chleb - przepisów 13670

  1. "Chleba naszego poprzedniego..."
    "Chleba naszego poprzedniego..."

    osób słysząc, że wracam do pracy po wielomiesięcznym odpoczynku, mówiło, że skończą się domowe chlebki i bułeczki. Szczerze mówiąc, wynika to nade wszystko z ogólnego nastawienia do domowego wypiekania chleba. Chciałabym nieco "odczarować" to zjawisko. Oczywiście jest wiele sposobów przygotowywania chleba, wiele faktycznie jest wymagających, czasu, licznych zabiegów czy specjalnych sprzętów lub metod. Takie zostają zarezerwowane na weekendowe pieczenie(...)prawdę mówiąc już od końca roku wybierałam takie sposoby przygotowywania chleba, aby w miarę łatwo dało się kontynuować ich wypiekanie już po powrocie do pracy. I da się! Są i bułki i chleby na zakwasie i na drożdżach. Co się nam zamarzy,  powstaje. Mogłabym opowiadać, jak trudno jest piec chleb w domu, jakie to wymagające, mogłabym patrzeć wówczas, jaki

    Przepis pochodzi z bloga I tu będę miała takie te, prowadzonego przez Bożena Łysakowska.

  2. CHLEB BEZGLUTENOWY NA ZAKWASIE,  Z ZIARNAMI - NAJLEPSZY
    CHLEB BEZGLUTENOWY NA ZAKWASIE, Z ZIARNAMI - NAJLEPSZY

    Chleb bezglutenowy na zakwasie piekę już od jakiegoś czasu. Nie jest to nasze stałe menu, ale niekiedy bywa. Co jakiś czas coś zmieniam, dodaję, modyfikuję, by uzyskać chleb idealny. Ostatnia wersja, jest chyba już właśnie idealna, co nie ukrywam przy chlebach bezglutenowych jest nie lada wyzwaniem. Uzyskanie chleba takiego, by zadowolił nasze zmanierowane gusta, przyzwyczajone do chlebów orkiszowych, które(...)prostu cuuuudowne... Co tu dużo mówić, kto jadł, ten wie, że trudno je zastąpić innymi równie smacznymi. Ale wiem, że dla osób z nietolerancją glutenu, nasze chleby są bezużyteczne... I choć poprzednie chleby bezglutenowe, które piekłam, dla osób na diecie bezglutenowej już były mistrzostwem świata, to ja miałam pewien niedosyt... Wreszcie osiągnęłam, to co sobie założyłam, uzyskałam chleb bezglutenowy, który

    Przepis pochodzi z bloga Smaczne Zdrowe, prowadzonego przez smacznezdrowe.

  3. Chleb pszenny na zakwasie z maką pełnoziarnistą  wg Jeffreya Hamelmana i kamień do pieczenia
    Chleb pszenny na zakwasie z maką pełnoziarnistą wg Jeffreya Hamelmana i kamień do pieczenia

    Powrocilam do chlebow bochenkowych.Co prawda upieczenie bochenka wymaga wiekszego nakladu pracy i czasu niz tego z foremki,ale trud sie oplaca.Tak upieczony chleb zachwyca gruba,chrupiaca skorka.Obydwa dzisiejsze chleby pieklam na kamieniu,ktory do tej pory uzywalam tylko do pieczenia pizzy.Bardzo polecam ten sposob.Efekty sa rewelacyjne,nie do osiagniecia przy uzyciu zwyklej blachy,garnka zeliwnego czy glinianego. Kamien ukladamy(...)komplecie i ustawiamy temperature piekarnika na 250-280°C.Ciasto chlebowe ukladamy na bardzo goracym kamieniu..Mozemy uzyc lopaty lub po prostu wytrzasnac go z koszyczka. Kamien podczas pieczenia chleba pochlania nadmiar wilgoci z ciasta i jednoczesnie rownomiernie rozprowadza wysoka temperature,przez co chleb jest mieciutki w srodku,a chrupiacy na zewnatrz i wspaniale rosnie,po prostu strzela do gory. Przedstawiony

    Przepis pochodzi z bloga Gotuj zdrowo!Guten Appetit!, prowadzonego przez Weronika Swientek.

