ciasto na pierogi - przepisów 3378

  1. Pierogi na słodko z jabłkiem i cynamonem
    Pierogi na słodko z jabłkiem i cynamonem

    farsz do słodkich pierogów. A czasem, robiąc pierogi na przykład z mięsem specjalnie przygotowuję więcej ciasta, bo mam ogromną chęć na takie z jabłkami :) Pierogi z jabłkiem i cynamonem Składniki: CIASTO: 2 szklanki mąki + do podsypania szczypta soli około 2/3 szklanki letniej wody FARSZ: 2 jabłka cynamon cukier – jeśli jabłka nie są wystarczająco słodkie DODATKOWO: do gotowania(...)nich cukier, ale przy mocno soczystych jabłkach proponuję dodawać po szczypcie cukru do farszu już nałożonego do pieroga. PIEROGI: w rondlu nastawiłam wodę na gotowanie pierogów. Ciasto rozwałkowałam na posypanym mąką blacie na grubość ok. 3 mm. Foremką do pierogów wykrawałam kółka, nakładałam farsz uważając, żeby wiórki jabłka nie dostały się w miejsce zlepienia i dokładnie

    Przepis pochodzi z bloga Kuchenne zapiski Edyty, prowadzonego przez edytaha.

  2. Pierogi z jagodami
    Pierogi z jagodami

    Pierogi z jagodami... Idealnie miękkie i puszyste ciasto. Soczyste jagody otulone cukrem. Całość oblana śmietaną i oprószona cukrem. Niebo w gębie! Składniki: Ciasto na pierogi: 3 szklanki mąki pszennej; 2 surowe żółtka jaj; 125 ml kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; 125 ml gorącej wody; Szczypta soli. Nadzienie: 500 g świeżych jagód; 5 łyżek białego cukru(...)wyrobić ciasto. Ja robię tak, że do znajdujących się w misce od robota żółtek ze śmietaną dodaję mąkę, gorącą wodę i sól i wyrabiam ciasto robotem kuchennym przy użyciu haka do ciasta drożdżowego. Jagody oczyścić i wymieszać z cukrem. Ciasto rozwałkować na stolnicy oprószonej mąką, wycinać szklanką koła, nakładać farsz (jagody z cukrem) i formułować palacami pierogi. Pierogi

    Przepis pochodzi z bloga Gospodyni Miejska, prowadzonego przez Gospodyni Miejska.

  3. Pełnoziarniste ciasto na pierogi
    Pełnoziarniste ciasto na pierogi

    ciasto przygotowałam dokładnie tak, jak to robię normalnie, czyli z żółtkiem i odrobiną oleju. Ciasto wyszło pyszne, elastyczne i miękkie. Najwygodniej jest je oczywiście wyrabiać robotem, ale ręcznie też dacie radę 😊. Ilość wody podaję orientacyjne, bo tak naprawdę to potrzeba jej tyle, ile weźmie jej mąka. Wszystko zależy od rodzaju mąki, wilgotności i temperatury pomieszczenia w którym wyrabiamy ciasto(...)składniki na ciasto, oprócz wody umieszczam w misie robota. Jeśli go nie posiadacie ciasto zagniatamy na stolnicy lub na blacie kuchennym. Następnie wlewamy połowę wody i zagniatamy ciasto. Jeśli będzie za suche, dodajemy więcej wody. Masę wyrabiamy do momentu, aż rozwinie się gluten, a ciasto będzie elastyczne - starając się nie podsypywać zbyt dużo mąki. Gotowe ciasto zawijamy w folię

    Przepis pochodzi z bloga Kulinarne przygody Gatity, prowadzonego przez Kulinarne przygody Gatity.

  4. Białkowe pierogi - bez glutenu
    Białkowe pierogi - bez glutenu

    bez glutenu (i inne potrawy, gdzie ciasto ma się kleić) bardzo ważny jest dodatek skrobi - minimum 20%, zamiennie można używać siemię lniane, ale tutaj zdecydowałam się na skrobię ziemniaczaną. Dla osób dbających o niski IG potraw dobrym pomysłem jest bazowanie na gotowanej soczewicy - można z niej wyczarować przeróżne ciasta, ciasteczka, pierogi i kopytka :) Już mi chodzi po głowie(...)składniki Zmiksować na grudkowata masę Ciasto Kaszę gryczaną ugotować, dodać soczewicę, zblendować na gładką masę i ostudzić Dodać mąkę, skrobię i oliwę, zagnieść ciasto - powinno łatwo formować się w kulkę i nie przyklejać do rąk Na stolnicę (najlepiej silikonową) wysypać odrobinę mąki ziemniaczanej, wałkować ciasto na grubość 2-3 mm (najlepiej silikonowym wałkiem) Z ciasta wykrawać koła średnicy

    Przepis pochodzi z bloga pyszne zdrowości, prowadzonego przez Agacich.

