ziemniaki pieczone w piekarniku - 6006 przepisów (strona:304/401)

Wieprzowina po kantońsku 149

Polecam Wam bardzo fajny przepis na soczyste, miękkie, smaczne mięso. Podałam je z pęczakiem. Pasuje również do ziemniaków, ryżu, makaronu, klusek. Bardzo łatwe do przygotowania, ale wymaga trochę czasu. Zamiast łopatki może być karkówka wieprzowa. Więcej przepisów na dania mięsne znajdziecie na moim blogu w zakładce MIĘSA. Jest tam najwięcej przepisów i każdy znajdziecie coś ciekawego i smacznego na obiad(...)dusić pod przykryciem na wolnym ogniu około 1,5 godziny. Po tym czasie mięso wyjąć do naczynia żaroodpornego zalać do połowy wrzącą wodą , dodać kostkę rosołową i piec pod przykryciem w piekarniku przez 1 godzinę. Sos zagęścić mąką kukurydzianą wymieszaną w małej ilości wody. Wlać do sosu i zagotować. Dodać wino. Doprawić w razie potrzeby solą i pieprzem. Mięso wyjąć

O kuchni z uczuciem
Pierś z kaczki z warzywną salsą 205

jeśli dobrze przygotujemy pierś to obiad będzie wyśmienity. Danie to nie wymaga od nas zbyt dużo pracy i czasu. Smażymy ją dosłownie przez chwilę, a przez resztę czasu pieczemy w piekarniku. Całość smaku dopełni pyszna, pełna witamin warzywna salsa oraz wyśmienite puree ziemniaczane. Pierś z kaczki z warzywną salsą – składniki 2 piersi z kaczki czerwona papryka cukinia bakłażan czerwona(...)smaku solą i pieprzem. Odstawiamy na ok. 15 minut. Kaczkę podsmażamy na patelni (zaczynam od strony ze skórą) z każdej strony przez 3 minuty. Wkładamy ją następnie do piekarnika nagrzanego do 200 st. C na 10 minut. Po upieczeniu pozwalamy jej odpocząć przez ok. 3 minuty, aby wszystkie soki w piersi równomiernie się po niej rozlały. Cukinię, bakłażan, czerwoną paprykę

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pasztet z selera i batatów z nutą imbiru idealny na Święta i...nie tylko! 147

odrzucone! Porcja na dwie małe foremki, zresztą zobaczycie po masie jakiej foremki będziecie skłonni użyć Składniki 1 średni lub duży seler obrany i pokrojony w kostkę, 1 batat- słodki ziemniak- obrany i pokrojony w kostkę 1 mała cebula 2 łyżki mielonego siemienia lnianego 4 łyżki uprażonych i zmielonych w młynku pestek dyni 2 ząbki czosnku pół łyżeczki  gałki muszkatołowej(...)wrzuć wszystkie składniki, nie zapomnij o przyprawach. Wlej oliwę lub olej kokosowy i zmiksuj na papkę. Przełóż masę do foremki lub foremek , dodaj na wierzch pomidorki suszone i piecz w piekarniku około 35-40 minut w 180 stopniach. Gwarantuję, że będzie ciężko nie ukroić sobie jeszcze ciepłego! Na zdrowie

Z Kuchni Do Kuchni
Szynka pieczona w kawałkach z pieczarkami i cebulą 162

się jej nie robiło) - mięso jest dużo smaczniejsze, mniej suche od schabu a przygotowuje się je bardzo podobnie. Dziś przedstawiam wersję szynki pieczonej w kawałkach - danie obiadowe, które "robi się samo". Pasuje praktycznie do wszystkiego - ziemniaków, ryżu, kaszy czy kluseczków. Jeden z przepisów idealnych na niedzielę - można przygotować wszystko dzień wcześniej, a później tylko wymieszać i upiec. SKŁADNIKI(...)pieczarki z cebulą można również odłożyć na noc do lodówki lub przygotować je bezpośrednio przed pieczeniem mięsa. 3. Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego. Dodać cebulę i pieczarki. Majonez, keczup i musztardę wymieszać razem, dodać do mięsa, całość dobrze wymieszać.  4. Mięso wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec pod przykryciem ok 1,5 godziny (w przypadku dużych

Kto ugości moich gości?
Zapiekanka ziemniaczana 770

patelni. Naczynie żaroodporne natłuszczamy i wykładamy pierwszą warstwę ziemniaków. Na to układamy cebulkę z czosnkiem, kiełbasę i boczek. Czynność powtarzamy. Na drugiej warstwie boczku układamy jeszcze raz ziemniaki - to powinna być nasza ostatnia warstwa. Teraz przygotowujemy sos. Można powiedzieć, że jest to rodzaj sosu beszamelowego. Robi się go bardzo podobnie. W rondelku rozpuszczamy masło i dodajemy ok. 2 łyżki mąki(...)grudek, a sos robi się naprawdę gładki i kremowy. Tak przygotowanym sosem zalewamy zapiekankę. Całość obficie posypujemy tartym żółtym serem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza. Zapiekanka czekająca na wstawienie do piekarnika Pieczemy pół godziny. Po tym czasie zwiększamy temperaturę do 220 stopni i podpiekamy jeszcze 5-10 min. albo aż ser się ładnie przyrumieni

