia

    Przepis pochodzi z bloga Weekendy w domu i ogrodzie, prowadzonego przez Badylarka.

  6. Pierogi ruskie. Na orkiszowym cieście. Najlepsze, najdelikatniejsze, najsmaczniejsze. Niezawodne.
    Pierogi ruskie. Na orkiszowym cieście. Najlepsze, najdelikatniejsze, najsmaczniejsze. Niezawodne.

    minut dłużej niż świeże. PIEROGI RUSKIE Składniki na doskonałe ciasto orkiszowe: 600 g mąki orkiszowej typ 620 (o właściwościach orkiszu pisałam tutaj ) 270 ml wrzącej wody 2 łyżki stopionego masła Przygotowanie: Wszystkie składniki dokładnie zagnieść (ja zagniatałam mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego) na gładkie i elastyczne ciasto. W razie potrzeby podsypać trochę mąki. Odstawić do odpoczęcia przykryte folią(...)pierogów: Ciasto podzielić na kilka części i kolejno rozwałkowywać na cienki placek, w razie konieczności można podsypać mąką. Szklanką wycinać kółka. Na każde kółko nałożyć po łyżeczce farszu i dokładnie sklejać, uważając, aby farsz nie dostał się w miejsce sklejenia. Jeśli zdarzy się, iż ciasto troszkę wyschło wystarczy brzegi kółka delikatnie posmarować odrobiną wody. Gotowe pierogi układamy

    Przepis pochodzi z bloga Naturalna Kuchnia, prowadzonego przez Aga P..

  7. pierogi z truskawkami
    pierogi z truskawkami

    średniej wielkości świeżych truskawek cukier różany lub zwykły śmietana wykonanie: Z podanych składników wyrabiamy gładkie ciasto, cienko rozwałkowujemy i wykrawamy szklanką krążki. Na środku każdego krążka kładziemy truskawkę, zlepiamy brzegi, wrzucamy na gotującą się osoloną wodę. Gotujemy ok. 2- 3 min. od wypłynięcia pierogów na powierzchnię. Podajemy okraszone domowym masłem klarowanym lub śmietaną i posypujemy np. cukrem różanym Zapisz

    Przepis pochodzi z bloga Domowy Smak Jedzenia, prowadzonego przez DomowySmakJedzenia.

  8. Pierogi ze słodką kapustą i suszonymi  grzybami
    Pierogi ze słodką kapustą i suszonymi grzybami

    obiecałam moim dzieciom, że będę częściej robić pierogi, ale dla… wnucząt, kiedy oczywiście ładnie mnie poproszą. Składniki na ok. 60 pierogów Ciasto • 1/2 szklanki gorącej wody • 1/2 szklanki ciepłego mleka • 2 łyżki oleju • 1 jajko • mąka pszenna – ok. 2,5 szklanki • szczypta soli Farsz • 2 garści suszonych grzybów • 1 mała kapusta biała(...)doprawić solą i pieprzem. Ciasto • Na stolnicę wsypać przesianą mąkę w kształcie wzgórka. Zrobić wgłębienie, dodać sól oraz olej, roztrzepane jajko i wlewać wodę z mlekiem, drugą ręką mieszając składniki.   • Zagnieść ciasto łącząc składniki w całość. Ma być miękkie i elastyczne. Jeśli ciasto okaże się za rzadkie, należy dodać mąkę

    Przepis pochodzi z bloga To co kocham, prowadzonego przez Goszka.

  9. Pierogi z ciasta pizzowego z wytrawnym farszem. Nowy pomysł na podanie przekąski podczas spotkań ze znajomymi. Wyglądają i smaku
    Pierogi z ciasta pizzowego z wytrawnym farszem. Nowy pomysł na podanie przekąski podczas spotkań ze znajomymi. Wyglądają i smaku

