Makaron na dobre rozgościł się w naszym menu. Ten przysmak kuchni włoskiej jest niezwykle uniwersalny – fantastycznie sprawdza się jako dodatek do zup, ale także jako składnik dań na bazie warzyw czy mięsa. Duża popularność śródziemnomorskich smakołyków spowodowała, że w sklepach można znaleźć coraz więcej jego gatunków. Oto 5 najpopularniejszych odmian makaronu! Cannelloni Niekiedy Włosi nazywają ten makaron „rękawem”, a wszystko(...)Spaghetti Bez wątpienia najbardziej rozpoznawalna odmiana makaronu. Przeważnie wytwarzana jest z mąki pszennej, ale coraz częściej można spotkać produkty powstające na bazie mąk smakowych, np. szpinakowych, marchewkowych czy pomidorowych. Spaghetti na słodko 300 g makaronu spaghetti, 300 g owoców np. truskawek, malin, borówek, 250 g chudego sera twarogowego, cynamon, cukier brązowy. Do przestudzonego makaronu al dente wystarczy dodać rozdrobniony
CookMagkabaczek) jest jednym z moich ulubionych warzyw. Zwłaszcza jej żółta odmiana, do której mam szczególne upodobanie. Można ją jeść na surowo, nadziewać różnymi farszami, dodawać do potraw mięsnych, zup, przyrządzać leczo, tarty, smażyć kwiaty cukinii, i piec ciasta. Jak widać wachlarz zabaw z tym warzywem jest dosyć rozległy. Dziś ze względu na walory smakowe i odżywcze(...)każda) 40 dag pieczarek 1/2 szklanki surowej kaszy gryczanej 5 -6 kawałków suszonych pomidorów w oleju . 1 duża cebula 1 marchewka (niekoniecznie) 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 o pakowanie sera mozzarella (1 kula) 2 łyżki oliwy + oliwa z suszonych pomidorów Sól, pieprz, 1 łyżeczka suszonego oregano 4 łyżki posiekanej natki pietruszki Przygotowanie: Kaszę ugotuj na sypko. Pieczarki obierz
Moja Mama Gotujeplackami tortilla, tofu i warzywami w wersji na ciepło i muszę przyznać, że smakowały naprawdę dobrze. Świetnie nadaje się również do zapiekanek, ponieważ podgrzana smakuje o wiele lepiej! * pomidorową z łubinem Słyszeliście o łubinie? To alternatywa dla soi, dość popularna w Niemczech. U nas raczej ciężko go dostać, jednak mam nadzieję, że w przyszłości to się zmieni. Z łubinu(...)dowiedzieć się więcej o produktach NAbio, możecie o nich poczytać na stronie oficjalnej firmy , w której ofercie znajdziecie również dipy, przyprawy, sosy do makaronów i sałatek, kremowe zupy oraz bruschettę. Ode mnie mocne
Poranek na słodkozapewne mieliście do czynienia z zupami z proszku czy popularnymi fixami do dań. Pewnie kojarzycie ramę do smażenia z programu top chef :). Dziś właśnie będzie o współczesnym zamachu na Polską kuchnię oraz kucharki/kucharzy. Zapewne wielu stwierdzi że takie produkty to ułatwienie i pomoc. Można się z tym zgodzić pod warunkiem że a/ Przyznajesz że nie umiesz gotować(...)nawet największy amator może nauczyć się czegoś z papierka. Wystarczy że poczyta skład a on zdradzi mu połączenia smakowe. Zacznijmy od popularnego fixa i jego składu: Skład: koncentrat pomidorowy (37%), skrobia, cukier, sól jodowana, mąka pszenna , cebula (6,5%), tłuszcz palmowy, czosnek (1,7%), hydolizowane białka roślinne, oregano (1,3%), papryka (1,2%), tymianek, rozmaryn, natka pietruszki, bazylia Listę
Kuchnia PROzdrowotnawolnowarze kilkanaście potraw. Dziś dzielę się z Wami przepisem na pyszny bigos z suszonymi grzybami i śliwką. Jednak w tym urządzeniu można przygotować o wiele więcej. Od esencjonalnych bulionów, zup, sosów, po wyśmienite mięsa, a nawet całego kurczaka (wystarczy go tylko wcześniej zamarynować). Poza tym w wolnowarze można też przygotować najróżniejsze słodkie desery, a nawet ciasta. Tych ostatnich jeszcze(...)suszonych śliwek 400-500 g kiełbasy 1 średnia cebula lub 2 łyżki płatków suszonej cebuli niewielka ilość oleju do podsmażenia składników 1 małe jabłko 1 pełna łyżka koncentratu pomidorowego 2-3 liście laurowe 4 ziela angielskie czarny mielony pieprz i sól do smaku 2 duże szczypty majeranku około 3 szklanki wody Przygotowanie: Suszone grzyby zalewamy wodą do ich wysokości
