przygotowanie sosu, jeśli zaś go kupujemy – postawmy na teriyaki dobrej jakości. Marynata będzie się też świetnie komponowała z podobnie przyrządzonym łososiem, pstrągiem łososiowym, halibutem czy nawet filetem z kurczaka. Makrela w teriyaki (4 porcje): 2 świeże makrele (lub jeśli się uda kupić – 4 filety) 400 g makaronu soba lub ryżowych wstążek 200 ml marynaty teriyaki (najlepiej z przepisu(...)nóż bezpośrednio nad kręgosłupem w stronę uciętej głowy, następnie odwracam i tak samo, od strony ogona ucinam drugi filet). Pozostałe łby i kręgosłupy warto zachować i zrobić z nich zupę rybną (można je zamrozić). Z filetów można wyciągnąć największe ości. Wszystkie warzywa (oprócz zielonych części dymki) podsmażamy na 1-2 łyżkach oleju. W tym samym czasie gotujemy makaron. Gdy warzywa
Poezja smakuCzysty barszcz czerwony na tylko na Wigilię to dla nas kolejna pozycja obowiązkowa na stole w Boże Narodzenie. Przepis prosty, tradycyjny, najlepiej do wykorzystania z własnej
Pociąg Do Kuchnioleju sezamowego - 250 g serka mascarpone - 1 łyżeczka czarnuszki - 1 łyżeczka suszonego estragonu - różowa sól himalajska (do smaku) - pieprz czarny mielony (do smaku) - liście sałaty rzymskiej (dużej) Mięso z kurczaka drobno kroimy, przekładamy do miski. Dodajemy drobno posiekane (kolejność dowolna) – cebulę, szczypior, natkę pietruszki, miętę oraz startą na tarce jarzynowej marchew – mieszamy. Dodajemy czarnuszkę, musztardę, estragon, serek mascarpone, olej sezamowy(...)jest niezwykle wszechstronnym produktem, a jej delikatny smak, wspaniale komponuje się z wieloma daniami. Może być spożywana na ciepło, zimno, jako dodatek do dań słonych i słodkich, do sałatek, zup, zapiekanek, kotletów wegetariańskich, a nawet deserów. Błyskawiczne gołąbki z czarną komosą ryżową można jeść zarówno na zimno, jak i na ciepło. Z dodatkiem sosów (np. tajski sos chili
mojewypiekiinietylkonikt nie karmił łyżką pełną zielonej papki pachnącej trawą. Uwielbiam szpinak w każdej postaci – na surowo w zielonym smoothie i sałatce, dodany do kanapki zamiast sałaty, na ciepło w zupach czy szakszuce, albo dodany do makaronu w szybkim włoskim sosie. Szpinakowe pierogi i naleśniki? Dwa razy mnie namawiać nie trzeba! Szpinak to bardzo zdrowe i bardzo wszechstronne warzywo – przygotowany według(...)zgęstnienia. Próbujemy, solimy do smaku. Podajemy gorący, skropiony sokiem z cytryny i posypany jeszcze odrobiną startego Pecorino. Pasuje do wszystkich jasnych mięs (do pieczonego, smażonego, duszonego lub gotowanego kurczaka labo indyka) i do ryb, np. do tak przyrządzonego filetu z łososia. U nas, jako bezmięsny obiad, szpinak dostał do towarzystwa jajko w koszulce i chlebki pita. Ale tak naszykowany
Karo in the Kitchenmięso? Jeden z mitów mówi, że mięso kacze jest bardzo tłuste i w związku z tym szkodliwe dla naszego organizmu. Faktycznie mięso kaczki ma więcej kalorii, niż to z kurczaka czy indyka. 100 g zawiera ok. 308 kcal. Najchudsza jest oczywiście pierś – ta bez skóry to ok. 140 kcal, ze skórą – ok. 200 kcal. Natomiast mimo, że jest kaloryczne, warto(...)przygotowania: 120 minut + marynowanie Składniki: oczyszczona kaczka o wadze 2200 g 1 łyżeczka masła 4 duże kwaśne jabłka majeranek pieprz sól Wykonanie: Szyję odcinamy, ugotujemy na niej zupę. Kaczkę wkładamy do garnka i zalewamy solanką przygotowaną z 2 litrów wody i 2 łyżek soli. Mięso powinno być całkowicie zakryte wodą. Garnek wstawiamy do lodówki na 12 godzin
Kulinarne przygody GatitySKŁADNIKI: ( 4 porcje po 300g ) 1 porcja = 197 kcal łyżka oliwy z oliwek cebulka pietruszka 2 marchewki 1/4
Atlas SmakówPomysł na śniadanie – jajecznica, boczek i papryka to bardzo pożywne śniadanie, które doda energii na długi czas. Takie śniadanie najlepiej jest przygotować w weekend, kiedy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Puszysta jajecznica ze szczypiorkiem to szybki danie na smaczne śniadanie. Pokażę Wam w jaki sposób sprawić aby jajecznica była jeszcze bardziej puszysta. Jajecznica ze szczypiorkiem najlepiej
