zapiekanka z ziemniakami - 2822 przepisów (strona:39/189)

Draczena z ziemniaków - zapiekanka ziemniaczana kresowa 74

Przepis na danie pochodzi z książki "500 potraw z ziemniaków" W.A.Bołotnikowa i L.M.Wapielnik. To tradycyjne danie kuchni rosyjskiej, białoruskiej i ukraińskiej. Bazą wszystkich draczen są jaja, mąka i mleko. Mogą mieć konsystencję zapiekanki i lekką, a nawet płynną omletu. W tradycji przygotowywało się je w czasie święta Wszystkich Świętych, a nawet zabierano na cmentarz, gdzie spożywano. Danie

Moje Małe Czarowanie
Zapiekanka z ziemniaków z kiszoną kapustą 90

Przepis na to danie z kuchni bułgarskiej pochodzi z książki "500 potraw z ziemniaków". Danie jest bardzo pożywne, smakowite i idealne na zimowe wieczory. Polecam do wypróbowania, mimo iż połączenie składników wydaje się tak bardzo nieoczywiste że aż nierealne. Zapiekanka jest rewelacyjna. Nam smakowało bardzo. Zapiekanka po bułgarsku. CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Zupa gołąbkowa 152

propozycja na jesienne i zimowe dni. Przepis na zupę gołąbkową możesz łatwo dostosować do własnych upodobań. Zupa doskonale smakuje z kapustą pekińską oraz włoską. W wielu przepisach ryż zastępują ziemniaki. Zupę gołąbkową możesz także przygotować w wersji bezmięsnej. W tym wariancie świetnie sprawdza się dodatek fasolki szparagowej, która dodaje do zupy zdrową dawkę białka. Zupa gołąbkowa z ryżem(...)rozmięknie i niepotrzebnie nie zagęści zupy. Pyszna jest również nasza surówka z kapusty pekińskiej , a także młoda kapusta z koperkiem i kiełbasą . Nasza patelnia chłopska z kapustą i ziemniakami oraz zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym , to proste pomysły na szybki obiad. Polecamy też gołąbki z ziemniakami . Życzymy smacznego!   Artykuł Zupa gołąbkowa pochodzi z serwisu Kuchnia na Wypasie

Kuchnia Na Wypasie
Wiejska patelnia 115

Proste, pyszne, polskie jedzenie, czyli ziemniaki, cebula, czasami kiełbasa, wszystko z patelni, a do tego kwaśne mleko… kto z nas tego nie lubi. Ja uwielbiam, to

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Copa kartoflana czyli knedle dla leniwych. 152

bardzo mi smakowało. Z cukrem w środku, nawet w niewielkiej ilości, smakuje o niebo lepiej. W oryginale są ziemniaki tarte jak na placki, moim skromnym zdaniem, ten wariant jest o wiele lepszy i szybciej się piecze. Zapiekanka , bo tak można śmiało powiedzieć o tej potrawie, smakuje jak knedle ze śliwkami. A ile mniej przy tym pracy

Dieta moja pasja
Zapiekanka z kurczaka po hiszpańsku 213

matka pochodzi z książki "Kudłaci kucharze na diecie", a poniżej możecie zapoznać się z moją wersją. ZAPIEKANKA Z KURCZAKA PO HISZPAŃSKU  Składniki:     1 średnia cebula biała     1 średnia cebula czerwona      0,5 kg ziemniaków     8 ząbków nieobranego czosnku     8 niedużych pomidorów(...)sól morska     świeżo mielony czarny pieprz Sposób przyrządzenia: 1. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. 2. Pokrojoną na ósemki cebulę, obrane pokrojone na ćwiartki ziemniaki, nieobrany czosnek, pomidory pokrojone na ćwiartki - wkładamy do dużej brytfanki. Doprawiamy solą oraz dużą ilością zmielonego pieprzu. Mieszamy. Pieczemy przez 20 minut. 3.W tym czasie: chorizo obieramy ze skórki i kroimy

