Surówka z surowego kalafiora i koperku Kalafior z bułką tartą zasmażaną na maśle Kalafior pieczony w całości z przyprawą curry Wegetariański burger kalafiorowy z frytkami Kremowa zupa kalafiorowa z ziemniakami Właściwości zdrowotne kalafiora. Kalafior wspomaga trawienie, ma działanie detoksykacyjne, oczyszcza organizm. Kalafior to bogactwo fitoskładników i przeciwutleniaczy. Cholina zwiększa aktywność mózgu, zdolności zapamiętywania i uczenia. W diecie zmniejsza ryzyko zachorowania(...)jeść w stanie surowym oraz po obróbce cieplnej. Świeży, gotowany, smażony, pieczony, na parze może być przystawką lub obiadem. Kalafior to przysmak w cieście naleśnikowym, surówki, sałatki, kremy, kotleciki, zapiekanki, zupy, sosy, jarzyna do mięs. Najczęściej podawany jest kalafior z masłem i przyrumienioną, tartą bułką. Artykuł Kalafior. Najzdrowsze warzywo w kuchni pochodzi z serwisu Przepis Kulinarny ProstePesto a jego autorem
ProstePesto.plróży, kosmetyki różane, tradycyjną mieszankę bułgarskich przypraw, czubricę czy miętowy miód. Wybór jest ogromny! Następnym razem na pewno zdecyduję się na przywiezienie giuweczy, czyli glinianych naczyń do wszelkich zapiekanek czy gulaszy. Duże naczynie można było kupić już za 15 leva, a te mniejsze nawet za 4-5 leva! No dobrze, dochodzę do momentu, w którym będę zachwalać bułgarską kuchnię(...)Czarnego. Niezwykłych frytek z białym serem - okazały się naprawdę wyborne, ser sirene nadał im nie tylko słonego posmaku, ale i delikatnej konsystencji, która w połączeniu z chrupkimi ziemniakami była kulinarnym orgazmem. ostrych grillowanych papryczek - niestety nie podołaliśmy, chociaż lubimy ostre smaki, to tutaj przegraliśmy z bułgarską papryką. :) Deser? Nie był już potrzebny i nawet nie mieliśmy
Cooking MonsterKrem z cukinii i pomidorów to bardzo aromatyczna i orzeźwiająca zupa idealna na upalne dni. Najlepiej przygotować ją w sezonie kiedy mamy możliwość kupienia świeżych, dojrzałych
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Pożywny obiad mięsny z warzywami z jednego naczynia żaroodpornego, wystarczy tylko natrzeć przyprawami mięso, krótko obsmażyć , obłożyć surowymi pokrojonymi warzywami i zalać pomidorowym sosem
Wanilia i Kardamonjedzeniem nad morzem bywa różnie. Pozornie wydaje się, że wybór jest duży: smażone ryby, frytki, zapiekanki, kebaby, szaszłyki, gofry z bitą śmietaną… jednak z ich jakością bywa różnie, ale mimo wszystko turyści wypoczywający nad morzem są w stanie trafić na jedzenie dobrej jakości. A jak mają sobie poradzić turyści-weganie? Z pozoru sprawa wydaje się trudna, ale okazuje się(...)mamy do wyboru mnóstwo świeżych warzyw, które przyrumienione na grillu smakują po prostu wybornie! Tutaj grillowana cukinia z kiełbaskami sojowymi oraz wędzonym tofu, dogotowałam też fasolkę szparagową oraz młode ziemniaki: A nasz pies Roki, prawdopodobnie niepodzielający naszego stylu życia, postanowił na swoje piękne oczy wysępić kiełbaskę od sąsiadów: Co nie zmienia faktu, że sojowe też mu posmakowały: Innym razem kolorowe
Roślinna - blog wegańskiPurée z dyni , zwane też musem albo przecierem dyniowym, to doskonała metoda wstępnego przygotowania dyni, która otwiera drogę do wykorzystania jej w wypiekach, zupach, sosach, zapiekankach, dżemach i innych daniach. Purée z dyni można długo przechowywać w zamrażarce albo zawekowane w słoikach. Do sporządzenia purée nadaje się dowolna odmiana jadalnej dyni (poza dynią makaronową), ja najczęściej używam najpopularniejszej chyba(...)jest miękki i zawiera twardsze fragmenty, można go zblendować na gładką masę. Takie purée można jeść od razu (z solą i tłuszczem) jako zamiennik albo dodatek do purée z ziemniaków albo batatów. Możemy także przełożyć purée dyniowe do torebek i zamrozić albo zawekować w słoikach: gorący miąższ dyni włóż do wyparzonych słoików i wekuj (pasteryzuj) przez około godzinę oraz
PaleoSMAKPyszna zapiekana ryba, której pomysł powstał w celu urozmaicenia serwowanych przeze mnie dań rybnych. Niestety z największym aplauzem przyjmowana jest u mnie ryba z patelni
Walijskie PichcenieDzisiaj przepis, którego nie ma jeszcze na tym blogu, ale w sieci opublikowałam go już dobrych parę lat temu :) Propozycja dla tych, którym się znudziła tradycyjna
