ciasto na pierogi - przepisów 3378

  1. Pierogi z jagodami
    Pierogi z jagodami

    Jagody to na pewno owoce na które czeka się cały rok. Kiedy pojawiają się w sklepach i lasach do zbierania wszystkie gospodynie domowe zakasują rękawy by przygotować jagodzianki, pierogi, ciasta i przetwory by zachować te małe czarne pyszności na zimowe chłodne wieczory w postaci soków lub dżemów. Tak naprawdę można z nich zrobić wszystko, u mnie zagościły w postaci(...)mąki na gorącą i początkowo mieszamy wszystko za pomocą łyżki lub widelca. Kiedy ciasto nie jest już gorące i daje je się zagniatać ugniatamy je aż utworzymy z niego zwięzłą, elastyczną masę. Odstawiamy ciasto na około 15-20 minut. Po tym czasie zaczynamy lepić pierogi. Ciasto możemy rozwałkować i wykrawać z niego szklanką krążki na których środek nakładamy jagody

    Przepis pochodzi z bloga RaCocina , prowadzonego przez aguska19920.

  2. Chruściki z ciasta na pierogi
    Chruściki z ciasta na pierogi

    staram się wyrobić nie tylko cały farsz, ale także i ciasto. Tym razem robiąc pierogi z kaszanką gryczaną specjalnie zostawiłam porcję ok. 500g ciasta pierogowego. Jeśli zostanie Wam ciasto, zróbcie chruściki z ciasta na pierogi. Składniki: - ok. 500g gotowego ciasta na pierogi ( z tego przepisu ) - 2 łyżki oleju kokosowego - 2 łyżki skrobi kukurydzianej Dodatkowo: - olej do głębokiego(...)rozwarstwić. Chruściki z ciasta na pierogi to świetny sposób na zagospodarowanie pozostałego ciasta. Inspirację znalazłam u Kingi na blogu Green Morning . Gdy spróbujecie tych chruścików już nigdy nie wyrzucicie resztek ciasta. Gorąco polecam i życzę smacznego. Wydrukuj przepis The post Chruściki z ciasta na pierogi appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko

    Przepis pochodzi z bloga mojewypiekiinietylko, prowadzonego przez mojewypiekiinietylko.

  3. Ciasto na pierogi - najlepszy przepis podstawowy
    Ciasto na pierogi - najlepszy przepis podstawowy

    poparzyć) mieszamy ciasto do połączenia się składników. Po połączeniu przekładamy masę na stolnicę (ja używam silikonowej i jestem z niej bardzo zadowolona) i wyrabiamy aż będzie gładka i plastyczna jak plastelina. Jeśli ciasto klei się do rąk należy podsypać odrobiną mąki i dalej wyrabiać. Jeśli będzie zbyt suche należy dodać odrobinę gorącej wody.  Następnie rozwałkowujemy ciasto(...)wycinamy szklanką kółka lub posługujemy się specjalnymi przyrządami do pierogów. Ja posiadam taki przyrząd, wygląda jak lejek. Na skraj rozwałkowanego ciasta nakładam wybrany farsz - u mnie ruski, a następnie zaginam ciasto i lejkiem wycinam pieroga. Ja lubię jeszcze palcami docisnąć rant pieroga dla pewności, żeby nie popsuł się podczas gotowania i ozdabiam go falbankami. Smacznego

    Przepis pochodzi z bloga Anielska Kuchnia Ani, prowadzonego przez Anna Okońska.

  4. ciasto na pierogi
    ciasto na pierogi

    jajka. Wydaje mi się, ż e ciasto na bazie samej maki i wody jest lepsze i miększe, jak ciasto z dodatkiem jajka. Przygotowanie: 1. Do miski przesiewamy mąkę 2. Do  mąki dodajemy bardzo ciepłą wodę. 3. Wszystko razem dokładnie zagniatamy, aż będzie gładkie ciasto. Nasze cisto na pierogi nie może być bardzo ścisłe, ma być(...)obsychało. FORMOWANIE  PIEROGÓW Odkrawamy kawałek ciasta, z naszej kuli, którą wcześniej sformowaliśmy. Reszta ciasta zostaje pod ściereczką, by nie obsychała. Kładziemy nasz kawałek ciasta na oproszonej  wcześniej mąką, stolnicy i zaczynamy go wałkować, na grubość 2-2,5 mm. Gdy widzimy,  ż e nasze wałkowane ciasto, zaczyna nam się przyklejać do stolnicy lub walka

    Przepis pochodzi z bloga Kulinarnie z Polką na Kresach, prowadzonego przez Polka na Kresach.