  5. Pierogi z kaszą jaglaną i serem
    Pierogi z kaszą jaglaną i serem

    kaszą jaglaną i serem polałam smażoną cebulką i szałwią. Szałwia jest świetnym dodatkiem do dań, podawałam ją np. do ravioli z łososiem i ricottą. Ciasto przygotowałam wg mojego przepisu Jak zrobić idealne ciasto na pierogi ? Pierogi z kaszą jaglaną i serem. Ciasto na pierogi: 4 szklanki mąki duża szczypta soli 1 szklanka wrzącego mleka Farsz z kaszy(...)mąkę, dajemy sól i wlewamy wrzące mleko. Ciasto wyrabiamy hakiem ok. 5 minut, można wyrobić ręcznie. Wyrobione ciasto wyciągamy i przekładamy do woreczka, następnie wkładamy na 20-30 minut do lodówki aby odpoczęło. Ciasto układamy na stolnicy lekko posypanej mąką i rozwałkowujemy dosyć cienko. Za pomocą szklanki lub obręczy do wykrawania pierogów lub ciasteczek wykrawamy koła. Na każdy kawałek

    Przepis pochodzi z bloga Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię , prowadzonego przez JStraga.

  6. Idealne ciasto na pierogi krok po kroku
    Idealne ciasto na pierogi krok po kroku

    Idealne ciasto na pierogi to takie, które jest elastyczne bez problemu można je rozwałkować, bardzo dobrze pracuje się z nim na stolnicy. Podczas gotowania nie rozlepia się, a po wyjęciu z wody pierogi nie zlepiają się i nie tracą koloru. Ciasto jest delikatne, miękkie, elastyczne i bardzo smaczne. W ostatnim czasie pierogi przeze mnie przygotowane

    Przepis pochodzi z bloga Kuchnia u Poli, prowadzonego przez Paulina Wilk.

  7. Pierogi z kaszą gryczaną i serem
    Pierogi z kaszą gryczaną i serem

    ciasto na pierogi na kefirze…. okazało się, że jest zdecydowanie łatwe do wyrabiania i bardzo plastyczne. Od tej pory to ciasto to zdecydowanie numer 1 jeśli chodzi o przepisy na ciasto na pierogi. Na pewno będę do tego przepisu często wracać….:) Farsz z kaszą gryczaną i serem mnie pozytywnie zaskoczył swoim smakiem. Trzeba go zdecydowanie dobrze(...)twarogiem i doprawić solą i pieprzem. 2. Połączyć mąkę z kefirem, dodać szczyptę soli i zagnieść ciasto. W zależności od tego tego, jaka wyjdzie nam konsystencja ciasta, to dosypujemy więcej mąki lub dodajemy kefiru. Ciasto po wyrobieniu musi odchodzić od ręki. Wyrobione ciasto rozwałkujemy. Wycinamy szklanką lub inną foremką placuszki, na które nakładamy łyżką farsz i dokładnie zlepiamy brzegi, ugniatając

    Przepis pochodzi z bloga UgotujmyTo.pl, prowadzonego przez ugotujmyto.

  8. Pierogi z jagodami i czerwonymi porzeczkami.
    Pierogi z jagodami i czerwonymi porzeczkami.

    Uwielbiam wszystko co słodkie i z owocami :-). Pierogi z nadzieniem owocowym przygotowuję zawsze, gdy zostanie mi ciasto na pierogi lub chcę moich bliskich mile zaskoczyć. Pierogi z owocami w tej kombinacji są przepyszne. Słodkie jagody przełamane kwaskowym smakiem porzeczek, wszystko to oblane sosem na bazie jogurtu naturalnego i owoców. Kurcze, ale były pyszne!!! Składniki na pierogi(...)wyrabiamy ciasto nożem (ma być miękkie i elastyczne), gdy jest za rzadkie podsypujemy mąką, gdy za twarde dolewamy troszeczkę mleka. Gdy ciasto jest już zwarte wyrabiamy chwilkę rękoma, aż będzie gładkie. Teraz zabieramy się za lepienie pierożków. Można rozwałkować porcję ciasta i szklanką wyciąć równe krążki, ja postępuję zgodnie ze sposobem babci, czyli odkrawam część ciasta, roluję w wałeczek, kroję

    Przepis pochodzi z bloga Rozpustne gotowanie, prowadzonego przez Agnieszka Gąsior.