Ratunku obiad
Z cyklu: Dla dzieci - Pieczone kotleciki z tuńczyka (Cotolette di tonno al forno) 130

cucchiai di yogurt bianco 1 limone aneto capperi sale, pepe PRZYGOTOWANIE Ziemniaki dokładnie myjemy, nie obieramy, w całości wrzucamy do wrzącej osolonej wody, gotujemy ok. 20-25 minut. Ugotowane ziemniaki odcedzamy, zostawiamy odkryte, aby odparowały. Ziemniaki obieramy, dokładnie rozgniatamy praską.  Do ziemniaków dodajemy jajko, ricottę, 2 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę oraz drobno pokrojoną(...)sbriciolato. Amalgamate bene tutti gli ingredienti. Z masy formujemy okrągłe kotleciki, obtaczamy w bu ł ce tartej, wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia posmarowan ą  olejem. Kotleciki pieczemy ok. 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, w połowie pieczenia kotleciki odwracamy na drug ą  stronę. **** Iniziate a formare le cotolette e passatele nel pangrattato

La grande e la piccola cuoca
Fit frytki z cukini 246

lekkostrawna, zapobiega zakwaszeniu organizmu, jest bogata w witaminy i minerały. O zaletach tego warzywa można by pisać w nieskończoność. Frytki z cukinii są rewelacyjną alternatywą do tradycyjnych frytek z ziemniaków. Są nie tylko smaczne, ale zdrowe i bardzo sycące. Sprawdzają się doskonale nie tylko jako zdrowa przekąska, ale także np. jako dodatek do dań głównych. Jako, że sama dałam się(...)Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni (ustawiam funkcję z termoobiegiem - góra i dół). 2. Cukinię myjemy, osuszamy, kroimy w podłużne paski. (jeśli cukinia jest młoda nie obieram jej ze skórki, ani nie usuwam pestek - odcinam jedynie końce) 3. W miseczce mieszam wszystkie przyprawy. Następnie obtaczam nimi cukinię. 4. Wykładamy cukinię na blasze i wkładamy do piekarnika. 5. Pieczemy ok. 15 minut

Kuchnia Pełna Pasji
Soczysty kurczak pieczony 185

przyprawach i oleju. Ten kurczak zawsze wychodzi idealny, pyszny, mięciutki w środku. Wystarczą tylko ziemniaki, gotowane lub pieczone, jakaś surówka i cudny syty obiad gotowy;D Albo na szybko świeża bagietka i wystarczy!;D Bagietką, której części moczymy w sosie powstałym podczas pieczenia...cudo. Składniki: cały kurczak +/- 2 kg 3 - 4 łyżki oleju rzepakowego przyprawy: sól, świeżo(...)bądź chociaż na pół godziny. Wszystkie składniki ładnie się ze sobą połączą. Jeśli chcecie wodę możecie dolać przed samym pieczeniem - to w zależności na ile odstawicie go w marynacie. Jeśli na kilka godzin to wlejcie wodę później, przed pieczeniem. Piekarnik rozgrzać do temp. 190 C i piec na środkowej półce bez termoobiegu przez około 1,5 godziny. Kurczaka polewam

Zasmakuj Kuchni
Kofta kebab z chlebkiem pita 188

jego siekanie wystarczy podsypać go odrobiną soli i rozcierać o deskę ostrą stroną noża. Kofty są mistrzowskie, smak jest bardzo intensywny i ciekawy, ja podałam je z soczewicą z ziemniakami Frosty oraz pitą i sosem jogurtowym z TEGO przepisu. Przepis na chlebek znalazłam na niezawodnym blogu Moje Wypieki . :) Chlebek pita: 3 szklanki mąki pszennej chlebowej (ja użyłam zwykłej(...)Odłożyć na oprószoną mąką stolnicę, by podwoiły swoją objętość i przykryć ściereczką na około 30 minut. Gdy robicie ciasto, zacznijcie rozgrzewać piekarnik wraz z blachą w środku do temperatury 220ºC. Wyrośnięte pity należy położyć na rozgrzaną blachę i piec do zrumienienia. U mnie ok. 10-12 minut. Przez pierwsze minuty chlebki powinny bardzo wyrosnąć. Po upieczeniu są gotowe do jedzenia