  5. Pikantne pierogi z soczewicą
    Pikantne pierogi z soczewicą

    Przed nadchodząca wiosną muszę wykorzystać wszystkie zapasy zimowe :) Obiecane od dłuższego czasu pierogi z soczewicą :P SKŁADNIKI:  ciasto na pierogi 1 puszka soczewicy 1 cebula 1 jajko sól, pieprz, papryczka chili, kolendra oliwa z oliwek, szczypiorek Soczewicę zagotować (w sosie własnym), posolić. Następnie soczewicę odsączyć  i przestudzić. Cebulę obrać i pokroić w w kosteczkę, poddusić(...)oleju, przyprawić solą, pieprzem.   Ugotowaną soczewicę zmielić (utłuc) razem z usmażoną cebulą. Dodać jajko. Dokładnie wymieszać masę. Spróbować :) Jeśli będzie brakować jakiegoś smaku, doprawić.   Przygotuj ciasto na pierogi – polecam  przepisu: sprawdzone ciasto na pierogi Ciasto rozwałkować i wyciąć krążki, na których należy ułożyć po jednej łyżeczce farszu. Drugi krążek przyłożyć i zagnieć pierożki

    Przepis pochodzi z bloga MarciochaKucharzy, prowadzonego przez marciochakucharzy.

  6. Jak zrobić pierogi ruskie?
    Jak zrobić pierogi ruskie?

    rozpuszczamy masło, które następnie dodajemy do mąki. Całość mieszamy i szybko zagniatamy ciasto. Kiedy wyrobione ciasto lekko przestygnie zawijamy je w folię i odkładamy na czas przygotowania farszu. Jeśli chcecie, aby ciasto było delikatne, elastyczne i łatwo się wałkowało nie dodawajcie do niego jajka. Ciasto na pierogi to tylko mąka, woda, masło i sól – nic więcej. Przygotowanie farszu(...)wałkujemy na stolnicy delikatnie obsypanej mąką na grubość ok. 2-3 mm (w czasie kiedy wałkujemy jedną część, pozostałe trzymamy w folii, aby ciasto nie obsychało). Z każdego rozwałkowanego płatu ciasta wycinamy krążki (za pomocą szklanki). Pierogi sklejamy ręcznie, uprzednio nakładając na środek krążka porcję farszu a następnie zlepiając brzegi lub za pomocą foremki do lepienia pierogów

    Przepis pochodzi z bloga Smakowite Jadło, prowadzonego przez Smakowite Jadło.

  7. pierogi ruskie
    pierogi ruskie

    można zmieniać według własnego gustu. Przygotowanie: 1. Ze składników na ciasto na pierogi zagniatamy gładkie ciasto i przykrywamy je ściereczką, by nie obsychało.  Jak to dokładnie, krok po kroku, zrobić PATRZ TUTAJ >>>  CIASTO NA PIEROGI 2. Przystępujemy do robienia farszu do naszych pierogów.    a) Ugotowanie wcześniej (najlepiej poprzedniego dnia(...)naszych pierogów.  a) Odkrawamy kawałek ciasta, z naszej kuli, którą wcześniej sformowaliśmy. Reszta ciasta zostaje pod ściereczką, by nie obsychała. Kładziemy nasz kawałek ciasta na oproszonej  wcześniej mąką, stolnicy i zaczynamy go wałkować, na grubość 2-2,5 mm.  Gdy widzimy,  ż e nasze wałkowane ciasto, zaczyna nam się przyklejać do stolnicy

    Przepis pochodzi z bloga Kulinarnie z Polką na Kresach, prowadzonego przez Polka na Kresach.

  8. Pierogi z kurkami i bryndzą
    Pierogi z kurkami i bryndzą

    nabiałem namówiła mnie na bryndzę. I tak sobie wymyśliłam pierogi z kurkami i bryndzą. Sami sprawdźcie czy to dobre połączenie ;) Mnie smakuje :) SKŁADNIKI: Mnie wyszło około 60 pierogów. Ciasto na pierogi: 500 g mąki pszennej 1 jajko 1 łyżka masła szczypta soli ciepła woda Farsz: 500 g świeżych kurek 2 średnie cebule 1 łyzka masła(...)stolnicę wysypujemy mąkę, robimy zagłębienie, do którego wbijamy jajko, dodajemy masło i szczyptę soli. 3. Wyrabiamy rękami ciasto dolewając co chwilę odrobinę wody oraz zbierając mąkę ze stolnicy do środka ciasta. Wody dolewamy tyle, aby powstało miękkie i elastyczne ciasto. Nie powinno się lepić do rąk. Farsz: Kurki płuczemy pod bieżącą wodą, a następnie wrzucamy do miski, dosypujemy soli

    Przepis pochodzi z bloga W kuchni Katie, prowadzonego przez wkuchnikatie.

