chleb - 25628 przepisów (strona:12/1709)

Domowy chleb z chrupiącą skórką 49

Domowy chleb z chrupiącą skórką Lubicie domowe pieczywo? Dziś mam dla Was prosty i sprawdzony przepis na pyszny domowy chleb z chrupiącą skórką. Chleb przygotowałam na bazie mąki pszennej chlebowej typ 750. Chleb z tego przepisu wychodzi miękki w środku z chrupiącą skórką. Czyli taka jak lubię najbardziej Efekt chrupiącej skórki uzyskujemy dzięki pomadzie, którą smarujemy chleb tuż przed pieczeniem(...)Koniecznie wypróbujcie ten przepis na pyszny domowy chleb. Warto Jak zrobić domowy chleb? Sprawdź prosty przepis na domowy chleb. Minimalna ilość składników, prosty sposób przygotowania. A efekt? Pyszny domowy chleb z miękkim środkiem i chrupiącą skórką. Składniki: 700 g mąki pszennej chlebowej typ 750 TOTA + mąka do podsypania 300 ml wody 125 mleka 2 płaskie łyżeczki soli 2 pełne łyżeczki

Słodkie okruszki
Chleb polski na zakwasie wg Aleex (Sourdough Polish bread) 54

Dziś obchodzimy Światowy Dzień Chleba. Ludzie pieką chleby od zawsze. Jednak okrągłe lub podłużne bochenki, z puszystym miąższem i z chrupiącą, popękaną skórką nie są podobne do pierwszych chlebów. Te, które pieczono w starożytnej Grecji, Mezopotamii, Rzymie czy Egipcie miały kształt płaskich, twardawych placków. Pieczono je z ziaren różnych zbóż, od zawsze chlebowe bochny były bardzo cenne i traktowano(...)należną czcią. Wkładano je nawet do egipskich grobowców, by dusze zmarłych miały pożywienie w zaświatach.  Chleb na zakwasie to także odkrycie egipskie. Jak głosi legenda jedna z niewolnic zostawiła przygotowaną do wypieku chleba mieszankę wody i mąki w nasłonecznionym miejscu, bo po prostu o niej zapomniała. Kiedy mieszanina sfermentowała, dziewczyna, bojąc się kary, postanowiła wykorzystać ją do wypieku. Okazało

W mojej kuchni
Tartine Bread – Chad Robertson – Chleb z najlepszej piekarni świata 44

Tartine Bread – Najpiękniejsza książka o chlebie i nie tylko Tartine Bread to “… Najpiękniejsza książka o chlebie, jaka została wydana …” – The New York Times Chleb jest podstawą posiłku, centrum codziennego życia, a każdy bochenek opowiada historię piekarza, który go ukształtował. Tartine Bread. Chleb z najlepszej piekarni świata – Chad Robertson. Książka, która jest na rynku(...)wydawniczym od dawna teraz ku radości domowych piekarzy i wszystkich miłośników pieczywa na zakwasie została przetłumaczona na język polski. Tartine Bread – Chleb z najlepszej piekarni świata – Chad Robertson W małej piekarni Tartine w San Francisco wypieki znikają z półek każdego dnia w ciągu godziny od wyjęcia z pieca! Nic dziwnego, skoro powstaje tam najlepszy chleb na świecie. Tajemnicą

Tajemnice Smaku
Włoski chleb z oliwkami i suszonymi pomidorami. 49

Włoski chleb z oliwkami i suszonymi pomidorami. Suszone pomidory , oliwki i to wszystko w chlebie bez drożdży i jajek. Jest to przepis na pyszny chleb nadziewany suszonymi pomidorami i oliwkami , to chleb idealny do kanapek, jako przekąskę lub przystawkę . Włoski chleb z oliwkami i suszonymi pomidorami sprawi, że staniemy się wielkimi fanami domowego pieczywa . Chleb jest wegański ! Warto wykonać domowy(...)chleb . Pomidor jest jednym z najpopularniejszych warzyw, chętnie sięgają po niego dorośli jak i dzieci. W kuchni ma wiele zastosowań. Regularne jedzenie pomidorów pozytywnie wpływa na skórę, włosy i paznokcie. Zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy i zawału serca. Mają działanie antynowotworowe. Wzmacnia odporność organizmu. Wspierają proces trawienny. Korzystnie wpływają na układ nerwowy. Opóźniają procesy starzenia się organizmu. Bardzo dobrze wpływają

