bułka z pieczarkami - 1201 przepisów (strona:6/81)

Papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem 444

Mnie kolorowy wygląd papryki, zawsze zachęca do jej jedzenia. Składniki: ok. 6 papryk podobnej wielkości 2 średnie cebule 3 ząbki czosnku 5 dużych pieczarek 400 – 500 g mielonego mięsa wieprzowego (u  mnie karkówka) 2 łyżki bułki tartej 100 g białego ryżu (1 torebka) pół pęczka natki pietruszki sól, pieprz oliwa z oliwek Ryż gotujemy w osolonym wrzątku zgodnie(...)ząbki czosnku wyciskamy, a cebule drobno siekamy i dodajemy do mięsa). Siekamy pół pęczka natki i dodajemy do pozostałych składników.  Dodajemy także obrane i starte na tarce jarzynowej pieczarki. Dosypujemy bułkę tartą oraz sól i pieprz. Masę wyrabiamy rękami, aż składniki połączą się. Na końcu dosypujemy ugotowany ryż i ponownie mieszamy. Papryki myjemy i odcinamy górne części. Pozbywamy się gniazd

Poezja smaku
Placek do barszczu 153

białka 1 łyżka proszku do pieczenia 2 łyżki kwaśnej śmietany 1 zupa ogonowa Farsz: 70 dag mięsa mielonego 70 dag kg pieczarek 3 cebule 1 całe jajko 8 jajek ugotowanych na twardo 3 kopiate łyżki bułki tartej 2 kostki rosołowe Sposób przygotowania: Ciasto: Mąkę przesiewamy, dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy gładkie ciasto. Nie powinno kleić się do rąk. Dzielimy(...)Cebulę drobno siekamy, podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, dodajemy starte na dużych oczkach pieczarki, wkruszamy kostki rosołowe i smażymy aż pieczarki odparują. Surowe mięso mielone mieszamy z przestudzonymi pieczarkami, jajkiem, bułką tartą i jajkami startymi na grubych oczkach. Całość dokładnie wyrabiamy rękami jak na mielone. Wykonanie: Połowę ciasta wałkujemy na prostokąt wielkości blaszki (25x36) z małymi zakładkami. Wstawiamy do piekarnika

Kolorowy Przepisownik
Pulpety z pieczarką w sosie 164

pieczarką. Są bardziej soczyste i równie pyszne jak moja poprzednia wersja pulpetów w sosie paprykowo - pomidorowym. Składniki: 80 dag łopatki 2 duże cebule 8 dużych pieczarek 1 jajko 3 czubate łyżki bułki tartej sól, pieprz natka pietruszki 1 łyżka smalcu Dodatkowo: 1 cebula 10 pieczarek 1 kostka pieczarkowa Knorra 4 ziarenka ziela angielskie 5 ziarenek pieprzu 2 liście laurowe sól(...)topimy na patelni i obsmażamy cebulę na złoty kolor. Dodajemy pieczarki i solimy. Jak pieczarki puszczą wodę, czekamy aż odparuje. Do zmielonej łopatki dodajemy już schłodzoną cebulę z pieczarkami, 1 jajko, bułkę tartą oraz ok. 2 łyżek pokrojonej natki pietruszki. Dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. W dużym garnku zagotowujemy ok. 2 litrów wody. Dodajemy ziele angielskie, pieprz

tojestpyszne.blogspot.com
BUŁKA NADZIEWANA PIECZARKAMI 130

weekend spacerowałam po Rynku Starego Miasta w Warszawie. Od lat sprzedawane są tam  bułki nadziewane farszem z pieczarek . Często na spacerach z koleżankami z dawnych lat  kupowałyśmy je i zajadałyśmy się nimi. I właśnie na tym naszym niedzielnym, rodzinnym spacerze, moja córka ponownie poprosiła o kupno tej zapiekanki. Postanowiłam jej ją zrobić... i spytać o porównanie,czy smak(...)Składniki: pieczarki cebula masło śmietana sól,pieprz bułka Pokrojoną cebulę podsmażyłam na maśle. Dodałam pokrojone w miarę drobno pieczarki. Posoliłam,dodałam pieprz i dusiłam je. Pod koniec smażenia dodałam około 3 łyżek śmietany.   Bagietki przekroiłam na pół. Wydrążyłam w nich otwór. Włożyłam bułki do piekarnika. Podpiekłam,aż zrobiły się lekko chrupiące. Bułki nadziewałam farszem pieczarkowym.   I pysznie gorące

