ciasto na pierogi - przepisów 3418

  1. NAJLEPSZE PIEROGI RUSKIE (ciasto zwykłe i bezglutenowe)
    NAJLEPSZE PIEROGI RUSKIE (ciasto zwykłe i bezglutenowe)

    powstrzymywać ślinotok./ SKŁADNIKI NA CIASTO BEZGLUTENOWE: - pół kg mąki (przede wszystkim mąki chlebowej, my używamy Schar mix b), - mleko - szklanka, - woda - szklanka, - sól, - olej, SKŁADNIKI NA CIASTO ZWYKŁE: - dokładnie to samo co w przypadku ciasta b/glutenowego, z tym, że używamy mąki pszennej tortowej (najlepsza z Lubelli) WYKONANIE CIASTA BEZGLUTENOWEGO: Zabierając się za ciasto bezglutenowe, mieszamy wodę z mlekiem - pół(...)mąka bezglutenowa bardzo pęcznieje. Zagniecione ciasto formujemy w kule. Talerz podsypujemy mąką, kładziemy ciasto, przykrywamy miską szczelnie, pamiętając, że gdy będzie traciło ciepło, będzie oddawało wilgoć - ciasto bezglutenowe bardzo szybko wysycha! Tak przygotowane ciasto odstawiamy na godzinę. Po tym czasie znów je zagniatamy, urywamy potrzebną porcję, resztę znów przykrywamy. Stolnicę posypujemy mąką bezglutenową, spłaszczamy ciasto, które również posypujemy od góry

    Przepis pochodzi z bloga Wypisz Wymaluj, prowadzonego przez Anna i Elżbieta Krzyczkowskie.

  2. Ciasto na pierogi
    Ciasto na pierogi

    przejrzałam mnóstwo przepisów na ciasto pierogowe. Wśród nich znalazłam przepisy na ciasto z jajkami i bez, z dodatkiem śmietany, oliwy, masła, gałki muszkatołowej, spotkałam się nawet z ciastem na bazie ugotowanych ziemniaków (pierwsze słyszę, ale z mięsnym nadzieniem, czemu nie? :)). Najczęściej dodatkiem do ciasta jest letnia woda (w przypadku dodania jajek) lub wrzątek (w wersji ciasta bez jajek). Prezentowany niżej(...)pokrojone truskawki i ser (ser ricotta z dodatkiem cukru waniliowego) Przygotowanie Mąkę przesiać, a następnie dodać 2 łyżki masła oraz sól. Posiekać ciasto. Stopniowo dodawać wodę, wyrabiając ciasto. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Przykryć ciasto na pierogi talerzem i odstawić na krótki czas (odczekałam ok. 30 min). Po nafaszerowaniu i sklejeniu pierogów wrzucić je na wrzątek. Gotować pierogi

    Przepis pochodzi z bloga coolinarnastrefa.blogspot.com, prowadzonego przez coolinarnaStrefa.

  3. Ciasto na pierogi Ewy Wachowicz.
    Ciasto na pierogi Ewy Wachowicz.

    Przepis na ciasto na pierogi Ewy Wachowicz pochodzi z Jej książki ,,Ewa gotuje" , str. 114. Ciasto wychodzi przepyszne. My skusiłyśmy się na nadzienie serowe i z wiśniami. Sama nie wiem, które lepsze ;) Czytaj więcej

    Przepis pochodzi z bloga Paulina Kwiatkowska, prowadzonego przez PaulinaKwiatkowska.

  4. Jak przygotować ciasto na pierogi?
    Jak przygotować ciasto na pierogi?

    Lepienie pierogów to dla mnie relaks, mogę siedzieć w kuchni i lepić, aż skończy się farsz lub ciasto. Przyjemne zajęcie, zwłaszcza, że do ciasta używam oliwę z oliwek, sprawdza się doskonale. W ciągu roku robię pierogi z różnymi farszami, ale zawsze są to wersje wytrawne, za słodkimi nie przepadam, lubię coś konkretnego zjeść. Jestem przekonana, że przepis(...)ciasto sprawi, że będzie z chęcią przygotowywać tak lubiane nie tylko przez Polaków danie. Ciasto pierogowe Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 1 jajko 2 łyżki oliwy z oliwek 1 szklanka ciepłej wody szczypta soli mąka do posypania blatu Przygotowanie: Na blat wysypujemy mąkę, dodajemy sól, robimy zagłębienie, wlewamy oliwę z oliwek, roztrzepane jajko i stopniowo wyrabiając ciasto wodę. Wyrobione ciasto

    Przepis pochodzi z bloga Moja smaczna kuchnia, prowadzonego przez anetaklimecka.