  4. Chleb " 5 ziaren"Jeffreya Hamelmana
    Chleb " 5 ziaren"Jeffreya Hamelmana

    bardzo przyjemny i konkretny w smaku chleb,pelen kolorow i blonnika.Ziarno stanowi 40% wagi maki i w znacznym stopniu wplywa na smak oraz wartosc odzywcza.Zachowuje tez bardzo duzo wilgoci,ktora sprawia,ze chleb dlugo pozostaje swiezy.Rodzaj ziarna i jego udzial w ciescie moze sie zmieniac,pod warunkiemze ogolna hydratacja jest stala.Korzystne jest dla smaku chleba,gdy ciasto rosnie w chlodzie(...)przez cala noc. To moj pierwszy drozdzowy chleb z ksiazki "Chleb" J. Hamelmana. Skladniki na 2 male bochenki: maka chlebowa             -227g maka pszenna razowa   -181g maka zytnia razowa      -45g platki owsiane

    Przepis pochodzi z bloga Gotuj zdrowo!Guten Appetit!, prowadzonego przez Weronika Swientek.

  5. Pszenny chleb oliwkowy (wg J. Hamelmana)
    Pszenny chleb oliwkowy (wg J. Hamelmana)

    zostałam zaproszona do wspólnego pieczenia organizowanego przez Amber ( http://www.kuchennymidrzwiami.pl/ ) i Wisłę ( http://zapachchleba.blogspot.com/ ), za co bardzo dziękuję :)! Co za przedsięwzięcie :)! Ponad 30 osób piekących w tym samym czasie chleb z jednego przepisu… Przepis, który mieliśmy przygotować to chleb oliwkowy J. Hamelmana wybrany przez Wisłę z Zapachu chleba a znaleziony na blogu http://www.myitaliansmorgasbord.com/. Z tego przepisu można(...)było zrobić 2 bochenki chleba lub 1 bochenek i foccacię. Ja zdecydowałam się zrobić dwa bochenki a dodatkowo dodałam do niego suszonych pomidorów i ziół prowansalskich, żeby chlebki były bardziej aromatyczne. Następnym razem dodam tylko oliwki pokrojone bo z całymi było trochę zabawy, żeby je wyrobić w cieście Jeden przepis na chleb oliwkowy a ponad 30 Piekarek

    Przepis pochodzi z bloga UgotujmyTo.pl, prowadzonego przez ugotujmyto.

  6. Chleb z porem karmelizowanym i pestkami
    Chleb z porem karmelizowanym i pestkami

    Kolejny raz wzięłam udział we wspólnym pieczeniu organizowanym przez Amber z bloga http://www.kuchennymidrzwiami.pl/ . Tym razem za zadanie miałyśmy przygotować chleb z porem karmelizowanym i pestkami. Do przygotowania chleba użyłam zakwasu żytniego i musiałam dodać dużo więcej wody niż w oryginalnym przepisie. W smaku chleb jest obłędny. Por nadaje mu wilgotności, choć go praktycznie nie czuć, a pestki chrupkości(...)mogę się doczekać, żeby zobaczyć jak wyszły bochenki innych Piekarek… Pozdrawiam Wszystkie :)! Chleb z porem karmelizowanym i pestkami Składniki: Zaczyn (przygotowujemy dzień wcześniej) 2 łyżki zakwasu pszennego (u mnie żytni) 1,5 szklanki mąki 3/4 szklanki wody Do zakwasu dodać wodę i rozmieszać. Dodać mąkę i wszystko połączyć na gładką pastę. Przykryć folią i zostawić na minimum 8 godzin

    Przepis pochodzi z bloga UgotujmyTo.pl, prowadzonego przez ugotujmyto.

  7. Żytni chleb z melasą i kuminem  - wyzwanie
    Żytni chleb z melasą i kuminem - wyzwanie

    niedawna jestem współautorką bloga Ugotuj z nami klik i tam proponujemy wam i sobie wyzwania. Jednym z wyzwań było upieczenia chleba z melasą i kuminem według przepisu Ilony Kuchnia Ilony klik . Podjęłam wyzwanie i chleb wedle przepisu zrobiłam. Najbardziej ciekawił mnie kumin co on wniesie do smaku chleba?, czy będzie mi smakowało i reszcie mojej rodzinie. Już za pierwszym kęsem(...)jeszcze upiekę. Gdy zaczęłam wyrabiać ciasto dość mocno się kleiło więc do przepisu dosypałam jeszcze dodatkowy kubek mąki żytniej a do podsypywania użyłam mąki pszennej. Pełna obaw wstawiłam chleb do miski przykryłam ściereczką i czekałam. Od czasu do czasu zerkając czy rośnie i jestttt !ciasto wypełniło miskę !!!!Wedle wskazówek ciasto odgazowałam i jeszcze chwilkę wyrobiłam i włożyłam do przygotowanych blaszek

    Przepis pochodzi z bloga Basia w kuchni, prowadzonego przez Barbara w kuchni .