  9. Pierogi z kapustą, pieczarkami i soczewicą
    Pierogi z kapustą, pieczarkami i soczewicą

    lepienie pierogów świetnie wycisza i relaksuje. Wiecie już co robić :) Składniki (na 20-30 pierogów): Ciasto z olejem rzepakowym: (Ciasto zawsze przygotowuję odmierzając dokładne ilości składników, niemal z precyzją farmaceuty, gdyż jedynie idealne proporcje składników spowoduję, ze nasze ciasto będzie idealnie gładkie, lepkie a przy tym nie będzie wymagało podsypywania mąką podczas wałkowania) 220 gram mąki 11 łyżek(...)łyżeczka cukru 1 łyżka oleju do smażenia Do podania: garść jarmużu 1 cebula 1 łyżka oleju do smażenia pierogów Składniki na ciasto mieszam nożem a następnie wyrabiam dłonią około 10 minut na gładkie, elastyczne ciasto. Gotowe ciasto przykrywam lnianą ściereczką i odstawiam na 30 minut. Soczewicę gotuję w 1/2 szklanki wody, tak by była sypka. Na patelni rozgrzewam olej

    Przepis pochodzi z bloga Mango Papaja, prowadzonego przez mangopapaja.

  10. Świąteczne pierogi z kapustą i grzybami.
    Świąteczne pierogi z kapustą i grzybami.

    farsz musi być mocniej doprawiony, gdyż ciasto przejmie trochę smaków. Odstawiamy by masa stężała.      Ciasto. Na stolnicę wysypujemy mąkę formując stożek, robimy w nim wgłębienie i wlewamy trochę mleka. Delikatnie mieszamy za pomocą noża i znów dolewamy trochę ciepłego mleka, mieszamy i wlewamy resztę mleka, mieszamy i wyrabiamy ciasto nożem (ma być miękkie i elastyczne), gdy jest(...)ciasto jest już zwarte wyrabiamy chwilkę rękoma, aż będzie gładkie. Teraz zabieramy się za lepienie pierożków. Można rozwałkować porcję ciasta i szklanką wyciąć równe krążki, ja postępuję zgodnie ze sposobem babci, czyli odkrawam część ciasta, roluję w wałeczek, kroję na równe cząstki, które rozwałkowuję tworząc podobnej wielkości okrągłe placuszki. Na powstałe krążki nakładamy łyżką farsz i zlepiamy, formując pierogi

    Przepis pochodzi z bloga Rozpustne gotowanie, prowadzonego przez Agnieszka Gąsior.

  11. Akcja pierogowanie - czy da się zrobić bezglutenowe pierogi?
    Akcja pierogowanie - czy da się zrobić bezglutenowe pierogi?

    właśnie gluten odpowiada za elastyczność, miękkość i delikatność ciasta. Gluten jest białkiem strukturalnym - nadaje kształt. Jeśli potrawa nie ma glutenu trzeba dodać inne składniki, które będą tworzyły "szkielet". Takim składnikiem w wypiekach bezglutenowych jest skrobia (np. ziemniaczana lub kukurydziana).  Jęśli robimy danie, w którym ważny jest kształt ciasta, czyli np. pierogi czy uszka najlepiej jest użyć 50% skrobii(...)zagniatać ciasto - powinno być sprężyste. Jeśli ciasto za bardzo się klei dodać trochę mąki gryczanej (nie za dużo) Ciasto wałkować na grubość około 2 mm na stolnicy podsypanej mąką gryczaną (używałam sylikonowej stolnicy i silikonowego wałka i ciasto się nie przyklejało, nie wiem jak zachowa się przy akcesoriach drewnianych, bo jest bardziej klejące niż pszenne) Z ciasta wykroić kółka, dodać

    Przepis pochodzi z bloga pyszne zdrowości, prowadzonego przez Agacich.