Zdrowy Styl Joanny
Chleb orkiszowo konopny 85

Chleb orkiszowo konopny z idealnie chrupiącą skórką, miękkim wnętrzem i lekkim orzechowym posmakiem wart jest każdej minuty pracy poświęconej na jego przygotowanie. Długo zachowuje świeżość, jest prosty do wykonania i bardzo smaczny - podobnie jak mój ulubiony chleb żytni razowy na zakwasie Poniższy przepis na chleb orkiszowy z mąką konopną łączy w sobie zalety dwóch, zaliczanych do najzdrowszych, rodzajów mąki. Mąka(...)konopna charakteryzuje się wysoką zawartością łatwo przyswajalnego białka, błonnika, witamin B i E oraz składników mineralnych. Jest dość ciężka, dlatego do wypieku chleba dodaje się jej nie więcej niż 20% ogólnej wagi wszystkich rodzajów użytej mąki. Mąka orkiszowa dostarcza ryboflawinę, niacynę i tiaminę (witaminy z grupy B) oraz witaminę E. Jest źródłem żelaza, manganu, magnezu, fosforu, miedzi i aminokwasów. Jest

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Chleb bez zagniatania pszenny na drożdżach 1979

Chleb bez zagniatania z czterech składników…w końcu go upiekłam. Przymierzałam się do jego upieczenia od dłuższego czasu. Chleb bez zagniatania wydawał mi się raczej niemożliwym przedsięwzięciem. Jak zwykle moja ciekawość zwyciężyła nad moim sceptycyzmem. Podobną techniką piekę duński chleb z żytniej mąki. Jest to bardzo praktyczna i mało pracochłonna metoda pieczenia chleba. Polecana zwłaszcza dla laików. Więc jeśli(...)kiedykolwiek nie piekliście chleba, a macie ochotę to polecam pszenny chleb bez zagniatania. Metoda pieczenia polega na tym, że składniki na chlebowe ciasto mieszamy łyżką w misce odpowiednich rozmiarów. Następnie przykrywamy szczelnie spożywczą folią i odstawiamy do wyrośnięcia na 12 – 18 godzin w zależności od temperatury. Moje ciasto wyrastało około osiemnastu godzin. Ciasto jest dosyć rzadkie po wyrośnięciu

codojedzenia
Bezglutenowe chleby Incola :) 134

Nadszedł czas na podsumowanie moich testów dotyczących bezglutenowych chlebów Incola. Trochę mi zajęło zanim zjadłam je wszystkie, bo niestety nikt mi nie pomagał w ich konsumpcji :) Początkowo pisałam opinie osobno, pod każdym rodzajem pieczywa, jednak niedługo po tym stwierdziłam, że raczej nie ma sensu dalej pisać w ten sposób, bo po prostu wiele informacji, określeń, słów się zwyczajnie powtarzało. Dlatego(...)postanowiłam napisać jedną, w miarę krótką i zwięzłą notkę o moich odczuciach i wspomnieć, który chleb smakował mi najbardziej, który najmniej, co mi się nie podobało itp. Zainteresowanych odsyłam na sam dół. Poniżej możecie przejrzeć zdjęcia wszystkich wariantów smakowych chlebów, niestety niekiedy brakuje jakieś fotografii, bo testowałam owe chleby na przestrzeni 2-3 miesięcy, dlatego gdzie nie gdzie można spotkać

