ciasto na pierogi - przepisów 3461

  1. Chruściki z ciasta na pierogi
    Chruściki z ciasta na pierogi

    staram się wyrobić nie tylko cały farsz, ale także i ciasto. Tym razem robiąc pierogi z kaszanką gryczaną specjalnie zostawiłam porcję ok. 500g ciasta pierogowego. Jeśli zostanie Wam ciasto, zróbcie chruściki z ciasta na pierogi. Składniki: - ok. 500g gotowego ciasta na pierogi ( z tego przepisu ) - 2 łyżki oleju kokosowego - 2 łyżki skrobi kukurydzianej Dodatkowo: - olej do głębokiego(...)rozwarstwić. Chruściki z ciasta na pierogi to świetny sposób na zagospodarowanie pozostałego ciasta. Inspirację znalazłam u Kingi na blogu Green Morning . Gdy spróbujecie tych chruścików już nigdy nie wyrzucicie resztek ciasta. Gorąco polecam i życzę smacznego. Wydrukuj przepis The post Chruściki z ciasta na pierogi appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko

    Przepis pochodzi z bloga mojewypiekiinietylko, prowadzonego przez mojewypiekiinietylko.

  2. Ciasto na pierogi - przepis.
    Ciasto na pierogi - przepis.

    cale niczym przyjemnym. Wszystkie te problemy zniknęły dzięki użyciu gorącej wody i robota kuchennego.  Sezon na truskawki trwa więc może by tak pierogi z truskawkami? :) Ciasto na pierogi - przepis. Ciasto na pierogi - składniki. 1 kg mąki pszennej 1 łyżeczka soli 120 ml oleju 400 ml bardzo gorącej wody, Ja po zagotowaniu odstawiam wodę na niecałą minutę(...)Ciasto na pierogi - przepis. Mąkę, sól i olej łączymy ze sobą mieszając w mikserze z hakiem. Dodajemy po trochu gorącą wodę. Wyrabiamy aż ciasto będzie miękkie i elastyczne. Gotowe ciasto rozwałkujemy i wykrawamy pierogi.  Część ciasta, które aktualnie odpoczywa warto przykryć gorącym talerzem, lub miską. Ja podgrzewam głęboki talerz w mikrofalówce. Dzięki temu ciasto pozostanie elastyczne

    Przepis pochodzi z bloga Pani domowa, prowadzonego przez Pani Domowa.

  3. Ciasto na pierogi - najlepszy przepis podstawowy
    Ciasto na pierogi - najlepszy przepis podstawowy

    poparzyć) mieszamy ciasto do połączenia się składników. Po połączeniu przekładamy masę na stolnicę (ja używam silikonowej i jestem z niej bardzo zadowolona) i wyrabiamy aż będzie gładka i plastyczna jak plastelina. Jeśli ciasto klei się do rąk należy podsypać odrobiną mąki i dalej wyrabiać. Jeśli będzie zbyt suche należy dodać odrobinę gorącej wody.  Następnie rozwałkowujemy ciasto(...)wycinamy szklanką kółka lub posługujemy się specjalnymi przyrządami do pierogów. Ja posiadam taki przyrząd, wygląda jak lejek. Na skraj rozwałkowanego ciasta nakładam wybrany farsz - u mnie ruski, a następnie zaginam ciasto i lejkiem wycinam pieroga. Ja lubię jeszcze palcami docisnąć rant pieroga dla pewności, żeby nie popsuł się podczas gotowania i ozdabiam go falbankami. Smacznego

    Przepis pochodzi z bloga Anielska Kuchnia Ani, prowadzonego przez Anna Okońska.

  4. ciasto na pierogi
    ciasto na pierogi

    jajka. Wydaje mi się, ż e ciasto na bazie samej maki i wody jest lepsze i miększe, jak ciasto z dodatkiem jajka. Przygotowanie: 1. Do miski przesiewamy mąkę 2. Do  mąki dodajemy bardzo ciepłą wodę. 3. Wszystko razem dokładnie zagniatamy, aż będzie gładkie ciasto. Nasze cisto na pierogi nie może być bardzo ścisłe, ma być(...)obsychało. FORMOWANIE  PIEROGÓW Odkrawamy kawałek ciasta, z naszej kuli, którą wcześniej sformowaliśmy. Reszta ciasta zostaje pod ściereczką, by nie obsychała. Kładziemy nasz kawałek ciasta na oproszonej  wcześniej mąką, stolnicy i zaczynamy go wałkować, na grubość 2-2,5 mm. Gdy widzimy,  ż e nasze wałkowane ciasto, zaczyna nam się przyklejać do stolnicy lub walka

    Przepis pochodzi z bloga Kulinarnie z Polką na Kresach, prowadzonego przez Polka na Kresach.

