ziemniak - 9653 przepisów (strona:203/644)

Zupa ogórkowa na kościach wieprzowych 138

mięsa 1 pietruszka 1 marchewka 1 por kawałek selera 2 liście laurowe 2 ziela angielskie szczypta soli szczypta pieprzu 5 dużych ogórków kiszonych  woda z ogórków  2 ziemniaki 2 łyżki śmietany 18% koperek (ja nie dodaję) CZAS PRZYGOTOWANIA: 2,5 H POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Marchewkę, pietruszkę obieramy, wkładamy do dużego garnka razem z selerem, porem, kośćmi, liśćmi(...)Zalewamy dwoma litrami wody, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy bez przykrycia przez dwie godziny. 2. Po dwóch godzinach wyławiamy mięso i marchewkę, zupę przecedzamy (resztę warzyw wyrzucamy). Ziemniaki obieramy i kroimy w drobną kostkę, marchewkę i ogórki kiszone ucieramy na tarce o dużych oczkach - wrzucamy do przecedzonej zupy. Gotujemy 15 minut, aż ziemniaki będą miękkie. 3. W między

My Culinary Art
Pierogi ruskie 115

ciasto:3 szklanki mąki pszennej1-1,5 szklanki wrzątku1/2 łyżeczki soli3 łyżki olejuSkładniki na farsz:0,8 kg ziemniaków400 g białego półtłustego sera2 średnie cebulesól, pieprzSposób przyrządzenia farszu:Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie następnie studzimy i przeciskamy przez praskę. Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na oleju, a następnie dodajmy do ziemniaków. Do miski dodajemy w następnej kolejności

upichcic
Puree z selera 175

Dzisiejszy post dedykuję mojemu serdecznemu koledze Piotrkowi, który podsunął mi pomysł na świetny zamiennik ziemniaków czyli puree z selera. Bez ziemniaków nie wyobrażam sobie życia. No, do tej pory nie wyobrażałam sobie ;) Seler lubię na surowo, grillowany czy panierowany. W formie puree wcześniej go nie jadłam, a szkoda, bo smakuje rewelacyjnie. I przede wszystkim daje możliwość eksperymentowania(...)Dobrze się komponuje również z:-masłem i przeciśniętym czosnkiem,-drobno posiekanym, ugotowany al dente brokułem lub marchewką,-świeżo zmielonym pieprzem i łyżką naturalnego jogurtu.Spróbujcie tradycyjne gotowane ziemniaki zastąpić takim puree. Dodawajcie inne warzywa, twórzcie swoje własne wariacje smakowo - kolorystyczne. Ci, którzy lubią smak selera nie zawiodą się.Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Polędwiczki w sosie borowikowym 203

gotowania, wkładamy mięso i dusimy, aż polędwiczki zmiękną (ok.10 minut). W razie potrzeby podlewamy lekko wodą. Pod koniec dodajemy śmietanę, przyprawiamy mocniej do smaku.Placki ziemniaczane:6 dużych ziemniaków duża łyżka mąkijajkopół łyżeczki soliolej do smażenia Ziemniaki ścieramy na tarce o małych oczkach. Jeśli wytworzyło się dużo płynu, należy go odlać, odstawić na chwilę. Płyn wylewamy zostawiając tylko mętny(...)osad (czyli skrobię) i dodajemy go do masy. Do ziemniaków dodajemy jajko, mąkę, sól i dokładnie mieszamy masę łyżką. Na patelni rozgrzewamy sporo oleju, nakładamy placki i kiedy się zezłocą przewracamy na drugą stronę. Wykładamy na talerze wyłożone ręcznikiem papierowym.Smacznego!Przepis wraz ze zdjęciem otrzymałam od pani Ani z Karczmy :) Bardzo dziękuję i liczę na więcej

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ziemniaczana sałatka 223

seler naciowy, dodałam kilka składników i się udało ! Oczywiście można kombinować dodać kilka składników więcej i stworzyć swoją wersję.  Ten przepis to prostota ale i pychota :) Składniki: 4 ziemniaki 2 (paski) selera naciowego cebula (może być czerwona) kilka kropel soku z cytryny 2 jajka kilka plasterków gotowanej szynki dwie łyżki majonezu 4 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżeczki musztardy ząbek(...)czosnku sól pieprz papryka ostra natka pietruszki Ziemniaki gotujemy w mundurkach odstawiamy do ostygnięcia, gotujemy również jajka na twardo, w tym czasie kroimy cebulę i skrapiamy sokiem z cytryny, mieszamy i odstawiamy. Szynkę kroimy w kostkę, a seler w pół księżyce. Majonez mieszamy z jogurtem, musztardą, czosnkiem i przyprawami. Chłodne ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, jajka również obieramy i kroimy