    Wytrawne pieczone pierogi Składniki: ( Na ok.20 sztuk średniej wielkości pierogów) Ciasto: 300g. mąki pszennej 5 łyżek oleju 1 łyżeczka soli i pieprzu 1 łyżka suszonej bazylii Zaczyn: 1/2 szklanki ciepłego mleka 10g.świeżych drożdży 1 łyżka maki pszennej 1 łyżeczka cukru Nadzienie: 300g. szynki wiejskiej 300g. sera żółtego 200g. kukurydzy( jedna puszka) 2 cebule 2 łyżki musztardy chrzanowej(...)wyrośnięcia. Ciasto: Mąkę przesypać do miski , dodać przyprawy oraz olej. Wlać wyrośnięte drożdże , wyrobić gładkie , elastyczne ciasto. Odstawić je w ciepłe miejsce na 1h. do podwojenia objętości. Nadzienie: W między czasie szynkę , ser i cebulę pokroić w małą kostkę , dodać odsączoną z zalewy kukurydzę , musztardę oraz przyprawy. Wymieszać wszystkie składniki razem. Stolnicę oprószyć mąką. Z gotowego ciasta odrywać po kawałku

    Przepis pochodzi z bloga Szczyptachili, prowadzonego przez Martyna.

  10. Pierogi z mięsem po rosołowym są znane w wielu domach jednak dodanie do nich ostrej papryki jalapeno i podsmażeniu składników na
    Pierogi z mięsem po rosołowym są znane w wielu domach jednak dodanie do nich ostrej papryki jalapeno i podsmażeniu składników na

    Ciasto: 300g. mąki pszennej 1 szklanka wrzątku 1 jajko szczypta soli Farsz: 2 udka kurczaka ugotowane w rosole 2 skrzydełka kurczaka ugotowane w rosole 1 skrzydło indyka ugotowane w rosole 2 białe cebule 1/2 łyżeczki suszonej papryki jalapeno sól , pieprz smalec do smażeniapodsmażona cebula do okraszenia Przygotowanie: Ciasto: Na stolnicę wysypujemy mąkę z solą , wlewamy wrzątek. Nożem zagniatamy ciasto krojąc(...)brzegach falbanki. Gotujemy w osolonym wrzątku 1 min. po wypłynięciu na wierzch. Przekładamy pierogi do zimnej wody lub nią polewamy unikniemy w ten sposób sklejeniu się ciasta nawet gdy pierogi już poleżą. Podajemy okraszone smażoną cebulą lub odsmażone na tłuszczu. Smacznego

    Przepis pochodzi z bloga Szczyptachili, prowadzonego przez Martyna.

  11. Pierogi z kaszanką , ciecierzycą oraz dużą ilością cebuli i natki pietruszki. Ciekawe rzadko spotykane i oryginalne w smaku.
    Pierogi z kaszanką , ciecierzycą oraz dużą ilością cebuli i natki pietruszki. Ciekawe rzadko spotykane i oryginalne w smaku.

    Ciasto: 300g. mąki pszennej 1 szklanka wrzątku 1 jajko szczypta soli Farsz: 250g. ugotowanej ciecierzycy 300g. kaszanki 2 cebule 1/2 szklanki rosołu lub bulionu z kostki 1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki 1 łyżeczka czubrycy czerwonej 1 łyżeczka peperoncini lub chili 1 łyżeczka solipodsmażona cebula do okraszenia Przygotowanie: Ciasto: Na stolnicę wysypujemy mąkę z solą , wlewamy wrzątek. Nożem zagniatamy ciasto krojąc(...)brzegach falbanki. Gotujemy w osolonym wrzątku 1 min. po wypłynięciu na wierzch. Przekładamy pierogi do zimnej wody lub nią polewamy unikniemy w ten sposób sklejeniu się ciasta nawet gdy pierogi już poleżą. Podajemy okraszone smażoną cebulą lub odsmażone na tłuszczu. Smacznego

    Przepis pochodzi z bloga Szczyptachili, prowadzonego przez Martyna.

  12. Zdrowe pierogi z kaszą gryczaną i białym serem które polubiła moja 20mies. córka z czego jestem bardzo zadowolona.Pomagała mi pr
    Zdrowe pierogi z kaszą gryczaną i białym serem które polubiła moja 20mies. córka z czego jestem bardzo zadowolona.Pomagała mi pr

