wołowina - 6184 przepisów (strona:6/413)

Szarpana wołowina w sosie własnym 36

Chcąc podawać różnorodne gatunki mięs córce i rozszerzyć dietę na porządnie i zdrowo, ciągle powstają w mojej głowie nowe pomysły. Tym razem kolej przypadła na wołowinę. Postawiłam na szarpankę z udźca wołowego duszonego w sosie własnym. Mięso po 2-godzinnym czasie gotowania wręcz rozpada się, rozwarstwia się już przy użyciu samego widelca, jest mięciutkie i soczyste. Zjedliśmy je ze smakiem(...)wszyscy wraz z dodatkiem puree ziemniaczanego z masłem. Córka jadła wołowinę po raz pierwszy w swoim życiu, nie wiem czemu tak długo zwlekałam z tym. Zjadła z ogromnym smakiem swoją porcję, co bardzo mnie cieszy jak zawsze kiedy posiłek smakuje. Na dole w poście znajdziesz zdjęcie talerzyka obiadowego dziecka. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Szarpana wołowina z duszonego udźca wołowego

ProstePesto.pl
Szarpana wołowina 39

Szarpana wołowina i od razu należy się małe wyjaśnienie, to danie, jak i szarpana wieprzowina powinny być robione na grillu. Ale…bo zawsze jest jakieś, samo rzucenie mięsa na grill, nie jest grillem, przynajmniej w dosłownym znaczeniu. Prawdziwy grill to gotowanie na pośrednim ogniu, najczęściej na ogniu z drewna, naprawdę przez długi czas, nawet do 18 godzin. Powstały smak(...)tubylców, którzy na specjalnych platformach drewnianych, powolnie gotowali wieprzowinę, która była powszechną i łatwo dostępna w tych rejonach. Ja niestety nie mam platformy drewnianej, by zrobić taką wołowinę. Więc użyłem pradziadka Termomixu i powiem, że mięso wyszło delikatne i miękkie. Na zakończenie mojej przydługiej wypowiedzi i jakże nudnej wypowiedzi, szarpana wołowina i ja, życzymy Ci smacznego. A jeśli szukasz przepisu

RafalCook
Smażona wołowina na ostro po malajsku 55

Smażona wołowina po malajsku, jak większość potraw z tego rejonu, zawiera w sobie smaki kuchni chińskiej, indyjskiej oraz tajskiej. Połączenie to wynika z przecinających się w tym regionie szlaków handlowych. Daje to nam niesamowite połączenia kurkumy, aromatów oleju z prażonego sezamu, imbiru, mleczka kokosowego oraz sosu ostrygowego. Przygotowanie smażonej wołowiny jest proste i szybkie. Wynika to z tego, że tego(...)typu dania, są głównie serwowane ze streetfoodowych straganów. Takie serwowanie sprawia że nie ma czasu i miejsca na długie i skomplikowane gotowanie. Duże kawałki warzyw oraz smażonej wołowiny sprawia że łatwo się je je pałeczkami jak również zwykłymi sztućcami. Potrawę tą podaje się głównie jako danie główne wraz z ryżem. Ja często podaję z ryżem na sposób indyjski . Papryczki chilli

PanGotuje
Burger Drwala. Wszystko o Kanapce Drwala z McDonald’s 90

sprawą burgera, który przez większość osób jest uważany za najlepszy w całym menu restauracji. Burgera Drwala można spróbować, aż w pięciu wariantach. W klasycznej wersji w jego skład wchodzi: wołowina, chrupiący ser żółty w panierce, podwójna porcja bekonu, prażona cebulka, sałata lodowa oraz aromatyczny sos z dodatkiem przypraw, a wszystko to znajduje się w pszennej bułce z posypką serową(...)prawdziwych mięsożerców powstała wersja Drwala Podwójny, który nie różni się składem od klasyka oprócz dodatkowej porcji soczystej wołowiny. Z kolei Kanapka Drwala na ostro zawiera dodatkowo papryczki jalapeño oraz ostry sos. Inny wariant tej kultowej kanapki to Drwal z żurawiną, który oprócz klasycznych składników takich jak: wołowina, ser w panierce, bekon, sałata, cebulka prażona, sos z przyprawami zawiera również delikatnie

