Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów... Na aromatycznym rosole drobiowym. Z pomidorów podsmażanych na maśle. Zabielona kwaśną śmietaną. Podana z makaronem lub ryżem. Oprószona natką pietruszki. Pyszna, domowa, pachnąca! Składniki: 1 duża ćwiartka z kurczaka (o wadze około 350 g); 14 średnich, dojrzałych pomidorów (łączna waga ok. 2,35 kg); 2 litry zimnej wody 2 średnie marchewki; 1 średnia pietruszka; Biała(...)łyżka masła; 1 łyżka przyprawy uniwersalnej do potraw np. vegety; 1 czubata łyżeczka białego cukru; 200 g kwaśnej, gęstej śmietany; Sól; Pieprz. Dodatkowo: Opakowanie makaronu nitki (250 g) lub ryż; Pęczek natki pietruszki. Sposób przygotowania: Makaron/ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Natkę pietruszki umyć, osuszyć, drobno posiekać. Marchewkę, pietruszkę i seler umyć, osuszyć i obrać. Gałązkę lubczyku umyć
Gospodyni Miejskaliść laurowy sól pieprz makaron bezglutenowy (ja dałam makaron z brązowego ryżu) Do garnka włożyłam wieprzowinę, zagotowałam i odlałam wodę. Nalałam świeżej, dodałam sól i pieprz. Ziemniaki obrałam, pokroiłam w kostkę i dodałam do mięsa. Marchewkę, pietruszkę i seler obrałam i starłam na dużych oczkach, następnie dodałam do zupy. Cebulkę i pieczarki obrałam i pokroiłam w plasterki. Por pokroiłam
nietadietakurczaka.Na wierzch potrawy wyłożyć pieczarki i całość delikatnie posolić i popieprzyć. Należy uważać z solą, gdyż zupy są słone.Naczynie żaroodporne przykryć (ja przykryłam folią) i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45 minut.Podawać z ulubionymi dodatkami (u mnie z ryżem i surówką z marchewki, selera i jabłka).SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Z podanych składników wychodzi porcja(...)składników.Pieczarki można obrać. Ja tego nie robię, tylko dokładnie je myje. Pieczarki można także delikatnie podsmażyć na patelni przed dodaniem do dania (ja tego nie robię).Zamiast 2 zup cebulowych można użyć 1 cebulowej i 1 borowikowej lub 1 cebulową i 1 gulaszową.Wierzch potrawy można również posypać startym, żółtym serem.Śmietanę o zawartości tłuszczu 30 lub 36% można
Gospodyni Miejskadodania koktajlowych pomidorków zupa wychodzi przepyszna. Polecam ją nie tylko na niedzielny obiad. My uwielbiamy zupy, więc często jemy je w tygodniu. Poza tym jak zrobi się większą ilość to do trzech dni ma się pyszny obiad. Można jedynie urozmaicać i podawać raz z ryżem raz z makaronem. Ja podałam swoją pomidorową z ryżem białym wymieszanym z brązowym i udekorowałam
Zasmakuj KuchniPyszna zupa z kurczakiem oraz dodatkiem dyni i lekką serową nutą. Składniki: 1 udko i 1 filet z kurczaka150 g marchwi mini lub 1 duża marchewszklanka mrożonego zielonego groszkuok. 150 g dyni, np. Hokaido1/2 selera2-3 ząbki czosnku1/2 cebuliposiekana natka pietruszki2/3 szklanki ryżu, najlepiej arborio1 łyżka ziół do pizzysól i pieprz2 trójkąciki sera topionego2/3 szklanki słodkiej śmietanki 18% Umyte mięso(...)kilku minutach dodać obraną i pokrojoną w kostkę dynię i zmiażdżony czosnek. Kiedy ryż i warzywa zmiękną dodać trójkąciki sera, posiekaną natkę pietruszki , zioła, sól i świeżo mielony pieprz do smaku. Udko wyjąć, obrać z kości i skóry, mięso (również filet) pokroić i dodać do zupy. Zabielić słodką śmietanką. Zupę podawać gorącą
Czerwień i błękitzagotować wraz z marchewką i selerem. Dodać kostki, ziele, pieprz i listek. Gotować 30 minut. Następnie dosypać ryż i co jakiś czas mieszając, gotować do miękkości. Dodać kapustę. Gotować 5 minut. Do niewielkiej miseczki odlać łyżkę wazową wody z zupy, dodać koncentrat i śmietanę, wymieszać i przelać do zupy. Dodać przyprawę do dań z kapusty. Zupę gotować jeszcze