Zdrowie na języku :P
Mój pierwszy raz z chlebem na zakwasie 164

sklepach koło pieczywa nawet nie powinno leżeć, a nawet jeśli już znajdzie się jakiś uczciwy bochenek, to jego cena przyprawia o palpitację serca. Mam co prawda maszynę do wypieku chleba, jednak wypieki na klasycznych drożdżach mogę spożywać nie częściej niż raz w tygodniu, a taki chleb jest smaczny najwyżej dwa dni. W moim wyobrażeniu o wypiekach na zakwasie tworzyło się(...)przez ten proces, bo jest on naprawdę prosty, a jedyne czego tu potrzeba to czasu, dokładnie 4 dni na powstanie pierwszego zakwasu i 25 h do napawania się przepysznym chlebem. Ten, który widzicie na zdjęciu to był mój pierwszy chleb, od tego czasu (czyli od około miesiąca) co sobotę piekę takie dwa bochny dla moich Miśków i dla rodziców

greenscarf
Chleb Hokkaido mleczny na Tang Zhongu 182

proszku 11 g drożdży instant (lub 30g drożdży świeżych) 1 średnie jajko 59 g śmietanki kremowej 54 g mleka 184 g Tang Zhong 49 g roztopionego masła Przygotowanie chleba: W misce wymieszaj wszystkie płynne składniki (mleko, śmietankę, jajko), następnie dodaj suche składniki (sól, cukier, mleko w proszku i drożdże. Wymieszaj dokładnie, tak aby wszystkie składniki dokładnie się połączyły, następnie dodaj(...)rolki do każdej formy. P rzykryj i pozostaw do wyrastania przez około 40-45 minut (ciasto powinno podwoić swoją objętość), najlepiej w temperaturze 38 ° C i wilgotności 85%. Posmaruj chleb roztrzepanym jajkiem i wstaw do nagrzanego na 180 ° C piekarnika. Piecz około 30 minut, aż do zbrązowienia chleba. Wyjmij z formy i pozostaw do wystygnięcia na kratce.  Chleb zaczyna

Grahamka, weka i kajzerka
Chleb z naczynia żaroodpornego 30

Zapraszam Was po szybki i bardzo prosty chleb z naczynia żaroodpornego. Przepis jest bardzo prosty i co najważniejszy szybki w przygotowaniu. Upieczenie idealnego bochenka chleba w domu może być trudnym zadaniem. Ale dzięki odpowiednim wskazówkom i sztuczkom możesz uzyskać chrupiącą skórkę i miękką konsystencję domowego chleba. Niezależnie od tego, czy jesteś nowicjuszem w pieczeniu, czy doświadczonym piekarzem, te wskazówki pomogą(...)uzyskać idealny bochenek chleba za każdym razem. Dlaczego piec chleb w naczyniu żaroodpornym? Naczynie żaroodporne to rodzaj naczynia do pieczenia, które jest często używane do pieczenia chleba. Ma różne kształty, okrągłe i podłużne i może być wykonany z ceramiki, kamionki, szkła hartowanego. Kształt naczynia i zamknięcia umożliwia równomierne rozprowadzenie ciepła w cieście, dzięki czemu uzyskuje się równomiernie upieczoną i złocistobrązową

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Chleb faszerowany – chleb zapiekany z farszem a’la pizza 280

Chleb faszerowany to pomysł na pyszną przekąskę na imprezę, ale także na kolację oraz obiad. Chleb zapieczony jest z nadzieniem podobnego do pizzy – znajdziesz w nim ser żółty, pieczarki, paprykę, cebulę oraz kiełbasę lub szynkę. Jak zrobić przekąskę na imprezę z chleba? Aby przygotować chleb z nadzieniem, należy wydrążyć bochenek chleba, a następnie umieścić w nim zrobiony wcześniej farsz(...)koniec całość zapiekamy i gotowe! Przepis na chleb faszerowany Chleb faszerowany a'la pizza Via Gusto Chleb faszerowany to pomysł na pyszną przekąskę na imprezę, ale także na kolację oraz obiad. Chleb zapieczony jest z nadzieniem… Drukuj Czas przygotowania: 20 min Czas pieczenia/gotowania: 25 min Ocena: 5.0 /5 ( 2 głos/y ) składniki 1 bochenek chleba

