ciasto na pierogi - przepisów 3571

  1. Pierogi z ogononami wołowymi
    Pierogi z ogononami wołowymi

    Ciasto na pierogi z żółtkami 600 g mąki pszennej „00” *, 10 żółtek, 40 ml oleju, 2 łyżeczki od kawy soli, ciepła woda – około 160 ml, nadzienie: 2 kg ogonów wołowych, tłuszcz do smażenia, 3 marchewki, 2 pietruszki, pół selera, 2 cebule, 3 listki laurowe, 3 owoce jałowca, gałązka rozmarynu, 8 ziaren pieprzu, 4 jagody ziela angielskiego, 400 ml czerwonego(...)ostygnięcia. Mąkę wsypać do miski, dodać sól, żółtka, olej, dokładnie wymieszać. Następnie stopniowo dodawać ciepłą wodę i zagniatać ciasto. Ciasto nie powinno być twarde. Przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut aby odpoczęło. Gdy ciasto „odpocznie” można lepić pierogi. Każdy lepi pierogi po swojemu. Niektórzy robią z ciasta wałek z którego odcinają plasterki, wałkują i lepią pierogi

    Przepis pochodzi z bloga królestwo garów, prowadzonego przez królestwogarów.

  2. Przepis na ravioli z serem ricotta i łososiem
    Przepis na ravioli z serem ricotta i łososiem

    kwadratowe pierożki. Nadziewa się je zazwyczaj serem ricotta, mięsem lub warzywami – najczęściej szpinakiem. Lubię lepić wszelkie pierogi. Ja postanowiłam zrobić ciasto z semoliny, jajek i odrobiny soli. Ciasto na ravioli można przygotować wg przepisu na pierogi z tego przepisu: Jak zrobić idealne ciasto na pierogi? Ciasto przygotowałam podobnie jak na cannelloni z farszem ricotta z kalafiorem

    Przepis pochodzi z bloga Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię , prowadzonego przez JStraga.

  3. Rosół drobiowo wieprzowy z pierożkami
    Rosół drobiowo wieprzowy z pierożkami

    kawałek selera (korzenia) ½ pora 1 średnia cebula 3 ziarenka ziela angielskiego 3 listki laurowe 1 gałązka lubczyku sól, pieprz do smaku ok 3 litry wody natka pietruszki   Pierogi- ciasto: 3 szklanki mąki (ok ½kg) + do podsypywania 1 szklanka gorącej wody ½ płaskiej łyżeczki soli 1 jajko   Farsz: ok ½ kg gotowanego w rosole mięsa 1 marchewka z rosołu(...)- farsz: Mięso z rosołu obieramy, mielimy wraz z cebulą i marchewką z rosołu. Jeśli chcemy- możemy dodatkowo przyprawić. Łączymy z jajkiem i podsmażamy na maśle.  3. Pierogi- ciasto: Mąkę przesiewamy, dodajemy sól i powoli dolewamy gorącą wodę cały czas siekając ciasto. Do wpół połączonych składników dodajemy roztrzepane jajko. Wyrabiamy ciasto na gładką kulę i pozostawiamy

    Przepis pochodzi z bloga Kuchnia w czekoladzie, prowadzonego przez kuchniawczekoladzie.

  4. #12 Domowe pierogi z ciekawym farszem z kaszy pęczak, serem feta i pieczarkami
    #12 Domowe pierogi z ciekawym farszem z kaszy pęczak, serem feta i pieczarkami

    wyrabianie ciasta poprzez zwykłe ugniatanie dłońmi przez kilka minut około 10-15 minut tak by ciasto się odklejało od palców. Tak przygotowane ciasto odstaw do miski i przykryj materiałową ściereczką na 30 minut do odpoczęcia. Kaszę pęczak ugotuj według opisu na opakowaniu. Od czasu gotowania odejmij 1-2 minuty ponieważ później gotować ją będziesz ponownie już w formie pieroga(...)cieniuteńkie jeśli chodzi o grubość. Kółka wycinamy szklanką lub ringiem metalowym, nakładamy łyżkę farszu i sklejamy ( Ja czasami jeśli pieróg się do końca nie chce skleić to nawilżam wodą ostatni palec ręki i przejeżdżam nim po końcówkach ciasta). Tak przygotowane pierogi obsypujemy lekko mąką i przykrywamy ściereczką jeśli nie gotujemy ich odrazu by uniknąć wysuszenia i stwardnienia ciasta oraz

    Przepis pochodzi z bloga Łobuz w kuchni, prowadzonego przez lobuzwkuchni.