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!dużym stresem, co również przedkłada się na poziom żartów w ekipie :) W każdym razie z wielu fragmentów, bo kwestie jedzenia poruszane są nawet przy porównywaniu koloru nieba do pieczonego kurczaka, wyłuskałem jeden, który mnie zainspirował (oczywiście poza ceną jabłek, która w końcu jest niższa niż bananów) do tego wpisu. — Co to jest? — pytam i słyszę głos Starego za sobą(...)najbardziej wytrwałych, którym chce się jeszcze czytać, mam również ciekawy fragment, dotyczący zwyczajów kulinarnych na okręcie :) – No, panowie – pyta niecierpliwie – pewnie nie jesteście głodni? Tymczasem kucharz ma wspaniałe osiągnięcie: zupę przy tej pogodzie.. Zamurowało nas na dłuższą chwilę, ale już jak posłuszne dzieci toczymy się do centrali, gdzie wiszą ubrania sztormowe. Oczyma mego ducha widzę grupę Laokoona, obserwując skręty
Kryzysowa Książka KucharskaJeśli jesteście aktualnie na diecie, albo chcecie zmienić swój sposób odżywiania to polecam na początek naszą propozycję. Sałatka z pomidorami i mozzarellą to bardzo prosta propozycja
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Wakame, czyli undaria pierzastodzielna, to jedno z podstawowych warzyw w kuchni japońskiej, chińskiej i koreańskiej. Superfood pełną gębą! W Korei zupa z wodorostów to codzienny element diety kobiet ciężarnych i w połogu – wakame pełne są kwasu foliowego, wapnia, żelaza, manganu, magnezu i witamin z grupy B. Wodorosty u nas najlepiej znane są w postaci sałatki-czekadełka, podawanego do sushi – słodko(...)kupiona paczka suszonych wodorostów wystarczy Wam na kilkanaście porcji. Sałatka z wakame równie dobrze jak do sushi sprawdzi się podana do smażonych i gotowanych ryb, krewetek oraz do kurczaka. SKŁADNIKI 4 porcje na przystawkę 25g suszonych glonów wakame ciepła woda 2 łyżeczki sezamu podprażonego na patelni 1,5 łyżki oleju sezamowego 3 łyżki octu ryżowego 2 łyżki jasnego sosu sojowego
Karo in the KitchenKotlety mielone z mozzarellą to świetny pomysł nie tylko na obiad ale również jako przystawka na imprezę czy bankiet. Proste i pyszne danie nie wymaga od
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!wewnętrzna - ilość programów - 49 (20 automatycznych, 29 ręcznych) MULTICOOK COOK (gotowanie) EXPRESS (gotowanie ekspresowe) STEW (duszenie) PIZZA (pizza) PORRIDGE (kasza na mleku) SOUP (zupa) RICE (ryż) GRAIN (kasze) SAUCE (sos) Programy automatyczne: SELF-CLEAN (samoczyszczenie) FRY (smażenie) SLOW COOK (duszenie na wolnym ogniu) BREAD (chleb) DEEP FRY (smażenie na głębokim oleju(...)przy filiżance kawy i poczytajcie ulubioną książkę! Poza tym w jednym momencie istnieje możliwość przygotowania kilku potraw jednocześnie ! W jaki sposób? W czasie, gdy w multicookerze gotujemy obiad - chociażby kurczaka z ryżem i warzywami, możemy przy okazji zająć się ciastem. Po wyjęciu potrawy, wkładamy nasze ciacho i ustawiamy funkcję pieczenia. To duża oszczędność czasu, prawda? I dodam jeszcze, że znika
Di gotujeSałatka z rukolą i marchewką to idealna propozycja dla wszystkich osób będących na diecie. Przygotowanie zajmuje nam dosłownie kilka minut. Danie to możecie również przygotować na
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Makaron na dobre rozgościł się w naszym menu. Ten przysmak kuchni włoskiej jest niezwykle uniwersalny – fantastycznie sprawdza się jako dodatek do zup, ale także jako składnik dań na bazie warzyw czy mięsa. Duża popularność śródziemnomorskich smakołyków spowodowała, że w sklepach można znaleźć coraz więcej jego gatunków. Oto 5 najpopularniejszych odmian makaronu! Cannelloni Niekiedy Włosi nazywają ten makaron „rękawem”, a wszystko(...)posypać owocami, cynamonem i cukrem brązowym. Penne Charakteryzuje się kształtem ukośnej rurki. Często produkowane jest z pszenicy durum. Czasami można spotkać mini wersję tego makaronu, tzw. pennette. Penne z kurczakiem i brokułem 500 g makaronu penne, 400 g fileta z piersi kurczaka, 350 g brokułu, cebula, oliwa z oliwek, 70 g kukurydzy, sól, pieprz, słodka papryka, bazylia. Makaron trzeba ugotować
CookMag