  8. Normandzki chleb jabłkowy (bezcydrowy) wg Hamelmana
    Normandzki chleb jabłkowy (bezcydrowy) wg Hamelmana

    miesiąc chlebowypiekacze spotykają się przy piekarniku Amber , i wspólnie pieką „coś”. Tym razem to „coś” zostało zaproponowane przez prowadzącą Ogrody Babilonu Kamilę. Upiekliśmy wspólnie normandzki chleb jabłkowy. Przepis na niego można znaleźć w książce Jeffreya Hamelmana p.t. „Chleb”. Czy rzeczywiście jest normandzkim? To sprawa dyskusyjna, ale za to chleb ładnie się nazywa. No i na pewno jest jabłkowy(...)Polacy lubimy jabłka :) Trochę przepis zmieniłem. Zamiast mąki pszennej razowej użyłem orkiszowej razowej, a to dlatego, że orkiszowa zbliżała się do teminu swej przydatności. Aby zrobić chleb „bezalkoholowym”, cydr zamieniłem na sok jabłkowy. I by dodatkowo wzmocnić jabłkowy posmak, wymieniłem na sok również wodę dodawaną do ciasta. Dzięki dużej ilości soku chleb stał się stosunkowo słodki, a jego miąższ nabrał

    Przepis pochodzi z bloga Grahamka, weka i kajzerka, prowadzonego przez MarcinH.

  9. Pieczenie chleba - jak i od czego zacząć?
    Pieczenie chleba - jak i od czego zacząć?

    Chleb - cudownie pachnący, ciepły, domowy... Jak go przygotować? Co trzeba wiedzieć? Co kupić i od czego zacząć? Na te i inne pytania musiałam sobie odpowiedzieć dzięki bardzo przyjemnej współpracy ze sklepem kokuo.pl W ciągu ostatnich miesięcy czytałam, piekłam i próbowałam... najwyższa pora podzielić się tym, czego się dowiedziałam :) Przygodę z pieczeniem chleba zaczęłam od wypieków na drożdżach i takich właśnie(...)blogu konkurs :D UWAGA!!! Wpisując w zamówieniu hasło: "U mnie w kuchni" otrzymacie prezent niespodziankę :D Czas przejść do najważniejszego, czyli kilka rzeczy, o których warto pamiętać przy pieczeniu chleba. Na początek - składniki... Mąka – na temat mąki można byłoby pisać, pisać i pisać… ale skupimy się na najważniejszym. Po pierwsze, typ mąki. W Polsce wyróżniamy kilka typów mąki

    Przepis pochodzi z bloga U mnie w kuchni, prowadzonego przez UmnieWkuchni.

  10. Polski chleb wiejski
    Polski chleb wiejski

    Dzisiaj obchodzimy Światowy Dzień Chleba. Postanowiłam z tej okazji upiec chleb. Jestem początkująca w tej materii ale ten chlebek był pyszny. Mięsisty i wilgotny w środku a na zewnątrz gruba chrupiąca skórka. Prawie połowę chleba zjedliśmy bez jakichkolwiek dodatków. Składniki: Zaczyn (dzień wcześniej) 30 g zakwasu żytniego klik 175 g letniej wody 175 g mąki żytniej typ 720 Młyn Kopytowa(...)wyrośnięcia na około 3 godziny. Po 1,5 godzinie ciasto przełożyć na stolnicę rozciągnąć i zwinąć na kopertę, przełożyć z powrotem do miski do ponownego wyrastania. Po tym czasie chleb przełożyć do koszyka chlebowego wysypanego mąką ( ja użyłam durszlaka wyłożonego ręcznikiem bawełnianym i obsypanym mąką). Pozostawić do ponownego wyrastania na około godzinę. Do piekarnika włożyć naczynie z szklanką wody

    Przepis pochodzi z bloga Ala piecze i gotuje, prowadzonego przez alaaa72.

