ciasto na pierogi - przepisów 3571

  1. Pierogi z serem
    Pierogi z serem

    tyle wody, ile mąka zabierze"(chociaż sama stosuję to przy drożdżówkach:) W końcu jednak się udało i ciasto wyszło takie jak powinno. Trafiłam na swoje ciasto pierogowe. I chociaż na pewno wiele osób robi podobne, dla mnie to było odkrycie roku. Ciasto jest miękkie i elastyczne, nie "zbiega się" po rozwałkowaniu (to dzięki wyrabianiu i odpoczywaniu). Rozwałkowuje się rewelacyjnie(...)połączyć razem. Pierogi Z ciasta urwać kawałek. Nieużywaną część schować z powrotem pod talerz lub do folii. Urwany kawałek rozwałkować cieniutko na grubość 1-2 mm. Szklanką wyciąć koła. Na środek nałożyć czubatą łyżeczkę farszu (farsz nakładać na stronę, która była przyklejona do blatu). Pieróg złożyć na pół i dokładnie zlepić brzegi. Ulepione pierogi odkładać

    Przepis pochodzi z bloga Pełny talerz, prowadzonego przez Kasia | Pełny talerz.

  2. Pierogi z mięsem
    Pierogi z mięsem

    Pyszne i proste w przygotowaniu pierogi z aromatycznego mięsa rosołowego. Składniki: Ciasto: 3 szklanki przesianej mąki 3/4 lub 1 szklanka ciepłej wody - sami uznacie ile powinno być po wyrabianiu ciasta pół łyżeczki soli Farsz: 500 g mięsa z rosołu - może być wołowe, z kurczaka, indyka lub mięsny mix warzywa z rosołu: 1 marchew, 1 pietruszka, 1/4 selera(...)Przygotuj ciasto: wymieszaj mąkę z solą, dolewaj wody jednocześnie zagniatając ciasto. Ma być gładkie i elastyczne. Przygotuj mięsny farsz: Mięso wraz z warzywami z rosołu zmiel w maszynce. Obrane cebule pokrój w kosteczkę i zeszklij na oleju, przestudź. Następnie dodaj podsmażoną cebulę do farszu mięsnego, dokładnie wymieszaj, dopraw wedle uznania. A teraz czas na pierogi ... Ciasto

    Przepis pochodzi z bloga Zasmakuj Kuchni, prowadzonego przez Ania K..

  3. Pierogi z kaszą gryczaną, serem, boczkiem i cebulką
    Pierogi z kaszą gryczaną, serem, boczkiem i cebulką

    chociaż zabierałam się za ich klejenie od ponad roku. W związku z tym, że podczas lepienia pierogów z kapustą i grzybami na Święta, zostało mi trochę ciasta na pierogi, postanowiłam je ulepić. Teraz żałuję, że tego ciasta zostało tak mało, bo pierogi wyszły obłędne! Szczególnie podane z zimną śmietanką! Pycha!    'pierogi z kaszą gryczaną(...)serem, boczkiem i cebulką' Składniki: - ciasto na pierogi zrobione wg tego przepisu (połowa porcji) - 1 torebka kaszy gryczanej ugotowanej i przestudzonej - 100g białego sera półtłustego - 10 plastrów boczku parzonego - 1 cebula - czosnek granulowany, papryka słodka i ostra - S&P Boczek pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju, tak aby się nie przypalił. W połowie smażenia

    Przepis pochodzi z bloga CookYourself, prowadzonego przez cookyourself.

  4. Pierogi z kaszą razy dwa i pieczarkami
    Pierogi z kaszą razy dwa i pieczarkami

    wyobrażam sobie, żeby przepisu na pierogi nie zacząć od pieśni pochwalnej na temat samego ciasta :) I wiem już, że do tego ciasta przekonała się niejedna osoba. Jest elastyczne, mięciutkie i po ugotowaniu pierogi się nie sklejają.  Pierogi bardzo lubię! Tylko nie jem ich teraz tyle, ile jadłam kiedyś :) Kocham ruskie, z mięsem, z kapustą i grzybami(...)maśle najpierw cebulkę, a następnie dodajemy pieczarki.  W misce mieszamy wszystkie składniki, tj. obie kasze, pieczarki i cebulkę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem (dość solidnie).  Ciasto na pierogi: ok. 400 g mąki 3 łyżki roztopionego masła 1/2 szklanki kwaśnej śmietany (18 %) 1/2 szklanki ciepłej wody szczypta soli Przygotowanie: Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy małą szczyptę soli

    Przepis pochodzi z bloga bistro mama, prowadzonego przez bistro mama.

