chleb - przepisów 13246

  1. Szybki, pyszny chleb
    Szybki, pyszny chleb

    zasadzie, za cały opis tego chleba wystarczy sam tytuł tego przepisu – szybki, pyszny chleb. Poleciła mi go koleżanka, jednocześnie ostrzegając, że jeśli raz go zrobię, to na inny już nie spojrzę. I miała rację. Piekę ten chleb średnio co dwa dni, całe dwie formy. Chleb jest niemal niezniszczalny, Ciężki go popsuć, z resztą przepis pochodzi od Magdy z Gotuj.Skutecznie.TV(...)przepis może znaleźć tutaj . Chleb ten zrobiłam już sam pszenny, pszenno- żytni, pszenno -orkiszowy, z dodatkiem pestek słonecznika, dyni, siemienia lnianego, kminku, z otrębami pszennymi, owsianymi, z płatkami pełnoziarnistymi pszennymi, owsianymi czy żytnimi. Sami widzicie, że sporo tych bochenków już upiekłam. Magda oprócz samego przepisu pokazuje również na swoim kanale na YouTube, jak krok po kroku, zrobić taki chleb

    Przepis pochodzi z bloga zamieszana.com, prowadzonego przez zamieszana.com.

  2. Chleb tygrysi
    Chleb tygrysi

    mogłam sobie odmówić zrobienia tego chlebaChleb ten powszechnie jest znany pod nazwą chleb tygrysi, choć obecnie jeden z supermarketów w UK zmienił jego nazwę na chleb żyrafi – po tym, jak małe dziecko zwróciło uwagę, że bardziej przypomina centki żyrafy niż paski tygrysa… Zobaczcie zresztą sami: http://i.imgur.com/5CwIw.jpg Chleb tygrysi (czy może żyrafi) jest bardzo mięciutki(...)pulchny i ma kruchą powłokę. Niezbędne do jego przygotowania są olej sezamowy i mąka ryżowa, ale poza tym jest prosty w przygotowaniu. Serdecznie zapraszam! Chleb tygrysi Składniki: Chleb: 500 g mąki pszennej chlebowej 2 łyżeczki soli 1 saszetka drożdży instant (7g) 3 łyżki oleju sezamowego 300 ml letniej wody Powłoka tygrysia: 100 g mąki ryżowej 1 łyżeczka drożdży instant

    Przepis pochodzi z bloga UgotujmyTo.pl, prowadzonego przez ugotujmyto.

  3. Pane Ibleo – Chleb z pszenicy durum
    Pane Ibleo – Chleb z pszenicy durum

    Kolejne wspólne pieczenie za nami… Po raz kolejny Amber zaprosiła nas do wspólnego pieczenia chleba, tym razem był to tradycyjny włoski chleb z pszenicy durum (semoliny), wybrany przez Łucję , a pochodzący z bloga www.myitaliansmorgasbord.com . Zdjęcia chleba mnie zachwyciły i zabrałam się do pracy… Niestety coś po drodze poszło nie tak… Za pierwszym razem zrobiłam chleb tylko(...)samej semoliny bez żadnych dodatków… praktycznie w podanym czasie chleb nic nie urósł… ponieważ było już bardzo późno, to go zostawiłam na noc, ale rano już do niczego się nie nadawał Podeszłam do sprawy drugi raz…. użyłam zakwasu pszennego (bardzo aktywnego) i proporcji 50/30/20 jak w propozycji Amber. Zaglądając do Renaty próbowałam robić wszystko krok po kroku

    Przepis pochodzi z bloga UgotujmyTo.pl, prowadzonego przez ugotujmyto.