  11. NIE-zwykły chleb
    NIE-zwykły chleb

    Dlaczego NIE-zwykły chleb? Bo każdy wychodzi inaczej, bo można coś dodać, można ująć, można poeksperymentować. Chleb powszedni jak najbardziej wskazany. Bez chleba...jak bez ręki, żyć trudno. Poszperałam sobie po szafkach i znalazłam mąkę z pełnego przemiału, mąkę tortową 450 i mąkę 650. I postanowiłam upiec chleb wg.takiego schematu 1 kg mąki- wymieszałam wszystkie trzy rodzaje, tak by waga(...)wody 50 g świeżych drożdży 5 łyżeczek cukru 4 łyżeczki soli 25 g miękkiego masła MASMAL 25 g białek Wyobrazcie sobie, ale...zapomniałam na śmierć o tych białkach. Chleb wyszedł pyszniutki nawet bez tych białek. Jaka w nich tajemnica to sobie to przeanalizuję następnym razem. Bez paniki, jak się nie da białek to będzie lux bez problemu! Oczywiście pomógł

    Przepis pochodzi z bloga Z Kuchni Do Kuchni, prowadzonego przez primavera77.

  12. Chleb francuski pieczony w garnku
    Chleb francuski pieczony w garnku

    może pokusicie się i upieczecie własny chleba na Sylwestra ? Oto bardzo prosty  sposób na pyszny pszenny chleb domowy na drożdżach. Wprawdzie odpowiedniego garnka do upieczenia tego chleba w mojej przepastnej kuchni nie znalazłam, ale może Wy znajdziecie, więc tytuł  pozostawiam taki jak u Berniki w Jej kulinarnym pamiętniku , to jest tam gdzie wypatrzyłam ten przepis. Mój(...)chleb upiekłam w naczyniu żaroodpornym. Serdecznie polecam, jest rewelacyjny. Gdy nie mamy pod ręką aktywnego zakwasu chleb francuski będzie doskonałą alternatywą. I faktycznie jak twierdzi Bernika, nie może się nie udać :) Chleb francuski pieczony w garnku Składniki: 30 g świeżych drożdży 1/3 szklanki letniej wody 3 1/2 szklanki mąki pszennej

    Przepis pochodzi z bloga Kulinarne przygody Gatity, prowadzonego przez Kulinarne przygody Gatity.

  13. Chleb z Vermont na mące orkiszowej!
    Chleb z Vermont na mące orkiszowej!

    Chleb na zakwasie z dużą ilością dziur!  Chleb orkiszowy według zmodyfikowanej receptury wg. J.Hamelmana- Chleba z Vermont   Po przepisie na chleb  Pain au levain  i przepisie na domowy chleb na zakwasie z suszonymi pomidorami , który tak bardzo przypadł Wam do gustu, postanowiłam podzielić się z Wami kolejnym przepisem na chleb. Moim ulubionym chlebem jest niewątpliwie chleb(...)mąki orkiszowej, już dzieliłam się z Wami moim autorskim przepisem na chleb orkiszowy , dzisiaj natomiast, chciałabym pokazać Wam przepis na chleb z Vermont J. Hamelmana, tylko trochę zmodyfikowanym przeze mnie, tak aby chleb powstał taki jak chciałam, a mianowicie właśnie z maki orkiszowej a nie białej. Zwiększyłam też minimalnie ilość zakwasu do zaczynu, aby chleb miał po prostu ładne duże

    Przepis pochodzi z bloga SMYKWKUCHNI, prowadzonego przez SMYKWKUCHNI.

  14. J. HAMELMAN- CHLEB NA ZAKWASIE
    J. HAMELMAN- CHLEB NA ZAKWASIE

    DOMOWY CHLEB NA ZAKWASIE ;-) CHLEB WEDŁUG RECEPTURY  J. HAMELMANA   Jeffrey Hamelman, to bezkonkurencyjny guru w zakresie wypieków chleba. Jego książka pt. "Chleb", jest określana jako biblia wypieków chleba. Książka to bestseller światowy, a przepisy na chleby według pana Hamelmana, biją rekordy popularności. Dzisiaj dzielę się z Wami przepisem na chleb - Pain au levain. Chleb jest chlebem z mąki(...)pszennej, tylko na zakwasie, ma bardzo cienką i chrupiącą skórkę. Miąższ ma o idealnej strukturze, bardzo miękki i idealnie lekko wilgotny. Chleb według tej receptury robię już trzeci raz, i za każdym razem wychodzi świetnie, dlatego mogę podzielić się z Wami przepisem, bo wiem, że jest sprawdzony. Ma jedyny minus jest czasochłonny, ale wart każdej poświęconej mu minucie ;-) Polecam

    Przepis pochodzi z bloga SMYKWKUCHNI, prowadzonego przez SMYKWKUCHNI.

