chleb - przepisów 12635

  1. Chleb żytni zwany Chlebem Radzieckiego Żołnierza
    Chleb żytni zwany Chlebem Radzieckiego Żołnierza

    kolejny wzięłam udział we wspólnym pieczeniu, w ramach comiesięcznego wspólnego pieczenia organizowanego przez Amber. Tym razem za zadanie miałyśmy upiec chleb żytni, zwany Chlebem Radzieckiego Żołnierza. Historia tego chleba sięga 1938 roku a był to bardzo popularny chleb w Rosji. Niestety nie jestem doświadczonym piekarzem, a moje doświadczenie w chlebach żytnich jest zerowe. Pierwszym problemem w przygotowaniu tego chleba było(...)drugim razem upiekłam jeden bochenek, który się również upiekł :)! Bardzo jestem ciekawa, jak będą wyglądać bochenki innych piekarek i co się nam upiekło :)? http://kuchniagucia.blogspot.co.uk/2012/03/prosty-zytni-chleb-radzieckiego.html http://www.kuchennymidrzwiami.pl/styczniowa-piekarnia-zaproszenie/ Chleb żytni (Chleb Radzieckiego Żołnierza) Składniki: 375 g zaczynu (czyli ciasta zakwaszonego po 3 fazie z mąki żytniej razowej*/więcej poniżej) 450 g mąki żytniej razowej 15 g soli

    Przepis pochodzi z bloga UgotujmyTo.pl, prowadzonego przez ugotujmyto.

  2. Chleb z pieczonymi ziemniakami i rozmarynem
    Chleb z pieczonymi ziemniakami i rozmarynem

    Majowej Piekarni pojawiła się propozycja Moniki , która to upiekła ten chleb w swoim żeliwnym garnku. Ponieważ takowego garnka żeliwnego nie mam, a chleb miał być o stosunkowo dużej hydracji, więc aby nie wyszedł rozpłaszczony placek, postawiłem na eksperyment - piekłem w szklanym, żaroodpornym naczyniu. Nigdy wcześniej tak nie piekłem, ale wrażenia mam bardzo dobre - chleb ładnie wyrósł i ma piękny kształt(...)Wypiekałem w naczyniu żaroodpornym o wymiarach 27x19x9 cm (plus pokrywka), ale mógłbym użyć większego naczynia. Chleb bowiem miał wyraźną ochotę jeszcze trochę powyrastać, a i dziury mogłyby być większe. Ale i tak to co upiekłem, wzbudziło podziw, wręcz zachwyt domowników, co potwierdzone zostało jednogłośnym stwierdzeniem, iż to jest jeden z najfajniejszych chlebów do tej pory upieczonych. A w smaku

    Przepis pochodzi z bloga Grahamka, weka i kajzerka, prowadzonego przez MarcinH.

  3. Chleb owocowy Olofa Viktorsa
    Chleb owocowy Olofa Viktorsa

    Kolejny miesiąc spotykamy się przy wspólnym pieczeniu chleba. Tym razem Amber zaproponowała chleb z suszonymi owocami i orzechami, którego przepis pochodzi z książki Artisan Bread Jana Hedha, zaś autorem receptury jest szwedzki piekarz Olof Viktors . Chleb wymaga sporo pracy, jego pieczenie zajmuje dwa dni, ale efekt końcowy jest doskonały. Jest pełen smaków suszonych owoców, orzechów i mąki graham. Jednocześnie miękisz(...)jest delikatny, co dobrze komponuje się z delikatnie wyczuwalną słodyczą nadaną przez morele, rodzynki i cukier Muskovado. Chleb jest naprawdę godny powtórnego wypieku. Podany przez Amber przepis zawierał ilości składników na cztery bochenki. Tyle mi nie było potrzebnych, więc ograniczyłem wszystko do ilości na dwa chleby. Aby ułatwić sobie na przyszłość, i innym amatorom wypiekania chleba w domowym zaciszu, przeliczyłem

    Przepis pochodzi z bloga Grahamka, weka i kajzerka, prowadzonego przez MarcinH.

  4. Nałęczowski, tradycyjnie polski - podsumowanie akcji PPCh
    Nałęczowski, tradycyjnie polski - podsumowanie akcji PPCh

    Klasyka rodem z czasów gieesowkich i społemowskich piekarni, pszenno-żytni chleb ze zniewalającym aromatem kminku. Chleb nałęczowski z dodatkiem soli i kminku, posypany makiem lub czarnuszką, to typowy przaśny chleb upieczony bez użycia kwasów na podmłodzie żytniej z dodatkiem drożdży. Dzięki długiemu czasowi fermentacji podmłody nabiera właściwego sobie wspaniałego smaku i aromatu.  Formowany jest na blacie roboczym(...)terenową o zgodę, wystarczy spytać domowników :D A jak mi wyszła moja amatorska wersja domowego Nałęczowskiego? Kształtowi co prawda można by zarzucić, że trochę mu brakuje do ideału, ale chleb pięknie wyrósł, również podczas pieczenia. Mięciutki i aromatyczny (ach, ten kminek), nie za suchy miękisz, skórka po upieczeniu superchrupiąca (tuż po wyjęciu chleba z piekarnika, słychać było delikatnie trzaski pękającej

    Przepis pochodzi z bloga Grahamka, weka i kajzerka, prowadzonego przez MarcinH.