  4. Zakwas kontra drożdże czyli pojedynek na chleby
    Zakwas kontra drożdże czyli pojedynek na chleby

    Ostatnio modne są pojedynki, np. Pascal kontra Okrasa, no więc zapragnęłam być przez chwilę modna i wymyśliłam własny pojedynek. Potrzebowałam dwa bochenki chleba na imprezę. Wiadomo, że chleb na zakwasie robi się caaały dzień, więc wymyśliłam, że zrobię jeden bochenek zakwasowy i jeden drożdżowy. Do pojedynku wybrałam przepisy: drożdżowy z Moich Wypieków i  zakwasowy od koleżanek z forum . Upieczone(...)chleby zważyłam - każdy ważyl 1,2 kg, jednak chleb drożdżowy był zdecydowanie większy (na zdjęciu po prawej - dla pewności). Chleb na zakwasie jest bardziej treściwy, gęstszy, ten na drożdżach jest bardziej nadmuchany, może dlatego chleba na drożdżach można zjeść zdecydowanie więcej, a chlebem na zakwasie najadamy się jedząc już drugą kromkę. Decydujący głos mieli goście. I ku mojemu zaskoczeniu wybrali

    Przepis pochodzi z bloga Z butelką mleczka w tle, prowadzonego przez mycha_1018.

  5. Chleb 4 ziarna na zakwasie
    Chleb 4 ziarna na zakwasie

    Chleb 4 ziarna na zakwasie... Upieczony na bazie mąki pszennej i żytniej razowej. O pysznej, chrupiącej skórce i miękkim środku. Pełny ziaren słonecznika, siemienia lnianego, sezamu i pestek dyni. Smaczny, domowy wypiek!    Składniki: Zaczyn: 5 łyżek zakwasu żytniego; 250 ml letniej, przegotowanej wody; 250 g mąki żytniej razowej (typ 2000); Ciasto chlebowe: 400 g mąki pszennej (u mnie(...)szczelnie ją zawiązuję) i odstawić w ciepłe miejsce na od 1 do 4 godzin do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić swoją objętość - mój wyrastał 2 godziny). Po tym czasie chleba/ów skropić wodą, posypać ziarnami i włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i piec przez 60 minut, pamiętając aby po upływie 20 minut otworzyć

    Przepis pochodzi z bloga Gospodyni Miejska, prowadzonego przez Gospodyni Miejska.

  6. Chleb razowy ze słonecznikiem na zakwasie
    Chleb razowy ze słonecznikiem na zakwasie

    Chleb razowy ze słonecznikiem na zakwasie... Puszysty, o miękkim wnętrzu i chrupiącej skórce. Delikatnie pachnący zakwasem. Z ziarnami słonecznika. Utrzymuje świeżość przez dłuższy czas. Pyszny, domowy, pieczony w keksówce. Polecam!    Składniki: Zaczyn: 2 łyżki zakwasu żytniego; 500 ml letniej, przegotowanej wody; 2 szklanki mąki żytniej (typ 720); Ciasto chlebowe: 250 g mąki pszennej razowej(...)czystą ściereczką, owinąć szczelnie folią (ja wkładam do foliowej reklamówki i szczelnie ją zawiązuję) i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie chleb włożyć do piekarnika nagrzanego do 220 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i piec przez około 20 minut, nastepnie zmniejszć temperaturę do 200 stopni (grzałka górna i dolna

    Przepis pochodzi z bloga Gospodyni Miejska, prowadzonego przez Gospodyni Miejska.

  7. Muu-Muu Chleb
    Muu-Muu Chleb

    Trzy w jednym. Dla miłośników chleba, Krasul i dla Tadków-Niejadków, których zachęcam do pałaszowania chleba prosto od krowy :-). Wystarczy posmarować masłem (też dzięki Krasuli), no może jeszcze odrobina dżemu lub marmolady i gotowe. Oryginalny przepis bazował na proszku do pieczenia, dlatego też zmodyfikowałem go i prezentowany Muu-Muu Chleb bazuje na starterze Tang Zhong . Kolor czarny nadał naturalny barwnik(...)bambusowy, w Polsce raczej niedostępny, więc koloryzował sproszkowany węgiel drzewny. Wystarczyła szczypta proszku, no może dwie szczypty - niewielka ilość na końcówce noża.  Jest to mój pierwszy Muu-Muu Chleb. Góra nie wyszła zbyt równo, ale to jest do dopracowania przy kolejnych bochenkach... Składniki (na dwie foremki a 20 cm): 132 g mleka 1 duże jajko 120 g Tang Zhong

    Przepis pochodzi z bloga Grahamka, weka i kajzerka, prowadzonego przez MarcinH.