Via Gusto
CHLEB ORKISZOWY JASNY NA ZAKWASIE, Z GARA 55

Chleb orkiszowy jasny na zakwasie, czyli chleb dla jednych zwykły (bo zajadają takie codziennie), dla innych niezwykły. Moje najmłodsze Dziecię wychowane na chlebach pełnoziarnistych na zakwasie, pieczonych w formach, gdy zobaczyło kilka lat temu u koleżanki taki zwykły chleb z piekarni było w małym szoku- dla niej był to chleb niezwykły, bo te które jadała codziennie, to takie zwykłe(...)pospolite...😂 Taki chleb jak się okazuje znalazł u nas swych zagorzałych wielbicieli, może to chęć urozmaicenia, a może faktycznie coś w sobie ma..., Skórka od takiego chleba jest bowiem bajeczna- meeega chrupiąca 👌, miękisz jest bardzo sprężysty i wilgotny. I choć nie jest to nasz chleb codzienny, to bywa ostatnio dość często. Trzeba tylko rozplanować sobie czas na jego przygotowanie

Smaczne Zdrowe
Chleb razowy 64

Czas czytania: 3 min Dziś zapraszam na rewelacyjny chleb razowy przygotowany na podstawie przepisu Kena Forkish’a. Procedury przygotowania chleba zostały odrobinę uproszczone przeze mnie i sprawdzone tak, aby każdy nawet początkujący piekarz mógł przygotować go samodzielnie w domu. Do wypieku tego chleba przyda się garnek żeliwny z pokrywką. Chleba jest wspaniały bardzo miękki i sprężysty z ciemnym miąższem(...)pięknie wypieczoną skórką. Stopień wypieczenia skórki chleba możecie sobie dopasować według własnych upodobań poprzez wydłużenie ostatniej fazy pieczenia chleba o 10 minut. Dzięki temu skórka będzie grubsza, ciemniejsza i jeszcze bardziej chrupiąca. Osobiście bardzo taką skórkę lubię, ale ze względu na moje dzieci, które są w fazie gubienia zębów, nie mogę zbyt mocno jej przypiec, bo bezzębnym osobnikom trudno byłoby

SprawdzonaKuchnia.pl
Chleb z płatkami i ziarnami 58

Czas czytania: 3 min Po ostatniej wizycie w szwedzkim sklepie z wyposażeniem wnętrz wróciłam do domu z suchą mieszanką chlebową. Mieszanka na chleb sprzedawana jest w kartonie podobnym do kartonu na soki. Sposób przygotowania jest banalnie prosty, wystarczy dolać ciepłą wodę, wymieszać i w zasadzie ciasto na chleb jest już gotowe. Musiałam kupić, sprawdzić i przetestować osobiście ten chlebek(...)sklepie miałam okazje spróbować go i smakował naprawdę dobrze. Jeśli lubicie ciężkie wilgotne pieczywo pełne nasionek, to ten chleb naprawdę Wam posmakuje. Osobiście nie jestem zwolennikiem gotowych mieszanek i zawsze zachęcam do przygotowywania potraw od podstaw we własnym domu. Dlatego też po „zbadaniu” składu chleba stworzyłam recepturę przypominającą wcześniej wspomniany chleb. Chleb piekłam już kilka razy

SprawdzonaKuchnia.pl
Pszenny chleb bez wyrabiania (na drożdżach świeżych lub suchych) / No Knead Crusty Bread 67

Pszenny chleb bez wyrabiania (na drożdżach świeżych lub suchych) Pszenny chleb bez wyrabiania na drożdżach suchych lub świeżych posmakuje każdemu wielbicielowi domowego pieczywa . Ten szybki chleb z chrupiącą skórką przypadnie do gustu zwłaszcza fanom włoskiej ciabatty lub francuskich bagietek. Poznajcie nową metodę wyrastania ciasta na chleb na poniższym filmie : Kliknij tu, by subskrybować mój kanał na Youtube Mój domowy chleb(...)pszenny to chleb bez wyrabiania - wszystkie składniki wystarczy wymieszać łyżką lub mikserem - tylko do połączenia. Gdy z ciasta da się uformować luźną, trochę klejącą kulę, ciasto jest gotowe, nie potrzeba zagniatania. Nie powinno być gładkie i elastyczne tak jak typowe ciasto drożdżowe na chleb czy bułki . Chleb możecie przygotować na drożdżach suchych (instant) lub świeżych. Pszenny chleb na drożdżach