Cooking Monster
Co zrobić z mięsa z rosołu? 345

zintensyfikuje to smak. Ale tego mięsa jest sporo, trzeba by je jakoś spożytkować. Pół biedy jeśli robimy rosół na kurczakowych udkach. Można je po prostu zapiec w piekarniku i razem z ziemniakami będą idealnym drugim daniem. Ale jeśli robimy rosół na innych częściach? Wtedy nie bardzo jest co z tym mięsem zrobić. Można oczywiście dać psom czy kotom, one się(...)wszystko się ładnie połączy. Napełniamy masą foremki (wyłożone papierem do pieczenia). U nas wyszły 3 keksówki. Pieczemy na grzałkach góra-dół przez 1 godzinę w 180 stopniach. Na ostatnie 10 minut przestawiamy tylko na dolną grzałkę. Żeby góra się nie przypaliła, a dół ładnie zrumienił. Wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy w formach przez 30 minut. Pasztet musi odpocząć

Marder&Marder Manufacture
Serniki podkarpackie 137

Serniki podkarpackie Wielkanoc tuż tuż, więc przypominam 9 ciekawych przepisów na serniki, które pieczone są w naszym regionie. Każdy inny, a co jeden to ciekawszy, smaczniejszy i wart upieczenia :)   Sernik biały Sernik biały to doskonały, leciutki sernik w delikatnym kruchym cieście. Jego nazwa wzięła się od tego, że do twarogu dodaje się jedynie białka. Potrzeba(...)nietypowy sposób. Najpierw piecze się biszkopt, a dopiero później przekłada się go masą serową i ponownie wstawia do piekarnika. http://trzecitalerz.blogspot.com/2018/01/sernik-przekadany-kuchnia-podkarpacka.html Sernik przekładany - kuchnia podkarpacka Sernik smażony ze Słomianej Smażony sernik według tej receptury przygotowuje się nieco inaczej niż typowe serniki. Różnica polega na tym, że masa serowa nie jest pieczone w piekarniku. Smaży się

Trzeci talerz
Ukraina - Owocowe czyli warzywne ragu 134

Ragu Składniki (dla 2-3-4 osób, zależnie od apetytu): - 1 cukinia - 1/2 kapusty pekińskiej - 2 nieduże ziemniaki - 2 marchewki - 1/2 bakłażana - 1/2 cebuli - 1 pomidor - 50g mąki - olej - pęczek koperku - kilka listków natki pietruszki - ząbek czosnku - sól, pieprz Przygotowanie: 1) Ziemniaki i jedną z marchewek kroimy w kostkę, a kapustę pekińską w paski. Wrzucamy do garnka z osoloną, wrzącą(...)wierzch przekładamy warzywa z patelni. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. 4) Pozostałą cześć cukinii kroimy w cienkie talarki i obtaczamy w w mące. Patelnię przecieramy ręcznikiem papierowym i rozgrzewamy olej. Na rozgrzanym oleju smażymy obtoczone talarki. Smażymy z obu stron, aż się lekko zarumienią. Usmażone talarki wykładamy na wierzch warzyw w naczyniu żaroodpornym. Pieczemy przez 10-15 minut

Roślinożerni urlopowicze
Warzywne placuszki z piekarnika z łososiem i dipem z limonką 170

smaki, które połączone razem tworzą lekkie, pyszne i sycące danie początku wiosny :) Buzią pełną tych pyszności spokojnie można wkroczyć w pełną wiosnę! Warzywne placuszki z piekarnika z łososiem i dipem z limonką Potrzebujesz: 700g ziemniaków 1 młodą cukinię 3 marchewki 2 cebulki dymki (całe, ze szczypiorem) 1 jajko 2 czubate łyżki mąki kukurydzianej 1 czubata łyżeczka suszonego tymianku 2 płaskie(...)limonki 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1/2 łyżki posiekanego szczypiorku sól do smaku Do tego: kilka plastrów łososia wędzonego na zimno roszponka (opcjonalnie) Sposób przyrządzenia: 1. Ziemniaki i marchewkę obierz ze skórki. 2. Wszystkie warzywa zetrzyj na tarce o dużych oczkach (lub użyj malaksera- dużo szybciej), przełóż do miski wyłożonej bawełnianą ściereczką, wymieszaj warzywa z 1 łyżeczką soli i odstaw

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Zwykły chleb 689

Zwykły, codzienny, domowy, pachnący... chleb dla każdego. Z jednego kilograma mąki upieczemy dwa smaczne chleby. Możemy upiec chleby z ziarnami,  ziemniakami, owocami, z kiełbasą, z dynią, z cebulą, na proszku, na zakwasie... wybór jest wielki. Dzisiaj przedstawię chleb z mąki 650 1 kg, wody ~500ml, drożdży 50g, soli1 łyżka, cukru 1 łyżka. Najpierw nastawiamy zaczyn/rozczyn  tj. do ciepłej(...)formujemy chlebki i układamy na blasze lub w formach, przykrywamy na minimum 1 godz. Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 200 st.C  i smarujemy lub nie chleb rozbitym jajkiem. Posmarowane chleby nacinamy ostrym nożem lub żyletką, żeby nie pękały podczas pieczenia. Pieczemy w 200 st. C przez 50-60 minut zależy od piekarnika. Po włożeniu chleba spryskujemy wodą dolną

chleba naszego

Proponowane wyszukiwania