  8. Starogardzki, AleWorek - akcja!
    Starogardzki, AleWorek - akcja!

    Cudze chwalicie, swego nie znacie. Pieczemy fugaski , skony , biove , nawet chleb rosyjski , często zapominając o tym, że możemy piec nasze wspaniałe, pyszne, aromatyczne, polskie chleby. Tak więc dzisiaj przypomnę chleb, który kiedyś gościł często na naszych stołach, a dzisiaj próżno szukać w internecie przepisu na niego, a w sklepie znaleźć go nie lada jest wyczynem. Chleb starogardzki - produkowany z mąki(...)starogardzkiej (żytnia 1850), na zakwasie, z dodatkiem drożdży i soli. Bardzo smaczny żytni chleb, zbliżony smakiem i zapachem do chleba razowego, pieczony w prostokątnych foremkach. Tradycyjnie owijany papierową banderolą. I jego pierwowzorem jest chleb Steimnetza. Na szczęście udało mi się znaleźć recepturę, aczkolwiek w miejscu , którego się nie spodziewałem. Mąkę udało mi się kupić, więc do roboty - zaprzęgnięty do pracy

    Przepis pochodzi z bloga Grahamka, weka i kajzerka, prowadzonego przez MarcinH.

  9. Chleb żytni razowy z ziarnami słonecznika
    Chleb żytni razowy z ziarnami słonecznika

    margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman";} Pasją pieczenia chleba zaraziłam już parę koleżanek w pracy. Dostały ode mnie zakwas i pieką chlebki :) Ja sama wciągnęłam się na maksa i jak przychodzi weekend, to piekę kilka różnych bochenków i bułeczek(...)będę wspominać, bo to rzecz oczywista :) Nawet mój mąż ostatnio mi powiedział „Kochanie nawet nie wiesz, jak mi jest miło, kiedy rano o 6-tej nie muszę wychodzić po chleb". Ten przepis jest niewiarygodnie prosty, więc jeśli ktoś zaczyna swoją przygodę z chlebami na zakwasie, koniecznie musi go wypróbować. Piekę ten chlebek raz w tygodniu i uwierzcie mi, jest świeży

    Przepis pochodzi z bloga Delicious Titbits, prowadzonego przez Delicious Titbits.

  10. Chleb paleo bananowy (z mlekiem kokosowym)
    Chleb paleo bananowy (z mlekiem kokosowym)

    Chleb paleo bananowy nie jest typowym chlebem kanapkowym, ponieważ jest dość słodki. Doskonale się za to komponuje z masłem i stanowi świetne śniadanie albo przekąskę – dzieci go uwielbiają. Dodatek mleka kokosowego zapewnia odpowiednią wilgotność i zdrowy tłuszcz. Chleb bez zbóż (bezglutenowy) i bez nabiału – bananowy chleb paleo z mlekiem kokosowym – jak zrobić? Chleb paleo bananowy (z mlekiem(...)puszce, postaraj się znaleźć pełnotłuste. Na górze powinna się znaleźć gęsta śmietana kokosowa, jak nie potrzebujesz jej do innego przepisu, to wymieszaj dobrze zawartość puszki i do chleba użyj mleka kokosowego wymieszanego ze śmietaną. W odpowiednio dużej miseczce ubijaj mikserem (albo ręcznym blenderem) jajka przez parę minut. Następnie dodaj banany, mleko kokosowe, miód i roztopiony olej kokosowy – miksuj

    Przepis pochodzi z bloga PaleoSMAK, prowadzonego przez Grzegorz.