  5. Pierogi z białym serem na słodko
    Pierogi z białym serem na słodko

    krotnie. Do sera dodać żółtko, aromat i cukier puder. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Ciasto: Mąkę przesiać na stolnicę, dodać sól i stopniowo dodawać wodę. Energicznie zagnieść i rozwałkować ciasto średniej grubości. Za pomocą szklanki wyciąć kółka, napełnić ciasto masą serową. Następnie sklecić pierogi i gotować w wodzie przez 3 minuty od czasu wypłynięcia. Pierogi podawać(...)ubitą śmietaną kremówką i posypane startą czekoladą. Krok po kroku: 1. Przygotować ciasto na pierogi 2. Zrobić masę serową 3. Rozwałkować ciasto 4. Wyciąć kółka 5. Nafaszerować ciasto 6. Ugotować pierogi Pobierz wersję do druku: Pobierz Pierogi z białym serem na słodko Artykuł Pierogi z białym serem

    Przepis pochodzi z bloga KuchniaWeDwoje.pl, prowadzonego przez KuchniaWeDwoje.pl.

  6. Jak przygotować ciasto na pierogi?
    Jak przygotować ciasto na pierogi?

    dobrym sposobie na przygotowanie ciasta na pierogi. To ciasto "na bogato", bo z jajkiem. Zazwyczaj robię z samej mąki, wody i szczypty soli, ale taki sposób też musicie poznać:) inne sposoby także znajdziecie na moim blogu. Poniżej opiszę krok po kroku jak przygotować ciasto. Do wykonania tego ciasta na pierogi potrzebujecie: 2 szklanki mąki pszennej (takie do herbaty(...)ciepłe mleko) wraz z łyżką oleju, zagniećcie ciasto. Powinno być luźne. KROK 4: Przełóżcie ciasto do miski i przykryjcie talerzem. Tak odstawione ciasto zostawcie na 40-60 minut. KROK 5: Po czasie 40-60 minut wyjmujcie po kawałku ciasta na stolnicę i cienko wałkujcie. Z ciasta wycinajcie szklanką lub ozdobnym wycinaczem kółka. Na nie nakładajcie farsz, sklejcie dobrze brzegi

    Przepis pochodzi z bloga Zasmakuj Kuchni, prowadzonego przez Ania K..

  7. Pierogi smażone w głębokim tłuszczu
    Pierogi smażone w głębokim tłuszczu

    500g mąki tortowej - 2 żółtka - 1 jajko - 50g miękkiego masła - 250ml gorącej wody - 1 łyżeczka soli Dodatkowo: - olej do smażenia pierogów - sos na bazie jogurtu (lub salsa) Ciasto na pierogi możemy sobie przygotować dzień wcześniej i przechować w lodówce (ja tak właśnie zrobiłam). Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, miękkie masło – siekamy nożem. Dodajemy żółtka i całe jajko. Mieszamy składniki(...)mieszamy. Ponieważ moje ciasto robiłam dzień wcześniej i było lekko wilgotne – stół lekko posypałam mąką. Z ciasta odkrajamy porcję (resztę zostawiamy w woreczku lub przykrywamy ściereczką), wałkujemy starając się nadać kształt prostokąta. Radełkiem wyrównujemy boki i dzielimy na kwadraty. Nakładamy farsz, chwytamy rogi po przekątnej i zlepiamy boki nadając kształt trójkąta. Możemy też wycinać z ciasta kółka i formować mieszki

    Przepis pochodzi z bloga mojewypiekiinietylko, prowadzonego przez mojewypiekiinietylko.

