Składniki: 500 g makaronu spaghetti (razowy) 2 puszki tuńczyka w kawałkach 1 cebula 200 ml śmietany 12% 1/2 pęczka natki pietruszki sól, pieprz Wykonanie: Makaron gotujemy al dente. Pietruszkę drobno siekamy. Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy. Kiedy się zeszkli wrzucamy osączony tuńczyk. Chwile dusimy pod przykryciem. Na koniec wlewamy śmietanę, przyprawiamy do smaku, wrzucamy pietruszkę i dokładnie mieszamy. Porcję
magiczna kuchnia Kasistopni na zewnątrz, zdecydowanie za gorąca na pichcenie. No ale coś zjeść trzeba, nie samym chłodnikiem człowiek żyję. Zrobiłam tak na szybko pastę z tuńczyka, znakomita na lunch, obiad kolację. Dzisiaj dla mnie na każdą porę dnia. Można również pomysł wykorzystać na przekąskę dla niespodziewanych gości, np. na krakersy lub małe kromeczki pieczywa tostowego. Wyśmienite(...)proste w obsłudze. Składniki: puszka tuńczyka w sosie własnym 2 jajka ugotowane na twardo 4 ćwiartki ogórka konserwowego garść szczypiorku 1 gruby plaster czerwonej cebuli pieprz, sól łyżeczka majonezu Sposób przygotowania: Wszystkie składniki oprócz szczypiorku zblenderować, na koniec posypać posiekanym szczypiorkiem. Gotowe
pieprzny smaczekWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Makaron z tuńczykiem, papryką i pomidorami to świetny pomysł na lekki obiad czy kolację. Danie jest bardzo smaczne i szybkie, zrobicie je w zaledwie 30 minut. Gorąco polecam Do swojego dania użyłam makaronu ekologicznego z mąki żytniej, firmy Fabijańscy . Makarony z tej firmy są bardzo zdrowe, produkowane(...)zbóż z gospodarstwa ekologicznego oraz z czystej wody źródlanej. Post Makaron z tuńczykiem i pomidorami pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta GotujeSkładniki: pół szklanki kaszy jaglanej 3 rzodkiewki 2-3 łodygi selera naciowego pęczek szczypiorku puszka tuńczyka w wodzie kilka czosnkowych oliwek kilka listków sałaty Przygotowanie: Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu. Selera z rzodkiewką umyć, osuszyć i pokroić. Tuńczyka odsączyć z wody. Wszystkie składniki połączyć z poszarpaną sałatą, doprawić do smaku solą i pieprzem..... Smacznego
Gaździnka warzynajszybszy obiad jaki robię, bo w domu zawsze mam paczkę makaronu sojowego i puszkę tuńczyka i na takie dni jak ten, czyli gdy wiatr hula po lodówce albo brak czasu na coś bardziej wyrafinowanego jest idealny. I przy okazji wychodzi bardzo dobry obiad, a dodatkowo dietetyczny, bo makaron sojowy z tuńczykiem w oleju to połączenie nieskutkujące łączeniem węglowodanów i tłuszczy
Bernika - moj kulinarny pamietnikSkładniki: tortille pszenne tuńczyk w oleju kukurydza z puszki roszponka kiełki brokuł czerwona papryka ser feta Sposób przygotowania: Pokroić paprykę i ser feta na kawałki. Odsączyć kukurydzę i tuńczyka z zalewy. Następnie nałożyć na placek tortilli wszystkie składniki. Pamiętając przy tym,że nie może być ich zbyt dużo.Zwinąć tortillę i pokroić na kawałki
Wielki apetytJest pyszna,doskonale sprawdza się na różnego typu imprezach.Lada dzień Sylwester,więc zbliża się doskonała okazja,żeby sprawdzić jak dobra jest ta sałatka. Składniki: tuńczyk w puszce,w oleju kukurydza konserwowa pęczek szczypiorku 3 jajka 5 dużych ogórków kiszonych sól pieprz majonez(opcjonalnie) miseczki waflowe- Vafini Sposób przygotowania: Tuńczyka odsączamy z oleju i wkładamy do naczynia.Dodajemy odsączoną kukurydze i posiekany
Wielki apetytyszne smarowidło, dobre do pieczywa pełnoziarnistego, grzanek, tostów, lub bagietki. Potrzebne będą: m asło, tuńczyk w sosie własnym, przyprawy, inne ulubione dodatki i 5 minut na przygotowanie. Można je również przygotować w wędzonym łososiem lub makrela. Czas przygotowania: 5 minut + chłodzenie Składniki: 1 puszka tuńczyka w sosie własnym, 1/3 kostki miękkiego masła, 4 fileciki anchois , 1 łyżka posiekanej
SzczyptaSmaQblogu może nie są bardzo rewolucyjne, ale wiem, że są osoby, które korzystają z moich propozycji. Dlatego też (miał być ostatni post ;) ), podrzucam jeszcze jedną inspirację :) Składniki: 1/2 puszki tuńczyka z wody 1 mały pomidor sałata szczypiorek 2 kromki z chleba pełnoziarnistego sól pieprz odrobina masła Kromeczki smarujemy odrobiną masła, układamy tuńczyka, plasterek pomidora oraz posypujemy szczypiorkiem i przyprawami