  11. Chleb baltonowski  z czarnuszką – test chlebowej mieszanki z Polskich Młynów
    Chleb baltonowski z czarnuszką – test chlebowej mieszanki z Polskich Młynów

    weekend, kiedy mamy rano więcej czasu, nic nie stoi na przeszkodzie żeby zakasać rękawy i chleb upiec samemu. Tym bardziej, że nie musimy kupować różnych chlebowych mąk, ale możemy wykorzystać gotowe, łatwo dostępne mieszanki. Lubię, gdy nasz dom pachnie świeżo pieczonym chlebem. Co tydzień w weekend nasza kuchnia zamienia się w piekarnię, ja w piekarza, z umączonym czołem wesoło formującego(...)chleby, bułki czy bagietki. Na półkach naszej spiżarni stoi spory wybór mąk, od żytniej przez orkiszową, do chlebowej pszennej. Mam w czym wybierać. Ale od czasu do czasu wygodnie posiłkuję się gotowym miksem różnych mąk, który tylko przyspiesza i obniża koszt robienia domowego pieczywa. Mieszanka na chleb baltonowski z Polskich Młynów ma prosty skład: mąka pszenna

    Przepis pochodzi z bloga Karo in the Kitchen, prowadzonego przez Karo In The Kitchen.

  12. TU i TAM  nr 15. Mój ciemny typ. Pumpernikiel. I cudowna konfitura.
    TU i TAM nr 15. Mój ciemny typ. Pumpernikiel. I cudowna konfitura.

    Amber i u mnie,   było już słodko i wytrawnie, łagodnie i ostro, owocowo i warzywnie. Przyszła pora na smak inny od wszystkich. Najstarszy i najcenniejszy. To smak chleba. Nasz pierwszy wspólny chleb . Pachnie domem i szczęściem. Wyjątkowe i niepowtarzalne uczucie, którym dzielimy się z Wami, jak chlebemChleb. Nie lubi pośpiechu. Prosi o czas.  I daje(...)szumu zbóż po pierwsze pęknięcie chrupiącej skórki, wszystko ma swoje miejsce i czas. Rytuał, któremu trzeba się poddać i całkowicie zaufać, by docenić jego prawdziwą wartość. Pieczenie chleba jest jak rozmowa. Uczy jak się rozumieć, ale bez słów.  Jak słuchać, patrzeć i odczytać to, co ważne i ukryte w szczegółach.  Jak dotrzeć do sedna bez pośpiechu, nie idąc

    Przepis pochodzi z bloga KUCHARNIA, prowadzonego przez KUCHARNIA Anna Maria.

  13. Chleb z płatkami owsianymi i słonecznikiem
    Chleb z płatkami owsianymi i słonecznikiem

    Chleb, który dzisiaj Wam chciałam pokazać to chleb z płatkami owsianymi i słonecznikiem. Przepis znalazłam na blogu http://smakiaromaty.blogspot.co.uk/ . Jest to jeden z najsmaczniejszych chlebów jakie do tej pory zrobiłam :)! Ma chrupiącą skórkę i pyszne wilgotne, sprężyste wnętrze. Dodatkową zaletą tego chleba jest również minimalny czas jego przygotowania, bo wystarczy go wymieszać a później tylko uformować bochenek i już :)! Robiłam(...)chleb z płatkami owsianymi i słonecznikiem już kilka razy i na pewno jeszcze wiele razy go zrobię :)! Chleb z płatkami owsianymi i słonecznikiem Składniki (na duży bochen pieczony w 5-litrowym garnku żeliwnym) 600 g mąki pszennej chlebowej – 850, 750, 650 3 łyżki zakwasu żytniego 3/4 szkl płatków owsianych górskich 3/4 szkl pestek słonecznika 1 i 3/4 łyżeczki soli

    Przepis pochodzi z bloga UgotujmyTo.pl, prowadzonego przez ugotujmyto.