  15. DOMOWY CHLEB NA ZAKWASIE
    DOMOWY CHLEB NA ZAKWASIE

    Pszenny domowy chleb na samym zakwasie ;-) Ostatnio dużo na moim blogu przepisów na chleb, bo i dużo chleba piekę. Przestałam kupować pieczywo, i ciągle coś piekę, jak nie bułki, to chleby, to w formie, to na kamieniu, to bagietki, to pszenne, to graham i tak w kółko. A pytań o pieczenie chleba dostaje od Was najwięcej. Ostatnio nagrałam(...)filmik o tym jak zrobić zakwas na chleb, omówiłam w nim wszytko co tylko wiem (filmik był dostępny na Insta stories). Jeśli ktoś z Was ma mimo to pytania odnośnie zakwasu na chleb, to śmiało piszcie. Zachęcam Was do śledzenia mojego profilu na Instagramie, bo tam jestem codziennie i jeśli tylko coś robię, to na gorąco pokazuje to aby móc

    Przepis pochodzi z bloga SMYKWKUCHNI, prowadzonego przez SMYKWKUCHNI.

  16. Chleb pszenny razowy, z nasionami dyni i czarnuszki
    Chleb pszenny razowy, z nasionami dyni i czarnuszki

    książce Hamelnana znalazłem przepis na chleb pszenny razowy (tak naprawę półrazowy), który po drobnych modyfikacjach może być świetną bazą do wypieku całej gamy chlebów z dodatkami w postaci nasion i orzechów. Chleb zawiera idelanie (moim zdaniem) dobrane proporcje pszennej mąki chlebowej, razowej, wody i zakwasu. Co prawda użyta została pewna ilość drożdży piekarskich, ale w niczym to nie przeszkadza. Ciasto(...)fajną konsystencję, po upieczeniu miękisz ze sporymi dziurkami, trochę przyciemniony od mąki razowej. Skórka nie za twarda, tuż po upieczeniu i ostygnięciu chleba fajnie chrupiąca. Takiemu chlebowi niewiele trzeba, wystarczy go posmarować świeżym masłem. To wszystko sprawia, że chleb szybko znika, zwłaszcza, gdy się go je w sobotni poranek, na werandzie, obserwując wioskowych łobuziaków (patrz ostatnie zdjęcie). Chlen nafaszerowałem nasionami

    Przepis pochodzi z bloga Grahamka, weka i kajzerka, prowadzonego przez MarcinH.

  17. Żytni zakwas na chleb
    Żytni zakwas na chleb

    Żytni zakwas na chleb Upiekłam pierwszy chleb na zakwasie - i z miejsca się zakochałam! Ten smak! Ta świeżość! Wystarczyła kromka, bym się nasyciła. Chleb przeleżał 3 dni i nie stracił nic na świeżości!  Myśl o pieczeniu własnego chleba dojrzewała we mnie długo, aż którego dnia po prostu kupiłam niewielką książkę Beaty Pawlikowskiej "Piekę zdrowy chleb! I ciastka!" Krok(...)kroku wprowadza czytelnika w tajniki robienia zakwasu i pieczenia chlebów na zakwasie. Książkę pochłonęłam w godzinę, bo czyta się ją tak, jakby się Beaty Pawlikowskiej słuchało w radiu - z pasją i zaangażowaniem potrafi pisać nawet o żytnim zakwasie! Zachęcona opisami stwierdziłam, że to nie może być tak trudne, jak się wydaje. I nie było! Z pieczołowitością przygotowywałam swój siedmiodniowy zakwas

    Przepis pochodzi z bloga Moje Qulinaria, prowadzonego przez MojeQulinaria.

  18. Chleb orkiszowy na drożdżach
    Chleb orkiszowy na drożdżach

    Przepis znalazłam na stronie  Moje Wypieki  . Na ogół nie robię chlebów na drożdżach (poza takim  tostowym). Dzisiaj lenistwo wzięło górę i postanowiłam zrobić kolejne podejście do chleba drożdżowego. No cóż. Jeżeli pieczecie w domu chleb na zakwasie, to niestety w większości przypadków chleb na drożdżach przegrywa. Ten ma tę zaletę że ciasto wyrabia się szybko i przyjemnie(...)szybko jest gotowy do jedzenia.  I oczywiście mimo pewnych braków  - wiemy co jemy , a to chyba ważne. Tak więc jako szybki awaryjny  - bardzo polecam, jako chleb na co dzień , chyba mniej , ale myślę że to też sprawa gustu :) Niewątpliwą zaletą jest to, że długo, jak na chleb drożdżowy, zachowuje świeżość składniki: (na 2 foremki) 800 g mąki

    Przepis pochodzi z bloga Stare Gary, prowadzonego przez Stare Gary.