kulinarnyswiatdomirozwiązania: posiekać ulubione warzywa, podsmażyć je szybko – przez 2-3 minuty na chrupko, dorzucić zarumienione tofu, dogotować makaron lub ryż i obiad gotowy. Makaron Soba to makaron gryczany wywodzący się z kuchni japońskiej, gdzie serwowany jest jako dodatek do zup, sałatek czy dań z woka. Jeżeli masz ochotę, możesz użyć innego makaronu. Natomiast będę się upierała w kwestii szalotek, które
Roślinna - blog wegańskipieprz. (Ja osobiście mieszam koncentrat w szklance z kilkoma łyżkami gorącego wywaru i dolewam do garnka cały czas mieszając zupę). Na koniec dodać cukier i gotować jeszcze kilka minut. Można również dodać śmietanę. ( Ja dodaję na talerz). Podawać z ryżem lub makaronem. SMACZNEGO
The Sweet Damselgotuję na małym ogniu ok 10 minut razem z pokrojona w plastry marchewką i pietruszką. Po tym czasie do ryżu, dodaję kurczaka z cebulą, liść laurowy oraz ziele angielskie. Gotuję ok ok 10 minut. W ostatniej fazie gotowania do zupy dodaję umyty i oczyszczony z głównych grubych żyłek jarmuż. Wsypuję do smaku sól, pieprz oraz bazylię. Śmietanę rozrabiam
ChilliJemyNormal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0
Qlinarnie i Qlinarniezaczynających swoją przygodę z gotowaniem. Książkę można kupić tutaj. Książka jest podzielona na 10 działów: poradnik; zupy i potrawy jednogarnkowe;sosy i dipy; sałaty i sałatki; ryby i owoce morze; mięso; potrawy z jaj; warzywa; ziemniaki; ryż i potrawy z mąki; oraz słodkie potrawy i desery. W każdej części znajdziemy poradnik, składający się z podstawowych
Aga w kuchniprzykryciem 10 minut. 4. Dodajemy sok z 1/4 cytryny i liście kaffiru, gotujemy przez ostatnią minutę. Po tym czasie zupę przecedzamy (nie jest to konieczne, jednak ja miałam ochotę na czystą zupkę :) ), podajemy z makaronem dwujajecznym, makaronem sojowym lub ryżem basmati. SMACZNEGO
Tajskie smakizobaczyłam tę zupę w książce 'Gok's Wok' od razu chciałam ją zrobić. Dziś dodatkowo kolorystyka pasuje do Święta Patryka :-) Na dwie porcje potrzebne będą: 2 jajka 1 średni brokuł (różyczki i łodyga osobno) 1 łyżka oleju 2 dymki ok 2 cm kawałek świeżego imbiru 0,5 litra bulionu ok 50 g ugotowanego ryżu szczypta cukru 1 łyżka sosu sojowego(...)olejem wrzucamy imbir, dymkę i łodygę brokuła. Przesmażamy przez minutkę. Dodajemy bulion, ugotowany ryż i różyczki brokuła. Doprowadzamy do wrzenia, dodajemy szczyptę cukru i gotujemy ok 15 minut do miękkości. Na koniec dodajemy sos sojowy i olej sezamowy. Wszystko miksujemy na gładką masę. Do miseczki wlewamy zupę a na wierzch delikatnie układamy jajko. Na około posypujemy chili i polewamy kilkoma
Smaki Przyprawy i Koloryzobaczyłam tę zupę w książce 'Gok's Wok' od razu chciałam ją zrobić. Dziś dodatkowo kolorystyka pasuje do Święta Patryka :-)Na dwie porcje potrzebne będą:2 jajka1 średni brokuł (różyczki i łodyga osobno)1 łyżka oleju2 dymkiok 2 cm kawałek świeżego imbiru0,5 litra bulionuok 50 g ugotowanego ryżuszczypta cukru1 łyżka sosu sojowego0,5 łyżki oleju sezamowego plus odrobina(...)olejem wrzucamy imbir, dymkę i łodygę brokuła. Przesmażamy przez minutkę. Dodajemy bulion, ugotowany ryż i różyczki brokuła. Doprowadzamy do wrzenia,dodajemy szczyptę cukru i gotujemy ok 15 minut do miękkości.Na koniec dodajemy sos sojowy i olej sezamowy. Wszystko miksujemy na gładką masę.Do miseczki wlewamy zupę a na wierzch delikatnie układamy jajko. Na około posypujemy chili i polewamy kilkoma
Kulinarna rozmowa