potrawyregionalne
Pieczarki faszerowane 169

dobrze smakują na ciepło jak i na zimno. Można je też upiec w piekarniku, będą mniej kaloryczne ;-) Zapraszam!!!   Składniki: 15 szt. większych pieczarek, 0,5 kg mięsa mielonego, 1 cebula, sól, pieprz, 3 łyżki bułki tartej, 1 jajko, kawałek sera żółtego lub kostka serka topionego, olej/oliwa do smażenia   Wykonanie: Mięso mielone przekładamy(...)miski, wbijamy do niego jajko i przyprawiamy solą i pieprzem.   Cebulkę drobno siekamy, dodajemy do mięsa. Dodajemy bułkę tartą, dokładnie mieszamy. Jeżeli mięso jest rzadkie dodajemy więcej bułki tartej. Pieczarki myjemy, usuwamy ogonki. W każdy kapelusz wkładamy kawałek żółtego sera lub serka topionego.   Przykrywamy go mięsem mielonym. Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju na brązowy kolor. Smażenie rozpoczynamy

Passion of Cooking
Kapuśniaczki 170

delikatnie mikserem przez 5. Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. 1 kg kapusty kiszonej 1 duża cebula 300-400g gotowanego mięsa drobiowego bądź wieprzowego 2-3 łyżki bułki tartej 200g pieczarek ew. suszone grzyby pieprz, sól, gałka muszkatołowa Kapuste należy dobrze odsączyć, pokroić i przegotować przez ~2h. W tym czasie można przygotować mięso, zmielić je, dorzucić bułki tartej

Przepysznik - BLW i nie tylko
Dworcowe zapiekanki 344

Dzisiejszy przepis powstał za sprawą specjalnego gościa, którym jest mój luby, może i nieszczególnie utalentowany kulinarnie, ale za to robiący najlepsze dworcowe zapiekanki na świecie ;)Składniki:- dwie długie bułki- ok. 5 pieczarek- 200 g żółtego sera- margaryna- sól, pieprz- ketchup- opcjonalnie 3-4 plasterki szynki Przygotowania zaczynamy od starcia na grubych oczkach tarki pieczarek i sera. Szynkę kroimy w paseczki(...)niech ten punkt pominie) nie musi być ich dużo, w sumie im mniej, tym bardziej dworcowo ;)Następnie na wierzchu lądują pieczarki. Nam na idealną proporcję wystarczyło 5 sztuk, ale ostateczna ilość zależy przede wszystkim od długości użytych przez Was bułek. Na tym etapie przyprawiamy całość dość obficie solą i pieprzem. Na samej górze rozkładamy starty żółty ser i nasza robota

Kulinarne zapędy Kokosa
Sajgonki 107

kałuży rzepakowego oleju, ale i kompletnej improwizacji. Jestem wielką fanką zarówno ananasa, jak i pieczarek. Chociaż tych drugich w dzieciństwie wręcz nie znosiłam. Pamiętam, jak kupowałam sobie bułki z pieczarkami i próbowałam je w siebie wmusić, wmawiając sobie, że ich nielubienie jest tylko w mojej głowie i mogę to pokonać. Wszyscy wokół mnie je uwielbiali, więc miałam wrażenie

Weganizm infantylny
Bułeczki drożdżowe z pieczarkami i szpinakiem 132

Takie właśnie malutkie bułeczki drożdżowe wypełnione po brzegi pieczarkami i szpinakiem przygotowałam już jakiś czas temu na kolację w niedzielę. Muszę powiedzieć, że był to po