ProstePesto.pl
Tradycyjne bitki wołowe 39

pieczarkami. Danie jest proste i szybkie w wykonaniu, a smakuje wybornie. Dowiedz się jakie wybrać mięso wołowe na bitki. Zobacz jak zrobić bitki wołowe, aby były miękkie i delikatne. Wołowina zdecydowanie za rzadko gości na moim stole. Przegrywa cenowo z wieprzowiną oraz drobiem. Drugim i najważniejszym powodem jest także fakt, że rzadko można w sklepach kupić dobrej jakości mięso wołowe(...)pochodzące z ras mięsnych. Jeśli już trafi mi się kawałek świeżej wołowiny, to najczęściej robię właśnie tradycyjne bitki wołowe w gęstym sosie. Składniki na bitki wołowe. Szklanka to pojemność 250ml. Kaloryczność potrawy: 190kcal w 100g. Podane składniki są na 5 – 6 porcji. 1 kg mięsa wołowego (udziec, Ligawa, Rostbratel, Rostbef, łopatka) 4 duże cebule 3 ząbki czosnku 4 pieczarki

Ania gotuje
Wołowina duszona w winie 70

Wołowina duszona w winie to pyszne danie, które sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i od święta. Mięciutkie i rozpływające się w ustach mięso wołowe, otoczone delikatnym winnym sosem. Łatwe przygotowanie, ale z nieco dłuższym czasem duszenia, aby później cieszyć się rewelacyjnym smakiem. Kiedyś obawiałam się przygotowywania mięsa wołowego, gdyż myślałam, że trudno zrobić je tak, aby było miękkie(...)zadbamy o jego jakość. No cóż, jeśli mięso będzie ze starej krowy, to nawet najlepszy kucharz nie będzie w stanie nic z nim zrobić. Jeśli chodzi o solenie wołowiny, to największe wątpliwości są podczas smażenia steków. Według mnie z dobrej jakości sezonowanej wołowiny stek wyjdzie zawsze, czy posolimy go przed smażeniem, czy też po smażeniu. Jeśli jednak mamy wątpliwości

Kuchcik gotuje
Zupa grzybowa z wołowiną 61

wydaje się optymalną opcją, to doskonale nadają się np. na zupę. Jako że na krótko przed takim obfitującym w grzybowy plon spacerem wszedłem również w posiadanie dorodnego kawałka zrazowej wołowiny, miałem dylemat: bitki w sosie grzybowym sosie czy zupa grzybowa? Tym razem wygrało to drugie. Na naszych łamach gościł już przepis na nieskomplikowaną i szybką zupę grzybową w wersji bezmięsnej(...)razem proponujemy więc coś, co zadowoli także podniebienia niepoprawnych mięsożerców Ten przepis wymaga wprawdzie w realizacji nieco więcej czasu i uwagi aniżeli wspomniani poprzednicy. Jednak użycie odpowiedniego rodzaju wołowiny oraz potraktowanie jej w sposób podobny jak podczas przygotowywania zrazów skróci gotowanie oraz sprawi, że mięso będzie miękkie i delikatne. Zupę można ugotować zarówno bazując na gotowym esencjonalnym bulionie (raczej

Kulinarna Pokusa
Wołowina Curry z Chinatown Faceta w Kuchni 52

Wołowina Curry. Tradycyjnie ta duszona wołowina Curry, 咖喱 牛腩, była przygotowywana z kawałka mięsa nieznanego większości mieszkańców Zachodu. Nazywa się „rough flank” lub „outside flank” w języku angielskim i wymawia się jako „ngau lam” w dialekcie kantońskim. Jest to dość twardy kawałek mięsa, z cienką skórą i dość dużą ilością ścięgien, musi być bardzo długo gotowany, by był miękki, jest(...)przysmak Chiński, choć dla ludzi Zachodu może być trudny do zjedzenia. Restauracje takie jak na przykład, „NY Noodletown” w Chinatown lub Queens, przygotowują te tradycyjne danie z kawałków wołowiny, by była bardziej przyjazna innym nacją niż tylko Chińska.Zapraszam na wołowinę Curry z jednego gara i Woka. 👥 – 4 ⏰ – 150 minut 🇨🇳 – Chiny 🇺🇸 – USA ✅ Składniki ✅ 450 g wołowiny