  5. Pierogi z ciasta francuskiego ze szpinakiem polane sosem koperkowym
    Pierogi z ciasta francuskiego ze szpinakiem polane sosem koperkowym

    Takim przykładem mogą być pierogi, których wyrabianie, nie ukrywajmy, trochę czasu zabiera. Właśnie w takich chwilach sięgam po ciasto francuskie, które z powodzeniem może w bardzo szybki sposób zastąpić ciasto pierogowe (i nie tylko ;)) Dzisiaj propozycje na takie właśnie pierogi z farszem szpinakowym. Zazwyczaj zajadamy je z sosem koperkowym lub czosnkowym. Szybkie, niedrogie i mega pyszne! Ilość porcji(...)patelnią i dorzucamy jajko mieszając składniki. Ciasto francuskie tniemy nożem na kwadraty, a na każdy z nich nakładamy farsz. Zamykamy na pół po skosie i dociskamy brzegi widelcem. Wstawiamy do piekarnika na około 15 minut na 200 stopni Celsjusza. Kiedy ciasto z wierzchu zacznie się rumienić wyciągamy. W czasie pieczenia pierogów przygotowujemy sos koperkowy lub czosnkowy. Podajemy od razu

    Przepis pochodzi z bloga Kolizje Smaków, prowadzonego przez Kolizje Smakow.

  6. Pierogi z Kaszą Jaglaną i Twarogiem
    Pierogi z Kaszą Jaglaną i Twarogiem

    ciasta (na końcu posta podałam linki na przepisy do innych rodzai ciast): Do miski przesypuję mąkę, dodaję szczyptę soli, olej i wlewam wrzątek. Składniki mieszam ze sobą łyżką (ponieważ ciasto jest bardzo gorące), gdy składniki wstępnie się połączą sprawdzam czy ciasto nie jest za suche, gdyby było to dodaję odrobinę gorącej wody i nadal mieszam. Na koniec do ciasta dodaję(...)jajko połączyło się z ciastem. Następnie ciasto wykładam na blat i wyrabiam przez około 4 minuty, aż stanie się gładkie, lśniące i elastyczne. Wyrobione ciasto zawijam w folię spożywczą lub wkładam do woreczka i odkładam na około 30 minut aby ciasto odpoczęło, ewentualnie ciasto możemy włożyć do miski i nakryć ściereczką. Po 30 minutach: Ciasto rozwałkowuję na blacie lekko podsypanym

    Przepis pochodzi z bloga Uwaga Babcia Gotuje, prowadzonego przez UwagaBabciaGotuje.

  7. Pieczone pierogi z ciasta drożdżowego z dynią i farszem z grzybów leśnych
    Pieczone pierogi z ciasta drożdżowego z dynią i farszem z grzybów leśnych

    Zamiast tradycyjnych gotowanych pierogów, można zrobić pierogi pieczone. Dobre na ciepło jak i na zimno. Mogą być daniem obiadowym z dodatkiem barszczu z buraków

    Przepis pochodzi z bloga Leśny Zakątek, prowadzonego przez Dana.

  8. Ciasto na Pierogi z Mąki Pełnoziarnistej
    Ciasto na Pierogi z Mąki Pełnoziarnistej

    wrzątek. Składniki mieszam ze sobą łyżką (ponieważ ciasto jest bardzo gorące), gdy składniki wstępnie się połączą sprawdzam czy ciasto nie jest za suche, gdyby było to dodaję odrobinę gorącej wody i nadal mieszam. Na koniec do ciasta dodaję jajko i jeszcze przez chwilę mieszam tak aby jajko połączyło się z ciastem. Następnie ciasto wykładam na blat i wyrabiam przez około(...)elastyczne. Wyrobione ciasto zawijam w folię spożywczą lub wkładam do woreczka i odkładam na około 30 minut aby ciasto odpoczęło, ewentualnie ciasto możemy włożyć do miski i nakryć ściereczką. Po 30 minutach: Ciasto rozwałkowuję na blacie lekko podsypanym mąką na grubość około 2-3 milimetrów. Z rozwałkowanego ciasta wykrawam krążki foremką lub szklanką i lepię pierogi. Pierogi

    Przepis pochodzi z bloga Uwaga Babcia Gotuje, prowadzonego przez UwagaBabciaGotuje.