  9. Ciasto na piergi, uszka
    Ciasto na piergi, uszka

    Robimy dołek i wbijamy jajko oraz dodajemy 1 łyżkę oleju.   Następnie delikatnie zaczynamy wyrabiać ciasto, i stopniowo dodajemy wodę. Ciasto wyrabiamy około 10 min, musimy uzyskać jednolitą konsystencję. Na koniec rzucamy kilka razy ciastem o stolnicę. Z tej ilości ciasta wychodzi około 120 pierogów lub 170 uszek.     Wsypujemy mąkę na stolnice oraz wybijamy jajko(...)wlewamy olej Podczas wyrabiania dodajemy wodę Wyrabiamy ciasto podsypujemy sobie od czasu do czasu mąkę Gotowe ciasto podrzucamy Odkrajemy kawałek podsypujemy mąką i rozwałkowujemy  Z rozwałkowanego ciasta można wycinać pierogi uszka

    Przepis pochodzi z bloga Sprawdzone przepisy kulinarne, prowadzonego przez Krystian Malecki.

  10. Ciasto na pierogi najlepsze
    Ciasto na pierogi najlepsze

    Ciasto na pierogi! Próbowałam wiele przepisów na ciasto pierogowe ale to z dodatkiem wrzątku i jajka jest najlepsze. Ciasto jest sprężyste, nie przywiera do blatu, a przy tym łatwo się klei. Ciasto bardzo łatwo się wałkuje nawet na bardzo cienkie placki. Pierogi z tego ciasta są mięciutkie i po prostu rozpuszczają się w ustach. Przepis – ciasto(...)zacznij zarabiać ciasto. Zagotuj wodę, dodaj olej i wlej do ciasta. Wyrabiaj ciasto przez 10 minut. Ciasto powinno być elastyczne i gładkie. Przykryj folią i odstaw na 15 minut. Po tym czasie ciasto jest gotowe do wałkowania. Ilość wody w cieście zależy od rodzaju mąki. Mąka mące nie równa. Lepiej wlej część wody i stopniowo dolewaj, aż ciasto zacznie nabierać

    Przepis pochodzi z bloga codojedzenia, prowadzonego przez codojedzenia.

  11. Pierogi z serem i rodzynkami
    Pierogi z serem i rodzynkami

    dojrzałam kulinarnie. Rodzynki już nie są tak straszne jak mi się kiedyś wydawało. A Wy jaki macie przepis na pierogi z serem? :) SKŁADNIKI: Mnie wyszło około 50 pierogów. Ciasto na pierogi: 500 g mąki pszennej 1 jajko 1 łyżka masła szczypta soli ciepła woda Farsz: 400 g białego sera 1 żółtko słodka śmietanka 50 g rodzynek cukier(...)soli. 2. Wyrabiamy rękami ciasto dolewając co chwilę odrobinę wody oraz zbierając mąkę ze stolnicy do środka ciasta. Wody dolewamy tyle, aby powstało miękkie i elastyczne ciasto. Nie powinno się lepić do rąk. 3. Dzielimy ciasto na porcje, rozwałkowujemy na cienkie placki. Podczas wałkowania podsypujemy stolnicę mąką. 4. Za pomocą szklanki lub foremką do robienia pierogów wykrawamy z rozwałkowanego

    Przepis pochodzi z bloga W kuchni Katie, prowadzonego przez wkuchnikatie.

  12. PIEROGI RUSKIE - tradycyjne i bezglutenowe. Prawdopodobnie... najlepsze.
    PIEROGI RUSKIE - tradycyjne i bezglutenowe. Prawdopodobnie... najlepsze.