  12. Pierogi z kapustą i grzybami
    Pierogi z kapustą i grzybami

    dużo czasu przed Wigilią. Ciekawa jestem, jak u Was wygląda sprawa z pierogami, czy macie jakieś sprawdzone sposoby na udane pierogi? Składniki: (na około 40 sztuk pierogów) Ciasto: 500 g mąki pszennej 1 1/2 szklanki ciepłej wody 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka oleju Farsz: 500 g kapusty kiszonej z marchewką 20 g suszonych grzybów np. prawdziwków(...)Ciasto: Mąkę przesiać, dodać sól, olej, szklankę ciepłej wody i zagnieść jednolite, gładkie i elastyczne ciasto (zagniatać co najmniej 10 minut). W razie konieczności podlewać 1/2 szklanki pozostałej wody. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na minimum 10 - 15 minut, aby uzyskało odpowiednią strukturę. Ciasto odrywać po kawałku, cieniutko rozwałkowywać i wykrawać okrągłą foremką lub szklanką średniej wielkości koła. Jeśli ciasto

    Przepis pochodzi z bloga Kuchcik gotuje, prowadzonego przez Kuchcik gotuje.

  13. Pierogi Ruskie
    Pierogi Ruskie

    : Ciasto: 500 g mąki (ja użyłam 250 g pszennej i 250 g żytniej) ok 1 szklanki ciepłej wody ( nie może być wrzątek) szczypta soli 2 łyżki masła 1 żółtko Farsz: 500 g ugotowanych ziemniaków 300 g twarogu tłustego 1 duża cebula 1 łyżka masła sól, pieprz Przygotowanie ciasto: Przesiewamy mąkę i dodajemy resztę składników. Ciasto ugniatamy(...)maśle aż się zeszkli. Dodajemy do masy serowo - ziemniaczanej i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.  Na rozwałkowanym cieście wyciskamy szklanką krążki, bierzemy je w dłonie i nakładamy jedną łyżeczkę farszu formując pierogaPierogi gotujemy w osolonej wodzie z łyżką masła ok 1-2 minut od momentu wypłynięcia.  Gotowe pierogi polewamy okrasą

    Przepis pochodzi z bloga Niezły Młynek , prowadzonego przez Niezły Młynek.

  14. Pieczone Pierogi z Kapustą i Pieczarkami
    Pieczone Pierogi z Kapustą i Pieczarkami

    dodaję pozostałe składniki ciasta: mąkę, sól, jajko + żółtko, mleko i całość mieszam łyżką gdy wstępnie się połączą dodaję olej i mieszam jeszcze przez chwilę aby olej wchłoną się w ciasto. Następnie ciasto wykładam na blat lekko podsypany mąką i wyrabiam około 3 – 4 minut aż stanie się gładkie i nie będzie się kleiło do dłoni – ciasto nie należy podczas wyrabiania(...)Wyrośnięte ciasto wykładam na blat lekko podsypany mąką i przerabiam kilka razy, następnie nakrywam ściereczką i pozostawiam na około 15 minut aby odpoczęło i podrosło – dzięki temu łatwiej będzie je rozwałkować. Następnie ciasto rozwałkowuję na grubość około 3 milimetrów i wykrawam krążki o średnicy około 9 centymetrów. Skrawki ciasta zagniatam i nakrywam ściereczką – później je rozwałkuję. Krążek ciasta delikatnie rozciągam

    Przepis pochodzi z bloga Uwaga Babcia Gotuje, prowadzonego przez UwagaBabciaGotuje.

  15. Kulki pierogowe z truskawkami (bez glutenu)
    Kulki pierogowe z truskawkami (bez glutenu)

    dość duże i pierogi wyglądały pękato. Ale w trakcie lepienia pierogów wyszło, że można wykonać kulki z ciasta. Wystarczyło kręcić kulkę w dłoniach. I ciasto lepiej sklejało się podczas formowania kulek.   Składniki 27-30 sztuk Ciasto na pierogi: 200 g mąki kukurydzianej 100 g mąki ryżowej 100 g skrobi z tapioki lub skrobi ziemniaczanej(...)mieszamy. Wlewamy olej i mieszamy ciasto. Uważamy zagniatając ciasto, ponieważ jest gorące. Dzielimy ciasto na dwie części. Kładziemy ciasto na papier do pieczenia i przykrywamy także papierem do pieczenia. Wałkujemy ciasto na grubość około 3 mm. Robimy koła za pomocą kubka lub szklanki. Nakładamy po jednej truskawce na ciasto i lepimy pierogi inaczej niż tradycyjnie czyli robimy kulkę pierogową

    Przepis pochodzi z bloga Prosto bez glutenu, prowadzonego przez PBG.

Wybierz stronę :