peggiwkuchni
Wykwintny jesienny obiad dla 6-8 osób 215

głębokiego, aromatycznego smaku. Bez obaw możemy podawać danie kierowcom i dzieciom – alkohol całkowicie wyparowuje, zaś pozostaje cudowny, jabłkowy posmak. Możemy go podawać z zaproponowaną zapiekanką ziemniaczaną lub po prostu z gotowanymi ziemniakami czy kaszą gryczaną. Gulasz możemy podawać od razu po przygotowaniu, ale najlepszy jest odgrzany na drugi dzień. Gulasz wieprzowy na cydrze: 1 – 1,2 kg łopatki(...)kaszą Zapiekanka ziemniaczana (a właściwie Gratin dauphinois – czyli francuskie ziemniaki zapiekane w śmietanie) jest wyjątkowo szybka, jeśli mamy maszynę lub szatkownicę, która potnie nam ziemniaki na cienkie plasterki. To francuski klasyk – zapiekanka jest przepyszna i pasuje niemal do każdego mięsa. Ja swoją wzbogaciłam o nietradycyjny dodatek grzybów leśnych (pycha!) i tartego sera. Gratin ziemniaczane z grzybami

Poezja smaku
Zapiekanka ziemniaczana z cukinią, serem i dipem czosnkowym 119

Zapiekanka składa się głównie z ziemniaków i cukinii, otulonych delikatnym serem mozzarella oraz kilku 'podkręcaczy' smaku w postaci wędzonej papryki, czosnku i świeżego tymianku. Dopełnieniem całości jest wyborny sos czosnkowy na bazie jogurtu i majonezu. To bardzo proste, pyszne i ekonomiczne dla portfela danie, sycące i bardzo aromatyczne, które smakiem na pewno zadowoli Wasze kubki smakowe, jak również zachwyci swoim(...)natulany- 2 czubate łyżki * majonez- 1 łyżka * czosnek- 1 ząbek * sok z cytryny- 1 łyżeczka * sól, pieprz- do smaku Zapiekanka: Cukinię pokroić w średniej wielkości kostkę, posypać solą i odstawić na 10 minut. W międzyczasie zagotować wodę z solą, obrać ziemniaki, pokroić w kostkę (wielkość taka sama jak przy cukinii) i gotować 5 minut. Odlać wodę z cukinii i wymieszać

Kraina Miodem Płynąca
Ziemniaczana zapiekanka z boczkiem 316

zależności od  fantazji kucharza i jego dodatków. Ja dzisiaj przygotowałam zapiekankę ziemniaczaną z wędzonym boczkiem Mniam. Takie danie możemy podawać na obiad albo na wczesną kolację świetnie smakuje z waszym ulubionym sosem - w moim przypadku jest to sos czosnkowy :) Składniki : 250 g wędzonego boczku 1,5 kg ziemniaków 1 cebula 1 pomidor 0,5 łyżeczki chilli garść świeżej pietruszki(...)osolone ziemniaki układamy boczek z cebulą i pomidora pokrojonego w plastry. Następnie kładziemy warstwę ziemniaków i boczku.  Krok 3 W misce trzepiemy jajka ze śmietaną, doprawiamy solą, pieprzem i chilli, dodajemy posiekaną pietrusze. Zalewamy masą jajeczną naszą zapiekankę.  Pieczemy w 180 C przez 20-25 minut.  Smacznego!   e-gustus.pl wyposaża Niezły Młynek w akcesoria

Niezły Młynek
Zapiekanka z mięsem mielonym i warzywami 132

upieczeniu, jak i później odgrzewana. Do zapiekanki najlepiej wybierać dobrej jakości mięso mielone, może być samo wieprzowe, mieszane z wołowym lub delikatniejsze mielone z indyka. Czas pieczenia zapiekanki będzie zależał od rodzaju ziemniaków, gdyż jedne szybciej się pieką, innym zaś potrzeba więcej czasu. Zapiekanka jest bardzo sycąca, ale też dość lekka, gdyż zawiera dużo warzyw i po jej zjedzeniu(...)stopni C przez około godzinę. Jeśli wierzch zapiekanki zbyt mocno się przypieka, można przykryć folią aluminiową. Przed wyjęciem sprawdzić warstwę wierzchnią ziemniaków. Ziemniaki powinny być miękkie, jeśli są jeszcze chrupiące to, należy zapiekankę dłużej podpiec. W zapiekance chrupiący powinien być jedynie brokuł. Po upieczeniu odczekać około 5 minut, aby zatrzymał się proces pieczenia i składniki wchłonęły wszystkie soki. Zobacz również