RafalCook
Aromatyczna wołowina z mleczkiem kokosowym z wolnowaru 105

Dzisiaj przepis na pyszną, aromatyczną wołowinę. Podobno tak przyprawioną wołowinę można zjeść w Malezji. Oryginału nie znam, ale przepis wyglądał tak zachęcająco, że postanowiłam go przetestować. Warto! Sos  jest niezwykle aromatyczny  i niezbyt ostry. Można oczywiście dodać więcej ostrego chili.  Wołowinę watro podać z ryżem i zielonym dodatkiem, na przykład ugotowaną  na parze kapustą pak choi(...)Miałam w domu szpinak, więc tym razem wołowina podana była ze szpinakiem. Następnym razem na pewno zrobię pak choi, ale szpinak też wypadł dobrze. W oryginale mięso dusimy w garnku. Ja użyłam wolnowaru i uważam, że to był bardzo wygodny wybór. Polecam! Korzystałam z przepisu  ze strony  Mail Online Aromatyczna wołowina z mleczkiem kokosowym - przepis składniki

Stare Gary
Stroganow – syty i rozgrzewający 199

które jednocześnie może zastąpić nam zupę i drugie danie. Jest bardzo syte i dzięki odrobinie ostrej papryki bardzo rozgrzewające. Z całą pewnością mięsożercy będą zadowoleni bo zawiera sporą liczbę wołowiny :) Niektórym może się wydawać, że przygotowanie tej potrawy jest bardzo czasochłonne, wymaga wielkich umiejętności kulinarnych, jednak nic bardzo mylnego… Poniżej znajdziecie przepis i listę składników do kupienia. Składniki 700g(...)wołowiny (aby Wasz budżet domowy za mocno nie ucierpiał kupcie łopatkę wołową) 400g pieczarek 750 ml bulionu 2 cebule 1 łyżeczka ostrej papryki 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki słodkiej papryki sól pieprz olej do smażenia Stroganow – przepis W dużym garnku na odrobinie oleju szklimy cebulę z dodatkiem szczypty soli. Jak cebula będzie szklista dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Makaron udon z wołowiną i grzybami / Beef and mushroom udon noodles 200

związku z tym, że otrzymałam od House of Asia wielką paczuchę z orientalnymi produktami, przedstawiam dziś pyszne i szybkie danie z akcentem azjatyckim. Makaron udon z wołowiną i grzybami jest ekstra szybki w przygotowaniu, a wiadomo im szybciej tym lepiej, szczególnie gdy nie mamy czasu na stanie nad garami. Lubię przygotowywać tego typu dania w tygodniu po pracy, kiedy zazwyczaj(...)jestem zmęczona i jedyne o czym marzę to zakopać się pod kocem z kotami i poczytać książkę;). Makaron udon gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, następnie mieszamy z podsmażoną wołowiną i pieczarkami i podgrzewamy w pysznym słono-słodkim sosie, czego chcieć więcej? Danie jest sycące i zdrowe, i na pewno szybsze w przygotowaniu niż czekanie na dowóz gotowców Polecam także

karmelowy
Wołowina i ziemniaki nacinane z pieca ze skorupką czosnkowo-ziołową 103

Lubię wołowinę i M. też ją lubi, chociaż, że dobry jej kawałek tani nie jest - bywa u nas stosunkowo rzadko. W Polsce przyjęło się smażyć wołowinę well done, co marnuje smak wysokiej jakości mięsa. Moja mama na sam widok "różowego" zaczyna się krzywić, a brat patrzy na talerz, jakby leżał tam małpi móżdżek czy żywe robale. A ziemniaczki(...)pieczone warzywo tego typu - znajdzie wielu amatorów. Czosnek, zioła - pycha! WOŁOWINA I ZIEMNIAKI NACINANE Z PIECA ZE SKORUPKĄ CZOSNKOWO-ZIOŁOWĄ Składniki na wołowinę: - dobry kawałek wołowiny - sól  - pieprz - tłuszcz (jeżeli mięso jest bardzo chude) Przygotowanie wołowiny: Istnieje kilka złotych zasad podczas przygotowywania wołowiny tego typu. Po pierwsze musi mieć ona temperaturę pokojową. Po drugie nie wolno solić jej przed

Życie zamknięte w smaku
Sałatka meksykańska – Król sałatek. 50

Sałatka w stylu meksykańskim z mieloną wołowiną, trzema sosami i nachosami to fantastyczna propozycja sałatki na imprezę. Wygląda bardzo atrakcyjnie i smakuje wybornie. SKŁADNIKI: Wołowina: 1 czerwona cebula 500 g mielonej wołowiny 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka kuminu chilli do smaku sol do smaku 1 łyżeczka brązowego cukru lub kostka czekolady 1 łyżka oleju do smażenia Salsa(...)kwaśnej śmietany 1/2 szklanki majonezu sol do smaku Ponadto: 1/2 opakowania nachos 1/2 główki sałaty lodowej 1 puszka czerwonej fasoli 1 mała puszka kukurydzy garsc startego cheddaru WYKONANIE: Usmażyć wołowinę: na patelni rozgrzać łyżkę oleju i na gorącym zbrązowić wołowinę. Kiedy wołowina się obsmaży, dodać do niej pokrojona w kostkę cebule, podsmażyć do miękkości. Pod koniec smażenia mięso doprawić przyprawami