Lekcje w kuchni
Chleb pszenno-żytni na zakwasie z nasionami konopi siewnej 70

Chleb pszenno-żytni na zakwasie z nasionami konopi 2019-08-14 12:57:25 Porcje 15 Większość z nas nie wyobraża sobie dnia bez kromki chleba. I słusznie, bo pieczywo to nieodłączny element naszej codziennej zdrowej diety, ale i naszej kultury. Jednak to, co obecnie znajduje się na sklepowych półkach, jest jedynie masowym produktem i nie ma nic wspólnego(...)tradycyjnym chlebem. Dlatego już jakiś czas temu zrezygnowałam z ogólnie dostępnego chleba. Nastawiłam zakwas, wyhodowałam go i chleb wypiekam sama. Dzisiejszy przepis na chleb jest dla tych, którzy są na etapie początkującym, jeśli chodzi o wypiek domowego chleba. Jest bardzo prosty w przygotowaniu - wystarczy wszystkie składniki wymieszać łyżką i gotowe! Dzięki tak prostemu przygotowaniu stał się naszym chlebem codziennym, więc

Wędrówki po kuchni
CHLEB ORKISZOWY JASNY, NA ZAKWASIE, BEZ DODATKU DROŻDŻY 223

mniejszych form. Kiedyś piekłam go w jednej dużej i drugiej małej. Tak było przez długi czas, moja Rodzinka uwielbia bowiem ten chlebek. To taka dużo zdrowsza alternatywa dla chlebów pszennych (choć ja osobiście preferuję chleby pełnoziarniste, to i taki jasny-orkiszowy również jest bardzo zdrowy). Chlebki na zakwasie nie mają sobie równych. Wiem co mówię..., kto raz spróbuje chleba(...)zakwasie, inny mu już nie będzie smakował... Ja nawet na wakacje zabieram zapas swoich chlebów, takich się nie kupi, niestety... Na szczęście pieczywo na zakwasie nie starzeje się "nigdy", ono tylko każdego dnia smakuje inaczej. Jak dla mnie każdego kolejnego dnia jest jeszcze smaczniejsze... Dla tych, którzy obawiają się piec chleby na zakwasie, ten przepis będzie idealny. Jest to chyba

Smaczne Zdrowe
Normandzki chleb jabłkowy - wrześniowa piekarnia 186

Wrześniowa piekarnia u Amber. Tym razem chleb zaproponowała   Kamila z Ogrodów Babilonu . Chleb, który od dawna miałam ochotę upiec, ale jakoś zawsze coś stawało na przeszkodzie. Dzień przed ukazaniem się zaproszenia do piekarni, pomyślałam, że może wreszcie się zdecyduję - i proszę, Ania zaprosiła nas do pieczenia właśnie tego chleba. Cydr, suszone jabłka i przepis J.Hamelmana, nic tylko piec(...)czasu na suszenie, dałam ok 100g a nie 140 jak zalecano w przepisie. Uważam,że to całkiem wystarczająca ilość. Cydr miałam bardzo wytrawny - i całe szczęście, bo chleb i tak jest słodkawy. Nie dodawałam drożdży, bochenki wyrastały trochę ponad 2 godziny.  Chleby upiekły się ładnie, są smaczne, ale jednak jak dla mnie, zdecydowanie zbyt słodkie. Może