  9. 795. Niedzielne ciasto & Pomysł na pierogi.
    795. Niedzielne ciasto & Pomysł na pierogi.

      Czekoladowe chlebek dyniowy z gorzką czekoladą i daktylami oraz polewą czekoladową;  jogurt naturalny  Szybko się rozszedł. Cieszę się, że mam do kogo się

    Przepis pochodzi z bloga More food, love and dreams, prowadzonego przez NataliaFwis.

  10. PIEROGI Z MIĘSEM, ZIOŁAMI I ZIARNAMI /BEZGLUTENOWE I TRADYCYJNE CIASTO.
    PIEROGI Z MIĘSEM, ZIOŁAMI I ZIARNAMI /BEZGLUTENOWE I TRADYCYJNE CIASTO.

    czosnek! Wystarczy wymieszać. SKŁADNIKI NA CIASTO BEZGLUTENOWE: - pół kg mąki (przede wszystkim mąki chlebowej, my używamy Schar mix b), - mleko - szklanka, - woda - szklanka, - sól, - olej, SKŁADNIKI NA CIASTO ZWYKŁE: - dokładnie to samo co w przypadku ciasta b/glutenowego, z tym, że używamy mąki pszennej tortowej (najlepsza z Lubelli) WYKONANIE CIASTA BEZGLUTENOWEGO: Zabierając się za ciasto bezglutenowe, mieszamy wodę z mlekiem - pół(...)olej (łyżka, dwie) i rozrabiamy ciasto. Przy rozrabianiu bezglutenowego bardzo ważne jest aby płyn był bardzo gorący. W mące robimy dołek nożem. Wlewamy płyny, energicznie kręcąc kółeczka i obserwujemy ile wody nam trzeba. Robimy na wyczucie! :) Składniki dokładnie mieszamy i zaczynamy rozrabiać ciasto. - Wszystkie wskazówki dotyczące ciasta bezglutenowego i zwykłego: TUTAJ (w przepisie na pierogi ruskie) DODATKOWO: - Mieszanka Bezglutenowa

    Przepis pochodzi z bloga Wypisz Wymaluj, prowadzonego przez Anna i Elżbieta Krzyczkowskie.

  11. Ciasto na pierogi gotowane
    Ciasto na pierogi gotowane

    wymieszać z niewielką ilością oleju rzepakowego lub innego tłuszczu, który nie stwardnieje w warunkach chłodniczych. Trzeba jednak pamiętać, że ciasto wg przepisu poniżej jest dość mało mączne i zawiera proporcjonalnie dużo wody. Dlatego podczas wałkowania ciasta, wycinania oraz lepienia pierogów, obie strony ciasta koniecznie muszą być pokryte cienką warstwą dodatkowej mąki. Daje do efekt tego rodzaju, że na zewnątrz(...)wszystko na gładką masę. Stopniowo, porcjami, dodajemy do ciasta pozostałą mąkę. Na początku mieszamy ciasto trzepaczką lub łyżką, gdy jednak osiągnie odpowiednio gęstą konsystencję, zaczynamy wyrabiać je ręką. Gotowe ciasto wałkujemy na stolnicy na grubość ok. 2 mm, niekoniecznie wszystko od razu, pamiętając, aby podczas wałkowania, wycinania i klejenia w pierogi było ono cały czas pokryte warstwą dodatkowej mąki

    Przepis pochodzi z bloga Kulinarna Pokusa, prowadzonego przez Kulinarna Pokusa.

