kotletach ziemniaczanych oraz krokietach , przyszedł czas na faszerowane kulki ziemniaczane. Farsz tym razem całkowicie z grzybów leśnych, które zresztą uwielbiam. Pyszne i proste danie. Ziemniaki do jego przygotowania polecam ugotować dzień czesniej. Składniki: 700 g ugotowanych ziemniaków 2 jajka 2 łyżki mąki solidna szczypta curry w proszku sól i pieprz do smaku bułka tarta(...)Ostudzić i drobniutko posiekać nożem, dodać bułkę tartą i dokładnie wymieszać. Ziemniaki przepuścić przez praskę, dodać jajka, mąkę i wszystkie przyprawy.Wymieszać na gładką masę. Ułożyć na dłoni kółko ziemniaczanej masy w środek włożyć farsz z grzybów i uformować kulkę, panierować w bułce i kłaść na rozgrzaną patelnie z olejem. Olej powinien sięgać przynajmiej do połowy kulek. Smażyć
Gosia gotujebabeczki" do napełnienia farszem. Tak przygotowaną formę wkładamy do piekarnika na ok 20 minut. Masa powinna się lekko podpiec i zbrązowić. Długość pieczenia zależy od wielkości foremek i grubości ziemniaczanych babeczek. farszBoczek i obraną szalotkę pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć (osobno) na patelni. Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. W misce wymieszać jajko, mleko, ser. Posolić(...)dużo - boczek jest słony, popieprzyć.Quicheformę z podpieczonymi ziemniaczanymi babeczkami wyjąć z piekarnika. Do każdej babeczki nałożyć boczek, cebulę, zalać masą serową. Posypać wierzch mieszanką pietruszkowo czosnkową. Wstawić do piekarnika na ok 15 min, aż masa się zetnie. Smacznego!Uwagi: Miałam troszkę kłopotów z wydobyciem babeczek z foremek. Może następnym razem wyłożę blaszkę papierem do pieczeniaWpis dodaję
Stare GaryZapiekanka okazała się jednak całkowitym sukcesem, bo smakowała wszystkim bez wyjątku. Na pewno warta powtórzenia! To danie idealne na jesienną słotę czy zimowe dni Zapraszam więc, oto pyszna zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i kapustą kiszoną…:)Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i kiszoną kapustąSkładniki :mięso mielone- najlepiej wołowina – 500 gramziemniaki – około 1kgcebule – 2 dużekiszona(...)płatkami chilli . Na wierzch ziemniaków ułożyłam warstwę startego żółtego sera wymieszanego z kwaśną śmietaną. 5. Zapiekałam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 40-50 minut.Smacznego Post Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i kiszoną kapustą pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.plłyżki mąki ziemniaczanej200 g żółtego sera2 średnie cebule100 g masła1/2 pęczka natki pietruszkiolej do smażenia placków200 ml śmietany 18%sólpieprzDzisiaj alternatywa dla zwykłych placków ziemniaczanych. Takie danie z cyklu - wszystko w jednym :) - czyli połączenie ziemniaków z mięsem mielonym. Placki są chrupiące, pyszne i bardzo sycące. Najlepsze podawane z kwaśną śmietanką zaraz po usmażeniu.Cebulę obrać, pokroić na drobną(...)zostanie w mięsie tym lepiej, ponieważ później z tego powodu mogą nam się placki "rozpadać").Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce dokładnie tak samo jak na placki ziemniaczane. Dodać obie mąki, jajka, starkowany na tarce o grubych oczkach żółty ser i podsmażone (przestudzone) mięso. Całość dobrze wymieszać.Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni z obu stron na złoty