  5. Pierogi z truskawkami
    Pierogi z truskawkami

    efekt jest powalający. Truskawki są super słodkie, a same pierogi wyśmienicie smakują przede wszystkim dzieciom. Składniki: Farsz: * opakowanie mrożonych truskawek (mogą być świeże, nawet lepiej!) * cukier Ciasto na pierogi: Przepis na ciasto na pierogi znajdziecie tutaj: Ciasto na pierogi Ciasto wałkujemy tak aby nie było zbyt cienkie. Wykrawamy dużą szklanką okręgi.  Mrożone truskawki wyjmujemy

    Przepis pochodzi z bloga Klasyka Gotowania, prowadzonego przez Klasyka Gotowania.

  6. Pikantne pierogi z soczewicą
    Pikantne pierogi z soczewicą

    Przed nadchodząca wiosną muszę wykorzystać wszystkie zapasy zimowe :) Obiecane od dłuższego czasu pierogi z soczewicą :P SKŁADNIKI:  ciasto na pierogi 1 puszka soczewicy 1 cebula 1 jajko sól, pieprz, papryczka chili, kolendra oliwa z oliwek, szczypiorek Soczewicę zagotować (w sosie własnym), posolić. Następnie soczewicę odsączyć  i przestudzić. Cebulę obrać i pokroić w w kosteczkę, poddusić(...)oleju, przyprawić solą, pieprzem.   Ugotowaną soczewicę zmielić (utłuc) razem z usmażoną cebulą. Dodać jajko. Dokładnie wymieszać masę. Spróbować :) Jeśli będzie brakować jakiegoś smaku, doprawić.   Przygotuj ciasto na pierogi – polecam  przepisu: sprawdzone ciasto na pierogi Ciasto rozwałkować i wyciąć krążki, na których należy ułożyć po jednej łyżeczce farszu. Drugi krążek przyłożyć i zagnieć pierożki

    Przepis pochodzi z bloga MarciochaKucharzy, prowadzonego przez marciochakucharzy.

  7. Jak zrobić pierogi ruskie?
    Jak zrobić pierogi ruskie?

    rozpuszczamy masło, które następnie dodajemy do mąki. Całość mieszamy i szybko zagniatamy ciasto. Kiedy wyrobione ciasto lekko przestygnie zawijamy je w folię i odkładamy na czas przygotowania farszu. Jeśli chcecie, aby ciasto było delikatne, elastyczne i łatwo się wałkowało nie dodawajcie do niego jajka. Ciasto na pierogi to tylko mąka, woda, masło i sól – nic więcej. Przygotowanie farszu(...)wałkujemy na stolnicy delikatnie obsypanej mąką na grubość ok. 2-3 mm (w czasie kiedy wałkujemy jedną część, pozostałe trzymamy w folii, aby ciasto nie obsychało). Z każdego rozwałkowanego płatu ciasta wycinamy krążki (za pomocą szklanki). Pierogi sklejamy ręcznie, uprzednio nakładając na środek krążka porcję farszu a następnie zlepiając brzegi lub za pomocą foremki do lepienia pierogów

    Przepis pochodzi z bloga Smakowite Jadło, prowadzonego przez Smakowite Jadło.

  8. pierogi ruskie
    pierogi ruskie

    można zmieniać według własnego gustu. Przygotowanie: 1. Ze składników na ciasto na pierogi zagniatamy gładkie ciasto i przykrywamy je ściereczką, by nie obsychało.  Jak to dokładnie, krok po kroku, zrobić PATRZ TUTAJ >>>  CIASTO NA PIEROGI 2. Przystępujemy do robienia farszu do naszych pierogów.    a) Ugotowanie wcześniej (najlepiej poprzedniego dnia(...)naszych pierogów.  a) Odkrawamy kawałek ciasta, z naszej kuli, którą wcześniej sformowaliśmy. Reszta ciasta zostaje pod ściereczką, by nie obsychała. Kładziemy nasz kawałek ciasta na oproszonej  wcześniej mąką, stolnicy i zaczynamy go wałkować, na grubość 2-2,5 mm.  Gdy widzimy,  ż e nasze wałkowane ciasto, zaczyna nam się przyklejać do stolnicy

    Przepis pochodzi z bloga Kulinarnie z Polką na Kresach, prowadzonego przez Polka na Kresach.

