Patate all'irlandese autorka: Angela | blog: Smakołyki Angeli, Angela's Delicacies, Le Prelibatezze di Angela Zapiekanka ziemniaczana autorka: Badylarka | blog: Weekendy w domu i ogrodzie Orkiszowe pierogi z ziemniakami i grzybami oraz "Niewinność" autorka: Badylarka | blog: Weekendy w domu i ogrodzie Indyjska Potrawka
Kulinarne przemysleniaKnedle z mięsem na obiad. Obiady na bazie ciasta z ziemniaków często goszczą u nas w domu, robimy kopytka, knedle, kluski, babki ziemniaczane, krokiety. Knedle lubią wszyscy, a my lubimy knedle ze śliwkami lub truskawkami , ze śliwkami i bakaliami, albo z mięsem 🙂 Kluski z mięsem, nie muszą być drogie, farsz nie musi być z wysokogatunkowych mięs, ja wykorzystuję przeważnie mięso(...)liścia laurowego, soli i ziela angielskiego. Po ugotowaniu mięso wystarczy wyciąć nożem, zmielić lub poszatkować i wykorzystać jako mięsny farsz do knedli, pyz, krokietów, naleśników, zapiekanek. Smacznie i tanio! Składniki knedle: 1 kg ugotowanych ziemniaków, 2 jajka, mąka ziemniaczana, ½ szkl. mąki pszennej sól. Składniki farsz: 500 g ugotowanego, posiekanego mięsa ze schabu 1 duża cebula sól pieprz majeranek posiekany szczypiorek
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięJeśli macie w lodówce plastry schabu, a znudziły się Wam tradycyjne schabowe, polecam przepis na tę zapiekankę. Jest pyszna i będzie stanowić miłe urozmaicenie codziennych obiadów. Składniki: 4 plastry schabu cebula 200 g pieczarek 6-7 średnich ziemniaków 200 g śmietany 18% 200 g śmietany 30% jajko musztarda (łagodna) sól, pieprz, papryka wędzona, gałka muszkatołowa Przygotowanie Mięso obficie nacieramy przyprawami
e-PrzepisyKulinarnedzień. Najlepsze w niej jest jednak to, że robi się nią bardzo szybko – wystarczy pokroić warzywa, ładnie je ułożyć i wstawić do piekarnika. Zapiekanka może być także dobrym dodatkiem do dania mięsnego zamiast klasycznych ziemniaków z wody. Spróbujcie : ) Wykonanie Obierz, umyj i pokrój w plastry szerokości 7 mm ziemniaki. Wrzuć je do posolonej, gotującej się wody na 5 minut
Eat me! Fit me!Wraz z rozpoczęciem wiosny coraz częściej w daniach pojawiają się zielone akcenty. Oto pyszna propozycja na zapiekankę ziemniaczaną z nutką bazylii i zielonej pietruszki. Składniki: 1 kg ziemniaków 1,5 szklanki jogurtu naturalnego 5 łyżek startego żółtego sera 2 ząbki czosnku ½ pęczka świeżej bazylii sól i pieprz do smaku natka pietruszki do posypki tłuszcz do formy Wykonanie: Ziemniaki obrać(...)Jogurt zmiksować z posiekaną bazylią, zmiażdżonym czosnkiem i solą do smaku. Ziemniaki odcedzić, ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem, zalać przygotowanym sosem, posypać pieprzem, posypać żółtym serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiec przez 25 minut. Przed podaniem posypać świeżą natką pietruszki. Inne przepisy na zapiekanki ziemniaczane--> tutaj
Tradycyjna KuchniaBurgery ziemniaczano – marchewkowe Warzywa zapiekane pod wytrawną kruszonką Kotlety ziemniaczane z kaszą Knedle ziemniaczane ze śliwkami Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem i papryką Tortilla de patatas Gnocchi Czekam teraz na Wasze pomysły na niemarnowanie ziemniaków Buziaki, Angelika Artykuł Nie marnuję – ziemniaki pochodzi z serwisu 365 dni dookoła kuchni
365 dni dookoła kuchnikubkiem kefiru. Jednak aby urozmaicić nasze menu i wykorzystać produkty z zakamarków lodówki, skomponowałam zapiekankę. I szczerze przyznam, że to jedna z lepszych zapiekanek, które udało mi się przygotować. Składniki: 800 g małych młodych ziemniaków duża gałązka pomidorków koktajlowych 1/2 młodej cukinii 100 g chudego wędzonego boczku w bardzo cienkich plastrach 150 g miękkiego żółtego sera (Gouda, Złoty Mazur, Edamski(...)mizerii w cienkie plastry. W naczyniu do zapiekania ułożyć ziemniaki, boczek, posiekany czosnek, umyte pomidorki, odsączoną kukurydzę, cukinię, i posiekaną natkę. Posypać ziołami do pizzy. Na wierzch zetrzeć połowę sera, zalać sosem i zetrzeć drugą połowę sera. Zapiekać w 190 o C aż warzywa zmiękną, a wierzch zapiekanki przyrumieni się
Czerwień i błękitmozzarellę trzemy na tarce na grubych oczkach, wystudzonego kurczaka kroimy na mniejsze kawałki - w paseczki. 6. W ten sposób układamy składniki w zapiekankę na dnie naczynia i jego ścianki smarujemy masą jogurtowo-jajeczną. Układamy plasterki ziemniaków, część marchewki, suszone pomidory, kurczaka, marchew, kalafiora, ser. Na całość wylewamy masę jogurtowo-jajeczną. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez
Perfect home lifeŁatwa, pożywna i smaczna zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą to fajny pomysł na obiad lub kolację. Składniki: około 1 kg ziemniaków 300-400 g kiełbasy 200 g żółtego sera 2 ząbki czosnku 2 cebule 300 ml śmietany 18% 1 jajko sól, pieprz gałka muszkatołowa ewentualnie szczypiorek olej Ziemniaki obrać i pokroić w plasterki grubości około pół centymetra. Na osoloną gotującą wodę(...)masłem. Na dnie wyłożyć 1/3 ziemniaków, następnie 1/2 kiełbasy. Ponownie 1/3 ziemniaków i resztę kiełbasy, a na wierzchu resztę ziemniaków. Śmietanę wymieszać z jajkiem i startym żółtym serem. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową, a następnie wylać na wierzch zapiekanki. Zapiekać w temp. 170 stopni przez około 30 minut. Ja posypałam wierzch pokrojonym szczypiorkiem, a także dodałam trochę do środka
talerz przyjemnościskórką do dołu, wyłożyć na ziemniaki szpinak jajka rózgą lub blenderem dobrze roztrzepać z pieprzem i solą ziołową, dodać gęstą śmietanę 18%, wymieszać wylać masę na szpinak, piekarnik nagrzany na 200 C, grzanie góra/dół, piec około 35 minut, następnie na termoobiegu w 160 C z 10 minut, kroić porcje lekko przestudzonej zapiekanki - zapiekanka jest aromatyczna, sycąca, smaczna.............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięKolejna super rozgrzewająca wersja wegetariańskiej zapiekanki pasterskiej. Pyszna soczewica z pomidorami i dodatkiem ajwaru, zapieczona pod puszystą pierzynką z ziemniaków i bryndzy. Dla mnie to hit na jesień i zimę :) puree: 1 kg ziemniaków 80-100 g bryndzy pora szczypta soli spora szczypta pieprzu nadzienie: puszka soczewicy gotowanej na parze mała puszka kukurydzy mała cebula łyżka oleju 3 łyżki łagodnego(...)minut po czym doprawiamy przyprawami i ziołami. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Nadzienie przelewamy do żaroodpornej formy. Ziemniaki ubijamy tłuczkiem wraz z bryndzą i doprawiamy do smaku. Przekladamy je na nadzienie. Zapiekamy około 30 minut w 200 stopniach. Smacznego :) Artykuł Zapiekanka pasterska z soczewicą i bryndzą (wegetariańska) pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogKilka ciekawie komponujących się składników, aromatyczne mięso i lekki sos wystarczą, aby skomponować idealną zapiekankę, dobrą na każdą okazję! Możemy użyć rozmaitych warzyw, dodać do nich makaron, ryż, ziemniaki, czy kaszę i zapiec pod smakowitym sosem - dzięki temu całość będzie wilgotna, intensywna w smaku i niezwykle apetyczna! Nic prostszego ;) Do dzieła! Zapiekanka makaronowa w jogurtowo - pomidorowym sosie Składniki: 2 filety
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!zapewniam, że jest naprawdę pyszna! Sycące danie, które zadowoli wszystkich mężczyzn. Mój Mąż był nią zachwycony, co jest dla mnie największym komplementem, bo "wychowałam" sobie prawdziwego krytyka kulinarnego :)Taka zapiekanka idealnie nadaje się na chłodne, zimowe dni. Rozgrzewa i dodaje energii na resztę dnia. Smacznego!Składniki:8 ziemniaków250 g mięsa mielonego (u mnie wieprzowe)250 g mrożonych warzyw (brokuły(...)smaku.Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Na dnie ułożyć warstwę ziemniaków, na niej wszystkie warzywa, a następnie wyłożyć mięso mielone i przykryć pozostałymi ziemniakami.Śmietanę wymieszać z jajkiem i startym żółtym serem. Doprawić gałka muszkatołową i pieprzem. Sosem śmietanowym zalać zapiekankę, przykryć pokrywką lub folią aluminiową i wstawić do rozgrzanego do 180 st.C piekarnika. Piec przez ok. 30 minut
Pasja Smakuoryginalnych przepisach używa się jagnięciny i samych bakłażanów, jednak dopuszczalne jest inne mięso mielone a oprócz bakłażanów mogą być też użyte cukinie i ziemniaki. My w naszej wersji użyliśmy bakłażana i cukinię Bardzo smaczna i aromatyczna zapiekanka która na pewno zyska wielu zwolenników Składniki: - 2 łyżki oliwy z oliwek - 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego - 1 puszka pomidorów bez skórki
Kuchenne Wariacjesmażymy na patelni na złoty kolor. Warzywa odcedzamy z zalewy. W naczyniu wysmarowanym tłuszczem układamy połowę ziemniaków, rybę, mieszankę warzywną, resztę ziemniaków. Kremówkę mieszamy z jajkami, startym na grubych oczkach żółtym serem. Doprawiamy pieprzem i solą. Zalewamy zapiekankę. Pieczemy ok. 35 minut
Pobite gary Barbary