    średniej wielkości pierogów) Ciasto: 300g. mąki pszennej 1 szklanka wrzątku 1 jajko szczypta soli Farsz: 250g. półtłustego białego sera 200g. kaszy gryczanej 4 łyżki śmietany 18% 1 łyżeczka soli i pieprzu Przygotowanie: Ciasto: Na stolnicę wysypujemy mąkę z solą , wlewamy wrzątek. Nożem zagniatamy ciasto krojąc je aż powstaną kluski ( tak zaparzamy mąkę) Do ciasta dodajemy jajko , ugniatamy dłońmi(...)wypłynięciu na wierzch. Podajemy polane stopionym masłem , okraszone cebulą lub odsmażone na tłuszczu. Przekładamy pierogi do zimnej wody lub nią polewamy unikniemy w ten sposób sklejeniu się ciasta nawet gdy pierogi już poleżą. Smacznego

    Przepis pochodzi z bloga Szczyptachili, prowadzonego przez Martyna.

  13. Sezonowe pierogi z truskawkami, mięta i czekoladą
    Sezonowe pierogi z truskawkami, mięta i czekoladą

    uwielbia :) Sezonowe pierogi z truskawkami SKŁADNIKI: truskawki   200-300 g mąki pszennej gorąca woda łyżka oleju śmietana cukier liście mięty,  gorzka czekolada  sól Ciasto na pierogi wykonujemy  ze sprawdzonego już przepisu: Najlepsze ciasto na pierogi   W międzyczasie można przygotować nadzienie i dodatki(...)oraz wodę do gotowania pierogów. Truskawki pokroić na połówki lub ćwiartki. Wyłożyć ciasto na stolnicę i  rozwałkowywać  na cienki placek (około 2 - 3 mm). Szklanką wycinać kółka, na środek kłaść kawałek truskawki. Składać ciasto na pół i zlepiać dokładnie brzegi pierogów.   Do wrzącej wody, włożyć pierwszą partię pierogów (około 15 sztuk

    Przepis pochodzi z bloga MarciochaKucharzy, prowadzonego przez marciochakucharzy.

  14. KETO PIEROGI (keto, LCHF, optymalne, paleo, bez glutenu i laktozy)
    KETO PIEROGI (keto, LCHF, optymalne, paleo, bez glutenu i laktozy)

    letnią wodą. Cebulę posiekać i zeszklić na maśle do miękkości. Odciśnięte grzyby drobno pokroić lub zmielić. Wszystkie składniki zmieszać doprawiając solą i pieprzem do smaku. Czas na przygotowanie ciasta na pierogi Migdały zmielić na mąkę lub użyć gotowej mąki migdałowej drobno zmielonej. Zasadą jest podobnie jak w przygotowywaniu muffinek połączenie osobno składników suchych i mokrych. Najpierw dokładnie wymieszać składniki(...)rozpuszczonym, ale nie gorącym tłuszczem. Zmieszać składniki mokre z suchymi i wyrobić ciasto do momentu aż uzyska odpowiednia konsystencję. Podzielić ciasto na 2-3 części. Po kolei rozwałkować z każdej części ciasto. Im bardziej cienkie, tym lepiej. Wyciąć szklanką lub foremką odpowiedniej wielkości koła. Osobiście lubię małe pierogi, które przygotowuję z tradycyjnej szklanki Na przygotowane koła wyłożyć farsz. Tutaj

    Przepis pochodzi z bloga Ola la LCHF, prowadzonego przez Ola la LCHF.

  15. Pierogi z kapustą i pieczarkami
    Pierogi z kapustą i pieczarkami

    roku susza spowodowała, że jesienią grzybów w wielu rejonach Polski nie było. Dlatego zachęcam do robienia pierogów z kapustą i pieczarkami  :) Składniki na ciasto (wyszło 80 cieniutkich pierogów): 500 g mąki 300 ml ciepłej wody 1/2 łyżeczki soli Składniki na farsz: 1 kg kapusty kiszonej 0,5 kg pieczarek 3 cebule 1 czubata łyżeczka majeranku oliwa(...)ciasta i pierogów: Składniki ciasta umieszczamy w misce i całość wyrabiamy, aż ciasto stanie się miękkie, sprężyste i przestanie się lepić do rąk. Jeśli ciasto nie będzie chciało przestać się lepić, dodajemy troszkę mąki i ponownie wyrabiamy. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i  odkładamy na 15 minut, aby odpoczęło. Po tym czasie ciasto dzielimy na 2 części

    Przepis pochodzi z bloga Smak mojego domu, prowadzonego przez Agade.