zupy z kurczakiem - 3814 przepisów (strona:206/255)

Palcem po mapie: Kazimierz Dolny 157

niż to, co zostało podane, ale na szczęście Mąż był zadowolony. Była ona również ciekawie podana - na stół wjechał bowiem talerz z uszkami i dopiero przy stole został zalany zupą. Jako danie główne zjedliśmy: ja zrazy z polędwicy wołowej z kopytkami z suszonymi grzybami, zielonym groszkiem i sosem z trawy żubrowej, a PanMąż jagnięcinę na musie śliwkowym z kopytkami(...)podjadałam ;) Schabowy, który jest przez niego bardzo rzadko jadany, również zyskał dobrą opinię, to samo ziemniaki. Wiem, że chwalony był też mielony z mizerią i sałatka z kurczakiem. Jednego jestem pewna - jedzenie było dobre, ale jego walory dodatkowo podbiło otoczenie... Cóż, jesteśmy tylko ludźmi, aż wzrokowcami ;) Restauracja Villa Bohema, Villa Bohema, Kazimierz Dolny, ul. Małachowskiego 12 http://villabohema.pl/restauracja/

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Rosół 138

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband

królestwo garów
Szparagi w szynce z grilla 189

Szparagi w szynce z grilla to bardzo prosty dodatek do potraw serwowanych z grilla. Przygotujemy go bardzo szybko i bardzo prosto. Do tej przystawki najlepiej jest

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Carbonara ze szparagami 163

Kolejny raz postanowiliśmy w naszym daniu wykorzystać szparagi. Carbonara ze szparagami to dość nietypowe połączenie składników – kto by się spodziewał, że boczek, szparagi i jajko

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
SAJGONKI Z PIEKARNIKA 252

marchewka 1 pietruszka lub ćwiartka selera 1 cebula 2 ząbki czosnku garść grzybów mun lub kilka pieczarek kawałek pora 300g mięsa mielonego (ja użyłam mięsa z piersi kaczki ale kurczak też się dobrze sprawdzi) 1 jajko świeża natka pietruszki papier ryżowy do zawijania przyprawy: sól, pieprz, papryka czerwona, papryka chilli, 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki sosu rybnego lub ostrygowego(...)sojowym, wymieszanym z sokiem cytryny Jak podoba Wam się przepis na sajgonki z piekarnika, to zostawcie kciuka w górze SMACZNEGO Jeśli szukasz orientalnych smaków zachęcam Cię do przygotowania obłędnej ZUPY TAJSKIEJ Z KREWETKAMI na pewno się w niej zakochasz Artykuł SAJGONKI Z PIEKARNIKA pochodzi z serwisu Jemy i nie tyjemy. Kuchnia według Sylwii

Jemy i nie tyjemy. Kuchnia według Sylwii
Stalowym Widelcem po Patelni 224

stanął na głowie. Bo: Na granicie można smażyć bez tłuszczu! Dobrze przeczytaliście. Myślicie, że nie sprawdziłam? Jasne, że tak, od razu na rozgrzanego woka wrzuciłam kawałki piersi z kurczaka i co? Mięso nie przykleiło się nawet na sekundę do powierzchni. Mogłam sobie je podrzucać tak jak to robią profesjonalni kucharze w lokalach, co możemy oglądać w telewizji na przykład(...)stronie, bo w każdym miejscu patelni usmaży się równie dobrze. Krąży wśród nas stereotyp, że ciężkie stalowe i niemieckie gary są najlepsze. Tak, starczają na lata, długo trzymają ciepło zupy. Wiem, bo posiadam takie, ale kiedyś nie było innych możliwości i tak się utarło stalowy garnek z aluminium zatopionym w dnie. I co mi to daje? Tak, ostatnio gotowałam barszcz

Blondynka Gotuje
Makrela w teriyaki 193

przygotowanie sosu, jeśli zaś go kupujemy – postawmy na teriyaki dobrej jakości. Marynata będzie się też świetnie komponowała z podobnie przyrządzonym łososiem, pstrągiem łososiowym, halibutem czy nawet filetem z kurczaka. Makrela w teriyaki (4 porcje): 2 świeże makrele (lub jeśli się uda kupić – 4 filety) 400 g makaronu soba lub ryżowych wstążek 200 ml marynaty teriyaki (najlepiej z przepisu(...)nóż bezpośrednio nad kręgosłupem w stronę uciętej głowy, następnie odwracam i tak samo, od strony ogona ucinam drugi filet). Pozostałe łby i kręgosłupy warto zachować i zrobić z nich zupę rybną (można je zamrozić). Z filetów można wyciągnąć największe ości. Wszystkie warzywa (oprócz zielonych części dymki) podsmażamy na 1-2 łyżkach oleju. W tym samym czasie gotujemy makaron. Gdy warzywa