  19. Chleb pszenny z Vermont na zakwasie Hamelman'a
    Chleb pszenny z Vermont na zakwasie Hamelman'a

    piekarskiego amatora, takiego jak ja, ta książka to prawdziwe wyzwanie!  Długo się zbierałam (książka bez obrazków, więc tym bardziej trudno ), aż wreszcie pierwsza próba została podjęta. I przepadłam! Chleb wyszedł pyszny, upiekłam dwa bochenki, jeden zniknął wieczorem!  Wypiek czasochłonny, ale wart pilnowania! Źródło Jeffrey Hamelman "Chleb" składniki zaczyn   140 g mąki chlebowej pszennej 170 g wody(...)międzyczasie nagrzać piekarnik do 240 st. C.  Jeżeli używamy kamienia do pizzy, ułożyć go na środkowym poziomie i nagrzewać w wysokiej temperaturze przez min 40 min.   Kiedy chleb wyrośnie,  przełożyć go na łopatę do chleba,  szybko naciąć, i zsunąć na kamień lub blachę . Dużo łatwiej zsuwa się chleb, jeżeli na łopacie położymy papier do pieczenia, posypiemy

    Przepis pochodzi z bloga Stare Gary, prowadzonego przez Stare Gary.

  20. Chleb na zakwasie  - Pain au levain J.Hamelman
    Chleb na zakwasie - Pain au levain J.Hamelman

    Kolejny przepis z książki   "Chleb"  Jeffrey Hamelman'a. Tym razem chleb francuski. Wyszły wspaniale dwa bochenki, bardzo długo smaczne. Oczywiście najpyszniejsze zaraz po lekkim przestudzeniu - jeden z bochenków został zjedzony już pierwszego wieczora. Chlebowa duma mnie rozpiera!  składniki zaczyn   130 g mąki chlebowej pszennej 10 g mąki chlebowej żytniej 90 g wody 2 łyżki(...)nagrzać piekarnik do 240 st. C.  Jeżeli używamy kamienia do pizzy, ułożyć go na środkowym poziomie i nagrzewać w wysokiej temperaturze przez min 40 min.    Kiedy chleb wyrośnie,  przełożyć go na łopatę do chleba,  szybko naciąć, i zsunąć na kamień lub blachę . Dużo łatwiej zsuwa się chleb, jeżeli na łopacie położymy papier do pieczenia, posypiemy

    Przepis pochodzi z bloga Stare Gary, prowadzonego przez Stare Gary.

  21. Chleb dyniowy
    Chleb dyniowy

    zobaczyłam ten chleb dyniowy u Wisły to wiedziałam, że będę musiała go zrobić I zrobiłam…. I oczywiście się nie zawiodłam…. Chleb smakuje i wygląda obłędnie :)! Ja użyłam do jego przygotowania puree z dyni piżmowej butternut. Jednak kolor chleba pewnie będzie zmieniał intensywność w zależności od tego, z jakiej dyni zrobimy puree. Troszkę oszpeciłam ten chleb, kiedy go nacinałam(...)jakoś nie mam odpowiednio ostrego noża do takich prac. Ale to nic… chleb naprawdę smakuje wspaniale, do tego ma – dzięki dyni – wilgotny miękisz i dłużej pozostaje świeży! Musicie koniecznie go zrobić :)! Chleb dyniowy na zakwasie Zaczyn: 40 g zakwasu (dałam żytni) 200 g mąki chlebowej 150 g wody Składniki zmieszać i zostawić na 10-12 godzin

    Przepis pochodzi z bloga UgotujmyTo.pl, prowadzonego przez ugotujmyto.

  22. Chleb drożdżowy super prosty
    Chleb drożdżowy super prosty

    Chleb drożdżowy jest łatwy i szybki w wykonaniu, no i rośnie jak na drożdżach :) Ja oczywiście robię ciasto w maszynie do chleba (program 1,5h), potem przekładam do formy na ok 1h i piękę, po zsumowaniu wychodzi nam, że od chwili gdy zapragniemy zjeść świeży chlebek do posmarowania kromki masłem mija 3-3,5h. Dla przypomnienia chleb na zakwasie zabierze(...)około 12h od chwili dokarmienia zakwasu. :) Tyle tylko, że chleb na zakwasie możemy jeść bezkarnie gorący a po gorącym drożdżowym możemy mieć lekkie boleści   :) Ale wróćmy do chleba: 700 g mąki (ja mieszam różne rodzaje) 2 łyżeczki soli 25 g masła 1 saszetka suchych drożdży (7 g) 1 łyżeczka cukru 150 ml mleka 300 ml wody Gdy robimy chleb

    Przepis pochodzi z bloga Z butelką mleczka w tle, prowadzonego przez mycha_1018.