Stare Gary
Chleb litewski - listopadowa piekarnia 158

Piekarnia listopadowa to żytni chleb litewski. Bardzo dawno nie piekłam czysto żytniego chleba, z chęcią więc przystąpiłam do pieczenia. Przepis tym razem zaproponowała  Kamila z Ogrodów Babilonu  a przepis oryginalny znaleźć można na blogu  Mirabbelki . Mój chleb wyszedł bardzo smaczny, ale dosyć niski. W foremkach rósł ładnie, ale zaraz po włożeniu do piekarnika mocno opadł(...)już zostało. Nie wpłynęło to, na szczęście, na smak chleba. Jest mocno kminkowy, długo utrzymuje świeżość i nie jest pracochłonny (wymaga jedynie czasu). Z gęsim smalcem - pychota! Polecam! Przepis cytuję ze strony  Amber  porcja ciasta na 2 formy keksowe Źródło przepisu Mirabbelka 50 g zakwasu 130 g mąki żytniej 120 g wody  Składniki wymieszać i odstawić

Stare Gary
Chleb z orzechami i rozmarynem 128

bułeczkach przyszedł czas na chleb. W sumie zasady pieczenia chleba są do siebie podobne, najczęściej różnice dotyczą zastosowanych dodatków. Ten przepis na chleb znalazłem w książce Caroline Bretherton „Baking”. Muszę przyznać, że kombinacja orzechów włoskich i świeżego rozmarynu sprawdza się wyśmienicie. Robiłem już ten chleb z orzechami i rozmarynem kilka razy – zawsze wychodzi piękny i smaczny. Zapraszam(...)Chleb z orzechami i rozmarynem – składniki: 450 g mąki pszennej chlebowej* 1 łyżeczka soli 3 łyżki oliwy z oliwek (plus ze 2 łyżki do smarowania) 3-4 łyżeczki suchych drożdży 1 łyżeczka cukru 300 ml ciepłej wody (100 ml wrzątku + 200 ml zimnej) 170 g pokruszonych orzechów włoskich 2-3 łyżki drobno pokrojonego rozmarynu (najlepjej świeżego) *mąka chlebowa

UgotujmyTo.pl
Chleb pszenno żytni na zakwasie 100

Już pisałam wcześniej, że bardzo mi się spodobało pieczenie chleba, mimo że muszę się jeszcze o tym sporo nauczyć. Po łatwiejszych chlebkach drożdżowych przyszedł czas na chleb pszenno żytni na zakwasie… Najbardziej pracochłonne i stresujące w przygotowaniu chleba na zakwasie jest… wyhodowanie zakwasu. Zwlekałam z tym dość długo, ale w końcu skorzystałam z doświadczenia Liski ( http://pracowniawypiekow.blogspot.co.uk/2009/02/zakwas-zytni-krok-po-kroku.html(...)ciepło jest warunkiem niezbędnym do jego wzrostu. Teraz jest już silny i czeka spokojnie w lodówce na swój następny raz! Na pewno będę go systematycznie wykorzystywać, a co   Chleb pszenno-żytni na zakwasie – składniki: 240 g zakwasu żytniego razowego – dokarmionego 12 godzin wcześniej 1 szklanką mąki razowej + 1/2 szklanki wody 90 g mąki żytniej razowej

UgotujmyTo.pl
Chleb orkiszowy 118

Uwielbiam takie proste -jak ten- przepisy na chleby :)! Mało pracy, a efekt końcowy zachwyca wyglądem i smakiem! Całe przygotowanie polega na wymieszaniu wszystkich składników a potem przełożeniu ich do nagrzanego żeliwnego garnka! Dodatkowo chleb orkiszowy przygotowywany jest na drożdżach, więc nie można wymigiwać się tym, że nie ma się zakwasu ;)! Po prostu… prościej się nie da! Niestety trzeba mieć(...)garnek żeliwny… Jeśli akurat nie jest się szczęśliwym posiadaczem owego garnka, to można na początek pożyczyć jakiś na przetestowanie od kogoś znajomego a jak nam chleb zasmakuje to dopiero kupić….;) Jak każdy chleb pieczony w garnku ma chrupiącą skórkę i wilgotny miękisz. Do przepisu będę jeszcze wracać a jak uda mi się kupić gdzieś mąkę jasną orkiszową