  8. Pierogi z twarogiem (bez glutenu)
    Pierogi z twarogiem (bez glutenu)

    było takie trudne, jak się wydawało. Nasuwały się wątpliwości: co wyjdzie z mąki z kukurydzy, ryżu i skrobi ziemniaczanej? Wyszły dobre pierogi. Chociaż trochę ciasto pękało. Składniki 27-30 sztuk Ciasto na pierogi: 200 g mąki kukurydzianej 100 g mąki ryżowej 100 g skrobi ziemniaczanej 400 ml gorącej wody 1 łyżeczka cukru szczypta soli 2 łyżki oleju Nadzienie(...)mieszamy. Wlewamy olej i mieszamy ciasto. Uważamy zagniatając ciasto, ponieważ jest gorące. Dzielimy ciasto na dwie części. Kładziemy ciasto na papier do pieczenia i przykrywamy także papierem do pieczenia. Wałkujemy ciasto na grubość około 3 mm. Robimy koła za pomocą kubka lub szklanki. Nakładamy nadzienie z twarogu na ciasto i lepimy pierogi. Pierogi wrzucamy do garnka z gotującą

    Przepis pochodzi z bloga Prosto bez glutenu, prowadzonego przez PBG.

  9. PIEROGI ZIEMNIACZANO-SEROWE W ORKISZU
    PIEROGI ZIEMNIACZANO-SEROWE W ORKISZU

    ZIEMNIACZANO-SEROWE W ORKISZU Farsz na te pierogi to tradycyjnie ziemniaki, twaróg, podsmażona cebulka i przyprawy - u mnie mięta, pieprz ziołowy oraz sól. Różnica "leży" w cieście, otóż ciasto na pierogi przygotowałam na bazie mąki orkiszowej pełnoziarnistej i rozpuszczonego masła. Początkowo obawiałam się, czy ciasto wyjdzie odpowiednie do pierożków - okazało się wręcz idealne, no i o wiele zdrowsze(...)ustach. Polecam przepis na pierogi w cieście z mąki orkiszowej! SKŁADNIKI : na ciasto pierogowe : 3 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej 0,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżki roztopionego masła lub margaryny 1 całe jajko + 1 żółtko gorąca woda ( ok. 300-350 ml) - w zależności ile wchłonie mąka szczypta soli na farsz do pierogów : 1,5 kg ziemniaków

    Przepis pochodzi z bloga Moja Książka Kucharska, prowadzonego przez Moja Książka Kuchrska.

  10. Pierogi z kapustą, grzybami i kaszą gryczaną
    Pierogi z kapustą, grzybami i kaszą gryczaną

    latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Pierogi z kapustą, grzybami i kaszą gryczaną Składniki – ciasto na pierogi: 1 kg mąki pszennej 4 łyżki oliwy 1 łyżeczka soli Ciepła woda Składniki - farsz: Kapusta kiszona – 1kg Suszone grzyby – 2 szklanki Cebula – 1 sztuka Kasza gryczana ugotowana(...)drobno posiekać i podsmażyć na złoty kolor. Kapustę z grzybami posiekać bardzo drobno i wymieszać z cebulką i ugotowaną kaszą. Całość doprawić do smaku solą i pieprzem. Wykonanie – pierogi: Ciasto podzielić na kilka części, każdą z nich rozwałkować i wyciąć kółka, na które następnie należy nałożyć farsz i dokładnie skleić. Pierogi gotować w osolonej wodzie i podawać prosto

    Przepis pochodzi z bloga Kuchnia Bon Appetit, prowadzonego przez Aleksandra Mach.

  11. Rosół z mięsnymi pierogami
    Rosół z mięsnymi pierogami

    pierogi zrobić jak zawsze według znanego i sprawdzonego przepisu: Najlepsze ciasto na pierogi Rozwałkować ciasto na cienki placek. Wyciąć koła niedużą szklanką. Nałożyć sporą ilość farszu i skleić ciasto w sakiewkę. Gotować w osolonej wodzie 2 minuty od wypłynięcia pierogów na wierzch. Pierożki zalać gorącym rosołem i posypać posiekaną zieloną pietruszką. Smacznego

    Przepis pochodzi z bloga MarciochaKucharzy, prowadzonego przez marciochakucharzy.