  5. Automat do wypieku chleba marki Unold
    Automat do wypieku chleba marki Unold

    Zdjęcie: www.unold.de Dzisiejszym wpisem powrócimy nieco do korzeni. Do podstaw naszego bloga. Założyłem go ponad 5 lat temu właśnie pod wpływem nowego zakupu jakim był automat do wypieku chleba. Tak mnie to wciągnęło, że postanowiłem podzielić się tymi wszystkimi fajnymi przepisami z szerszym gronem. Dość szybko okazało się jednak, że chcę więcej i więcej. Że taki automat do dopiero początek(...)mojej przygody. Dość szybko zacząłem piec chleby w piekarniku. Jest z nimi więcej roboty więc większą satysfakcję mi to dawało. Potem zaczęła mi pomagać Madzia i blog się przekształcił w ogólnokulinarny. I taki jest do dzisiaj. Tak na marginesie wspomnę, że niedługo do tych wszystkich smakołyków dołączą jeszcze sery (nowa pasja Madzi) i nalewki - moja nowa pasja. Ale wróćmy

    Przepis pochodzi z bloga Marder&Marder Manufacture, prowadzonego przez Matka Teresa.

  6. Chleb pomorski
    Chleb pomorski

    Wśród moich kuchennych akcesoriów pojawiły się niedawno nowe foremki do pieczenia. Ani silikonowe, ani pokryte powłoką przeciwdziałającą przywieraniu, ani żadne inne cudo. Zwykłe stalowe formy do pieczenia chleba, używane w piekarniach, i do kupienia w hurtowni lub sklepie z wyposażeniem dla piekarni. Przed pierwszym użyciem taką formę należy odpowiednio przygotować. Trzeba dobrze oczyścić z wszelkich zanieczyszczeń, następnie całą pokryć cienką(...)rodzaju powłoką nieprzywieralną (mądrzejsi używają bardzo, oj bardzo mądrego słowa „antyadhezyjną”). Przed umieszczeniem ciasta chlebowego w formie należy ją dobrze w środku natłuścić - uzywam oleju lub smalcu. Po upieczeniu chleb z takiej formy wyskakuje sam, bez niczyjej pomocy. Nie trzeba pukać, stukać, ani podważać nożem. Wystarczy odwrócić formę do góry nogami, a chleb z niej sam wypada. Jedyne

    Przepis pochodzi z bloga Grahamka, weka i kajzerka, prowadzonego przez MarcinH.

  7. Dlaczego piekę własny chleb?
    Dlaczego piekę własny chleb?

    pewnego czasu piekę własny chleb. Wcześniej używałam wypiekacza, bo wygodniej. Nastawiałam składniki i czekałam, a wypiekacz robił za mnie wszystko. Trochę kręciłam nosem na brak chrupiącej skórki, ale smak chleba wynagradzał mi to z nawiązką. Koleżanka podrzuciła mi przepis na chleb, który robi się bajecznie szybko, przyjmuje większość dodatków i smakuje wyśmienicie. No i wpadłam, bo co dwa, trzy(...)piekę chleby z tego przepisu. Budując napięcie link wrzucę nieco niżej. Dlaczego piekę własny chleb? Podejrzewam, że znacie odpowiedź i sami z tych samych powodów wypiekacie lub chcielibyście wypiekać własny chleb, ale sprawdźmy czy się ze mną zgodzicie: Smak Jest to chyba dla mnie kluczowe. Bo nawet najzdrowszy chleb, który nie smakuje odpowiednio jest dla mnie nie do przyjęcia. Chleb

    Przepis pochodzi z bloga zamieszana.com, prowadzonego przez zamieszana.com.