  5. Pierogi ruskie
    Pierogi ruskie

    najlepiej smakują na Wigilię (nie wiem czemu, ale wtedy maja zupełnie inny smak niż na codzień), dziś zaprezentuję moją wersję pierogów ruskich. Potrzebujemy (na około 36 sporych pierogów): Ciasto pierogowe: - 1 szklanka ciepłej wody - 1 jajko - 2 łyżki oliwy z oliwek - około 560 g mąki pszennej Farsz: - 650 g ziemniaków - 500 g twarogu półtłustego - 2 spore cebule - oliwa(...)ręką lub robotem kuchennym, do chwili gdy uzyskamy elastyczne, lśniące ciasto. Ciasto dzielimy na 4 części, i każdą z nich rozwałkowujemy na cienki placek.  Ciasto, którego aktualnie nie używamy warto przykryć ściereczką, gdyż ma niestety tendencję do wysychania. W międzyczasie w głębokim garnku nastawiamy wodę do gotowania pierogów.  Z rozwałkowanego ciasta wycinamy szklanką lub specjalną foremką okręgi

    Przepis pochodzi z bloga W mojej holenderskiej kuchni, prowadzonego przez W mojej holenderskiej kuchni.

  6. Pierogi z borówkami
    Pierogi z borówkami

    Przepisów na ciasto pierogowe jest milion. Co dom, to każdy ma swój przepis i oczywiście jedyny i słuszny. Najważniejsze jest zaparzenie mąki i zostawienie na chwilę ciasta, żeby odpoczęło i zaczął pracować gluten. Da nam to gwarancję miękkiego i elastycznego ciasta. Do ciasta, które będzie otulało nadzienia miękkie i delikatne, nie dodaję jajka. Jajko powoduje, że ciasto jest twardawe. Sama(...)wanilię. Wlewamy stopniowo wodę i wyrabiamy ciasto. Ma być zwarta i delikatna kulka. Ciasto przekładamy na stolnicę podsypaną mąką i przykrywamy czystą ściereczką. Zostawiamy na pół godziny, niech tworzy się siateczka glutenowa. Ciasto wałkujemy cienko i wykrawamy dowolnej wielkości kółka. Sklejamy, smarując lekko brzegi zimną wodą. Jeśli boicie się, że pierogi się rozkleją, możecie zlepione brzegi lekko docisnąć widelcem

    Przepis pochodzi z bloga ladykitchen, prowadzonego przez Lady Kitchen.

  7. Ciasto na pierogi z mąki orkiszowej
    Ciasto na pierogi z mąki orkiszowej

    Ciasto na pierogi z mąki orkiszowej Z pierogami ostatnio poszalałem. Strasznie za mną chodziły i musiałem się nimi zaspokoić… jakkolwiek by to nie zabrzmiało. Ciągle mam ochotę na inne. Skaczę raz w torbę jednych, a raz drugich. Oczywiście mowa o torbach mąk, których na moich regalikach nie brakuje. Tym razem jednak zapragnąłem czegoś normalnego, zwykłego i delikatnego(...)pierogi z mąki orkiszowej . Moje pierogi były na słodko z bananem i czekoladą, ale możesz je napakować również wytrawnym farszem – to ciasto pasuje do każdego nadzienia! Artykuł Ciasto na pierogi z mąki orkiszowej pochodzi z serwisu Blendman.pl - kuchnia roślinna

    Przepis pochodzi z bloga Blendman, prowadzonego przez Konrad Budzyk.