    wyjść bardzo pikantny!  CIASTO: SKŁADNIKI NA CIASTO BEZGLUTENOWE: - pół kg mąki (przede wszystkim mąki chlebowej, my używamy Schar mix b), - mleko - szklanka, - woda - szklanka, - sól, - olej, SKŁADNIKI NA CIASTO ZWYKŁE: - dokładnie to samo co w przypadku ciasta b/glutenowego, z tym, że używamy mąki pszennej tortowej (najlepsza z Roztocza) WYKONANIE CIASTA BEZGLUTENOWEGO: Zabierając się za ciasto bezglutenowe, mieszamy wodę(...)mąka bezglutenowa bardzo pęcznieje. Zagniecione ciasto formujemy w kule. Talerz podsypujemy mąką, kładziemy ciasto, przykrywamy miską szczelnie, pamiętając, że gdy będzie traciło ciepło, będzie oddawało wilgoć - ciasto bezglutenowe bardzo szybko wysycha! Tak przygotowane ciasto odstawiamy na godzinę. Po tym czasie znów je zagniatamy, urywamy potrzebną porcję, resztę znów przykrywamy. Stolnicę posypujemy mąką bezglutenową, spłaszczamy ciasto, które również posypujemy od góry

    Przepis pochodzi z bloga Wypisz Wymaluj, prowadzonego przez Anna i Elżbieta Krzyczkowskie.

  13. Pierogi z cheddarem Anny Olson
    Pierogi z cheddarem Anny Olson

    . Ciasto : ( ciasta wystarczy na podwójną porcję farszu ) 5 szklanek mąki 2 łyżeczki soli 4 jaja 1 szklanka mleka 2% ( u mnie 1,5 % ) 3/4 szklanki wody Mąkę łączymy z solą. W osobnej misce mieszamy mleko, jajka i wodę. Do mokrych składników dodajemy mąkę z solą. Wyrabiamy na gładkie, elastyczne ciasto ( musiałam dodać więcej mąki bo moje ciasto było zbyt(...)rzadkie i klejące ). Ciasto odstawiamy w temp. pokojowej pod przykryciem na godzinę. Ciasto można też zrobić wcześniej, schować do lodówki a godzinę przed lepieniem pierogów wyciągnąć. Gotowe ciasto przekładamy na podsypaną mąką stolnice. Wałkujemy cienko jak na pierogi lub tak jak lubimy. Ja lubię nieco grubsze ciasto w pierogach więc za bardzo cienko nie wałkowałam. Za pomocą

    Przepis pochodzi z bloga Kuchenne fascynacje, prowadzonego przez Kuchenne Fascynacje.

  14. Pierogi z Kapustą Kiszoną i Mięsem
    Pierogi z Kapustą Kiszoną i Mięsem

    listek laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego sól , pieprz , pieprz cayenne olej do smażenia masło do polania pierogów po ugotowaniu lub inny tłuszcz maszynka do mielenia mięsa Ciasto na pierogi przygotowałam według tego przepisu : Przygotowanie Ciasta na Pierogi bez jajek Link do filmu z przygotowania : Pierogi z kapustą kiszoną i mięsem  https://www.youtube.com/watch?v=DhSu1Yl539I Przygotowanie : Kapustę(...)rozwałkowanego ciasta wycinam krążki ( można szklanką lub foremką ) Krążek biorę do ręki delikatnie rozciągam w palcach nakładam około 1 czubatej łyżeczki farszu. Teraz krążek składam na pół (farsz mam w środku ) brzeg mocno ściskam palcami raz koło razu tak żeby powstała falbanka – pieróg musi być dobrze sklejony aby farsz podczas gotowanie nie wypłynął ze środka . Zrobione pierogi układam

    Przepis pochodzi z bloga Uwaga Babcia Gotuje, prowadzonego przez UwagaBabciaGotuje.

  15. CZEKOLADOWE PIEROGI
    CZEKOLADOWE PIEROGI

    się połączyły). Zagniecione ciasto powinno być miękkie i elastyczne (jak plastelina). Zagniecione ciasto zawinąć w folię i odłożyć na kilka minut, żeby odpoczęło. W czasie gdy ciasto odpoczywa, przygotować farsz do pierogów. // Farsz Zmielony twaróg przełożyć do miski, dodać śmietanę, cukier zwykły i waniliowy, i wymieszać łyżką do uzyskania gładkiej masy. Gorzką czekoladę posiekać nożem na małe kawałki(...)rozwałkowanym cieście wyciąć krążki (moje mają 7 cm średnicy), na każdym krążku ułożyć ok. łyżeczki farszu, uważając, żeby nie pobrudzić farszem brzegów ciasta (pieróg może się otworzyć w czasie gotowania) i dokładnie skleić brzegi ciasta. Ulepione pierogi układać na posypanej mąką desce lub tak jak ja na papierze do pieczenia. Skrawki ciasta ponownie zagniatać, wałkować, wykrawać i lepić pierogi

    Przepis pochodzi z bloga Idealne ciasta, prowadzonego przez Lucyna Ciesielska.

Wybierz stronę :