Świat Domowej Kuchnisercu przyznaję , że jest to najlepszy sos jaki w życiu jadłam!Niesamowicie delikatny, ale zarazem intensywny w smaku … kremowy … W połączeniu z delikatnym mięsem kurczaka i zapiekanymi ziemniaczanymi ptysiami tworzy iście królewską całość!Zapieczona na kurczaku skórka i przyrumienione ptysie ziemniaczane kuszą nie tylko podniebienie , ale i oczy!Polecam! SKŁADNIKI:MIĘSO:* filet z kurczaka(...)musztardę, szczyptę soli i cukier.Dokładnie mieszamy.CAŁOŚĆ :Upieczone mięso wyciągamy z piekarnika.Kroimy ukośnie na plastry.Opalamy delikatnie palnikiem, by marynata na mięsie jeszcze odrobinę się zrumieniła.Podajemy gorące z ziemniaczanymi ptysiami i sosem szampańskim. Świetnym dodatkiem będzie lekka sałatka z sałaty lodowej z dodatkiem pomidorków koktajlowych, orzechów nerkowca i kremem balsamicznym.Smacznego
Ostra na Słodkoziemniaczaną przyprawiamy do smaku pieprzem ziołowym i przyprawą warzywną, dodajemy podsmażoną wędzonkę i cebulkę i dokładnie mieszamy. Do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego przekładamy część masy ziemniaczanej, na niej układamy pozbawione osłonek krupnioki, przykrywamy pozostałą masą ziemniaczaną a na wierzchu układamy przygotowane wcześniej plastry ziemniaka. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury
Maminek kulinarnybiałoruską. Utarte i doprawione ziemniaki wstawiało się do rozgrzanego pieca chlebowego przed wyjściem w pole. Po powrocie na zmęczonych domowników czekała pożywna kolacja, którą spożywano z kwaśnym mlekiem. Babka ziemniaczana zadomowiła się także w biednej kuchni żydowskiej jako danie szabasowe o nazwie kugel. (źródło: Kuchnia podlaska, Łukasz Fieroduk) Moją babkę wzbogaciłam przysmażonym boczkiem z cebulą, dzięki czemu nabrała wspaniałego(...)Ogórki konserwowe trzemy na tarce na małych oczkach, dodajemy jogurt, zmiażdżony czosnek, posiekany koperek, sól i pieprz. Wszystko razem mieszamy i podajemy jako dodatek do babki ziemniaczanej
Smakowity Blog Kulinarnymożliwe? No jasne , że możliwe, NATURALNIE!Na pierwsze danie była pomidorowa z ryżem SYS, a na drugie- PLACKI ZIEMNIACZANE ZE SZPINAKIEM!...........bez obierania ziemniaków, bez tarcia, bez wysiłku...Wystarczyło troche wody(...)Jako , że jest to danie Babci Zosi, to musiało pachnieć do końca Podkarpaciem!Akurat trzy dni temu dostaliśmy pierwszorzędną, pachącą kaszankę! Nie wyobrażałam sobie innego towarzystwa dla placków ziemniaczanych Babci Zosi... Ach! I ogórki kiszone ! Na babcinej wodzie z Grabin! Kiszone ! Nie korniszony …!Wykonanie tych palcków ziemniaczanych jest banalnie proste, jak otwarcie kartonika i wyjęcie torebek
Z Kuchni Do KuchniPlacki ziemniaczane i na obiad i kolację, zimne jako przystawka, i na słodko i na słono.U mnie będzie czosnkowo!Czas przygotowania to ok. godziny, ale to tylko dlatego że to ja tarłam ziemniaki, a nie mój mąż...gdyby było odwrotnie to 40 min. i jemy! Dla 3 osób:- 2 duże i jeden mniejszy ziemniak obrane i umyte(...)cebulaTe dwa składniki ścieramy na tarce o małych oczkach.- czarny pieprz, grubo zmielony 1 łyżeczka- sól, 1 i 1/2 łyżeczki- 2 łyżki mąki- 1 jajkoTe składniki dodajemy do masy ziemniaczanej i dokładnie mieszamy. Jeżeli chodzi o sól, to należy dodawać ją stopniowo, podczas mieszania próbujemy ziemniaki i ewentualnie dodajemy.- twaróg półtłusty 200 g- 3 ząbki czosnku posiekanego lub startego