  14. Włoski chleb z Como (Pane di Como)
    Włoski chleb z Como (Pane di Como)

    Dzisiejszy chleb jest łatwy do przygotowania, choć niestety jego przygotowanie jest czasochłonne. Na szczęście smak tego włoskiego chleba zdecydowanie rekompensuje wszystkie te niedogodności Te chleby oryginalnie piecze się w rejonie włoskiego jeziora Como. Przepis na chleb pochodzi z książki „The Italian Baker” autorstwa Carol Field a znalazłam go na blogu http://www.amuamu.eu/amu/wloski-chleb-z-como-pane-di-como/ Zdecydowanie ten włoski chleb z Como jest(...)wart aby go upiec nie raz… :)! Włoski chleb z Como (Pane di Como) Składniki (na 2 bochenki): Zaczyn: 1 łyżeczka suchych drożdży 1 łyżeczka syropu słodowego (dodałam 1 łyżeczkę miodu) 1/3 szklanki ciepłej wody 2/3 szklanki mleka 1 szklanka mąki pszennej Ciasto właściwe: wcześniej przygotowany zaczyn 2 szklanki wody o temperaturze pokojowej 6,5 szklanek mąki zwykłej pszennej

    Przepis pochodzi z bloga UgotujmyTo.pl, prowadzonego przez ugotujmyto.

  15. Zmiany, zmiany... I rustykalny chleb
    Zmiany, zmiany... I rustykalny chleb

    już pora powrotu C. do domu. Uff , jakoś poszło... Dobrze, że ten tydzień taki krótki... Dzisiaj będzie nie o zupie, nie o słodyczach, ale, dla odmiany , o chlebie. Tym razem na wspólne gotowanie zaplanowaliśmy hiszpański chlebek z  BBC . Jest czasochłonny, bo starter trzeba nastawić 24 godziny przed przygotowaniami właściwymi. Potem już jednak idzie raz dwa - zagniatanie, wyrastanie, zagniatanie, wyrastanie(...)pieczenie, i jest. Pyszny. Zupełnie wyjątkowy. Chleb, mimo że nie ma żadnych niezwykłych dodatków, zaskakuje smakiem. Wszystko za sprawą startera, który nadaje mu zupełnie innej konsystencji, niż mają typowe chleby na drożdżach. Dodatek mąki pełnoziarnistej sprawia, że chleb ma fantastyczny kolor, jest sycący i naprawdę wspaniały. Polecam Wam ogromnie - nie zawiedziecie się. Chleb upiekłam z Panną Malwinną - dzięki ogromne

    Przepis pochodzi z bloga Pożeraczka, czyli raz adobrze, prowadzonego przez gin.

  16. Chleb pszenny na maślance z otrębami pszennymi i żytnimi
    Chleb pszenny na maślance z otrębami pszennymi i żytnimi

    Chleb pszenny na maślance z otrębami pszennymi i żytnimi... Na maślance, z mąki pszennej. Z dodatkiem otrębów pszennych i żynich. Pełen ziaren słonecznika i siemienia lnianego. Dość dobrze się kroi i wyśmienicie smakuje. Polecam!   Składniki: 1 szklanka letniej wody + 2 łyżki do zaczynu; 1 szklanka maślanki naturalnej; 3 szklanki mąki pszennej; 50 g świeżych drożdży; 1/2 szklanki otrębów pszennych(...)jednolitą masę. Do ciasta dodać zaczyn i wymieszać. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować margaryną i obficie obsypać otrębami. Do tak przygotowanej keksówki wlać ciasto chlebowe. Wierzch chleba skropić wodą i posypać ziarnami. Chleb wstawić do zimnego piekarnika  i nastawić na 175 stopni (3 półka, termoobieg).   Piec 1 godzinę od momentu, gdy piekarnik osiągnie żądaną temperaturę

    Przepis pochodzi z bloga Gospodyni Miejska, prowadzonego przez Gospodyni Miejska.