  9. Ciasto na pierogi
    Ciasto na pierogi

    Idealne ciasto do pierogów powinno być zwarte, ale nie twarde. Elastyczne i smaczne. Przepisów na ciasto jest wiele, ale podstawowymi składnikami są mąka, woda i sól. Nie ma potrzeby ulepszania jak można uzyskać super efekt starym, domowym sposobem. Ciasto na pierogi Przepis na ciasto do 50 pierogów SKŁADNIKI: 400 g mąki pszennej szczypta soli woda   PRZYGOTOWANIE(...)szczyptę soli i wymieszać. Stopniowo dodawać wodę ( najlepiej zimną, bo dodając ciepłą ciasto będzie klejące, ciężej będzie się rozwałkowywać, a przez to dodamy mniej wody, ciasto będzie twardsze i mniej elastyczne ). Ciasto dokładnie zagnieść. Na lekko podsypanym mąką blacie rozwałkować ciasto i powycinać kółka. Ciasto na pierogi wypełnić ulubionym farszem, zalepić. Gotować w lekko osolonej wodzie w zależności

    Przepis pochodzi z bloga WSZYSTKO SMACZNE, prowadzonego przez Wszystko Smaczne.

  10. Pierogi z kurkami i bryndzą
    Pierogi z kurkami i bryndzą

    nabiałem namówiła mnie na bryndzę. I tak sobie wymyśliłam pierogi z kurkami i bryndzą. Sami sprawdźcie czy to dobre połączenie ;) Mnie smakuje :) SKŁADNIKI: Mnie wyszło około 60 pierogów. Ciasto na pierogi: 500 g mąki pszennej 1 jajko 1 łyżka masła szczypta soli ciepła woda Farsz: 500 g świeżych kurek 2 średnie cebule 1 łyzka masła(...)stolnicę wysypujemy mąkę, robimy zagłębienie, do którego wbijamy jajko, dodajemy masło i szczyptę soli. 3. Wyrabiamy rękami ciasto dolewając co chwilę odrobinę wody oraz zbierając mąkę ze stolnicy do środka ciasta. Wody dolewamy tyle, aby powstało miękkie i elastyczne ciasto. Nie powinno się lepić do rąk. Farsz: Kurki płuczemy pod bieżącą wodą, a następnie wrzucamy do miski, dosypujemy soli

    Przepis pochodzi z bloga W kuchni Katie, prowadzonego przez wkuchnikatie.

  11. Ciasto na piergi, uszka
    Ciasto na piergi, uszka

    Robimy dołek i wbijamy jajko oraz dodajemy 1 łyżkę oleju.   Następnie delikatnie zaczynamy wyrabiać ciasto, i stopniowo dodajemy wodę. Ciasto wyrabiamy około 10 min, musimy uzyskać jednolitą konsystencję. Na koniec rzucamy kilka razy ciastem o stolnicę. Z tej ilości ciasta wychodzi około 120 pierogów lub 170 uszek.     Wsypujemy mąkę na stolnice oraz wybijamy jajko(...)wlewamy olej Podczas wyrabiania dodajemy wodę Wyrabiamy ciasto podsypujemy sobie od czasu do czasu mąkę Gotowe ciasto podrzucamy Odkrajemy kawałek podsypujemy mąką i rozwałkowujemy  Z rozwałkowanego ciasta można wycinać pierogi uszka

    Przepis pochodzi z bloga Sprawdzone przepisy kulinarne, prowadzonego przez Krystian Malecki.

  12. Ciasto na pierogi najlepsze
    Ciasto na pierogi najlepsze

    Ciasto na pierogi! Próbowałam wiele przepisów na ciasto pierogowe ale to z dodatkiem wrzątku i jajka jest najlepsze. Ciasto jest sprężyste, nie przywiera do blatu, a przy tym łatwo się klei. Ciasto bardzo łatwo się wałkuje nawet na bardzo cienkie placki. Pierogi z tego ciasta są mięciutkie i po prostu rozpuszczają się w ustach. Przepis – ciasto(...)zacznij zarabiać ciasto. Zagotuj wodę, dodaj olej i wlej do ciasta. Wyrabiaj ciasto przez 10 minut. Ciasto powinno być elastyczne i gładkie. Przykryj folią i odstaw na 15 minut. Po tym czasie ciasto jest gotowe do wałkowania. Ilość wody w cieście zależy od rodzaju mąki. Mąka mące nie równa. Lepiej wlej część wody i stopniowo dolewaj, aż ciasto zacznie nabierać

    Przepis pochodzi z bloga codojedzenia, prowadzonego przez codojedzenia.