Pasje JolkiSzare kluski... kluski ziemniaczane...kluski kładzione, kluski poznańskie... a nawet... kluski ćpane!(ćpać czyli rzucać) nazw jej wiele... a wszystkie oznaczają jedno: przepyszne, chociaż troszkę pracochłonne obiadowe danie wielkopolskie. U mnie robione z reguły w poniedziałek (dzień wolny od pracy), gdyż zrobienie ich trochę czasu mi pochłania. Robię ich zawsze duuuużą ilość, w największym garnku, gdyż(...)Całość mieszam i ewentualnie dodaję jeszcze mąki - tak by otrzymać dosyć zwartą masę.Kiedy tak się stanie, w dużym garze zagotowuję kilka litrów wody z czubatą łyżką soli.Masę ziemniaczaną wykładam deskę do mięsa i kiedy woda wrze, łyżką zgarniam zgrabne kluski z talerza do wody, raz na jakiś czas maczając łyżkę w wodzie, aby ciasto nie przywierało
Walijskie PichcenieGrzegorzem Łapanowskim, na których to serwowaliśmy sałatkę Najsztuba czyli sałatkę ziemniaczaną z wątróbką pstrąga, ziołami i musztardą francuską. Pamiętam, że bardzo mi smakowała, w sumie jak każda sałatka ziemniaczana :-). W ostatnich dniach chodziła za mną taka sałatka, więc kiedy tylko zobaczyłam stoisko Pstrąga Ojcowskiego na Najedzeni Fest, od razu go kupiłam z myślą właśnie o takiej sałatce(...)pomocą też przyszła Edyta, która dzień później opublikowała na swoim blogu sałatkę ziemniaczaną, również autorstwa Grzegorza, która jak pewnie zauważycie, jest modyfikacją sałatki Najsztuba. Sałatka jest bardzo smaczna, sprawdzi się zarówno jako danie obiadowe czy propozycja na śniadanie lub kolację. Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćłyżka mąki,pieprz,sól.sos:250 g pieczarek,800 g mięsa z szynki wieprzowej,1 garść suszonych grzybów,1 kostka grzybowa,1 sos borowikowy,pieprz,1 cebula.Przygotowanie: placki ziemniaczane: Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce albo mielimy na maszynce do mięsa z wkładką do ziemniaków. Następnie dodajemy łyżkę mąki, jajko oraz cebulę pokrojoną w kostkę. Przyprawiamy pieprzem i solą(...)podsmażamy cebulkę pokrojoną w kostkę, pieczarki, i suszone grzybki. Dodajemy kostkę grzybową oraz sos borowikowy. Następnie dodajemy mięso i dusimy wszystko pod przykryciem. Przyprawiamy pieprzem. Takim sosikiem polewamy placki ziemniaczane
Aga w kuchniChrupiące placki ziemniaczane to od zawsze ideał, do którego niezmiennie dążę. Dzisiejsze takie właśnie były... Pyszne, cieniutkie i meeega chrupiące. Cudo, cudo, cuuuudo...! Polecam wszystkim plackożercom ale nie tylko, dzisiejsza wersja przypadła do gustu nawet osobom, które za plackami u mnie nie przepadają. A to olbrzymi sukces. A wszystko to za sprawą zmiany techniki smażenia. Niby niewiele a różnica(...)zrobić zdjęcie, tak szybko znikały... Ilości oczywiście orientacyjne.Polecam bardzo gorąco! :-)Składniki:- 1,2kg obranych młodych ziemniaków- 3 jajka- ok.300g mąki orkiszowej białej (u mnie typ750)- 2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej- 1/3 łyżeczki soli- 2 łyżeczki ksylitolu (lub cukru)- olej kokosowy (u mnie bezzapachowy) do smażenia- ksylitol do posypania placków na talerzuZiemniaki zetrzeć na drobnej tarce. Dodać jajka, sól, ksylitol