Pani M - kuchnia smakowita
Pieczarki faszerowane wołowiną 130

Pieczarki faszerowane wołowiną, warzywami i serem mozzarella , zapiekane w piekarniku. Uwielbiam kupować duże pieczarki, które wyglądają jak portobello, gdyż idealnie nadają się do faszerowania i zapiekania. Ostatnio podawałam przepis na Pieczarki nadziewane kaszą i serem . Dzisiaj polecam kolejny mój pomysł na to danie: Pieczarki faszerowane wołowiną. Pyszne, proste i szybkie danie mięsne. Do farszu wykorzystałam mieloną wołowinę, podsmażone ogonki pieczarek(...)paprykę, ser mozzarella. Przepis na pieczarki faszerowane wołowiną, warzywami i serem mozzarella. Składniki na 8 sztuk dla 2 osób: 8 dużych pieczarek posiekane ogonki pieczarek 1 mały por 150 g mielonej wołowiny 2 łyżki siekanego sera mozzarella ½ czerwonej papryki olej rzepakowy sól, pieprz, majeranek do smaku Jak przygotować pieczarki nadziewane wołowiną i warzywami? Pieczarki płuczemy, obieramy ze skórki. Wykręcamy ogonki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zupa z wołowiną i brokułami, pyszny i prosty przepis 134

Zupa z wołowiną i brokułami, pyszny i prosty przepis Zupa z wołowiną i brokułami, pyszny i prosty przepis.    Zupa .. tak, wiem kolejna .. ale jak się powiedziało A to trzeba się tego trzymać, więc zupy u nas w domu goszczą codziennie i to kilka razy dziennie :) I to, że te zupy mogą być w sumie ze wszystkich ulubionych składników(...)dłużej. Z czego dobre jest to, że rano się budzisz a rosół czeka ;) Tak i było teraz, rosół czekał, głód w rodzinie wzrastał i ruszyłam gotować:)  Zupa z wołowiną i brokułami  2 litry rosołu 450 gram rozmrożonych brokułów  2 steki ( 400 gram rostbefu wołowego )  1 cm kawałek imbiru  3 ząbki czosnku  1 biała cebula

Kuchnia na wzgórzu
Gołąbki z bulgur i wołowiny 78

Gołąbki z bulgur i wołowiny, czyli młoda kapusta z farszem z kaszy bulgur i mięsa z wołowiny. Niestety kończy się sezon na młodą kapustę, będę za nią tęsknić do przyszłego roku, młoda kapusta jest delikatniejsza od białej, można z niej w kilka zrobić przeróżne potrawy: surówkę , na ciepło z koperkiem , jest pysznym dodatkiem do mięsa np. żeberek. A Młoda kapusta(...)kiszona to jest zawsze hit. Gołąbki z młodej kapusty też są pyszne, polecam Gołąbki z młodej kapusty z farszem z ryżu i mięsa z wołowiny i jagnięciny. Najczęściej robię gołąbki z mięsem wieprzowym i ryżem, ale ostatnio to jagnięcina, cielęcina i wołowina królują w naszej kuchni. Młodą kapustę parzyłam wrzątkiem, ale można też obróbkę przeprowadzić w mikrofalówce. Z kapusty wycięłam

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Węgierska zupa gulaszowa 108

ziemniakami lub makaronem. Oryginalny przepis na węgierską zupę gulaszową stanowi dobry przykład, jak z kilku prostych produktów, wyczarować pyszny obiad na kilka dni. Bo najlepsza zupa gulaszowa z wołowiny właściwego smaku nabiera  właśnie następnego dnia. Tradycyjna węgierska zupa gulaszowa, podobnie jak rumuński gulasz kolożwarski jest sycąca, pożywna, wyraźnie pikantna i bardzo aromatyczna. Z powodzeniem zastępuje pierwsze i drugie danie(...)fałszywa zupa gulaszowa. Na blogu znajdziesz ją pod nazwą wegetariański gulasz węgierski . Prawdziwa węgierska zupa gulaszowa to także świetne danie na imprezę.  Węgierska zupa gulaszowa 600-700 g wołowiny, antrykot, rostbef lub łata wołowa około 2 litry wody 2 średnie cebule, 2 duże czerwone papryki, 4 średnie ziemniaki,  opcjonalnie 1 marchewka pokrojona w małą kostkę,  1 duży