Słodkie okruszkipieczonych kościach sos? Zapewniam, że smakuje wyśmienicie. Kolejnym krokiem w stosowaniu zasady zero waste w kuchni jest niemarnowanie energii i wody. Pieczenie kilku potraw jednocześnie, wykorzystanie gotującej się zupy do ugotowania warzyw na parze to tylko kilka pomysłów na oszczędzanie energii. Kolejnym krokiem jest odpowiednia segregacja odpadów, dzięki czemu można przetwarzać niektóre surowce jak np. szkło, metal, plastyk czy papier(...)osoby) Wywar/sos: kości z pieczonego mięsa np. żeberka obierki z warzyw głąb kapusty zwiędnięte zioła 3 cebule przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, gwiazda anyżu 100 g przecieru pomidorowego Dodatki: 4 ziemniaki do pieczenia łodyga z brokuła wędliny (mogą być obeschnięte) obierki z marchewek pieczone mięso dymka Sposób przygotowania: Składniki na wywar (z wyjątkiem przecieru pomidorowego) umieścić w garnku, zalać wodą
Obiad gotowybył 11 listopada i po powrocie ze spaceru (nie był to tzw. marsz niepodległości:) zrobiliśmy ten mega szybki i aromatyczny bigos. Pokombinowaliśmy natomiast w czwartek : Zupa z kładzionymi kluskami i pulpetami Ugotowanie tej zupy to była czysta przyjemność tworzenia: pulpety z mięsa i kaszy – poezja, warzywny aromatyczny bulio – pycha no i lane kluski – pyszności. Klusek narobiliśmy(...)Kasza/mąka 4 łyżki niepalonej kaszy gryczanej 1 zł 16 łyżek mąki chlebowej (około 80 g) 1,5 zł ½ szklanki soczewicy 1 zł Dodatki 2 szklanki passaty pomidorowej 7 zł Sok z połowy cytryny 1 zł 2 suszone pomidory z zalewy 2 łyżki musztardy Dijon (może być delikatesowa, sarepska) 2 łyżki octu jabłkowego (lub winnego, albo soku z cytryny
Niedzielny kucharzwykorzystanie warzyw z długo i wolno gotującego się rosołu jest właśnie zapiekanka . Dusimy mielone mięso na patelni, dodajemy posiekane marchewki, pietruszki i selera, podlewamy winem, na koniec trochę przecieru pomidorowego i sos gotowy. Można wykładać na niego ziemniaczane pure. Jest to danie robione na szybko. Mamy też przepis wymagający trochę więcej pracy, ale absolutnie doskonały. Jak wspomnieliśmy sposobów przyrządzania sosu(...)wielu naszych dań, esencjonalny bulion zrobiony na gotowanym godzinami na wolnym ogniu mięsie różnych gatunków. Rosół bazowy to genialna sprawa – doskonale się przechowuje i może być podstawą niezliczonej ilości zup. Jest aromatyczny, zdrowy, nie zawiera konserwantów. W przeciwieństwie do kostek rosołowych czy zup w proszku. Rosół wystarczy mocno podgrzać i przyprawić, np. sosem sojowym oraz odrobiną oleju sezamowego i posiekanego
Niedzielny kucharzwykorzystanie warzyw z długo i wolno gotującego się rosołu jest właśnie zapiekanka . Dusimy mielone mięso na patelni, dodajemy posiekane marchewki, pietruszki i selera, podlewamy winem, na koniec trochę przecieru pomidorowego i sos gotowy. Można wykładać na niego ziemniaczane pure. Jest to danie robione na szybko. Mamy też przepis wymagający trochę więcej pracy, ale absolutnie doskonały. Jak wspomnieliśmy sposobów przyrządzania sosu(...)wielu naszych dań, esencjonalny bulion zrobiony na gotowanym godzinami na wolnym ogniu mięsie różnych gatunków. Rosół bazowy to genialna sprawa – doskonale się przechowuje i może być podstawą niezliczonej ilości zup. Jest aromatyczny, zdrowy, nie zawiera konserwantów. W przeciwieństwie do kostek rosołowych czy zup w proszku. Rosół wystarczy mocno podgrzać i przyprawić, np. sosem sojowym oraz odrobiną oleju sezamowego i posiekanego
Niedzielny kucharzniż pozostałe urządzenia. Więcej o urządzeniu poczytasz na braunhousehold.com Blenderem przygotowywałam masę rożnych dań, wszystkie widzieliście na moim IG stories, były to domowe konfitury, kremy śniadaniowe, pasty, surówki, placuszki, zupy kremy, pesto, koktajle, naleśniki, pancakes i wiele innych, blender towarzyszy nam codziennie w kuchni i mogę go Wam śmiało zarekomendować. Przepisy na dania , którymi się z Wami podzielę zrobiłam(...)GAŁKĄ MUSZKATOŁOWĄ składniki: - filet z dorsza 1 kg - 10 marchewek - 2 duże pietruszki - 4 ząbki czosnku - 1szt masła - olej rzepakowy - 1 świeża gałka muszkatołowa - sól, pieprz - słodka papryka - koncentrat pomidorowy 1/2 szklanki - cebula - na panierkę do ryby: mąka pszenna Wykonanie , za pomocą przystawki blendera Braun- malakser zetrzyj na drobnych oczkach marchew, pietruszkę, wymień przystawkę i poszatkuj na cienkie plastry cebulę