Poezja smaku
Czysty barszcz czerwony nie tylko na Wigilię 177

Czysty barszcz czerwony na tylko na Wigilię to dla nas kolejna pozycja obowiązkowa na stole w Boże Narodzenie. Przepis prosty, tradycyjny, najlepiej do wykorzystania z własnej

Pociąg Do Kuchni
Błyskawiczne gołąbki z czarną komosą ryżową 159

oleju sezamowego - 250 g serka mascarpone - 1 łyżeczka czarnuszki - 1 łyżeczka suszonego estragonu - różowa sól himalajska (do smaku) - pieprz czarny mielony (do smaku) - liście sałaty rzymskiej (dużej) Mięso z kurczaka drobno kroimy, przekładamy do miski. Dodajemy drobno posiekane (kolejność dowolna) – cebulę, szczypior, natkę pietruszki, miętę oraz startą na tarce jarzynowej marchew – mieszamy. Dodajemy czarnuszkę, musztardę, estragon, serek mascarpone, olej sezamowy(...)jest niezwykle wszechstronnym produktem, a jej delikatny smak, wspaniale komponuje się z wieloma daniami. Może być spożywana na ciepło, zimno, jako dodatek do dań słonych i słodkich, do sałatek, zup, zapiekanek, kotletów wegetariańskich, a nawet deserów. Błyskawiczne gołąbki z czarną komosą ryżową można jeść zarówno na zimno, jak i na ciepło. Z dodatkiem sosów (np. tajski sos chili

mojewypiekiinietylko
Szpinak kremowy – gęsty i dobrze doprawiony 153

nikt nie karmił łyżką pełną zielonej papki pachnącej trawą. Uwielbiam szpinak w każdej postaci – na surowo w zielonym smoothie i sałatce, dodany do kanapki zamiast sałaty, na ciepło w zupach czy szakszuce, albo dodany do makaronu w szybkim włoskim sosie. Szpinakowe pierogi i naleśniki? Dwa razy mnie namawiać nie trzeba! Szpinak to bardzo zdrowe i bardzo wszechstronne warzywo – przygotowany według(...)zgęstnienia. Próbujemy, solimy do smaku.   Podajemy gorący, skropiony sokiem z cytryny i posypany jeszcze odrobiną startego Pecorino. Pasuje do wszystkich jasnych mięs (do pieczonego, smażonego, duszonego lub gotowanego kurczaka labo indyka) i do ryb, np. do tak przyrządzonego filetu z łososia. U nas, jako bezmięsny obiad, szpinak dostał do towarzystwa jajko w koszulce i chlebki pita. Ale tak naszykowany

Karo in the Kitchen
Kaczka pieczona z jabłkami 181

mięso? Jeden z mitów mówi, że mięso kacze jest bardzo tłuste i w związku z tym szkodliwe dla naszego organizmu. Faktycznie mięso kaczki ma więcej kalorii, niż to z kurczaka czy indyka. 100 g zawiera ok. 308 kcal. Najchudsza jest oczywiście pierś – ta bez skóry to ok. 140 kcal, ze skórą – ok. 200 kcal. Natomiast mimo, że jest kaloryczne, warto(...)przygotowania:  120 minut + marynowanie Składniki: oczyszczona kaczka o wadze 2200 g 1 łyżeczka masła 4 duże kwaśne jabłka majeranek pieprz sól Wykonanie: Szyję odcinamy, ugotujemy na niej zupę. Kaczkę wkładamy do garnka i zalewamy solanką przygotowaną z 2 litrów wody i 2 łyżek soli. Mięso powinno być całkowicie zakryte wodą. Garnek wstawiamy do lodówki na 12 godzin

Kulinarne przygody Gatity
Zupa kalafiorowa z pulpetami drobiowymi 273

SKŁADNIKI:  ( 4 porcje po 300g )              1 porcja = 197 kcal łyżka oliwy z oliwek cebulka pietruszka 2 marchewki 1/4

Atlas Smaków
Pomysł na śniadanie – jajecznica, boczek 178

Pomysł na śniadanie – jajecznica, boczek i papryka to bardzo pożywne śniadanie, które doda energii na długi czas. Takie śniadanie najlepiej jest przygotować w weekend, kiedy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Puszysta jajecznica ze szczypiorkiem 234

Puszysta jajecznica ze szczypiorkiem to szybki danie na smaczne śniadanie. Pokażę Wam w jaki sposób sprawić aby jajecznica była jeszcze bardziej puszysta. Jajecznica ze szczypiorkiem najlepiej

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!

Proponowane wyszukiwania