zupa pomidorowa - 17836 przepisów (strona:1002/1190)

Wykwintny jesienny obiad dla 6-8 osób 228

domowy placek ze śliwkami (które wiosną można zastąpić np. rabarbarem czy morelami). Najlepsze w menu jest jednak to, że na spokojnie można przygotować sobie wszystko wcześniej – gulasz i zupę możemy ugotować nawet dwa dni przed podaniem, zaś zapiekankę i ciasto zrobić dzień przed (bezpośrednio przed podaniem wystarczy zapiec zapiekankę razem z serem). Warto też zadbać o piękne podanie obiadu(...)cebule 3 marchewki 1 por 4 ząbki czosnku 500 ml cydru (półwytrawnego) 500 ml bulionu (ewentualnie wody) 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 2 czubate łyżki koncentratu pomidorowego 1 kartonik krojonych pomidorów z czosnkiem (lub dwie dodatkowe łyżki koncentratu) 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki 1 łyżeczka suszonego tymianku 2-3 łyżki oleju sól morska, pieprz

Poezja smaku
Śledzie marynowane z imbirem 90

Śledzie marynowane z imbirem nie są bynajmniej moim autorskim pomysłem. Miałam okazję spróbować tego specjału podczas warsztatów kulinarnych z robotem Kohersen Mycook, które odbyły się w

Cztery Fajery
Jak nie marnować jedzenia? 7 zasad 314

cele: nie wydawać zbyt wiele na posiłki jednocześnie smacznie i zdrowo jeść Jak nie oszczędzać na jedzeniu? Co z tego, że najwięcej na jedzeniu zaoszczędzimy wciągając przez tydzień pomidorową, albo przechodząc na dietę kanapkową. Niby od tego nie umrzemy, ale trudno nazwać to zbilansowaną dietą. Niektóre oszczędności mogą być tylko pozorne – np. kiedy kupujemy słabej jakości gotowce(...)przepłacamy kilkukrotnie. Jeśli argument finansowy Was nie przekonuje, spójrzcie na skład placków… Te ze sklepu będą pełne sztucznych składników. Podobnie jest z innymi produktami. Litr domowego, naturalnego sosu pomidorowego kosztuje około 7 zł. Porównaliśmy go z dwoma sosami z marketu. Tańszy z nich, był droższy od sosu domowego o ponad 2 zł (kosztował 9,69 zł za litr

Niedzielny kucharz
Ketchup z cukinii 74

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ketchup z cukinii Ketchup z cukinii to obowiązkowa pozycja na liście przetworów na zimę. Zaraz po ogórkach kiszonych, korniszonach, czy papryce konserwowej. Domowy

Przepiski.pl
Curry z ciecierzycą i szpinakiem 105

zupełnie się tym nie przejmujcie, można ją pominąć, dać inną - to nie równanie matematyczne:) Ja podaję je z ryżem jaśminowym ale można je jeść bez dodatków jak gęstą zupę. Albo też można je potraktować jako bazę i dodać mięso ( kurczaka lub indyka). Tofu też będzie pasowało. Curry to świetna potrawa, doskonale zniesie każdą zmianę w przepisie. Wegetariańskie curry z ciecierzycą(...)łyżeczka zielonej pasty curry 1/2 łyżeczki cynamonu 3 zgniecione nasiona kardamonu 1/2 łyżeczki chilli 1 łyżeczka zmielonych nasion kolendry 1 łyżeczka przyprawy garam masala 2 łyżeczki przecieru pomidorowego 4 pokrojone w kostkę pomidory albo 1 puszka pomidorów krojonych 2 puszki odsączonej ciecierzycy 200 g mrożonego szpinaku 400 ml (puszka) mleczka kokosowego 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soku

Smaczny zeszyt
Obiad z resztek - ziemniaki w stylu zero waste 138

Kuchnia zero waste to jedyny trend, któremu poddaję się niemal bez zastrzeżeń. Co więcej, za każdym razem wykorzystując resztki produktów odkrywam nowe połączenia smaków i kolejne

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Gołąbki bez zawijania – szybki przepis 106