SMYKWKUCHNImożna ją jednak podać także jako dodatek chociażby do mięs. Przygotowanie kaszy gryczanej z tofu zaczynam od ugotowania kaszy. W momencie, w którym gotuje mi się kasza robię sos pomidorowy z tofu i ciecierzycą. Sos doprawiam czosnkiem, solą oraz pieprzem. Gotowy sos łączę z miękką kaszą. Danie podaję polane jogurtem i oprószone świeżo-krojoną natką pietruszki. Zapraszam po przepis(...)polecam podać to danie z jogurtem sojowym. Dla nie wegan, jogurt naturalny oraz jogurt grecki będą dobrym dodatkiem uzupełniającym całość. Lubisz tofu? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Zupę miso z tofu . Kasza z wędzonym tofu The post Kasza gryczana z tofu appeared first on MeCooks Blog
MeCooksgrzybów! Jednakże, dobrze znany nam słodko-kwaśny pomidorowy ketchup pochodzi ze Stanów Zjednoczonych, gdzie zagościł w kuchni amerykańskiej już w XIX wieku [ 2 ] . Przepis na ketchup z cukinii Składniki około 15 daktyli * (60 g) 700 g cukinii 3 duże cebule (350 g) 2 ząbki czosnku 1½ łyżeczki soli słoiczek koncentratu pomidorowego (200 g) ¼ szklanki octu spirytusowego ** (62 g) łyżeczka słodkiej(...)Warzywną papkę przełożyć do dużego garnka , zagotować , a następnie gotować na małym ogniu , bez pokrywki , przez około 30-45 minut często mieszając. Gdy zredukuje się ilość wody dodajemy koncentrat pomidorowy , ocet spirytusowy , słodką i ostrą paprykę . Całość dobrze mieszamy i gotujemy dodatkowe 15 minut . Jeśli chcecie sprawdzić czy ketchup jest odpowiednio przyprawiony pamiętajcie, że będziecie go spożywać na zimno! Dlatego
WegePrzepisDostałam dwie ogromne dynie i powiem szczerze, że nie miałam pojęcia co z nimi zrobić, zrobiłam już zupę, włożyłam kilka słoiczków dyni w occie winnym i nie miałam pojęcia co można jeszcze zrobić z tego pomarańczowego stwora, w poszukiwaniu przepisów odkryłam, że dynie można zrobić na milion sposobów, znalazłam mnóstwo przepisów, a te dwa pochodzą ze wspaniałego blogu lawendowy(...)minuty. Następnie ostrożnie wyjąć pakunek z wody, gdy nieco przesztygnie, odwinąć i pokroić roladę na ok. 3 cm plastry. Na dno naczynia do zapiekania wlać sos pomidorowy, ułożyć plastry rolady, posypać parmezanem i , skropić oliwą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st. C na 30 minut. Przepisy pochodzą z blogu lawendowy dom :) 2. Dyniowe kluski śląskie
zdrowa vege kuchniapomodoro to zupa zrobiona ze świeżych pomidorów, chleba, oliwy, czosnku i bazylii, często serwowana na zimno. Pyszna, idealna na posiłek w upalny dzień. Ribollita z kolei to gęsta zupa z fasoli, kapusty (klasyczna z miejscową odmianą cavolo nero ) i czerstwego chleba. Jest sycąca, spokojnie możecie zrezygnować z secondo piatti :) Makarony W Toskanii, podobnie jak w pozostałych regionach Włoch, makarony podawane(...)Florencji, które wyglądały niczym włochata pierzynka. Mój Mąż, wielki ich miłośnik, zamówił sobie flaki w restauracji w Montepulciano. Podano mu je arcy po włosku - zapieczone z serem i sosem pomidorowym. Desery Najsławniejszym toskańskim deserem, którego popularność daleko przekroczyła granice tego regionu, jest oczywiście tiramisu . Choć o miano stolicy tiramisu pretenduje także Wenecja, według jednej z legend jego twórcą był
Chilli Czosnek i Oliwapopłynąć promem do kraju Zorby. Wyspa Chios słynie m.in. z flaków wieprzowych, podobnych do polskich, z tym że grecy tuż przed podaniem dolewają coś kwaśnego do zupy - np. ocet winny, czosnkowy. Ale to nie wszystko, co mają do zaoferowania Grecy... Smak wyspy Chios Udając się w głąb miasta, na dzień dobry widok, który raczej rzadko można spotkać(...)doskonale uwydatniał sok ze świeżej cytryny. Danie główne. Oczywiście oprócz wspomnianych flaków w Byzantio można znaleźć wiele innych domowych potraw. Padło na pasticcio - zapiekankę makaronowa z bardzo lekkim sosem pomidorowym i mięsem mielonym pod przykryciem delikantego beszamelu. Potrawa doprawiona w sam raz, w której nie dominował jeden jedyny smak pomidorów. Ponadto danie niezwykle sycące, dające
Right Behind The Kitchen