NA MOIM TALERZU
Placki ziemniaczane 153

Czasami, gdy mam mało składników w lodówce na obiad, robię placki ziemniaczane. Kiedyś tarłam ziemniaki ręcznie, później wykorzystywałam sokowirówkę, teraz wrzucam ziemniaki do robota kuchennego. Uwielbiam je ze śmietaną i przyprawą do zup, cieplutkie i chrupiące.Czasami podaję je z sosem i sałatką.  Polecam!Składniki:1 kg ziemniaków,cebula, jajko, sól,pieprz,olej do smażeniaSurowe, obrane ziemniaki ścieram(...)cebulę kroję w drobną kostkę, dodaję do ziemniaków wraz z jajkiem i przyprawami (ja lubię z dużą ilością pieprzu) mieszam. Jeśli masa jest mało gęsta dodaję bułki tartej około dwóch łyżek (można dodać mąki). No i smażę na złoty kolor z dwóch stron, po usmażeniu kładę na papierowym ręczniku by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.   Smacznego

NA MOIM TALERZU
Blog, blog, blog i.........Krem z dyni ! 166

Jesień - dynia ! Uwielbiam smak, kolor. Zapasy porobione :) Ja w tym roku pomroziłam, a zdjęcia dyni w słoikach mojej mamy.  Zupa krem z dyni , próbowałam kilka wersji, z ziemniakami moja ulubiona. Proste, szybkie. Polecam! Składniki: 1 dynia (około 1,2 kg) łyżka masła 1 cebula, drobno posiekana 4 ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę 2 marchewki, obrane i pokrojone(...)uzależniona od upodobań 1. Dynia - kroimy na ćwiartki, usuwamy miąższ, nasiona ze środka, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. 2. Na maśle smażymy cebulę + dynię+ marchew + ziemniaki po chwili całość podlewamy wodą i zagotowujemy.  3. Dodajemy sól, pieprz, vegetę, przykrywamy i gotujemy tak długo aż warzywa będą miękkie.  4. Miksujemy zupę blenderem lub w malakserze

NA MOIM TALERZU
Sałatka ziemniaczana 251

Kolejna prosta sałatka.Równie dobrze smakuje jako samodzielne danie, ale można ją wykorzystać jako dodatek do wszelkiego rodzaju mięs.Bazą są ziemniaki ugotowane "w mundurkach" w dobrze osolonej wodzie a do tegododane będą kiszone ogórki, szczypiorek, gęsty jogurt, niewielka ilość majonezu,sól i pieprz do smaku.   My robimy z dwóch ugotowanych ziemniaków, które po obraniu kroimy(...)tego pokrojonyszczypiorek.   Dwie łyżki gęstego jogurtu naturalnego mieszamy z łyżką majonezu, dodajemy pół łyżeczki posiekanego koperku, sól i pieprz do smaku.Mieszamy składniki i łączymy z ziemniakami.   Sałatka jest gotowa:Smacznego

Maminek kulinarny
Krupnik z grzybami 176

Powiało chłodem; przyda się coś ciepłego i smacznego.Zupa nie jest trudna w przygotowaniu a efekt znakomity.Wystarczy:- 2,5 l bulionu warzywnego lub rosołu- kilka ziemniaków-10 dkg kaszy jęczmiennej-0,5 szklanki słodkiej śmietany-10-15 dkg mielonego mięsa-marchewka-natka pietruszki-garść suszonych grzybów-pieprz   Ziemniaki i marchewkę kroimy w kostkę.Z mięsa formujemy małe kuleczki(...)gotującego się bulionu dodajemy pokrojone ziemniaki i marchewkę, kaszę i umyte grzyby.Po 10 minutach wkładamy nasze mięsne kuleczki i wszystko gotujemy ok. 40 minut na małym ogniu.   Do śmietany dodajemy kilka łyżek gorącej zupy, mieszamy i wlewamy do garnka.Gotujemy ok. 5 minut.Dosypujemy pokrojoną natkę pietruszki i pieprz do smaku.Mieszamy i krupnik gotowy.Smacznego

Maminek kulinarny
Zupa fasolowa 111

Zupa na każdą porę roku, ale jesienią i zimą smakuje najlepiej.Wystarczy:- 2 litry bulionu warzywnego lub rosołu- 5-6 ziemniaków- puszka fasoli- 2 ząbki czosnku- kawałek wędzonej kiełbasy- tymianek i majeranek- 2 łyżki ketchupu- marchewkaDo rosołu dodajemy pokrojone ziemniaki, marchewkę i czosnek.Wsypujemy fasolkę.Gotujemy do miękkości ziemniaków.Dodajemy pokrojoną kiełbasę, ketchup i przyprawy.Zagotowujemy i gotowe.Smacznego