  23. Chleb z ryżem? Dlaczego nie?
    Chleb z ryżem? Dlaczego nie?

    późno... Śnieg cieszy mnie do połowy stycznia, potem jest już, niestety, tylko utrapieniem. Hmm... Chyba dorastam... Cóż... Na rozgrzanie po takim zimowym spacerze najlepsza jest gorąca herbatka i kromka chleba z masełkiem. Zgodnie z postanowieniem noworocznym nie piekę ciast - dopiero wczoraj upiekłam pierwszą tegoroczną szarlotkę, ale taką niemal dietetyczną, więc się niemal nie liczy - więc nadrabiam pieczeniem chleba. Uwielbiam spędzać(...)czas w kuchni i nie potrafię sobie tego odmówić. A taki chleb zajmuje i czas, i myśli.  Tym razem sięgnęłam do książki Pieczenie chleba w domu Gertrud Weidenger i Marie-Theres Wiener. Miałam trochę ryżu z obiadu, a pamiętałam, że właśnie tam widziałam bardzo apetyczny bochenek z ryżem właśnie. Przepis pozmieniałam - zamiast lekko słodkawo-cytrynowego, mlecznego chleba upiekłam taki

    Przepis pochodzi z bloga Pożeraczka, czyli raz adobrze, prowadzonego przez gin.

  24. Chleb z kakao. I pierwsze objawy jesiennej depresji
    Chleb z kakao. I pierwsze objawy jesiennej depresji

    dezorganizacji...? Mi naprawdę rzadko, nie wiem, co wczoraj mnie dopadło. Na szczęście minęło, i mam nadzieję, że szybko nie wróci. Zanim mój umysł odmówił współpracy, zdążyłam jednak upiec chleb. Zupełnie wyjątkowy! Na drożdżach, więc banalnie prosty i stosunkowo szybki. Za to wygląd... Robi niesamowite wrażenie. Gdy tylko zobaczyłam go na blogu Smakowity chleb wiedziałam, że też muszę taki mieć(...)się go szybko, bez dodatku żadnych wymyślnych składników. Jedyne co, to do połowy ciasta dodaje się kakao, a później całość razem zwija. Efekt - rewelacja. Świetnie wygląda taki czarno-biały chleb. Kakao jest lekko wyczuwalne w smaku, ale chleb nie jest słodki. Wszak porządne, gorzkie kakao jest... Gorzkie . Chleb jest pyszny z dżemem czy nutellą, ale z wędliną czy serem również

    Przepis pochodzi z bloga Pożeraczka, czyli raz adobrze, prowadzonego przez gin.

  25. Chleb pszenny z sezamem
    Chleb pszenny z sezamem

    Chleb pszenny z sezamem... Puszysty, delikatny ze złocistą, chrupiącą skórką. Oprószony ziarnami sezamu. Idealny do kanapek! Komu kromeczkę?  Zapraszam! Składniki: 2 szklanki mąki pszennej; 1 łyżeczka soli; 62,5 g (tj. 1/4 kostki) margaryny; 20 g świeżych drożdży; 1 łyżka cukru; 200 ml zimnego mleka; 1 jajo; 2 łyżki sezamu do posypania po wierzchu; Margaryna + bułka tarta do posmarowania(...)wyrośnięcia na około 2 godziny. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Keksówkę posmarować margaryną i obsypać bułką tartą. Do tak przygotowanej formy przelać wyrośnięte ciasto i posypać po wierzchu sezamem. Chleb piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez 35 - 40 minut. Chleb studzić na kratce. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Ciasto jest dość rzadkie

    Przepis pochodzi z bloga Gospodyni Miejska, prowadzonego przez Gospodyni Miejska.