  8. Pierogi na słodko z jabłkiem i cynamonem
    Pierogi na słodko z jabłkiem i cynamonem

    farsz do słodkich pierogów. A czasem, robiąc pierogi na przykład z mięsem specjalnie przygotowuję więcej ciasta, bo mam ogromną chęć na takie z jabłkami :) Pierogi z jabłkiem i cynamonem Składniki: CIASTO: 2 szklanki mąki + do podsypania szczypta soli około 2/3 szklanki letniej wody FARSZ: 2 jabłka cynamon cukier – jeśli jabłka nie są wystarczająco słodkie DODATKOWO: do gotowania(...)nich cukier, ale przy mocno soczystych jabłkach proponuję dodawać po szczypcie cukru do farszu już nałożonego do pieroga. PIEROGI: w rondlu nastawiłam wodę na gotowanie pierogów. Ciasto rozwałkowałam na posypanym mąką blacie na grubość ok. 3 mm. Foremką do pierogów wykrawałam kółka, nakładałam farsz uważając, żeby wiórki jabłka nie dostały się w miejsce zlepienia i dokładnie

    Przepis pochodzi z bloga Kuchenne zapiski Edyty, prowadzonego przez edytaha.

  9. Pierogi z jagodami
    Pierogi z jagodami

    Pierogi z jagodami... Idealnie miękkie i puszyste ciasto. Soczyste jagody otulone cukrem. Całość oblana śmietaną i oprószona cukrem. Niebo w gębie! Składniki: Ciasto na pierogi: 3 szklanki mąki pszennej; 2 surowe żółtka jaj; 125 ml kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; 125 ml gorącej wody; Szczypta soli. Nadzienie: 500 g świeżych jagód; 5 łyżek białego cukru(...)wyrobić ciasto. Ja robię tak, że do znajdujących się w misce od robota żółtek ze śmietaną dodaję mąkę, gorącą wodę i sól i wyrabiam ciasto robotem kuchennym przy użyciu haka do ciasta drożdżowego. Jagody oczyścić i wymieszać z cukrem. Ciasto rozwałkować na stolnicy oprószonej mąką, wycinać szklanką koła, nakładać farsz (jagody z cukrem) i formułować palacami pierogi. Pierogi

    Przepis pochodzi z bloga Gospodyni Miejska, prowadzonego przez Gospodyni Miejska.

  10. Pełnoziarniste ciasto na pierogi
    Pełnoziarniste ciasto na pierogi

    ciasto przygotowałam dokładnie tak, jak to robię normalnie, czyli z żółtkiem i odrobiną oleju. Ciasto wyszło pyszne, elastyczne i miękkie. Najwygodniej jest je oczywiście wyrabiać robotem, ale ręcznie też dacie radę 😊. Ilość wody podaję orientacyjne, bo tak naprawdę to potrzeba jej tyle, ile weźmie jej mąka. Wszystko zależy od rodzaju mąki, wilgotności i temperatury pomieszczenia w którym wyrabiamy ciasto(...)składniki na ciasto, oprócz wody umieszczam w misie robota. Jeśli go nie posiadacie ciasto zagniatamy na stolnicy lub na blacie kuchennym. Następnie wlewamy połowę wody i zagniatamy ciasto. Jeśli będzie za suche, dodajemy więcej wody. Masę wyrabiamy do momentu, aż rozwinie się gluten, a ciasto będzie elastyczne - starając się nie podsypywać zbyt dużo mąki. Gotowe ciasto zawijamy w folię

    Przepis pochodzi z bloga Kulinarne przygody Gatity, prowadzonego przez Kulinarne przygody Gatity.

  11. Białkowe pierogi - bez glutenu
    Białkowe pierogi - bez glutenu

    bez glutenu (i inne potrawy, gdzie ciasto ma się kleić) bardzo ważny jest dodatek skrobi - minimum 20%, zamiennie można używać siemię lniane, ale tutaj zdecydowałam się na skrobię ziemniaczaną. Dla osób dbających o niski IG potraw dobrym pomysłem jest bazowanie na gotowanej soczewicy - można z niej wyczarować przeróżne ciasta, ciasteczka, pierogi i kopytka :) Już mi chodzi po głowie(...)składniki Zmiksować na grudkowata masę Ciasto Kaszę gryczaną ugotować, dodać soczewicę, zblendować na gładką masę i ostudzić Dodać mąkę, skrobię i oliwę, zagnieść ciasto - powinno łatwo formować się w kulkę i nie przyklejać do rąk Na stolnicę (najlepiej silikonową) wysypać odrobinę mąki ziemniaczanej, wałkować ciasto na grubość 2-3 mm (najlepiej silikonowym wałkiem) Z ciasta wykrawać koła średnicy

    Przepis pochodzi z bloga pyszne zdrowości, prowadzonego przez Agacich.