Maminek kulinarny
Jarzynka duszona z mięsem 140

się. Smakuje tak samo, czyli wyśmienicie.Nie udało nam się poprzestać na jednej porcji - potrzebna była dokładka :)Składniki:-25 dkg ugotowanej fasoli-5 średnich czerwonych buraczków-5 średnich ziemniaków-1/4 średniej główki białej kapusty-4 marchewki-1/2 kg mięsa (szynki)-10 suszonych śliwek-3 ząbki czosnku-sól, pieprz, koperek-1/2 l bulionu warzywnego lub rosołu(...)pokrojony w kostkę czosnek, doprawiamy solą i pieprzem i odstawiamyna czas przygotowania warzyw.   Obieramy i tarkujemy na grubych oczkach buraczki i marchewkę.   Kapustę szatkujemy a ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.Śliwki suszone kroimy w kosteczkę.   W misce mieszamy buraczki, marchewkę, ziemniaki, fasolę, kapustę, śliwki, mięsoi pokrojony koperek.   Przekładamy do naczynia żaroodpornego

Maminek kulinarny
Zupa grzybowa 146

Kolejna potrawa z wykorzystaniem leśnych grzybów.Składniki:-30-40 dkg grzybów ( borowiki, podgrzybki )-4-5 ziemniaków-marchewka-cebula-natka pietruszki-250 ml słodkiej śmietany-warzywko-pieprz-2 l wody   Oczyszczone grzyby kroimy w kawałki.   Ziemniaki w dużą kostkę a marchewkę w plasterki.   Do wrzącej wody wrzucamy obraną cebulę, ziemniaki i marchewkę.Dodajemy warzywko

Maminek kulinarny
Knedle ze śliwkami 183

Wracamy do śliwek.Knedle najlepiej smakują ze świeżymi śliwkami.Składniki:-ok. 1 kg ugotowanych ziemniaków-ok. 0,6 kg śliwek ( najlepiej węgierek )-2-2,5 szklanki maki pszennej-2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej-2 jajka-cukier, sól, olej-1/3 kostki masła-bułka  tarta ( 4-5 łyżek )   Przestudzone ziemniaki ( nie całkiem zimne ) zgniatamy w prasce(...)tłuczemy gnieciuchem, lub przepuszczamy przez maszynkę.   Śliwki nacinamy i usuwamy pestki.   Do ziemniaków dodajemy 1,5 szklanki mąki pszennej, mąkę ziemniaczaną, jajka i wstępnie zagniatamy.Dosypujemy stopniowo pozostałą mąkę i wyrabiamy jednolite ciasto.   Z ciasta formujemy wałek.   Tniemy na porcje, w zależności od wielkości śliwek ( 20-25 porcji ).   Porcje spłaszczamy

Maminek kulinarny
Zupa ogórkowa 129

chłodne dni, ale nie tylko.Możemy ją przygotować na bazie bulionu warzywnego lub wykorzystać rosółz gotowanego mięsa.   Składniki:-2,5 l rosołu-kilka ogórków kiszonych-kilka ziemniaków-marchewka-1/2 szklanki kwaśnej śmietany   Ziemniaki i marchewkę kroimy w kostkę.Ogórki tarkujemy na grubych oczkach.   Ziemniaki i marchewkę wrzucamy do wrzącego rosołu i gotujemy do miękkości

Maminek kulinarny
Zapiekanka z kaszanką 225

Szybka zapiekanka na obiad i nie tylko.Składniki:-ok. 1 kg ugotowanych ziemniaków-ok. 60-70 dkg kaszanki-30 dkg odciśniętej kiszonej kapusty-15 dkg wędzonego boczku-cebula-pieprz ziołowy   Lekko przestudzone ziemniaki zgniatamy i układamy w delikatnie natłuszczonym naczyniu żaroodpornym.   Boczek i cebulę kroimy w kostkę.   Cebulę szklimy na niewielkiej ilości oleju(...)dodajemy rozdrobnioną kaszankę i podsmażamy.   Wykładamy na ziemniaki.   Kapustę możemy delikatnie posypać pieprzem ziołowym. Mieszamy z boczkiem i wykładamy na kaszankę.   Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C na ok. 40 minut.Gotowe.Smacznego

Maminek kulinarny

Proponowane wyszukiwania