Składniki: 500 g mięsa mielonego (dałam z łopatki wieprzowej) 100 g suchego ryżu główka niewielkiej kapusty 2 jajka cebula pół szklanki kaszy manny sól, pieprz Sos: 400 g passaty pomidorowej lub puszka pomidorów szklanka wody lub bulionu warzywnego kilka liści laurowych i ziela angielskiego łyżka mąki pszennej łyżka oleju łyżeczka cukru sól, pieprz, papryka ostra wędzona Przygotowanie Kapustę szatkujemy(...)zawijania[/caption]   Zobacz inne przepisy na gołąbki: Pieczone Gołąbki Z Farszem Mięsno-Pieczarkowym Gołąbki Z Młodej Kapusty Mojej Mamy Kresowe Gołąbki Z Kaszy Jęczmiennej Gołąbki Po Meksykańsku Zupa Gołąbkowa Artykuł Gołąbki bez zawijania – szybki przepis pochodzi z serwisu e-PrzepisyKulinarne.pl

e-PrzepisyKulinarne
Pasta z makreli wędzonej i sera białego 123

tego względu, że akurat w sklepie była świeża dostawa. Możecie użyć dowolnej ryby wędzonej czy nawet ryby z puszki. Tata często robił taką pastę ze szprotek w sosie pomidorowym. Ja takie pasty robione na szybko, kojarzę z dzieciństwa. Byle dodatek, kilka machnięć widelcem i była pasta. A i dziecko było zadowolone, że jakieś urozmaicenie kanapki. Pamiętam jeszcze pastę(...)był suchy, to dodajemy oliwę. Mieszamy. 4.7.2.17 http://mieszamwgarnku.pl/do-chleba/pasta-makreli-wedzonej-sera-bialego/ MieszamWGarnku   Artykuł Pasta z makreli wędzonej i sera białego pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Pyszna Domowa Pizza z Mozzarellą 77

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Nie znam nikogo, kto by nie lubił pizzy. To jedno z nielicznych dań, które smakuje każdemu. W każdym mieście, nawet najmniejszych jest chociaż

Przepiski.pl
Strogonow z indyka 102

Czas Przygotowania : 15 min Czas Gotowania : 30 min Gotowe w : 45 min Liczba porcji : 3 porcje   Insporacją do zrobienia mojego dzisiejszego dania był mój syn

uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisy
Tradycyjne curry z kurczaka 205

Tradycyjne curry z kurczaka z przepisu Mriduli Baljekar należy do moich ulubionych. Kiedy mieszkałam w Arabii Saudyjskiej miałam okazję poznać domową kuchnię indyjską z różnych regionów

Cztery Fajery
Włoska zupa z bakłażanów 100

Dopiero w tym roku zapałałam wielką miłością do bakłażanów i obiecałam sobie, że w przyszłym roku wyhoduję je sobie w ogrodzie, a co, karczochy mi wyrosły

greenscarf
Barszcz ukraiński na zakwasie z buraków 80

Barszcz ukraiński na zakwasie z buraków Koniec lutego, porządki w lodówce a tam – “a kuku” – litr zakwasu z wigilii Odkręcamy słoik, wąchamy

Tajemnice Smaku
Leczo. Przepis krok po kroku. 264

zewnątrz, można wybrać swoją ulubioną wersje. Moja propozycja jest z kiełbasą i mięsem z udka kurczaka ale raczej dominują warzywa. Jest potrawą z pogranicza zupy i dania jednogarnkowego, chociaż ja lubię podsmażyć składniki osobno. Przecież każdy element ma inną twardość i strukturę, a mięso najlepiej smakuje dobrze zrumienione. Klasycznie to danie, najlepiej(...)łyżki oleju roślinnego 2 kolorowe papryki 1 duża cebula 2 cukinie 4 ząbki czosnku 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 1 łyżka słodkiej papryki 500 ml przecieru pomidorowego 200 ml wody sól, pieprz     Kurczaka pokrój w kostkę, dopraw solą i pieprzem. Podsmaż na rozgrzanej połowie oleju, do uzyskania ciemnozłotego koloru. Przełóż mięso

kuron.com.pl