ciastkowylab
Klopsy w sosie pieczarkowym 184

Klopsy w sosie pieczarkowym... Aromatyczne, miękkie pulpety. W zawiesistym sosie pieczarkowym. Pyszna odmiana zwykłego mielonego. Smacznego! Składniki: Klopsy: 500 g mięsa mielonego (u mnie drobiowe); 200 g pieczarek; 5 czubatych łyżek bułki tartej; 1 średnia cebula; 2 jaja; 1/4 szklanki zimnej wody; Sól; Pieprz; Mąka pszenna do obtoczenia pulpetów; Olej do smażenia. Sos: 300 g pieczarek; 1 średnia cebula(...)mięsa umyć, osuszyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach (tzw. grube wiórki). Cebulę do mięsa obrać, bardzo drobno posiekać. Mięso mielone przełozyć do miski. Dodać starte pieczarki, posiekaną cebulę, jaja, bułkę tartą, wodę, sól, pieprz i dokładnie wyrobić. Z powstałej masy mięsnej formować kotlety, obtaczać w mące pszennej i smażyć z obu stron na lekko złoty kolor, na rozgrzanym

Gospodyni Miejska
Jajko w bułce 105

drobną kostkę cebulę i pokrojone w plasterki pieczarki do momentu, w którym się zarumienią. Następnie odcinamy górę bułki i wydrążamy jej środek. W środku wydrążonej bułki rozsmarowujemy 1 łyżeczkę masła, nakładamy pieczarek z cebulką, dodajemy pokroją w kostkę szynkę i wbijamy jajko. Wierzch posypujemy szczyptą soli i pieprzu. Tak przygotowaną bułkę umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 180C i pieczemy przez

Emcia Pichci
Faszerowane pieczarki 113

pęczek szczypioru        2 łyżki bułki tartej         Olej do smażenia          bułka tarta do panierowania    Wykonanie  Pieczarki obieram i łyżeczką delikatnie wydrążam środek pieczarek tak aby nie zrobić dziury ,resztki które zostaną po wydrążeniu pieczarek dokładam do mięsa ,następnie do mięsa mielonego dodaje jajko ,sól(...)posiekany i przesmażony na oliwie i wszystko bardzo dokładnie mieszam do połączenia wszystkich składników ze sobą . Kiedy mięso będzie już dokładnie wymieszane faszeruje wcześniej przygotowane pieczarki ,rozbijam jako i panieruje w jajku i bułce i wykładam na rozgrzaną patelnie ,smażę na złoty kolor na małym ogniu po obu stronach tak aby mięso się w środku usmażyło . Dla pewności najlepiej przekroić

Mój Smak
Krokiety ziemniaczano - pieczarkowe 140

Krokiety te są fajną alternatywą dla pasztecików podawanych z czerwonym barszczem.  Składniki: - 500 g ugotowanych ziemniaków - 8 pieczarek - 100 g bułki tartej - 3 jajka - 2 łyżki masła - 1 łyżeczka pieprzu - szczypta przyprawy do kurczaka - szczypta delikatu czerwonego - sól Przygotowanie: Ziemniaki gotujemy i bardzo dobrze tłuczemy lub przepuszczamy przez praskę. Pieczarki kroimy w kostkę i smażymy do miękkości. Pieczarki łączymy

Zainspirowana w kuchni
Pierogi szwedzkie 103

serwowane na ciepło, miło rozgrzewają w chłodny dzień. W środku nadzienie z pieczarek, a na wierzchu ziarenka czarnuszki. Mi osobiście nadzienie pieczarkowe w drożdżowym cieście zawsze będzie przypominać bułki nadziewane pieczarkami, kupowane na Starówce w Warszawie, jeszcze za czasów dziecięcych. Osobiście wolę te domowe pierogi, dlatego na nie zapraszam Idealne z barszczem czerwonym, lub jeśli zrobimy krótsze, jako przekąska serwowana

Mieszam w Garnku
Kotlety mielone inaczej 382

Składniki: mięso mielone jajka ugotowane na twardo żółty ser kilka niewielkich pieczarek sól pieprz ulubione zioła (u mnie najczęściej bazylia i oregano lub tymianek) panierka (mąka, jajko, bułka tarta) Pieczarki, jajka i żółty ser ścieramy na tarce o dużych oczkach lub kroimy w drobną kosteczkę. Mieszamy z mięsem, doprawiamy do smaku. Formujemy kotlety, obtaczamy w panierce i smażymy. Smacznego

chwile dla mnie

Proponowane wyszukiwania