Posadzone i zjedzonedzieci) Wskazówki: Ziemniaki muszą być koniecznie schłodzone . Ciepłe ziemniaki wchłaniają za dużo mąki i langosze mogą wyjść wówczas za twarde. Placki węgierskie to świetny pomysł na wykorzystanie ziemniaków z zeszłego dnia. Chociaż na mleku langosze są delikatniejsze i smaczniejsze, możesz też użyć wody. * Ilość mleka lub wody zależy od mączności ziemniaków. W zależności jakie będziesz mieć ziemniaki, możesz potrzebować dodać(...)piekarniku Do przygotowania langoszy potrzebować będziemy przede wszystkim: miski, praski do ziemniaków, blachy, piekarnika. W swoim wcześniejszym wpisie podaję sposób na langosze z ziemniakami smażone na głębokim tłuszczu . Kliknij w zdjęcie po przepis na langosze z ziemniakami smażone na głębokim tłuszczu. Krok 1. Przygotowuję ziemniaki Ziemniaki obieram, przekrawam na mniejsze kawałki i gotuję w osolonej wodzie identycznie jak do obiadu
Ania gotujedzieci) Wskazówki: Ziemniaki muszą być koniecznie schłodzone . Ciepłe ziemniaki wchłaniają za dużo mąki i langosze mogą wyjść wówczas za twarde. Placki węgierskie to świetny pomysł na wykorzystanie ziemniaków z zeszłego dnia. Chociaż na mleku langosze są delikatniejsze i smaczniejsze, możesz też użyć wody. * Ilość mleka lub wody zależy od mączności ziemniaków. W zależności jakie będziesz mieć ziemniaki, możesz potrzebować dodać(...)piekarniku Do przygotowania langoszy potrzebować będziemy przede wszystkim: miski, praski do ziemniaków, blachy, piekarnika. W swoim wcześniejszym wpisie podaję sposób na langosze z ziemniakami smażone na głębokim tłuszczu . Kliknij w zdjęcie po przepis na langosze z ziemniakami smażone na głębokim tłuszczu. Krok 1. Przygotowuję ziemniaki Ziemniaki obieram, przekrawam na mniejsze kawałki i gotuję w osolonej wodzie identycznie jak do obiadu
Ania gotujemogą potem posłużyć jako zagęszczacz do zup albo pożywna wkładka do sałatek na ciepło Ser żółty – najlepiej zetrzeć na tarce i wrzucić do małej torebki strunowej – wykorzystać do pizzy, zapiekanek, grzanek, dobrze mrozi się też ser w plastrach, najgorzej w kawałkach – potem kruszy się przy krojeniu. Kukurydza, groszek, fasolka konserwowa – w silikonowych pojemniczkach do pieczenia babeczek – będą potem porcje(...)drożdżowe, surowe – kulę ciasta na jedną porcję pizzy owijam w folię i wrzucam do zamrażarki. Wędlinę w plastrach (każdy plaster przekładając folią) lub pokrojona w kostkę (do bigosu, zapiekanek) Włoszczyznę: marchewki, pietruszkę, seler, pora – obieramy, myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę i wrzucamy do torebki – zamrażamy i mamy gotowe porcje włoszczyzny do zupy Sałatkę jarzynową , ale w formie bez majonezu
Dorota Smakujeszynka suszona). Po trzecie wreszcie, wszystkie dania były bardzo obfite i spokojnie wystarczyłyby na wyżywienie 3 osób. Część nadwyżek, jak sos al ragu, z połowę dyni makaronowej zjedliśmy z zapiekanką, z drugiej zrobiliśmy racuchy, bo połówka nafaszerowana sosem spokojnie wystarczyła dla dwóch osób. Poza tym rachunek za obiady można by jeszcze obniżyć: zamiast dorady kupić pstrągi, a polędwiczkę wieprzową zastąpić(...)Warzywa Dynia makaronowa 10 zł Kalafior 5 zł Pieczarki 4 zł 2 cebule (lub 4 szalotki) 1 zł 2 marchewki 0,5 zł Kawałek selera 1 zł 8 ziemniaków 1,5 zł Główka czosnku 2 zł 30 g brukselek 4 zł Szpinak 6 zł Natka pietruszki 2 zł Kasze 1/2 opakowania spaghetti 3 zł 1/2 szklanki pęczaku
Niedzielny kucharzZnudziły się Wam tradycyjne mielone? Jeśli tak, to z przyjemnością oddaję w Wasze ręce przepis na kotlety, faszerowane pieczarkami i serem, a następnie zapiekane w piekarniku
Kuchnia w czekoladziedania są dokładnie oznaczone które wegańskie, które nie, podane są również wszelkie alergeny występujące w danym daniu). Z dość bogatego menu wybraliśmy danie dnia, czyli "flaki" z boczniaków oraz zapiekanka z makaronem, tempehem, tofu i brokułami (koszt 115 CZK). Maugo: zupa była smaczna i dobrze doprawiona, zaś drugie danie nie powalało. Było nawet smaczne, ale makaron gdzieniegdzie był twardy(...)portobello, który jak się okazało, zamiast tradycyjnej bułki ma dwa duże pieczarkowe kapelusze (koszt 190 CZK). W środku były świeże warzywa i dip musztardowy. Całość podawana była z grillowanymi ziemniakami i sosem śliwkowym z chili. Porcja była bardzo duża, a całość naprawdę smaczna. Ciekawe zestawienie smaków, estetyczny wygląd - wszystko to zachęcało do zjedzenia tego niecodziennego burgerka :) Paszko: Zamówiłem czeską specjalność
Bananowe Pole