Chocolate Muffin BlogTaki u mnie czas nastał, że co trochę jakieś rybne kotleciki powstają. Tym razem świetne kotleciki z tuńczyka z puszki. Znakomite zaraz po usmażeniu, ale bardzo smaczne jak wystygną, podane z ostrym majonezowym sosem. Można zrobić małe, tak jak w przepisie, i wtedy bardzo dobrze sprawdzą się jako przekąska, możemy zrobić większe i podać na ciepło jako część obiadu(...)Polecam. składniki 11 - 12 sztuk Kotleciki puszka tuńczyka w oliwie 175 g - mała puszka białej fasoli Cannellini na parze łyżka szczypiorku łyżka posiekanej pietruszki 1/2 cebuli , drobno posiekanej 1/3 szklanki tartej bułki + dodatkowo do obtoczenia 1 jajko płatki papryki do smaku Sól i świeżo zmielony czarny pieprz Olej roślinny do smażenia sos 2- 3 łyżki majonezu 2 łyżki kefiru
Stare GaryKanapki mogą się znudzić, nawet jeśli bardzo się staramy, aby tak się nie stało. Doskonałą alternatywą na drugi posiłek w ciągu dnia są właśnie sałatki. Dzisiaj proponuję sałatkę z tuńczykiem, czerwoną papryką i ziarnami słonecznika. Całość polana jest oliwą z oliwek i doprawiona ulubionymi przyprawami - u mnie oregano. Zapraszam :) Składniki: garść miksu sałat lub roszponki pół puszki tuńczyka 4 paski
Chocolate Muffin BlogPaprykarz szczeciński każdy zna, nie każdy jednak lubi jego "puszkową" wersję. Wiadomo. Domowe wersje wszystkiego są nie tylko smaczniejsze, ale i zdrowsze. Polecam gorąco!Składniki:puszka tuńczyka w kawałkach w sobie własnym1 cebula2 ząbki czosnku100g ryżu bosmati1/2 czerwonej papryki3-4 łyżki koncentratu pomidorowegopieprz świeżo mielonysólpapryka ostra i słodka mielona do smaku1 łyżeczka cukru (ewentualnie)1 łyżka oliwyPrzygotowanie:Ryż gotujemy(...)osolonej wodzie. Cebulę, czosnek i paprykę drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej cebulę, paprykę i czosnek. Dodajemy odsączonego z wody tuńczyka z puszki, mieszamy, dodajemy koncentrat i przyprawy. Na koniec wszystko łączymy z ryżem, dokładnie mieszając, ewentualnie doprawiamy
Smakowity Blog Kulinarnyserwowałam z pomidorową pastą tuńczykową, która (odpowiednio zagęszczona) z powodzeniem może posłużyć także jako sos do spaghetti. Na zimno natomiast doskonale nadaje się jako pasta do kanapek. 2 puszki tuńczyka w sosie własnym 1 puszka krojonych pomidorów 1 puszka białej fasoli w sosie pomidorowym 1 mała cebula ząbek czosnku sól, pieprz szczypta ostrej i słodkiej papryki, ziół prowansalskich i oregano(...)oliwa do smażenia Na oliwie podsmażyłam pokrojoną w kostkę cebulę i sprasowany czosnek. Wlałam pomidory, a kiedy woda już wystarczająco odparowała dorzuciłam odsączonego i rozdrobnionego tuńczyka. Przyprawiłam. Sos pomidorowy z fasoli zlałam na patelnię, a samą fasolę najpierw zmacerowałam na papkę, a potem dorzuciłam do całości. Dokładnie wszystko wymieszałam. Gotowałam do zagęszczenia (stopień zagęszczenia sosu proponuję wyregulować według
bastalenafasolki po godzinie 22 w weekend :) Polecam. Składniki na sałatkę Maćka (około 8 porcji): 2/3 puszki czerwonej fasoli 1/2 puszki kukurydzy 2 torebki ryżu cebula 2 łyżki majonezu puszka tuńczyka w oleju sól pieprz Ugotować ryż w osolonej wodzie. Pokroić cebulkę w małą kostkę. Odsączyć kukurydzę i fasolę. Dodać tuńczyka z zalewą. Wszystkie składniki połączyć razem, dodać majonez i wymieszać
Karola gotujełyżeczki pieprzu Farsz: 500 g włoskiego sosu pomidorowego (miałam z kaparami i oregano) 5 łyżek startego żółtego sera + 4 plastry 1 puszka kukurydzy z groszkiem (po odsączeniu 285g) 100g tuńczyka w sosie własnym (może być więcej, ja miałam akurat niepełną puszkę) 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka oregano 1/2 łyżeczki ostrej papryki mielonej sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Ciasto(...)przyprawy, mieszamy. Na podpieczony spód kładziemy 2 plastry żółtego sera, wykładamy połowę farszu, ponownie 2 plastry żółtego sera, resztę farszu, a na wierzch rozdrabniamy i lekko wciskamy kawałki tuńczyka. Wycięte kształty układamy na farszu i lekko dociskamy. Ponownie wstawiamy do piekarnika na około 20-25 minut
Kolorowy Przepisownik