  26. Chleb razowy żytni 70% Detmolder
    Chleb razowy żytni 70% Detmolder

    Chleb z udziałem 70% mąki żytniej na 3-fazowym cieście zakwaszanym. Przepis bazuje recepturze opracowanej przez Jeffreya Hamelmana. Zaczyn I etap: 1 łyżeczka dojrzałego zakwasu żytniego 8 g mąki żytniej razowej 12 g wody Całość zagnieć i pozostaw do przefermentowania na 5-6 godzin w temperaturze ok. 25 °C. Zaczyn II etap: 24 g zaczynu z etapu(...)chlebowe: 680 g zaczynu z III etapu. 350 g mąki żytniej razowej 300 g mąki pszennej wysokoproteinowej 420 g wody 10 g świeżych drożdży (opcjonalnie) 1 łyżka soli Przygotowanie chleba: W dzień wypieku wymieszaj dobrze wszystkie składniki. Ciasto powinno być niestety lekko klejące z powodu małej ilości mąki pszennej. Po lekkim wyrobieniu ciasto powinno odpoczywać przykryte około 20 minut

    Przepis pochodzi z bloga Grahamka, weka i kajzerka, prowadzonego przez MarcinH.

  27. Chleb Cztery Zboża, na starterze Tang Zhong
    Chleb Cztery Zboża, na starterze Tang Zhong

    mąkami z Czterech Zbóż - orkiszowa, żytnia, owsiana i jaglana. I jeszcze na dodatek trochę zakwasu żytniego. Ciasta chlebowego nie trzeba było wyrabiać, wystarczyło jedynie dobrze wymieszać składniki. Chleb nie wyrósł również aż tak bardzo, jak typowy pszenny chleb na starterze Tang Zhong, ale za to mieszanka mąk dała bardzo ciekawy smak, wzbogacony orzechową nutą i kwaskowatością, którą nadała odrobina zakwasu(...)Dodatek rodzynek dopełnił reszty i powstał smak tyle ciekawy, że po upieczeniu chleb nie potrzebował żadnych dodatków - plastrów sera, wędliny czy powideł. Wystarczy posmarować go odrobiną masła, lub Smakowitej, i można się nim smakować. Chleb wymagał dłuższego pieczenia, niż to się robi piekąc typowy pszenny chleb na starterze Tang Zhong , a także wymaga odczekania do całkowitego ostygnięcia, zanim zacznie się

    Przepis pochodzi z bloga Grahamka, weka i kajzerka, prowadzonego przez MarcinH.

  28. Chleb żytnio-gryczany z suszonymi pomidorami
    Chleb żytnio-gryczany z suszonymi pomidorami

    Bardzo lubię sama piec pieczywo. Jak tylko mam na to czas piekę po kilka chlebów albo zapas bułek i część z nich zamrażam. Zaletą domowego pieczywa jest nie tylko brak konserwantów i polepszaczy, ale również to, że za każdym razem można dodać do niego inne dodatki albo zmienić rodzaj mąki, pomieszać z inną itd. Ja osobiście najbardziej lubię chleby(...)mąki pszennej, z suszonymi owocami albo ziarnami. Czasami piekę je w automacie do wypieku chleba albo w piekarniku gdy chcę aby miały inny kształt. Tym razem upiekłam chleb z suszonymi pomidorami, oregano i bazylią. Również bardzo smaczny, mężowi też zasmakował :) Marzy mi się idealny chleb na zakwasie, ale niestety z zakwasem jeszcze się nie polubiliśmy mimo kilku podejść, może macie

    Przepis pochodzi z bloga Ze smakiem i z pasją, prowadzonego przez Asia.

  29. Razowy chleb na zakwasie z ziarnami pszenicy
    Razowy chleb na zakwasie z ziarnami pszenicy

    samymi pierniczkami człowiek żyje. Teraz więc przyszła pora na wytrawny wypiek, czyli chleb. W Święta bez chleba ani rusz, a już największa radość jest wtedy gdy podamy nasz własnoręcznie upieczony chleb ! Dziś będzie to żytni chleb razowy z dodatkiem ziaren pszenicy. Chleb wypatrzyłam na moim ulubionym chlebowym blogu u  Wisły . Zmodyfikowałam go tylko nieco(...)dodając zamiast otrębów ziarna pszenicy. Razowy chleb na zakwasie z ziarnami pszenicy Składniki: Zaczyn 120 g aktywnego zakwasu żytniego (dokarmionego dzień wcześniej) 50 ml letniej wody 135 g mąki żytniej razowej Ciasto chlebowe 1/2 szklanki ziaren pszenicy 450 g mąki żytniej (dałam pół na pół razową 1850 i sitkową) 2 łyżeczki soli 1,5 szklanki wody

    Przepis pochodzi z bloga Kulinarne przygody Gatity, prowadzonego przez Kulinarne przygody Gatity.