Smaczne Zdrowekuchni włoskiej nie jest to może niecodzienna propozycja, ale musimy się przyznać,że my taki spód kosztowałyśmy po raz pierwszy. Jego smak można porównać tych dobrze nam znanych placków ziemniaczanych, jest on jednak barrrdziej wilgotny w środku i chrupiący na zewnątrz. Na dodatkowe składniki wybrałyśmy krewetki trygrysie, kapary, mozarellę, ser gorgonzolla oraz pesto z rukoli (zamiast sosu pomidorowego(...)które równie fantastycznie smakuje jako dodatek do wszelkiego rodzaju makaronu oraz jako pasta na świeżą, chrupką bagietkę. Jeśli jesteście ciekawi naszej obiadowej kompozycji, koniecznie wypróbujcie: Składniki: ziemniaczany spód do pizzy: 350g ugotowanych ziemniaków, 250g mąki pszennej i 1łyżka mąki ziemniaczanej2 łyżki oliwy, 1 łyżka masła, szczypta soli, około łyżeczki drobno posiekanego
Symfonia SmakówZapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i beszamelem...Dwie warstwy cienutkich plasterków ziemniaków.Między nimi mięso mielone podsmażone z cebulą.Przyprawione czosnkiem i słodką papryką.Zalane kremowym sosem beszamelowym.Obsypane po wierzchu mozzarellą i natką pietruszki.Pychota!Składniki:1 kg ziemniaków (waga przed obraniem);500 g mięsa mielonego (u mnie drobiowe, z indyka);2 średnie cebule;150 g startej mozzarelli
Gospodyni Miejska, którą zrobiłam wczoraj na obiad. Wyszło jej tyle, że nie wiem, czy dziś ją dokończymy. Jest to wiec nie tylko smaczne, ale i niedrogie danie. Naprawdę polecam. Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i kiełbasą Potrzebujemy: 1,5 kg ziemniaków 30 dag boczku parzonego 1 laskę dobrze przyprawionej, np. czosnkowej kiełbasy 2 cebule 4 ząbki czosnku (lub mniej, jeśli
Ratunku obiad. Jest to tani i prosty obiad. Nadaje się do odgrzewania, mrożenia, zabrania ze sobą np. do pracy, a także nie wymaga wiele wysiłku. No po prostu ideał ;) Kotlety ziemniaczane Do ich zrobienia potrzebujemy: ok. 1 kg ugotowanych ziemniaków 1 niezbyt dużą cebulkę 2 ząbki czosnku 1 jajko przyprawy: sól, pieprz, majeranek (lub świeżą natkę pietruszki) mąkę pszenną bułkę
Ratunku obiadPlacki ziemniaczane - całkiem inne bo z ugotowanych ziemniaków. Robi się je naprawdę szybko. Fajny sposób na wykorzystanie ich resztek np. z poprzedniego dnia. Mięciutkie w środku i lekko chrupiące z wierzchu. Przepyszny dodatek do sosów, gulaszy itp. SKŁADNIKI: (na 7-8 placuszków czyli ok 3 porcje) 1/2 kg ziemniaków (ugotowanych i przestudzonych, mogą być z poprzedniego dnia(...)jajko 3-4 łyż mąki pszennej 1 łyż mąki ziemniaczanej 2-3 łyżki mleka sól, pieprz, papryka słodka i ostra, gałka muszkatołowa, czosnek granulowany, przyprawa uniwersalna Można zrobić również ich bogatą wersję - dodać do nich pokrojone warzywa (pieczarki, paprykę, cebulę) lub np szynkę i ser żółty