  13. Pierogi z serem i rodzynkami
    Pierogi z serem i rodzynkami

    dojrzałam kulinarnie. Rodzynki już nie są tak straszne jak mi się kiedyś wydawało. A Wy jaki macie przepis na pierogi z serem? :) SKŁADNIKI: Mnie wyszło około 50 pierogów. Ciasto na pierogi: 500 g mąki pszennej 1 jajko 1 łyżka masła szczypta soli ciepła woda Farsz: 400 g białego sera 1 żółtko słodka śmietanka 50 g rodzynek cukier(...)soli. 2. Wyrabiamy rękami ciasto dolewając co chwilę odrobinę wody oraz zbierając mąkę ze stolnicy do środka ciasta. Wody dolewamy tyle, aby powstało miękkie i elastyczne ciasto. Nie powinno się lepić do rąk. 3. Dzielimy ciasto na porcje, rozwałkowujemy na cienkie placki. Podczas wałkowania podsypujemy stolnicę mąką. 4. Za pomocą szklanki lub foremką do robienia pierogów wykrawamy z rozwałkowanego

    Przepis pochodzi z bloga W kuchni Katie, prowadzonego przez wkuchnikatie.

  14. PIEROGI RUSKIE - tradycyjne i bezglutenowe. Prawdopodobnie... najlepsze.
    PIEROGI RUSKIE - tradycyjne i bezglutenowe. Prawdopodobnie... najlepsze.

    wyjść bardzo pikantny!  CIASTO: SKŁADNIKI NA CIASTO BEZGLUTENOWE: - pół kg mąki (przede wszystkim mąki chlebowej, my używamy Schar mix b), - mleko - szklanka, - woda - szklanka, - sól, - olej, SKŁADNIKI NA CIASTO ZWYKŁE: - dokładnie to samo co w przypadku ciasta b/glutenowego, z tym, że używamy mąki pszennej tortowej (najlepsza z Roztocza) WYKONANIE CIASTA BEZGLUTENOWEGO: Zabierając się za ciasto bezglutenowe, mieszamy wodę(...)mąka bezglutenowa bardzo pęcznieje. Zagniecione ciasto formujemy w kule. Talerz podsypujemy mąką, kładziemy ciasto, przykrywamy miską szczelnie, pamiętając, że gdy będzie traciło ciepło, będzie oddawało wilgoć - ciasto bezglutenowe bardzo szybko wysycha! Tak przygotowane ciasto odstawiamy na godzinę. Po tym czasie znów je zagniatamy, urywamy potrzebną porcję, resztę znów przykrywamy. Stolnicę posypujemy mąką bezglutenową, spłaszczamy ciasto, które również posypujemy od góry

    Przepis pochodzi z bloga Wypisz Wymaluj, prowadzonego przez Anna i Elżbieta Krzyczkowskie.

  15. Pierogi z cheddarem Anny Olson
    Pierogi z cheddarem Anny Olson

    . Ciasto : ( ciasta wystarczy na podwójną porcję farszu ) 5 szklanek mąki 2 łyżeczki soli 4 jaja 1 szklanka mleka 2% ( u mnie 1,5 % ) 3/4 szklanki wody Mąkę łączymy z solą. W osobnej misce mieszamy mleko, jajka i wodę. Do mokrych składników dodajemy mąkę z solą. Wyrabiamy na gładkie, elastyczne ciasto ( musiałam dodać więcej mąki bo moje ciasto było zbyt(...)rzadkie i klejące ). Ciasto odstawiamy w temp. pokojowej pod przykryciem na godzinę. Ciasto można też zrobić wcześniej, schować do lodówki a godzinę przed lepieniem pierogów wyciągnąć. Gotowe ciasto przekładamy na podsypaną mąką stolnice. Wałkujemy cienko jak na pierogi lub tak jak lubimy. Ja lubię nieco grubsze ciasto w pierogach więc za bardzo cienko nie wałkowałam. Za pomocą

    Przepis pochodzi z bloga Kuchenne fascynacje, prowadzonego przez Kuchenne Fascynacje.

Wybierz stronę :