  8. Chleb paleo (bezglutenowy, z mąki migdałowej)
    Chleb paleo (bezglutenowy, z mąki migdałowej)

    Chleb paleo z mąki migdałowej wyglądem i smakiem bardzo zbliżony jest do zwykłego chleba pełnoziarnistego , można z niego także zrobić pyszne kanapki. Wiele chlebów paleo bazuje na mące kokosowej i smakiem bardziej przypominają ciasto, za to ten chleb ma lekki posmak orzechowy dzięki mące migdałowej, ale poza tym smakuje jak prawdziwy chleb. To chleb bezglutenowy, bez zbóż, prawdziwie paleo. Kanapka(...)prezentuje się bardzo apetycznie, ale osobie na początku żywienia paleo, bardzo stęsknionej za smakiem chleba, chyba bardziej będzie smakowała zwykła kromka z masłem. Ten chleb paleo także świetnie nadaje się na grzanki czy tosty , można go też go zapiec z plasterkiem żółtego sera, o ile oczywiście jadasz sery. Jak więc zrobić taki smakowity i bezglutenowy chleb

    Przepis pochodzi z bloga PaleoSMAK, prowadzonego przez Grzegorz.

  9. Chleb kaszubski na podmłodzie
    Chleb kaszubski na podmłodzie

    prawda na liście produktów regionalnych tradycyjny chleb kaszubski jest chlebem żytnim, z dodatkiem ziemniaków i maślanki, wypiekanym w podłużnych formach, ale w branży piekarniczej od dawna funkcjonował „przemysłowy” odpowiednik tego chleba. Najstarszy ślad, na który udało mi się natrafić, to norma branżowa BN-77/8073-10 (z roku 1977). Chleb został wykonany metodą dwufazową na podmłodzie żytniej. Pierwsza faza to przygotowanie(...)podmłody z drożdży, wody i połowy przeznaczonej na chleb mąki, w tym przypadku z całości mąki żytniej. Druga faza to przygotowanie ciasto właściwego, w której dodaje się drugą połowę mąki (cała pszenną) i resztę składników przewidzianych poniższą recepturą: Chleb wyrasta w koszykach lub w prostokątnych foremkach (w tym drugim przypadku można dodać troszeczkę wody zwiększając wydajność ciasta). Co prawda powinien

    Przepis pochodzi z bloga Grahamka, weka i kajzerka, prowadzonego przez MarcinH.

  10. Chleb Borodinsky - żytni razowy rodem z Rosji
    Chleb Borodinsky - żytni razowy rodem z Rosji

    Anegdota mówi, iż żona jednego z rosyjskich generałów chcąc zagrzać wojska w przeddzień bitwy pod Borodino, upiekła partię bochenków razowego chleba żytniego, dodając nasiona dzikiej kolendry, które zebrała tego dnia. Prawda mówi, że kwaśny chleb żytni był w Rosji od wieków. Zdrowy rozsądek mówi zaś, że byłoby to niemożliwe, nawet dla bardzo troskliwej i pracowitej żony generała, upiec chleb żytni(...)wielu tysięcy rosyjskich żołnierzy (może tylko dla kilku wybranych oficerów). Podczas pieczenia chleba Borodinsky w całym domu roztacza się zapach kolendry i pieczonego chleba. Po upieczeniu powinien odleżeć swoje kilkanaście godzin, ale odczekać ten czas to niezmiernie trudne zadanie, bo na ten chleb ma się ochotę jak tylko dotrze do nas jego aromat... Składniki (na 2 foremki

    Przepis pochodzi z bloga Grahamka, weka i kajzerka, prowadzonego przez MarcinH.

  11. Kaszubski chleb na podmłodzie - październikowa piekarnia
    Kaszubski chleb na podmłodzie - październikowa piekarnia

    Piekarnia październikowa. Tym razem pieczemy wg przepisu Marcina, prowadzącego blog Grahamka,weka i kajzerka . Chleb na drożdżach. Bez zakwasu. Przyznaję, że podchodziłam do przepisu ostrożnie. Od kiedy piekę chleby na zakwasie, rzadko zdarza mi się piec chleby wyłącznie drożdżowe. Wyjątkiem są chleby tostowe. Główny powód jest taki, że te na zakwasie dłużej utrzymują świeżość, poza tym lubię chleby kwaśne(...)tego brakuje mi w drożdżowych. Chleb Marcina okazał się miłą niespodzianką.  Muszę przyznać, że przypominał mi i wyglądem i smakiem chleby sprzedawane w dawnych czasach, ale nie te z prywatnych piekarni, tylko te najzwyklejsze, które można było kupić w każdym sklepie, a przecież nawet te zwykłe, były o niebo lepsze niż dmuchane dzisiejsze. I rzecz najważniejsza - wyjątkowo długo chleb

    Przepis pochodzi z bloga Stare Gary, prowadzonego przez Stare Gary.