Cztery Fajery
Makaron chiński z wołowiną 42

głos) Makaron chiński z wołowiną to moja kolejna propozycja ekspresowego obiadu. Danie jest bardzo uniwersalne i pasuje na randkę, obiad czy wizytę znajomych. Możecie także zabrać go o pracy. Przygotowanie składników do dania zajmie Wam około 5 minut, ugotowanie makaronu kolejne 5, a smażenie około 15 minut. Także w krótkim czasie możecie wyczarować to pyszne i aromatyczne danie. Gwarancją dobrego(...)smaku jest użycie dobrej jakości składników oraz smażenie na dość dużym ogniu, na dużej patelni lub woku. Nie próbujcie trzymać wołowiny długo na ogniu, ponieważ może zrobić się twarda. Użyjcie też dobrej części mięsa, mało żylastej, np. łopatki. Sprawdźcie inne dania w stylu azjatyckim: Makaron chiński z kurczakiem Makaron ryżowy z łososiem i warzywami Makaron udon z boczkiem i warzywami

Kuchnia Bazylii
Wołowina po marokańsku (tagine z wołowiny) 38

Wołowina po marokańsku (tagine z wołowinyWołowina po marokańsku (tagine) to przepyszny gulasz wołowy w aromatycznym, słodko-kwaśnym sosie. Jest rozgrzewający i zupełnie wyjątkowy w smaku. Zobacz przygotowanie tagine na poniższym filmie: Kliknij tu, by subsk rybować mój kanał na Youtube Wołowy tagine jest bardzo prosty w przygotowaniu, wymaga jednak sporej ilości marokańskich przypraw i długiego czasu duszenia. Mięso(...)owoców - mogą to być śliwki, morele albo rodzynki. Wspaniałym dodatkiem do mięsa jest również aromatyczna, świeża kolendra i chrupiące migdały. Dzięki tym dodatkom mięso wołowe nabiera naprawdę wyjątkowego smaku. Wołowina po marokańsku wspaniale smakuje z kuskusem (ewentualnie ryżem) i prostą sałatką. Na pewno Wam posmakuje, bardzo polecam, smacznego :) Wołowina po marokańsku (tagine z wołowiny), składniki: 500 g mięsa wołowego

Lekcje w kuchni
Wołowina po burgundzku 101

Wołowina po burgundzku to klasyczne danie kuchni francuskiej. Wywodzi się z Burgundii, francuskiego regionu słynącego z wołowiny i wina. Tajemnica znakomitego smaku tej potrawy tkwi w jej prostocie i jakości użytych składników. Wołowina w gęstym, aromatycznym winnym sosie dobrze komponuje się z ziemniakami, kluskami, kaszą. Francuzi pewnie podaliby ją z pajdą świeżego chleba lub bagietki. W każdej opcji smakuje wybornie(...)więc pozostaje mi tylko życzyć Wam smacznego!   Składniki: 1,5 kg wołowiny (u mnie gicz wołowa, 4 grube plastry) 0,5 l wytrawnego czerwonego wina 0,5 l bulionu wołowego 2 marchewki 1 cebula 1/2 główki czosnku 1 liść laurowy 150 g wędzonego boczku 200 g małych pieczarek 1 łyżka oleju 50 g masła (1/4 kostki) 2 łyżki koncentratu

Smakowity Blog Kulinarny
Zupa krupnik na wołowinie 58

Zupa krupnik na wołowinie , rozgrzewająca tradycyjna zupa z kaszy, to jedna z moich ulubionych zup. Miałam dodać przepisy na pączki z różnych stron świata, ale nadszedł silny mróz, więc podrzucam Wam mój sprawdzony przepis na polską zupę, czyli krupnik. W takie mroźne zimowe dni na polski krupnik rozgrzewa doskonale podobnie jak zupa cygańska, czy Zupa meksykańska z mięsem mielonym .. Krupnik(...)postacia jest smaczny! Polecam również krupnik na kurczaku krupnik ze świeżym koperkiem z ziemniakami i kaszą perłową Szukasz przepisu na najlepszy krupnik? Ten przepis jest dla Ciebie! Krupnik na wołowinie z kaszą jęczmienną (zupa z kaszy) : Zupa krupnik na wołowinie, Składniki: 1 pasek wołowiny np. szponder pokrojony na nieduże kawałki, sól do smaku, 1 op. włoszczyzny (kawałek selera

