zapiekanka - 10700 przepisów (strona:619/714)

Papryka opiekana. 138

Opiekana papryka jest specjalnością kuchni hiszpańskiej. Francuzi i Włosi myślą co innego. Ale to nieważne. To proste do przygotowania danie jest doskonałą przystawka. Papryka, jej kolor

Kulinarny karnet Christophera
Ziemniaczki na hiszpańską nutę. 200

Ziemniaczane tapas czy kartofelki fingerfood to mała ,smaczna przekąska. 8 małych ziemniaczków lub więcej 1 papryka 100 g sera mozzarella lub pleśniowego (zależy od nastroju) 16

Kulinarny karnet Christophera
Świeże daktyle w zapiekanym bakłażanie. 173

Daktylowce  należą do najstarszych drzew owocowych na świecie. Na temat składników odżywczych daktyli, nie będę się rozpisywał. Arabowie twierdzą, że dostarczają tylu składników odżywczych ile

Kulinarny karnet Christophera
Bakłażan czyli gruszka miłości 224

Składniki: 3  bakłażany 20 dkg groszek zielony blanszowany 1 papryka czerwona pokrojona w kostkę 1 duża cebula pokrojona w kostkę 1 pomidor pokrojony w kostkę

Kulinarny karnet Christophera
Fląderka po bretońsku. 190

Składniki: 6 filetów flądry bez skóry 1 łyżka soku z cytryny 2 pory 1 seler naciowy 2 szalotki 4 łyżki masła klarowanego 1/2  łyżeczki soli

Kulinarny karnet Christophera
Ziemniaczany specjał. 237

Christopher potatoes.  Specjał, dlatego ,że ziemniaczki są delikatne, ziołowe ,ze śmietanką i w kołderce. Właśnie ta kołderka z kruchego ,chrupiącego ciasta ,dla niektórych jest ważniejsza

Kulinarny karnet Christophera
Krusztadki z pieczarkami. 381

Kiedy upiekłem paluchy ziołowe  ze smalczykiem  ,to Smakowita Pajda zaskoczyła mnie swoim wpływem na kruchość i wyrazisty smak wypieku. Postanowiłem tę jej zaletę wykorzystać

Kulinarny karnet Christophera
Zapiekane spatzle na sposób Madame Edith. 155

Spätzle. O tym daniu przeczytałem na  bloku kulinarnym Madame Edith [TUTAJ] . Byłem kilka razy we Wiedniu, ale jakoś ten specjał umknął mojej uwadze. Przeczytałem i

Kulinarny karnet Christophera
Borek z nadzieniem mięsno-serowym. 167

Dla tych ,którym znudził się klasyczny borek z serem i szpinakiem, proponuję nadzienie mięsne. Ja zrobiłem borek z obydwoma .Mój borek jest bardzo syty, taki obiadowy

Kulinarny karnet Christophera
Tarta z czarną soczewicą i marchewką. 156

Tart with black lentils and carrots. Składniki . 100 g sera twarogowego 200 g mąki pszennej 100 g soczewicy czarnej 1 szklanka bulionu warzywnego 6 marchewek (50

Kulinarny karnet Christophera
Szparagi z szynką w ciście francuskim. 207

Asparagus with ham in puff pastry. Składniki. 1 rolka ciasto francuskie 0,5 kg białe szparagi 10 dag szynka gotowana 4 jajka 10 dag ser mozzarella

Kulinarny karnet Christophera
Zapiekane truskawki z sosem truskawkowym. 204

Roasted strawberries with strawberry sauce. Składniki. 20dag truskawek 1 łyżeczka cukru pudru 100g sera ricotta 100ml śmietany kwaśnej 2 jajka 1 łyżka mąki kukurydzianej sól Sos

Kulinarny karnet Christophera
Bób zapiekany z winem ...w środku i kieliszku. 182

Beans baked with wine.   Składniki. 1 kg bobu 2 łyżki masła 4 pomidorki koktajlowe 6 łyżek wina białego wytrawnego 2-3 żółtka 20 dag sera

Kulinarny karnet Christophera
Turecki fez. 145

Turkish cap. Składniki. 1 kg pomidory 2 łyżki bułka tarta 1 łyżeczka tymianek 1 łyżka bazylia świeża posiekana 0,5 łyżeczki przyprawy Kucharek 2 ząbki czosnek

Kulinarny karnet Christophera
Bakłażan i papryka na focaccii lub podobnym chlebku . 195

Eggplant and peppers on focaccia. Składniki. 1 mały bakłażan 1 focaccia 2 łyżki  koncentratu pomidorowego 1 cebula czerwona 1 papryka mała 2 łyżki kolendry posiekanej

Kulinarny karnet Christophera