  12. Chleb z orzechami włoskimi i marchewką oraz recenzja kamienia do pieczenia chleba BAKERO
    Chleb z orzechami włoskimi i marchewką oraz recenzja kamienia do pieczenia chleba BAKERO

    Stało się - mam kamień do pieczenia :) Czytelnicy mojego bloga zapewne wiedzą, że namiętnie piekę pizzę, chleby i bułeczki. Do pełni szczęścia brakowało mi tylko magicznego kawałka granitu. Kiedy pojawiła się możliwość testowania kamienia do pieczenie BAKERO , nie wahałam się ani chwili!  Żegnajcie niedopieczone, zakalcowate pizze i klapnięte chleby! Od dziś w mojej kuchni goszczą tylko chrupkie i rumiane(...)wypieki. Na pierwszy ogień (czy też kamień:) poszedł fantastyczny chleb z orzechami włoskimi i marchewką mistrza Hamelmana. Granitowe kamienie BAKERO są bardzo ładnie wycięte i wypolerowane na rogach. Mój ma wymiar 30x40, czyli mieszczący się na standardowej blasze piekarnika .  Kolor to Granit Grey Tiny. Kamienie dostępne są w kilku kolorach, możecie je obejrzeć i zakupić na stronie

    Przepis pochodzi z bloga Ivka w kuchni, prowadzonego przez Ivka.

  13. Żytni chleb radzieckiego żołnierza, czyli styczniowa piekarnia
    Żytni chleb radzieckiego żołnierza, czyli styczniowa piekarnia

    efekty pierwszej w tym roku odsłony wspólnego blogowego pieczenia, przepyszny  chleb żytni. Tym razem  Amber   zaprosiła nas do wspólnego pieczenia razem z Guciem z   Kuchni Gucia . Gucio wybrał dla nas ten prosty żytni chleb, o którym pisze, że "ten chlebek jest efektem poszukiwań oryginalnych smaków chlebów żytnich razowych. Historia tego przepisu sięga(...)roku i chleb ten był uznawany za numer jeden w Rosji." Wcale mnie to nie dziwi, ten chleb to doskonały typowy razowiec: jest ciężki, mocno razowy i pięknie pachnie. Robiłam go tylko i wyłącznie z mąki żytniej razowej 2000, przy kolejnym pieczeniu pokombinuję trochę z  mąkami, dodam trochę sitkowej lub chlebowej. Następnym razem dodam do niego też kminek

    Przepis pochodzi z bloga Kulinarne przygody Gatity, prowadzonego przez Kulinarne przygody Gatity.

  14. Chleb pszenny razowy z burakami
    Chleb pszenny razowy z burakami

    Chleb pszenny razowy z burakami... Pyszny, domowy chleb o niespotkanym wyglądzie.  Wypieczony z mąki pszennej razowej. Z dodatkiem wiórków czerwonych buraków. Pełen ziaren słonecznika. Polecam! Kromki chleba psznnego razowego z burakami poukładana na przemian z kromkami chleba pszennego z czosnkiem.   Składniki: 700 g mąki pszennej razowej; 25 g świeżych drożdży; 300 ml letniej wody; 1 łyżka oliwy(...)czerwonych buraków startych na tarce o drobnych oczkach (tzw. drobne wiórki; 1 łyżeczka soli; 1 łyżeczka drobnego, brązowego cukru; 100 ml ziaren łuskanego słonecznika; 2 łyżki mleka do posmarowania chleba po wierzchu. Sposób przygotowania: Surowe buraki (około 2 małych) obrać, umyć, osuszyć, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach (na tzw. drobne wiórki, nie na miazgę). Do miski (u mnie

    Przepis pochodzi z bloga Gospodyni Miejska, prowadzonego przez Gospodyni Miejska.

  15. Chleb na drożdżach z rozmarynem i pomidorami z maszyny do chleba
    Chleb na drożdżach z rozmarynem i pomidorami z maszyny do chleba

    ramach różnych prób z chlebami drożdżowymi dzisiaj chleb z dodatkiem suszonych pomidorów, rozmarynu i parmezanu. Chleb ładnie pachnie rozmarynem, a dzięki pomidorom ma piękny kolor. Głównie używam tych chlebów do robienia tostów ale tradycyjna kanapka też będzie smaczna. Polecam! Oryginalny przepis  tutaj składniki 180 ml wody 180 ml 90 ml mleka  3 łyżki oliwy z oliwek(...)szklanki startego parmezanu 3 szklanki mąki chlebowej 3 łyżeczki drożdży 90 ml posiekanych  suszonych pomidorów  przygotowanie W szystkie składniki ( za wyjątkiem pomidorów) umieścić w maszynie do pieczenia chleba zgodnie z zaleceniami producenta - najpierw mokre, potem suche, sól i cukier wsypuję w 2 narożniki, na środku mąki robię lekkie wgłębienie i wsypuję drożdże.   Nastawić program podstawowy (u mnie

    Przepis pochodzi z bloga Stare Gary, prowadzonego przez Stare Gary.

Wybierz stronę :