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Wołowina w sosie śliwkowym 51

tylko w ciastach ale także jako składnik wielu dań mięsnych. Ja śliwkami nadziewam szynkę, robię z nich sos do polędwicy i faszeruję karkówkę. W daniu poniżej połączyłam śliwki z wołowiną , dodałam także ketchup i sos pomidorowy, które wraz ze śliwkami utworzyły pyszny sos. Znajdziesz mnie na Instagram:  mecooksblog  oraz Facebook:  MeCooks Wołowina w sosie śliwkowym Składniki(...)wołowinę w sosie śliwkowym. 100 ml ketchupu 40 dkg mięsa mielonego wołowego 20 dkg śliwek 15 dkg cebuli 100 ml wody 25 dkg kukurydzy w puszce 300 ml sosu pomidorowego 1 łyżka oleju słonecznikowego 1 łyżeczka soli pieprz do smaku Jak zrobić wołowinę w sosie śliwkowym. Na patelnię wlać olej, dodać drobno krojoną cebulę i smażyć przez 2-3 minuty

MeCooks
WOŁOWINA SZARPANA Z WOLNOWARU (keto, LCHF, paleo, bez glutenu i laktozy, redukcja) 256

Szarpana wołowina z wolnowaru – pyszna, miękka, soczysta, aromatyczna, po prostu idealna! To kolejne danie z urządzenia, które ratuje mi życie przy pracy na dwóch etatach i kiedy ja śpię lub pracuję pyszny posiłek np. w postaci żeberek, golonki , policzków wołowych a nawet sernika sam się szykuje. Wołowina szarpana z wolnowaru to danie bardzo uniwersalne i w zależności od dodatków(...)adaptacji, które dodadzą do niej więcej tłuszczu, jak i u tych na redukcji, gdzie jest go już dużo mniej na talerzu po to by spalać zapasy z tkanki tłuszczowej. Wołowina szarpana z wolnowaru doskonale sprawdzi się jako wypełnienie keto bułek czy dodatek do innego keto pieczywa a także jako danie w towarzystwie kopytek , makaronu konjac czy po prostu surowych

Ola la LCHF
Czas smażenia steków 113

Steki to jedno z najlepszych potraw z wołowiny jakie można przygotować. Aby jednak mięso było smaczne, soczyste i wysmażone według naszych upodobań powinniśmy wiedzieć ile czasu należy je smażyć… Poniżej znajdziecie orientacyjne czasy ile należy smażyć stek o grubości ok. 1,5 cm. Pamiętajcie jednak aby kupić dobre jakościowo mięso, bo będzie miało to ogromne znacznie. Czas smażenia steków(...)smażenia 1 min 30 sek z każdej strony medium well – mięso dobrze wysmażone czas smażenia: 2 minuty z każdej strony mocno wysmażone czas smażenia: 3 minuty W przypadku wołowiny unikałbym ostatniej opcji, bowiem jeśli przeciągniemy mięso stanie się ono bardzo twarde i bardzo „gumowate”. Osobiście polecamy opcję medium rare, albo medium. Smacznego! Artykuł Czas smażenia steków pochodzi

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Wołowina w sosie winno chlebowym 102

Soczysta wołowina w sosie winnym na chlebie za zakwasie. Do mięsa dodałam śliwki, żurawinę i miechunkę suszoną, owoce które lubię i idealnie pasują do wołowiny. 40 dkg wołowiny z udźca 1 cebula czerwona 1 szklanka śliwek suszonych 3 łyżki miechunki i żurawiny suszonej sól, pieprz 2 kromki chleba za zakwasie 1 łyżka sosu balsamico 350 ml wina czerwonego półwytrawne olej(...)rzepakowy  pieprz czerwony natka pietruszki Wołowinę kroję na plastry około 1 cm grubości i rozbijam, posypuję pieprzem. Na patelni rozgrzewam olej rzepakowy i wkładam plastry wołowiny. Przesmażam z każdej strony, dodaję śliwki, miechunkę i żurawinę, podlewam odrobinę wody i chwile duszę. Wołownie przekładam na talerz. Na tej samej patelni przesmażam pokrojoną cebule, do cebuli dodaję wołowinę z owocami, podlewam