  12. Ciasto na pierogi
    Ciasto na pierogi

    skorzystajcie z tego przepisu i już teraz bierzcie się za lepienie pierogów świątecznych :)) Pamiętajcie, by nie podsypywać ciasta zbyt dużą ilością mąki i by rozwałkować je odpowiednio cienko – a wtedy sukces pierogowy macie gwarantowany! :) Inspiracja: mniammniam.com   Ciasto na pierogi – Składniki: Mąka pszenna – 4 szklanki Jajka – 2 sztuki Kwaśna śmietana gęsta(...)wyrabiając miękkie i łatwo poddające się ciasto. Przykryć je miską i pozostawić ciasto na ok. 10-15 minut, żeby sobie odpoczęło ;-) Podzielić ciasto na 4 równe części. Trzy części ciasta przykryć wilgotną ściereczką i pozostawić. Pozostałą 1/4 ciasta rozwałkowaść na cienki placek. Za pomocą szklanki wycinać kółeczka, na środek nakładać farsz, kolejno składać pierogi na pół i zlepiać brzegi

    Przepis pochodzi z bloga Kulinarne Przeboje, prowadzonego przez Paulinka.

  13. Pierogi z serem
    Pierogi z serem

    widelcem Dodajemy cukry i kasze mannę  Mieszamy wszystko razem blenderem  Teraz dodajemy żółtka i znów mieszamy  Masę zostawiamy  Ciasto na pierogi: 2 i 1/2 szklanki maki  1 jajko  1/2 szklanki letniej wody  2 łyżki oliwy(...)szczypta soli  Mąkę przesiewamy na stolnicę  Wybijamy jajko i powoli lejemy wodę Łączymy wszystko, potem dodajemy sól i oliwę  Ugniatamy ciasto  Pierogi: Masa serowa  Ciasto na pierogi  Ciasto dzielimy na dwie części  Rozwałkowujemy cienki placek  Wycinamy w nim kółka Na każde

    Przepis pochodzi z bloga Klaudynkowa kuchnia, prowadzonego przez klaudynamoscicka.

  14. Podstawowe ciasto na pierogi / Basic pierogi dough
    Podstawowe ciasto na pierogi / Basic pierogi dough

    mleka, jednak wracam cały czas do tego najprostszego – z mąki i wody:) Oczywiście jeżeli znajdę jakieś ciasto, które mnie zachwyci, podzielę się przepisem na łamach mojego bloga. To ciasto nadaje się tak samo dobrze do słonych jak i słodkich. Robiłam ostatnio pierogi z kurkami i wszystko wyszło super, a teraz planuję zrobić z jagodami. Klasycznie wyrabia się(...)następnie rękami, jednak ja tą pierwszą fazę wykonuję w blenderze z odpowiednim mieszadłem lub za pomocą miksera z końcówką do ciast. Zaoszczędza to mnóstwo czasu i frustracji:) Zapraszam! Scroll down for recipe in English Podstawowe ciasto na pierogi (ciasto na 20-25 pierogów) Składniki: 3 szklanki mąki 1 szklanka wrzątku 1/2 łyżeczki soli Przygotowanie: W pojemniku blendera

    Przepis pochodzi z bloga karmelowy, prowadzonego przez karmelowy.

  15. Pierogi z jagodami
    Pierogi z jagodami

    Jagody to na pewno owoce na które czeka się cały rok. Kiedy pojawiają się w sklepach i lasach do zbierania wszystkie gospodynie domowe zakasują rękawy by przygotować jagodzianki, pierogi, ciasta i przetwory by zachować te małe czarne pyszności na zimowe chłodne wieczory w postaci soków lub dżemów. Tak naprawdę można z nich zrobić wszystko, u mnie zagościły w postaci(...)mąki na gorącą i początkowo mieszamy wszystko za pomocą łyżki lub widelca. Kiedy ciasto nie jest już gorące i daje je się zagniatać ugniatamy je aż utworzymy z niego zwięzłą, elastyczną masę. Odstawiamy ciasto na około 15-20 minut. Po tym czasie zaczynamy lepić pierogi. Ciasto możemy rozwałkować i wykrawać z niego szklanką krążki na których środek nakładamy jagody

    Przepis pochodzi z bloga RaCocina , prowadzonego przez aguska19920.

Wybierz stronę :