  12. Pierogi z kaszą jaglaną i serem
    Pierogi z kaszą jaglaną i serem

    kaszą jaglaną i serem polałam smażoną cebulką i szałwią. Szałwia jest świetnym dodatkiem do dań, podawałam ją np. do ravioli z łososiem i ricottą. Ciasto przygotowałam wg mojego przepisu Jak zrobić idealne ciasto na pierogi ? Pierogi z kaszą jaglaną i serem. Ciasto na pierogi: 4 szklanki mąki duża szczypta soli 1 szklanka wrzącego mleka Farsz z kaszy(...)mąkę, dajemy sól i wlewamy wrzące mleko. Ciasto wyrabiamy hakiem ok. 5 minut, można wyrobić ręcznie. Wyrobione ciasto wyciągamy i przekładamy do woreczka, następnie wkładamy na 20-30 minut do lodówki aby odpoczęło. Ciasto układamy na stolnicy lekko posypanej mąką i rozwałkowujemy dosyć cienko. Za pomocą szklanki lub obręczy do wykrawania pierogów lub ciasteczek wykrawamy koła. Na każdy kawałek

    Przepis pochodzi z bloga Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię , prowadzonego przez JStraga.

  13. Idealne ciasto na pierogi krok po kroku
    Idealne ciasto na pierogi krok po kroku

    Idealne ciasto na pierogi to takie, które jest elastyczne bez problemu można je rozwałkować, bardzo dobrze pracuje się z nim na stolnicy. Podczas gotowania nie rozlepia się, a po wyjęciu z wody pierogi nie zlepiają się i nie tracą koloru. Ciasto jest delikatne, miękkie, elastyczne i bardzo smaczne. W ostatnim czasie pierogi przeze mnie przygotowane

    Przepis pochodzi z bloga Kuchnia u Poli, prowadzonego przez Paulina Wilk.

  14. Pierogi z kaszą gryczaną i serem
    Pierogi z kaszą gryczaną i serem

    ciasto na pierogi na kefirze…. okazało się, że jest zdecydowanie łatwe do wyrabiania i bardzo plastyczne. Od tej pory to ciasto to zdecydowanie numer 1 jeśli chodzi o przepisy na ciasto na pierogi. Na pewno będę do tego przepisu często wracać….:) Farsz z kaszą gryczaną i serem mnie pozytywnie zaskoczył swoim smakiem. Trzeba go zdecydowanie dobrze(...)twarogiem i doprawić solą i pieprzem. 2. Połączyć mąkę z kefirem, dodać szczyptę soli i zagnieść ciasto. W zależności od tego tego, jaka wyjdzie nam konsystencja ciasta, to dosypujemy więcej mąki lub dodajemy kefiru. Ciasto po wyrobieniu musi odchodzić od ręki. Wyrobione ciasto rozwałkujemy. Wycinamy szklanką lub inną foremką placuszki, na które nakładamy łyżką farsz i dokładnie zlepiamy brzegi, ugniatając

    Przepis pochodzi z bloga UgotujmyTo.pl, prowadzonego przez ugotujmyto.

  15. ORKISZOWE PIEROGI z soczewicą, pieczarkami i papryką
    ORKISZOWE PIEROGI z soczewicą, pieczarkami i papryką

    z mąką orkiszową, ale do ciasta możesz użyć też samej mąki pszennej. Zapraszam Cię do zapoznania się z przepisem // CIASTO Składniki: 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki orkiszowej 2 łyżki oleju 1 szklanka ciepłej wody Sposób przygotowania: Do mąk dodaj olej, a następnie stopniowo dodawaj ciepłą wodę wyrabiając zwarte ciasto. Ciasto rozwałkuj na grubość około(...)wykrawaj okręgi lub kwadraty. Do każdego nałóż nadzienie i dokładnie zlep końce ciasta. Pierogi gotuj w osolonej wodzie z dodatkiem oleju lub oliwy. Co jakiś czas mieszaj. Gotuj około 3 – 4 minuty (czyli mniej więcej minutę od momentu wypłynięcia).   NADZIENIE Składniki: 150 g czerwonej soczewicy 300 g pieczarek 1 duża / 2 małe papryki (u mnie zielone

    Przepis pochodzi z bloga Via Gusto, prowadzonego przez Monika Jerzak.

Wybierz stronę :