  17. CHLEB ORKISZOWO-ŻYTNI NA ZAKWASIE, Z CHRUPIĄCĄ MAKOWĄ SKÓRKĄ
    CHLEB ORKISZOWO-ŻYTNI NA ZAKWASIE, Z CHRUPIĄCĄ MAKOWĄ SKÓRKĄ

    Chleb orkiszowo-żytni to taki tradycyjny, znany nam wszystkim chleb, w trochę zdrowszej bo orkiszowej odsłonie. Pieczony jest on na zakwasie, z minimalnym dodatkiem drożdży (gdy zależy nam na czasie) lub bez ich dodatku (wówczas wyrasta trochę dłużej).  Moja Rodzinka uwielbia taki zwykły, tradycyjny chleb z makiem, a ponieważ od dłuższego czasu nie kupuję żadnego pieczywa to przepis(...)chleb, (który już jest na blogu)   pszenno-żytni na zakwasie troszkę zmodyfikowałam, zmieniłam proporcje, dopasowując go do jednej dużej formy o wym.30x12cm (w takiej piekłam) lub dwóch mniejszych. Chlebek ma cudowną, bardzo chrupiącą skórkę (także na drugi dzień) i bardzo mięsiste, wilgotne wnętrze, jest pyszny... :-) Piekłam go już wiele razy (jako urozmaicenie dla chlebów pełnoziarnistych jakie jadamy na codzień

    Przepis pochodzi z bloga Smaczne Zdrowe, prowadzonego przez smacznezdrowe.

  18. Chleb wieloziarnisty na zakwasie
    Chleb wieloziarnisty na zakwasie

    Dawno nie było na blogu przepisu na chleb, pora więc to nadrobić, tym bardziej, ze chleb piekę co najmniej raz w tygodniu i zawsze staram się moje przepisy jakoś urozmaicać. Ten przepis jest bardzo prosty, doskonały dla początkujących, dla tych którym do tej pory pieczenie chleba na zakwasie wydawało się czymś bardzo skompilowanym(...)mieli dowagi się do niego zabrać. Oczywiście istnieje pewne ryzyko..., jak się w końcu zdecydujecie i raz upieczecie domowy chleb na zakwasie, innego już nie będziecie chcieli jeść :-). Chleb wieloziarnisty na zakwasie Składniki: 100 g aktywnego zakwasu żytniego ( przy następnym pieczeniu będzie to gotowy zaczyn, odłożony do lodówki) 75 g otrębów żytnich 250 ml wrzącej

    Przepis pochodzi z bloga Kulinarne przygody Gatity, prowadzonego przez Kulinarne przygody Gatity.

  19. Chleb bez zagniatania pszenny na drożdżach
    Chleb bez zagniatania pszenny na drożdżach

    Chleb bez zagniatania z czterech składników…w końcu go upiekłam. Przymierzałam się do jego upieczenia od dłuższego czasu. Chleb bez zagniatania wydawał mi się raczej niemożliwym przedsięwzięciem. Jak zwykle moja ciekawość zwyciężyła nad moim sceptycyzmem. Podobną techniką piekę duński chleb z żytniej mąki. Jest to bardzo praktyczna i mało pracochłonna metoda pieczenia chleba. Polecana zwłaszcza dla laików. Więc jeśli(...)kiedykolwiek nie piekliście chleba, a macie ochotę to polecam pszenny chleb bez zagniatania. Metoda pieczenia polega na tym, że składniki na chlebowe ciasto mieszamy łyżką w misce odpowiednich rozmiarów. Następnie przykrywamy szczelnie spożywczą folią i odstawiamy do wyrośnięcia na 12 – 18 godzin w zależności od temperatury. Moje ciasto wyrastało około osiemnastu godzin. Ciasto jest dosyć rzadkie po wyrośnięciu

    Przepis pochodzi z bloga codojedzenia, prowadzonego przez codojedzenia.