wesoła kuchnia
Ameryka od Kuchni 90

zasadzie kojarzenia podobieństw smaków, intensywności oraz aromatów lub jako ich przeciwieństwa. To wszystko znajdziemy w kalifornijskich winach oraz w potrawach przygotowanych z wykorzystaniem sztandarowych amerykańskich produktów spożywczych takich jak: wołowina, łosoś z Alaski czy słodkie ziemniaki. Fume Blanc Robert Mondavi i słodkie ziemniaki pieczone z ziołami i solą morską. Long Barn Charrdonnay, Ridge i łosoś z Alaski gotowany na parze(...)kompozycją sałat z sosem miodowo musztardowym. Douglas Hill Cabernet Sauvignon z wolno pieczonym rostbefem z wołowiny USA Black Angus. Drugie warsztaty „ Wino & ryby” . To doskonały łosoś z Alaski w trzech odsłonach oraz klasa win ze szczepu Sauvignon Blanc oraz Chardonnay. Jak wiadomo łososie kochają Alaskę. Dla nich ten najbardziej wysunięty na północ stan USA jest prawdziwym eldorado. Oddzielony

królestwo garów
Rosół polski z pieczonego kurczaka i wołowiny 88

Rosół polski z pieczonego kurczaka i wołowiny  Autor przepisu: Maciej Nowicki, szef kuchni Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie Rosół polski z pieczonego kurczaka i wołowiny podany z pielmieniami smakuje obłędnie. Właśnie podczas warsztatów kulinarnych w restauracji Villa Intrata w Wilanowie miałam okazję próbować go po raz pierwszy. Rosół zaliczany jest do polskich dań narodowych. Nazwa wywodzi się(...)okresie, w kuchni dworskiej do rosołu często dodawano też sok z limonki, przyprawy korzenne m.in. cynamon i kwiat muszkatołowca oraz duże ilości pieprzu. Rosół polski z pieczonego kurczaka i wołowiny nawiązuje do tamtej tradycji kulinarnej, ma bogaty smak, piękny głęboki kolor i doskonale rozgrzewa w chłodne jesienne dni. Choć warsztaty kulinarne z Maciejem Nowickim i kurczakiem Zagrodowym miały miejsce ponad

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Duszona wołowina 109

Duszona wołowina smakuje wspaniale i warto poświęcić nieco czasu, aby ją przygotować. Duszony rozbratel użyty w tym daniu jest soczysty, aromatyczny i tak miękki, że można rozdzielać go samym widelcem. Do duszenia najlepiej wybierać mięso wołowe (kark wołowy, rozbratel, łata wołowa), które jest lekko poprzerastane tłuszczem, wtedy po przygotowaniu będzie miękkie i soczyste. Tym razem do duszenia wykorzystałam niezbyt tłusty(...)rozbratel wołowy. Przygotowując duszoną wołowinę, musimy uzbroić się w cierpliwość i pozwolić, aby na małej mocy palnika mięso powoli się dusiło. Po ugotowaniu najlepiej odczekać około 5 minut, aby zatrzymał się cały proces, wtedy mięso będzie miękkie. Całkowity czas duszenia zależy od rodzaju użytej wołowiny i może wynosić nawet do 180 minut, zazwyczaj wystarczy 120 minut. Ilość porcji: 5 Czas

Kuchcik gotuje
Sos pomidorowy z mięsem mielonym 174

domowym stole. U mnie najczęściej pojawia się on w lazanii. Konsystencja sosu jest idealna także do wszelkiego rodzaju makaronów (np. Spaghetti Bolognese), naleśników, pizzy oraz warzyw. Sos pomidorowy z wołowiną. Składniki 400 g wołowiny np. łopatka, łata, szponder, mostek, wołowinę zmiel dwa razy na najgrubszych oczkach  50 g selera naciowego (jedna cienka łodyga), pokrój w drobną kosteczkę 1 cebula(...)marchewkę całość chwilę podsmażaj na palniku o większej mocy, mieszając co chwilę warzywa do podsmażonych warzyw dodaj koncentrat pomidorowy, czosnek i jeszcze chwilkę całość podsmażaj dodaj do warzyw zmieloną wołowinę całość podsmażaj do momentu, jak tylko wołowina całkowicie zmieni kolor z czerwonego na brązowy do warzyw z wołowiną dolej pomidory z puszki i zimną wodę dodaj listek laurowy, gałkę muszkatołową

