ziemniaki - 38421 przepisów (strona:1336/2562)

Szpinak z mandarynką i truskawkową nutką 134

razie potrzeby doprawić do smaku. Zabielić śmietaną. Zdjąć z ognia i wmieszać w szpinak żółtko. Zmiksować na gładką masę. Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać. Szpinak podać z odrobiną sosu, ziemniakami z natką pietruszki i sadzonym jajkiem............. Smacznego

Gaździnka warzy
Gulasz wieprzowy z nutką imbirową 201

mięso wyjąć, a sos zmiksować. Do zagęszczenia można dać kromkę chleba (bez skórki), śmietanę lub mąkę. Doprawić w razie potrzeby do smaku, włożyć z powrotem mięso i warzywa, wymieszać. Ziemniaki ugotować z odrobiną soli i kminku, potłuc dolewając troszkę mleka............. Smacznego

Gaździnka warzy
Barszcz czerwony- najlepszy 227

ząbki czosnku 1 kg buraków 2-3 łyżki soku z cytryny łyżeczka cukru 2 liście laurowe 4 ziela angielskie sól pieprz Ponadto:   jajka ugotowane na twardo   ziemniaki ugotowane   kwaśna śmietana Wykonanie: Buraczki obrać, wymyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do bulionu dodać ziele angielskie i liść laurowy, całość zagotować. Gdy bulion się zagotuje przecedzić

Krakowskie smaki Ani
PIKANTNY KREM Z BATATÓW 279

Cebulę i czosnek również obieram, drobno siekam, po czym szklę na rozgrzanym oleju w rondlu. Z papryczki usuwam pestki, drobno siekam i wrzucam do cebuli z czosnkiem. Wrzucam słodkie ziemniaki, wlewam wodę, dodaję liść laurowy, odrobinę soli, oraz ziele angielskie, doprowadzam do wrzenia i gotuję do miękkości. Kiedy bataty zmiękną, wyjmuję liść laurowy i ziele angielskie, miksuję przy pomocy blendera

W kuchni Karmel-itki
Kartofelkraut, ciapkapusta lub panczkraut 266

danie klasyka, pożywne, proste, prosto z darów ziemi, prosto od serca. Może by w wersji postnej jak tutaj, a można wzbogacić smak o dodanie podsmażonego boczku. Wystarczą trzy składniki, ziemniaki, kapusta kiszona i cebula. Zapraszam. Przepis ten oraz wiele innych możecie znaleźć w 4 numerze Magazynu Śląskiej Blogosfery MASZKETY . Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Hot dogi w mundurkach 189

Pewnie sama bym na to nie wpadła i od razu się do tego przyznaję. Mój mąż zobaczył tak pieczone ziemniaki i kiełbaski w jakimś amerykańskim programie. Uparł się bym zrobiła coś w tym stylu. Usiadłam pomyślałam, pogrzebałam w internecie i oto efekty. Moim zdaniem efekt oszałamiający uzyskam w sezonie grillowym :), ale kuchenny piekarnik też sobie poradził. Nowy post Hot dogi

Wypieki i Rumieńce
Puree z batatów 184

Ogromnie zasmakowały mi frytki ze słodkich ziemniaków, dlatego postanowiłam sprawdzić czy tak samo oczaruje mnie puree z batatów. Zdecydowanie tak :). Niesamowity jest już sam wygląd. Cudownie intensywny pomarańcz wręcz kusi i zaprasza na ucztę. Sam smak wzbogacony ostrą papryką i czosnkiem idealnie pasuje zarówno do drobiu jak i do mięsa czerwonego. Nowy post Puree z batatów pojawił się w Wypieki

Wypieki i Rumieńce
Ziemniaki Hasselback w kolorowym towarzystwie 175

Kolejny pomysł na obiad przywieziony z wysp. Pieczone ziemniaki, rozmaryn, białe kiełbaski, cebula i pomidorki cherry :) troszkę zmodernizowałam, zrobiłam podpatrzone u Nigelli ziemniaczki hasselback, zamiast klasycznych pieczonych: http://www.nigella.com/recipes/view/hasselback-potatoes-226 Czytaj więcej

bistro mama
Jajko w koszulce na szwabskich ziemniaczkach 176

samo, ale nie do końca i sumie to jednak inaczej. Najpierw więc było jajko. Jajko w koszulce zamiast sadzonego. Czyli poszetowe. Lub jak kto woli - perduty. Pomysł na ziemniaki był prosty. Sałatka szwabska (zwana tez austriacką), ze specyficznym posmakiem octu i musztardy, tym razem wylądowała w piekarniku i tak oto stała się zapiekanką :) Czytaj więcej

bistro mama
Chaczapuri z ziemniakami i cukinią 281

jednej odpowiedzi. Bo zaznaczyłam kiedyś przepis Tomka Woźniaka w Magazynie KUCHNIA. Bo kocham ciasto drożdżowe. Bo przygotowuję przepisy do zakładki "bistro maluch". Bo została mi niemowlęca papka ziemniaki + cukinia. Bo w tej zakładce chcę pokazać, że można gotować jednocześnie dla dziecka i dla siebie, nie brudząc przy tym stosu naczyń. I jeszcze jedno BO... Czytaj więcej

bistro mama
"Parzybroda" - młoda kapusta 163

czas pełnej wiosny przez palce. Mało truskawek, mało czereśni, mało kalafiora, mało młodej kapusty. Skąd w ogóle w maju te wszystkie młode dobroci? Pamiętam, że pierwsze młode ziemniaki pojawiały się dopiero na początku lipca. Truskawki i czereśnie to również wspomnienie związane z początkiem wakacji. Wchodzenie na drzewa, choć mnie nigdy to nie dotyczyło, bo grzecznie czekałam pod, aż ktoś łaskawie

bistro mama
Pikantne kotleciki curry w pomidorach 412

dowolnie przyprawić. Ja użyłam do tego po szczypcie pieprzu, czosnku, papryki ostrej i chilli. Dodałam również po łyżeczce koncentratu, ketchupu i serka kremowego do złagodzenia smaku. Podałam z ziemniakami i gotowanymi na parze brokułami (ależ to było pyszne!).  Smacznego

Kuchnia Ellie
Zupa ziemniaczana z łososiem 186

rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy por do zeszklenia.  Przekładamy go do większego garnka, dodajemy 6 szklanek wody oraz liść laurowy i doprowadzamy do wrzenia. W międzyczasie obieramy ziemniaki, kroimy je w kostkę i dodajemy do gotującej się wody.  Zmniejszamy ogień i gotujemy około 15 minut. Filety z łososia kroimy w kostkę i dodajemy do zupy.  Gotujemy

Kredowe Menu
Zupa warzywna bardzo wiosenna 280

Można dodać śmietanę, można zamiast śmietany dać jogurt, a można też zupy nie zabielać - też będzie smaczna. Po prostu wiosna na talerzu - polecam! składniki 4 spore młode ziemniaki 170 g fasolki szparagowej 5 młodych pietruszek 3 młode marchewki 1 młody por 1 młody seler 1/2 sporej kalarepki 2 pęczki (po 500 g) białych szparagów 1 l bulionu łyżeczka

Stare Gary
Wariacja na temat tymianku, czyli tymiankowe pulpety z marchewką posypaną tymiankiem i ziemniaczki 172

pieprzu, smażymy około 10 minut. Pulpety również lądują na patelnie i smażymy je z każdej strony po 6-8 minut. Pod koniec smażenia obsypać je tymiankiem. Jak przygotowuje się ziemniaki, chyba nie muszę wam tłumaczyć

Kredowe Menu