letnie owoce... Nie mogłam się oprzeć, i kupiłam. A potem zastanawiałam się, co by tu z nimi zrobić...Przeglądając Ciasta i desery, nr 3/2011, zauważyłam bardzo ciekawe ciasto - ze śliwkami. Pomyślałam jednak, że morele doskonale się nadadzą... Zamiast migdałów użyłam orzechów laskowych, od siebie dałam też rozmaryn, który dziwnie mi do moreli pasuje (tak jak lawenda). Ciasto na początku
Pożeraczka, czyli raz adobrzegruszki, moi drodzy, to niewyczerpane możliwości. Można je podawać na mnóstwo sposobów sprawiając, że nigdy się nie znudzą. Tak, tak, gruszki to jedne z moich ulubionych jesiennych owoców. Śliwki, mimo intensywnej barwy, jakoś przy nich bledną. Oklepane i dostępne cały rok jabłka też mnie aż tak nie pociągają. Za to gruszki... Ich fikuśny, atrakcyjny kształt, i oczywiście wyjątkowy smak - nieco
Pożeraczka, czyli raz adobrzejednak dość sycące. Cudownie wilgotne dzięki sporej ilości maślanki. Idealne na podwieczorek. Słodkie figi pasują tutaj idealnie, ale można je zastąpić innymi owocami (myślę, że pyszne by było ze śliwkami). Migdałowa kruszonka jest chrupiąca, maślana i niesamowicie pyszna. Całość smakuje wyśmienicie, i znika w niewiarygodnie szybkim tempie. Polecam, bo robi się je bardzo łatwo, a efekt jest fantastyczny.Migdałowe ciasto
Pożeraczka, czyli raz adobrzepieczenia...Proste i szybkie w wykonaniu.Słodkie i pyszne w smaku.Wypełnione bakaliami.Delikatnie chrupiące.Polane czekoladą.Pycha!Składniki:100 g płatków owsianych, górskich;170 g bakalii (np. suszonej żurawiny, śliwek, moreli, rodzynek, płatków migdałowych, ziaren słonecznika, sezmu, orzechów, lub innych według włsnych upodobań smakowych);50 g białego cukru;50 g margaryny;30 g miodu pszczelego;1 łyżka soku z cytryny.Polewa:100
Gospodyni Miejskamożna zastąpić mąką poznańską, a także zwykłą, lecz w tym ostatnim przypadku zwykła mąka może spowodować, że ciasto nie będzie aż tak puszyste.Jagody można zastąpić innymi owocami np. truskawkami, śliwkami, wiśniami, porzeczkami itp.W przypadku dodawania do ciasta owoców mrożonych, nie należy ich wcześniej rozmrażać. Trzeba je wyjąć z zamrażalnika bezpośrednio przed dodaniem do ciasta i włożeniem do piekarnika.W celu sprawdzenia
Gospodyni Miejskaprzepisu:Wszystkie składniki ciast powinny mieć temperaturę pokojową.Jest to przepis na blachę o wymiarach 24x28 cm.Margarynę można zastąpić masłem.Aronię można zastąpić innymi owocami np. jagodami, truskawkami, śliwkami, wiśniami, porzeczkami itp.Owoce do ciasta mogą być świeże lub mrożone.W przypadku dodawania do ciasta owoców mrożonych, nie należy ich wcześniej rozmrażać. Trzeba je wyjąć z zamrażalnika bezpośrednio przed dodaniem
Gospodyni Miejskasilny, naturalny lek nasercowy dla tego, nalewki sporządzane z niego powinny być spożywane z umiarem. Można je zrobić w czystej postaci lub łączyć z innymi owocami (np. rodzynki, śliwki, tarnina, róża, pigwa, cytryna, pomarańcza), przyprawami korzennymi lub ziołami (np. mięta, arcydzięgiel). W wersji wytrawnej bez dodatku cukru. Podstawowa wersja nalewki z głogu:Składniki:1 kg owoców głogu
SzczyptaSmaQmięso nie nadaje się na zapiekankę bo po zapieczeniu będzie twarde. W tym wydaniu sprawdzi się także kaczka, a jako dodatek konfitura figowa z czerwoną cebulą, kasztanami i suszoną śliwką (przepis). Czas przygotowania:30 minutPorcje: 4 Składniki:500 g ciasta francuskiego,1 czerwona cebula,120 g serka Arla Apetina (np. Czosnek i Zioła lub Pesto
SzczyptaSmaQorkiszowym sprawdził się doskonale. Naleśniki są lekkie i puszyste, znakomicie się komponując z kwaskowatością cytrusów i wiejskim serkiem. W sprzedaży dostępne są smakowe kwasy chlebowe, np. z żurawiną lub śliwką, którymi można wzbogacić nasze naleśniki na etapie przygotowania ciasta. Żeby naleśniki zachowały elastyczność wystarczy w trakcie smażenia nakryć talerz z usmażonymi plackami drugim talerzem lub folią spożywczą.Czas
SzczyptaSmaQPersymona, zwana też kaki, szaronem, hebanowcem, hurmą, śliwką daktylową... to słodki i galaretowaty owoc. Mało wyczuwalne aromaty dobrze łączą się z innymi owocami w deserach, sałatkach lub dżemach. Kupując owoce wybierajcie te dojrzałe i miękkie, a niedojrzałym dajcie poleżeć poza lodówką przez 2-3 dni.Z uwagi na dużą zawartość witaminy A i C oraz żelaza, wapnia, potasu
SzczyptaSmaQorzechów włoskichSosyW Gruzji warto spróbować także kaukaskich sosów. Adżika to pasta z papryki z dodatkiem czosnku, orzechów, ziół i przypraw. Ostro-słodki sos tkemali jest natomiast robiony z czerwonych śliwek, chili i przypraw. Świetnie komponują się z mięsami. Mi do gustu szczególnie przypadła Adżika, choć tkemali też miał przy stole wielu smakoszy. Adżika - pasta z papryki oraz tkemali
Poezja smakupołączenie jedyne w swoim rodzaju.Przepis w całości cytuję za KucharniaSKŁADNIKI:- 200 g orzechów (u mnie laskowe i migdały)- 200 g suszonych lub kandyzowanych owoców (morele, żurawiny, figi, suszone śliwki)- 100 g kandyzowanych skórek owocowych- 1/2 szkl. cukru- 1/2 szkl. miodu- 1/2 szkl. mąki- 2-3 łyżki kakao + 1 łyżka do oprószenia ciasta- 30 ziaren pieprzu- 10 goździków- 5 strączków
Basia w kuchniDzisiaj zapraszam na pyszne, banalne w wykonaniu ciasto, idealnie nadające się na Święta. Do przygotowania nawet na ostatnią chwilę :) Na cieście tworzy się chrupiąca skórka, a
My Culinary ArtMoja propozycja na przyrządzenie miodówki została wyróżniona wKonkursie Miody Polskie. Konkurs został zorganizowany na blogu
Proste Potrawypotrafię sobie tego wyobrazić. Przecież na razie nie mam nawet pojęcia,jak będę żyła.” calzone z owocami* i kajmakiem podane z malinami i borówkami*borówki, czereśnie, morele, śliwki,Robione z tego przepisu, tyle, że dałam więcej mąki i nadziałam kajmakiem i owocami. Może jakaś wycieczka rowerowa
More food, love and dreams