Szybko Szybkowar
Sos pomidorowy z mięsem mielonym 203

domowym stole. U mnie najczęściej pojawia się on w lazanii. Konsystencja sosu jest idealna także do wszelkiego rodzaju makaronów (np. Spaghetti Bolognese), naleśników, pizzy oraz warzyw. Sos pomidorowy z wołowiną. Składniki 400 g wołowiny np. łopatka, łata, szponder, mostek, wołowinę zmiel dwa razy na najgrubszych oczkach  50 g selera naciowego (jedna cienka łodyga), pokrój w drobną kosteczkę 1 cebula(...)marchewkę całość chwilę podsmażaj na palniku o większej mocy, mieszając co chwilę warzywa do podsmażonych warzyw dodaj koncentrat pomidorowy, czosnek i jeszcze chwilkę całość podsmażaj dodaj do warzyw zmieloną wołowinę całość podsmażaj do momentu, jak tylko wołowina całkowicie zmieni kolor z czerwonego na brązowy do warzyw z wołowiną dolej pomidory z puszki i zimną wodę dodaj listek laurowy, gałkę muszkatołową

Szybko Szybkowar
Wołowina Hoisin 85

takim wypadku jesteśmy zdani na internety, bary orientalne i samozwańczych ekspertów od wszystkiego. Jeżdżenie po świecie też nie zawsze daje efekty, ale o tym kiedy indziej. Naszło mnie na wołowinę hoisin. Hoisin to taki sos, który jest robiony z fermentowanej fasoli. Jak się akurat przebywa na wsi to trudno kupić sfermentowaną fasolę, sfermentowany serek wiejski już prędzej. W internetach znajdziecie(...)domu trwa szybko i na drugi dzień możemy tworzyć. Najpierw chciałam zrobić kurczaka w sosie hoisin, ale zostałam wyśmiana, że kurczaki to wszyscy i mam się opanować i zrobić wołowinę. Khan kazał kupić dobry kawał na pieczeń i wrócić po instrukcje. Tak oto powstała wołowina hoisin. Do przygotowania wołowiny hoisin potrzebujemy: na mięso 1 kg dobrej wołowiny ryż jaśminowy ugotowany

ladykitchen
Steki z wołowiny bavette z sosem rumowym 151

Wołowina bavette to najlepsza część łaty wołowej. Steki z wołowiny bavette z sosem rumowym są bardzo aromatyczne, soczyste, kruche. Najlepiej podawać je wysmażone w średnim stopniu, różowe w środku. Tutaj przedstawiam Wam steki z wołowiny bavette z bardzo lekkim i delikatnym sosem na bazie rumu. Taką wołowinę można dostać w bardzo dobrej cenie w sieci sklepów z owadem ;)   Składniki(...)wołowiny bavette, najlepiej już pokrojonej na steki 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy sól, pieprz 100 ml śmietany 18% (do sosów, nie kwaśnej) ok. 130 ml rumu opcjonalnie: prażona cebulka (1 łyżka), kilka szparagów Wykonanie: Mięso wyjąć z lodówki pół godziny przed przygotowaniem (musi być w temperaturze pokojowej). Lekko posolić i posypać pieprzem (najlepiej świeżym grubomielonym). Na patelni rozgrzać oliwę

Pociąg Do Kuchni
Pulled beef w czekoladzie na grzankach podane z Koźlakiem 133

spędzić "przy garnkach". Zapomnieliśmy co to znaczy długie, powolne gotowanie czy pieczenie, które potrafi w smaczny sposób pokazać nam piękno dania, uwydatnić zalety i charakterystyczne, mocne jego strony. Dobra wołowina potrzebuje czasu, potrzebuje miłości i cierpliwości. Dużo cierpliwości. Tym daniem robię ukłon w stronę kuchni slow food, która ceni takie właśnie przygotowanie dań. Myślę, że jest to świetny slow-fast(...)food na każde przyjęcie w gronie bliskich. Z pewnością danie warte uwagi i do wypróbowania chociaż raz. Ekstrawaganckie połączenie czekolady i wołowiny wprawia liczne grono w zawrót głowy. Dla mnie, po tym występie, z pewnością trafne połączenie. Wiele przepisów przestudiowałam wcześniej zanim zdecydowałam się wrzucić kostkę i uznałam, że decyzja jest trafiona. Strzał w dziesiątkę! Czekolada nie dominuje, nadaje

Mango Papaja

Proponowane wyszukiwania