Kto ugości moich gości?popijając schłodzone napoje :) Dzisiaj chcemy zaproponować Wam szybkie i smaczne danko. Zresztą wszystkie nasze propozycje są bardzo smaczne :) Propozycja na dzisiaj : Krokiety ziemniaczane z meksykańskim sosem. Krokiety ziemniaczane z sosem w stylu meksykańskim: (4 osoby) Krokiety : 8 dużych ziemniaków 1 jajko ½ szklanki mąki pszennej bułka tarta otręby żytnie lub gryczane olej ryżowy pieprz, ostra papryka, kmin rzymski
vegetanie. Będzie trochę składników, ale po to, aby smak był mocno rozbudowany i każdy kęs dawał inne doznania :) No to zaczynamy. Zobaczcie zdjęcia, a potem do pracy :) Zapiekanka ziemniaczana z warzywami. (4-5 osób) Składniki : 1 kg ziemniaków 1 duża słodka papryka 1 duży por 5 dużych pieczarek 2 cebulki szalotki 1 duży gotowany burak 10 dkg twarogu
vegetaniepodobnym stylu. Tak więc z rozmachem, mając w lodówce kalafiora, postanowiliśmy zrobić jeszcze wersję zapiekaną. Zobaczcie co nam wyszło z tych kombinacji. Było naprawdę smacznie :) Polecamy ! Kotlety ziemniaczane z jabłkiem, zapiekany kalafior, surówka z rukoli (4 osoby) Kotlety składniki: 1 kg ziemniaków 1 jabłko 1 łyżka masła 2 jajka 2 łyżki mąki bułka tarta otręby gryczane 1 łyżka(...)Masło ucieramy z żółtkami i mieszamy z ziemniakami. Następnie dodajemy mąkę, płatki owsiane i jabłko starte na tarce o grubych oczkach. Białka ubijamy na pianę i dodajemy do masy ziemniaczanej. Doprawiamy przyprawami. Uważajcie na kmin rzymski, bo jest dość intensywny w smaku, więc posypujemy ostrożnie. Wszystko mieszamy razem i w razie potrzeby dosypujemy bułki tartej, jeśli ciasto jest zbyt
vegetaniePosiada wiele nazw: nagus, babka ziemniaczana. W moim domu nosił nazwę kartoflaka i mimo że do lekko strawnych nie należy czasami warto pokusić się dla tej małej chwili zapomnienia . Kiedyś jak nie miałam jeszcze robota który starł za mnie ziemniaki tak jak teraz na tą potrawę a jedynie do dyspozycji zwykłą tarkę to nieźle trzeba było się(...)pędzelkiem bo nie dużo oleju potrzeba) . Jeżeli boczek nie jest gotowy pokrojony, to należy go pokroić w plastry i poukładać na dnie natłuszczonej blachy. Wyłożyć na to masę ziemniaczaną. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 1 godziny 20 minut w temperaturze 180 stopni. Uwagi: Nie wiem , ale pewnie to zależy od ziemniaków bo czasami kartoflak piecze się
Na słodko lub wytrawnieJest to chyba najlepsze puree ziemniaczane jakie jadłam do tej pory. Aksamitne, z wyczuwalnym czosnkiem, szałwią ale gwiazdą jest na pewno palone masło, które to właśnie nadaje ziemniakom doskonały smak. Polecam do każdego dania głównego, sprawdzi się(...)samo dobrze z mięsami jak i rybami. Niestety jest dosyć kaloryczne, ale raz na jakiś czas taka przyjemność nikomu nie zaszkodzi;) Pycha! Scroll down for recipe in English Puree ziemniaczane z czosnkiem, szałwią i palonym masłem (6-8 porcji) Składniki: 1,2 kg ziemniaków, obranych i pokrojonych w 2 cm kostkę 6 łyżek masła 1 ½ łyżki posiekanych listków szałwii
karmelowyFood finger - idealne na imprezy. Dziś propozycja "podrasowanych" placków ziemniaczanych. Jako dodatek do nich można dodać dosłownie wszystko. Szynkę, wędzonego łososia, boczek....Składniki:4-5 dużych ziemniaków1 jajkołyżka pszennej mąkikilka plastrów szynki, wędzonego łososia albo boczkuser typu feta albo zwykły twarożek2 łyżki jogurtu naturalnegokilka pomidorków koktajlowychszczypiorekpęczek koperku1 czerwona cebulasól świeżo zmielony kolorowy pieprzolej(...)można wyciąć z nich kółeczka przy pomocy kieliszków - ja tak zrobiłam. Ser typu feta mieszamy z jogurtem oraz pieprzem i z drobno posiekanym koperkiem. Nakładamy po kleksie na kółko ziemniaczane, dodajemy cienki plasterek szynki, ćwiartkę pomidorka, krążek cebuli, szczypiorek oraz zdobimy koperkiem i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem
Bon Appetit Małgorzatysię fantastycznie bawiłyśmy :)A tymczasem mam dla Was kolejną propozycję wykorzystania tego, co nam zostało w lodówce z poprzedniego obiadu, czyli ziemniaków. Prosta i tania tarta z farszem ziemniaczanym z dodatkiem boczku lub kiełbasy. Bardzo często "znajdujemy" podsuszone wędliny w najdalszym kącie lodówki. Szkoda wyrzucić, a nie za bardzo wiadomo co z tego zrobić. Zdarza się(...)połączyć rozcierając palcami. Powinno wyjść dość sypkie. Przesypać je do natłuszczonej formy i podpiec w temperaturze 180 stopni przez około 10 minut. Nie musi się rumienić.Masa ziemniaczana:około 1 kg ziemniaków,3 jajka,1 średnia cebula,3 ząbki czosnku,boczek wędzony - ilość według uznania,sól, pieprz, gałka muszkatołowa,1 pęczek koperku.Ziemniaki wyszorować i ugotować w mundurkach - chyba
Codzienna kuchnia niecodziennaPrawdziwe placki ziemniaczane, czyli zrobione z tartych ziemniaków smakują chyba wszystkim. Dodając do nich sos z mięsem i surówkę uzyskujemy danie obiadowe. Składniki na placki:-ok. 1,5 kg obranych ziemniaków-1 cebula-2 jajka-2 łyżki mąki pszennej-pieprz ziołowy-sól Składniki na sos:-ok. 30 dkg karkówki-ząbek czosnku-2 łyżki mąki(...)drobnych oczkach lub w maszynie. Dodajemy 2 jajka, 2 czubate łyżki mąki, pieprz ziołowy i sól do smaku.Mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej.Nakładamy masę ziemniaczaną formując dość duże placki.Czekamy aż zrumienią się od spodu, odwracamy i zapiekamy.Placki należy odwrócić kilka razy. Usmażone przekładamy na papier, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Placki polewamy
Maminek kulinarnyprzyprawiamy do smaku solą, pieprzem i pieprzem ziołowym,dodajemy kaszę manną a na koniec podsmażone skwarki z boczku i dokładnie mieszamy. Jelita luźno napełniamy masą ziemniaczaną i zawiązujemy z obu stron sznurkiem. Kiszki układamy na posmarowanej tłuszczem blaszce, nakłuwamy grubą igłąi wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na 60 minut.W
Maminek kulinarnyJeśli nie próbowaliście jeszcze nigdy placków ziemniaczanych z dodatkiem marchewki - polecam(...)gorąco! Są pyszne! Mają piękny, złoty kolor i leciuteńko słodkawy posmak od dodatku marchewki. Dla mnie strzał w 10-tkę :) Takie placuszki ja zjadam podobnie jak tradycyjne ziemniaczane, bez żadnych dodatków, gorące prosto z patelni, posypane jedynie odrobiną cukru. Ale oczywiście możemy je zjadać ze śmietaną, ulubioną surówką czy sosem na zimno. Wybór dodatków dowolny
Walijskie PichcenieZapiekanka ziemniaczana z boczkiem...Warstwy ziemniaków przełożone zeszkloną cebulą i chrupiącym boczkiem.Oblane kremowym, lekko kwaśny sosem czosnkowym.Całość oprószona majerankiem.Pycha!Składniki:1,2 kg ziemniaków;100 g wędzonego boczku;0,5 kg białej cebuli;1 ząbek czosnku;400 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;Olej do smażenia;Sól;Pieprz;Majeranek.Sposób przygotowania:Ziemniaki obrać, umyć, pokroić