UgotujmyTo.pl
Jesienny chleb 148

tylko zobaczyłam ten chleb na blogu  Co do jedzenia  wiedziałam, że muszę go upiec. Po prostu muszę . Zabrało mi to chwilę, a jeszcze dłuższą przygotowanie posta. Ale - co się odwlecze... I w końcu jest: pierwszy poważny chleb - na poolish... A co to takiego...? Dla laików, takich jak ja, najprostszym wyjaśnieniem może być: niedorobiony zakwas... Miesza się bowiem taką(...)cieple lub całą noc w lodówce, by w następnym kroku dodać jeszcze trochę drożdży i wszystkie pozostałe składniki: resztę wody i mąki, sól, dowolne dodatki smakowe. Tak przygotowany chleb ma nieco inną konsystencję niż zwykły na drożdżach, ma fantastyczne dziury i dłużej zachowuje świeżość. Dla niewtajemniczonych (jak ja) w magię pieczenia chleba na zakwasie, poolish może być pierwszym krokiem

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Chleb pszenny z oliwkami i estragonem 166

Chleb pszenny z oliwkami i estragonem... Pyszny domowy chleb o miękkim środku i chrupiącej skórce. O pięknym aromacie suszonego estragonu. Z dodatkiem zielonych oliwek. Smakowity wyrób domowej piekarni!   Składniki: 650 g mąki pszennej; 50 g zielonych oliwek (waga netto, po odsączeniu) + mąka do ich oprószenia; 1 czubata łyżeczka estragonu. 2 łyżeczki soli; 2 łyżki oliwy/oleju; 425 ml ciepłej wody(...)podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto ponownie zagnieść (ja w tym celu umieściłam w mikserze na 2 minuty) i umieścić w keksówce wyłożonej papierem do pieczenia. Tak przygotowany chleb posypać mąką po wierzchu i odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce, aby trochę podrósł. Chleb piec w 200 stopniach (grzałka góra i dół, 3 półka) w przypadku piekarnika elektrycznego

Gospodyni Miejska
Chleb razowy na maślance 191

Chleb razowy na maślance... Złocista, chrupiąca skórka. Miękkie, pełne ziaren wnętrze. I piękny zapach pieczonego chleba unoszący się po domu. Smacznego!   Składniki: 250 g mąki pszennej razowej; 250 g mąki pszennej; 50 g świeżych drożdży; 500 ml maślanki naturalnej; 1 łyżeczka soli; 2 łyżki ziaren łuskanego słoneczniku; 3 łyżki ziaren sezamu. Sposób przygotowania: Maślankę lekko podgrzać (do temperatury maksymalnie(...)obsypać otrębami (rodzaj dowolny). Do tak przygotowanej keksówki wlać ciasto. Wierzch ciasta wyrównać łyżką namoczoną w zimnej wodzie, zwilżając je jednocześnie. Odstawić na około 10 - 15 minut do wyrośnięcia. Chleb piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (termoobieg, 3 półka) przez około 60 minut. Na około 20 minut przed końcem pieczenia termoobieg można zamienić na samą grzałkę dolną, aby wierzch

Gospodyni Miejska
Chleb Graham na zakwasie 270

Chleb Graham na zakwasie... Podłużny chleb z chrupiącą skórką. Upieczony z mąki pszennej Grahama. Na bazie zakwasu żytniego. Pyszny, zdrowy, domowy. Polecam! Składniki: Zaczyn: 3 łyżki zakwasu żytniego; 1 szklanka mąki żytniej razowej (typ 2000); 1 szklanka mąki pszennej (u mnie typ 650); 500 ml przegotowanej, letniej wody. Ciasto chlebowe: 300 g mąki pszennej Grahama (typ 1850); 200 g mąki(...)folią (ja wkładam do foliowej reklamówki i szczelnie ją zawiązuję) i odstawić w ciepłe miejsce na 4 godziny do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić swoją objętość). Po tym czasie chleb włożyć do piekarnika nagrzanego do 220 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i piec przez 15 minut, nastepnie zmniejszć temperaturę do 200 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka

Gospodyni Miejska

Proponowane wyszukiwania