zakwas na barszcz czerwony - 293 przepisów (strona:12/20)

Najlepszy żurek na zakwasie z oliwkami 176

jest tak pyszny, że warto jadać go przez cały rok. Tak jak na wigilię je się barszcz czerwony, czyli codzienną zupą, ale w wersji na bogato, tak żur wielkanocny ma się nijak do codziennego białego barszczu. Przede wszystkim jest przygotowany na domowym zakwasie, który trzeba nastawić co najmniej tydzień wcześniej. Im dłużej stoi, tym jest ostrzejszy w smaku i pyszniejszy

Ugotowane pozamiatane
Barszcz ukraiński – przepis prawdziwy 175

bulion był gotowy, wyłowiłam z niego mięso i dodałam starte i podsmażone warzywa. Doprawiłam wg swojego uznania solą, pieprzem oraz zakwasem buraczanym (użyłam go ok. szklanki – barszcz ma być lekko kwaskowaty, jednak nie tak intensywny jak „nasz” czerwony). Dodałam przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Ziemniaki obrałam, pokroiłam w drobną kostkę i dodałam do zupy. Mięso obrałam od kości, pokroiłam

Kate's Kitchen
Barszcz biały na zakwasie 181

publikacji przepisu na zakwas, tak właśnie słowa dotrzymuję i przedstawiam Wam własnoręcznie ugotowany, pyszny, wielkanocny barszcz biały z kiełbasą i jajkiem! Obawiałam się go troszkę, bo nie dość, że sama nigdy nie robiłam, to nawet jeszcze nie jadłam. Ciągle tylko żurek, a o barszczu w moim domu nawet się wiele nie mówiło, no chyba że o czerwonym ;) Tak więc była

Kuchnia w czekoladzie
Barszcz ukraiński z zakwasem buraczanym od Mamusi 138

Witajcie, dzisiaj przygotowałam dla Was przepis na barszcz ukraiński, ale na zakwasie buraczanym (przepis dodam niedługo) oraz na burakach zawekowanych jesienią.  Barszcz ukraiński z zakwasem

Kuchnia moimi oczami
Kulinarne inspiracje na Boże Narodzenie 483

Wigilię Bożego Narodzenia Tradycja mówi, że muszą być postne i że powinno ich być 12. Wśród moich propozycji znajdziecie barszcz czerwony, zupę grzybową, pierogi z kapustą i grzybami, małe kulebiaczki i ryby oraz świąteczne słodkości. Barszcz wigilijny bez zakwasu Wigilijna zupa grzybowa Paszteciki z pieczarkami Pierogi z kapustą i grzybami Łosoś w czarnym pieprzu i cytrynie Ryba po grecku Sałatka

Kulinarne Inspiracje
Zakwas buraczany na świąteczny barszcz (bez soli) 236

świąteczny barszcz? Składniki – na 3 litrowy słój: buraczki – ilość określam na „oko”, po przekrojeniu na ćwiartki mają zająć 3/4 słoja 2 główki czosnku (i tu ilość zależy od preferencji smakowych) 6 kulek ziela angielskiego (u mnie Skworcu) 4 większe liście laurowe (u mnie Skworcu) przegotowana zimna woda opcjonalnie ususzona kromka prawdziwego razowego chleba na zakwasie* *pominęłam(...)gumką. Odstawiamy w ciepłe i ciemne miejsce na około 7 dni. Po tym czasie przelewamy do butelek. Zakwas buraczany przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu (np. piwnicy). A potem już tylko pora na przygotowanie na jego bazie pysznego czerwonego barszczu Smacznego

Słodkie okruszki
ZAKWAS BURACZANY 220

Zakwas przygotowuje na około 5-7 dni przed gotowaniem barszczu, przyznam że jako jedyna w mojej rodzinie nie przepadam za czerwonym barszczem, ale raz w roku  z uszkami jakoś daję rade zjeść  tradycja zobowiązuje. 1,5 kg buraków kromka razowego chleba ząbek czosnku 2 litry przegotowanej ciepłej wody (tyle wody

RAROSSA
Zakwas na barszcz 280

Zakwas na barszcz – gotowy w 5 dni. Buraki Ziele angielskie Listki laurowe Kmin rzymski Czosnek Ocet winny Cukier Sól Sól rozpuszczamy w wodzie. Obrane i uyte buraki kroimy w grube plastry. Przekładamy je do glinianego naczynia lub dużego słoika. Między buraki układamy przyprawy. Ja na ok. 1 kg. buraków dodałem kilka listków laurowych, ok. 10 ziarenek ziela angielskiego(...)ząbki czosnku i szczyptę kminu rzymskiego. Dodałem również świeży rozmaryn czyli to, co dodaję również do barszczu. Całość posypujemy odrobiną cukru i zalewamy wodą. Ja dodaję kilka łyżek czerwonego octu winnego. Przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce. Po ok. 5 dniach zakwas gotowy. Możemy wykorzystać go od razu, lub przechowywać w lodówce. Można dodać trochę wody z kiszonej kapusty