  20. Bezglutenowe chleby Incola :)
    Bezglutenowe chleby Incola :)

    Nadszedł czas na podsumowanie moich testów dotyczących bezglutenowych chlebów Incola. Trochę mi zajęło zanim zjadłam je wszystkie, bo niestety nikt mi nie pomagał w ich konsumpcji :) Początkowo pisałam opinie osobno, pod każdym rodzajem pieczywa, jednak niedługo po tym stwierdziłam, że raczej nie ma sensu dalej pisać w ten sposób, bo po prostu wiele informacji, określeń, słów się zwyczajnie powtarzało. Dlatego(...)postanowiłam napisać jedną, w miarę krótką i zwięzłą notkę o moich odczuciach i wspomnieć, który chleb smakował mi najbardziej, który najmniej, co mi się nie podobało itp. Zainteresowanych odsyłam na sam dół. Poniżej możecie przejrzeć zdjęcia wszystkich wariantów smakowych chlebów, niestety niekiedy brakuje jakieś fotografii, bo testowałam owe chleby na przestrzeni 2-3 miesięcy, dlatego gdzie nie gdzie można spotkać

    Przepis pochodzi z bloga Zdrowie na języku :P, prowadzonego przez Zdrowie na języku.

  21. Mój pierwszy raz z chlebem na zakwasie
    Mój pierwszy raz z chlebem na zakwasie

    sklepach koło pieczywa nawet nie powinno leżeć, a nawet jeśli już znajdzie się jakiś uczciwy bochenek, to jego cena przyprawia o palpitację serca. Mam co prawda maszynę do wypieku chleba, jednak wypieki na klasycznych drożdżach mogę spożywać nie częściej niż raz w tygodniu, a taki chleb jest smaczny najwyżej dwa dni. W moim wyobrażeniu o wypiekach na zakwasie tworzyło się(...)przez ten proces, bo jest on naprawdę prosty, a jedyne czego tu potrzeba to czasu, dokładnie 4 dni na powstanie pierwszego zakwasu i 25 h do napawania się przepysznym chlebem. Ten, który widzicie na zdjęciu to był mój pierwszy chleb, od tego czasu (czyli od około miesiąca) co sobotę piekę takie dwa bochny dla moich Miśków i dla rodziców

    Przepis pochodzi z bloga greenscarf, prowadzonego przez becky greenscarf.

  22. Chleb Hokkaido mleczny na Tang Zhongu
    Chleb Hokkaido mleczny na Tang Zhongu

    proszku 11 g drożdży instant (lub 30g drożdży świeżych) 1 średnie jajko 59 g śmietanki kremowej 54 g mleka 184 g Tang Zhong 49 g roztopionego masła Przygotowanie chleba: W misce wymieszaj wszystkie płynne składniki (mleko, śmietankę, jajko), następnie dodaj suche składniki (sól, cukier, mleko w proszku i drożdże. Wymieszaj dokładnie, tak aby wszystkie składniki dokładnie się połączyły, następnie dodaj(...)rolki do każdej formy. P rzykryj i pozostaw do wyrastania przez około 40-45 minut (ciasto powinno podwoić swoją objętość), najlepiej w temperaturze 38 ° C i wilgotności 85%. Posmaruj chleb roztrzepanym jajkiem i wstaw do nagrzanego na 180 ° C piekarnika. Piecz około 30 minut, aż do zbrązowienia chleba. Wyjmij z formy i pozostaw do wystygnięcia na kratce.  Chleb zaczyna

    Przepis pochodzi z bloga Grahamka, weka i kajzerka, prowadzonego przez MarcinH.

Wybierz stronę :