Kuchcik gotuje
Pieczony batat i ziemniaki z cebulą 57

droga, ani tym bardziej czasochłonna. Pieczony batat i ziemniaki z cebulą – składniki (dla dwóch osób): 4 małe ziemniaki, 1 średni batat, mała czerwona cebulka, 2 ząbki czosnku, łyżka oliwy z oliwek, 125g sera mozzarella, szczypta soli, pieprzu i ziół prowansalskich. Sposób przygotowania Najpierw porządnie szorujemy batata i ziemniaki. Następnie kroimy warzywa w kostkę razem ze skórką. To właśnie(...)góra-dół przez około 30 minut. Smacznego! Spróbuj także: pieczone warzywa z pokruszoną fetą, zapiekanka ziemniaczana z patelni. Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności Artykuł Pieczony batat i ziemniaki z cebulą pochodzi z serwisu Natka-Pietruszki.pl

Natka Pietruszki
Zapiekanka ziemniaczana z pomidorami i cebulą. 173

Kiedyś piekłam więcej zapiekanek. Najczęściej przyrządzam obiad dzień wcześniej, dlatego musi to być jakaś zupa, duszone mięso lub taka potrawa, do której tylko ugotuję ziemniaki, kaszę lub ryż albo makaron. Zapiekanki są dobre na weekend albo na kolację. Dziś polecam Wam prostą zapiekankę bez sosu. Składa się ona tylko z samych podgotowanych ziemniaków, pomidorów i cebuli. Przyprawiona jest solą, pieprzem(...)doprawić solą, pieprzem czarnym i papryką ostrą oraz skropić odrobiną oliwy. Następnie znów ułożyć warstwę ziemniaków, cebuli, pomidorów i pokrojonych suszonych pomidorów. Ostatnią warstwę mają stanowić ziemniaki. Znów doprawić do smaku jak poprzednio. Zapiekankę posypać startym cheddarem i ziołami dalmatyńskimi. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200ºC i piec przez 20 - 25 minut. Podawać jako samodzielne danie

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Opiekanki z gotowanych kartofli – stary przepis na kotlety ziemniaczane 74

zastosowałam.   Składniki na opiekanki z gotowanych kartofli: 700 g ziemniaków 3 jaja surowe 2 jajka ugotowane na twardo cebula pęczek natki pietruszki sól Przygotowanie Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, odcedzamy i studzimy. Można też wykorzystać ziemniaki pozostałe z dnia poprzedniego. Ziemniaki mielimy w maszynce do mięsa, przeciskamy przez praskę lub tłuczemy na gładką masę. Cebulę kroimy(...)stary przepis na kotlety ziemniaczane Zobacz inne przepis na proste dania z ziemniaków: Kotlety ruskie – przepis na tani obiad Frytki belgijskie z piekarnika Babka ziemniaczana z boczkiem Prosta zapiekanka z ziemniaków Ziemniaki faszerowane pieczarkami i serem Pieczone ziemniaki z twarogiem Artykuł Opiekanki z gotowanych kartofli – stary przepis na kotlety ziemniaczane pochodzi z serwisu e-PrzepisyKulinarne.pl

e-PrzepisyKulinarne
babka ziemniaczana z kiełbasą 93

[Głosów: 5   Average: 5/5] składniki: 1200 g ziemniaków 300 g kiełbasy 3 jajka 2 cebule 2-3 ząbki czosnku 2 łyżki mąki

Domowy Smak Jedzenia
ZIEMNIAKI FASZEROWANE SZPINAKIEM 145

Dziś miały być na obiad pieczone ziemniaki. Często je robię - pokrojone na części, upieczone w piekarniku  i posypane pachnącymi ziołami. Ale patrząc na nie

potrawyregionalne

Proponowane wyszukiwania