Gospodyni MiejskaZapiekanka ziemniaczana z brokułami i szynką...Plasterki ziemniaków. Zielone, różyczki brokuła.Wędlina pokrojona w kostkę. Sos śmietanowo-cebulowy.Na wierzchu roztopiona i ciągliwa mozzarella.A całość oprószona prażoną cebulką.Smacznego!Składniki:1 kg ziemniaków;1 brokuł (waga około 500 g);200 g dobrej jakości wędliny lub kiełbasy (u mnie szynka drobiowa);2 jaja ugotowane na twardo
Gospodyni MiejskaGrillowa sałatka ziemniaczana z ogórkami konserwowymi...Kawałki ziemniaków.Kosteczki ogórków konserwowych.Drobno posiekany koperek.I sos majonezowo-śmietanowy.Prosta, szybka i tania.Idealna do dań z grilla.Polecam!Składniki:1 kg młodych ziemniaków;2 średnie ogórki konserwowe;Pęczek koperku;4 łyżki majonezu;4 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;Sól;Pieprz. Sposób przygotowania:Ziemniaki wyszorować pod bierzącą wodą (jeśli
Gospodyni MiejskaWitajcie :) Dzisiaj mam dla Was propozycję co zrobić z ziemniaków które zostały z obiadu .Proponuję przygotowanie takich oto pysznych racuszków ziemniaczanych :) Można podawać je z dowolnym sosem , ketchupem lub kwaśną śmietaną .Placuszki są mięciutkie rozpływające się w ustach(...)Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę .Dodać żółtka , śmietanę, szczyptę proszku z mąką i przyprawić do smaku . Wszystko wymieszać mikserem.Białka ubić ze szczyptą soli , dodać do masy ziemniaczanej i delikatnie wymieszać łyżką .Na rozgrzaną oliwę kłaść łyżką porcję ciasta.Smażyć z obydwu stron na złoty kolor.Podawać z sosem , ketchupem lub kwaśną śmietaną
Sama słodycz i szczypta chilikotletów schabowych. Będzie też doskonała na mniej lub bardziej oficjalną imprezę, albo, żeby coś przegryźć w trakcie dnia.Jeśli lubicie sałatki ziemniaczane to może przypadnie Wam również do gustu taka mocno czosnkowa ? Sałatka ziemniaczana Składniki:700 g ziemniaków ugotowanych w mundurkach250 g kiszonych ogórków4 jajka ugotowane
Kulinarne przygody Gatityziemniaczaną, idealna na nadchodzące jesienne chłody. Doskonała na zimno, ale ja ją uwielbiam również na ciepło. Inspirację zaczerpnęłam z mojego ulubionego bloga Bea w kuchni. Sałatka ziemniaczana z fasolką Proporcje na 4 porcje Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 500 g ziemniaków 300 g zielonej fasolki szparagowej 3 łyżki koncentratu pomidorowego 5 łyżek oliwy
Kulinarne przygody Gatityrównież ugotować dwa jajka na twardo. Ziemniaki po ugotowaniu rozdrabniamy praską na drobną masę i dodajemy jedno surowe jajko. Ugotowane jajka obieramy i kroimy w kostkę, dokładamy do masy ziemniaczanej. Szczypiorek myjemy i również kroimy na drobno, dodajemy(...)ziemniaków. Doprawiamy solą i pieprzem oraz dowolnymi wybranymi przyprawami np. kminkiem. Całość delikatnie mieszamy. Przygotowujemy talerzyki z mąką, bułką tartą i rozbitym jajkiem. Na patelni rozgrzewamy olej. Z masy ziemniaczanej formujemy kuleczki, obtaczamy w mące, jajku i bułce tartej. Wrzucamy na rozgrzany tłuszcz. Czekamy, aż nam się zarumienią i obracamy na drugą stronę. Wyjmujemy je na ręcznik papierowy
Kolizje Smaków