MarcinChef
Barszcz czerwony z botwiną i ziemniakami 201

Składniki: 1 pęczek młodej botwiny 2 marchewki 2 pietruszki 1/3 selera 1 cebula 1 golonka z indyka 70 dag młodych ziemniaków 1/2 litra soku z kiszonych

Qchnia po prostu
Barszcz czerwony na rosole i zakwasie z buraków 523

Dobrego czerwonego barszczu nie można zrobić w jeden dzień. Jeśli ma to być prawdziwy barszcz, taki bez koncentratu i polepszaczy, wcześniej trzeba przygotować zakwas z buraków, a to trwa kilka dni. Efekt jednak jest wart czekania! Mój barszcz robię na ugotowanym wcześniej rosole z kury i kaczki, dzięki czemu ma on pełniejszy smak. Jeśli nie jecie mięsa, zróbcie barszcz

W SMAK
Zakwas na żur i zakwas na barszcz biały 265

delikatny.   Żur , czyli zupa na bazie zakwasu z mąki żytniej, był kiedyś śniadaniem, a nie jak dzisiaj daniem obiadowym – najtańszą gorącą potrawą gotowaną przez chłopów i biedotę. Ilość składników i ich dostępność nie zwala z nóg, prawda? Z założenia postny, gotowany na wywarze jarzynowym z dodatkiem suszonych grzybów, obok czerwonego barszczu był też jedną z potraw wigilijnych(...)zupy maślanki. A w moich rodzinnych Kielcach do żuru oprócz warzywnej bazy, ciemnej kiełbasy i boczku dodawało się i kwaśnej śmietany, i wody z kiszenia ogórków, i kopru. Zakwas szykujemy zawsze w świeżo umytym i wygotowanym słoiku lub kamionkowym garnku , a do jego mieszania używamy czystych i wyparzonych narzędzi. Jeśli będziecie o tym pamiętać –nic się nie popsuje, nie zgnije

Karo in the Kitchen
Żurek Wigilijny z grzybami 160

Obok zupy grzybowej i barszczu czerwonego to kolejna tradycyjna zupa, goszcząca na naszym wigilijnym stole. Składniki: 15 dag razowego chleba 5 suszonych grzybów 1 cebula 1/3 szklanki zakwasu 1 łyżka oleju sól do smaku pieprz do smaku liść laurowy ziele angielskie 5 szklanek wody Wykonanie: Zagotować wodę, włożyć pokrojony chleb, pokrojoną cebulę i grzyby. Wlać łyżkę oleju i gotować

Tradycyjna Kuchnia
Barszcz wigilijny 157

już wszystko przygotowaliście? Jeśli nie i lubicie działać na ostatnią chwilę, to mam dla Was przepis na czerwony barszcz, taki wigilijny... SKŁADNIKI 1 kg buraków 2 duże marchewki 2 duże pietruszki po kawałku selera i pora garść suszonych grzybów 1 l zakwasu z buraków 2,5 l wody 1 łyżka majeranku sól, pieprz, cukier Warzywa myjemy, obieramy i zalewamy zimną

Czary - gary w kuchni
Barszcz na zakwasie 237

można kupić w sklepie ekologicznym, ale robi się go bardzo prosto.   Składniki na barszcz: litr zakwasu z buraków 2 litry bulionu warzywnego kwaśne jabłko obrane i pokrojone na kawałki łyżka majeranku   Składniki na zakwas litr przegotowanej i wystudzonej wody łyżka soli pół kilo czerwonych buraków obranych i pokrojonych w cienkie plasterki 4 ząbki czosnku obranych i pokrojonych(...)zakwasie. W drugim dniu po nastawieniu zakwas zaczyna pracować i pojawia się pianka, która na koniec znika. Jest to proces fermentacji a nie pleśń, nie ma się czym martwić. Po tygodniu zlewamy zakwas do butelki. Wlewamy odrobinę oliwy, żeby nie było dostępu powietrza i trzymamy w lodówce. Buraków nie wyrzucamy, można z nich zrobić pyszną surówkę.   Jak zrobić barszcz

Ugotowane pozamiatane
Zakwas buraczany 902

Barszcz czerwony z uszkami od lat zajmuje czołowe miejsce wśród potraw wigilijnych w naszej rodzinie. Przygotowany w domu z niezwykłą starannością zgodnie z tradycją czyli na zakwasie buraczanym. I to o nim będzie w dzisiejszym poście. Przygotowanie go jest dziecinnie proste, a nawet można by rzec, że robi się sam. Zaczynamy od kupienia buraków. Najlepiej oczywiście ekologicznych. Mnie się poszczęściło

Wiem co jem