  12. Przepyszne domowe pierogi ruskie
    Przepyszne domowe pierogi ruskie

    Trochę to trwało, ale po wielu próbach i wziętych naukach udało mi się dojść do perfekcji w robieniu ciasta na pierogi. Biorąc pod uwagę, że uwielbiam je było to dla Mnie duże osiągnięcie – koniec z grubym ciastem bez smaku ! : ) Mimo, że lubię je ze szpinakiem i ricottą i udało mi się nawet spróbować z ziemniaczanym farszem(...)pierogów). Ciasto: W mące na stolnicy robimy wgłębienie do którego wlewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, łyżeczkę soli oraz wody na tyle, aby udało nam się wyrobić ciasto. Wyrabiamy tak długo, aż będzie ono elastyczne, odchodziło od ręki i nie kleiło się do stolnicy. W razie potrzeby podsypujmy ciasto mąką, gdyby było za rzadkie. Po wyrobieniu ciasta szklanką wycinamy

    Przepis pochodzi z bloga Mufin Bakery, prowadzonego przez Muffin Bakery.

  13. PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI NA MACE ORKISZOWEJ
    PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI NA MACE ORKISZOWEJ

    wymieszać hakiem miksera do uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta. Gdyby ciasto było klejące dosypać jeszcze trochę mąki (mnie zdarzyło się, co prawda raz, ale to fakt, że mąka miała większą wilgotność i musiałam jej dosypać, więc wyczulam). Można także wyrobić ciasto ręcznie, wówczas musimy odczekać trochę dłużej, by się nie poparzyć. Z gotowego ciasta odrywamy kawałek (resztę przykrywamy folią(...)farsz i dokładnie sklejamy. Odkładamy na blat, ja wyłożyłam papier i podsypałam go delikatnie mąką, by się nie przyklejały. Ścinki ciasta zagniatamy ponownie, rozwałkowujemy i wycinamy koła, nadziewamy, sklejamy i odkładamy. I tak aż do wyczerpania ciasta. Gotowe pierogi wrzucam na wrzącą, osolona wodę i gotuję od zagotowania (nie wypłynięcia) ok.2 minuty. Ja dodaję do wody łyżeczkę oleju kokosowego

    Przepis pochodzi z bloga Smaczne Zdrowe, prowadzonego przez smacznezdrowe.

  14. Pierogi z truskawkami
    Pierogi z truskawkami

    śmietana i cukrem. To genialne danie dla dzieci małych i dużych składniki: 500 g mąki pszennej 150 ml ciepłej przegotowanej wody 300 g truskawek śmietana, cukier, sól wykonanie: Ciasto do pierogów znajdziecie tutaj Pamiętajcie, że ciasto do pierogów z owocami powinno być nieco grubsze (owoce wydzielają dużo soku(...)który powoduje,ze ciasto się rozpada). Truskawki pozbawiamy szypułek, myjemy, osuszamy i kroimy na ćwiartki lub połówki w zależności od wielkości, zasypujemy łyżką cukru. Z rozwałkowanego ciasta wycinamy szklanką krążki, nakładamy w środek kilka kawałków truskawek i zlepiamy. Gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie 2- 3 minuty, odcedzamy. Śmietanę lub jogurt mieszamy z cukrem i polewamy pierogi

    Przepis pochodzi z bloga Sezonowy Garnek, prowadzonego przez sezonowy garnek.

  15. Pierogi z truskawkami
    Pierogi z truskawkami

    lubi?? Wiem, że jest zima, ale coś mnie naszło właśnie na truskawki  ;) Pyszniutkie pierożki nadziane truskawkami podane z jogurtem to świetna propozycja dla małych i dużych łasuchów. Ciasto na pierogi jest takie same jak w przypadku podstawowego przepisu , który wczoraj zawitał na blogu. Szczerze polecam!     Składniki: (na ok. 50 pierogów)   Ciasto(...)cukrem do podania      Przygotowanie:   Ciasto : W wodzie rozpuścić sól. Mąkę przesiać na stolnice. Zrobić dołeczek, gdzie wbić jajko i stopniowo wlewać wodę oraz olej, cały czas wyrabiając do uzyskania elastycznego, miękkiego ciasta (ok. 5-10 minut). W razie potrzeby podsypać mąką.     Ciasto cienko rozwałkować na grubość 2 mm. Szklanką wykrawać koła

    Przepis pochodzi z bloga Nastoletnie Wypiekanie, prowadzonego przez Justyna Dragan.

Wybierz stronę :